ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.05.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă insula Gramvousa - laguna Balos

NB: Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ; — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii. Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
[fb]
NOU TIMP CITIRE: 7 MIN

O croazieră pe Mediterană la Laguna Balos și Insula Gramvousa

TIPĂREȘTE URM de aici

Am mai spus că îmi plac plimbările pe apă, dulce sau sărată, așa că una din zilele sejurului petrecut în Chania a fost dedicată unei plimbări pe Marea Mediterană, plimbare la Laguna Balos și Insula Gramvousa.

De la Chania la Laguna Balos

Am plecat dimineața cu Autoturismul din Chania, am mers circa 40 kilometri pe drum drept până în Portul Kissamos, în Parcarea gratuită de lângă Agenția Gramvousa Balos Cruises, cretandailycruises.com/ex ... sabalos.en.html, agenție ce organizează mai multe croaziere pe Marea Mediterană.

Am achitat costul biletelor, 25 euro pentru mine, 22 euro pentru soțul senior și 2 euro taxă de ecologizare și, având timp suficient, am mers să vedem frumoasa Biserică Agiou Nikolau din apropiere dar am găsit poarta încuiată, am privit-o și pozat-o peste gardul de piatră nu prea înalt….

Apoi am mers la Feribotul Gramvousa transformat în vas de croazieră, vas mare cu două punți. Ne-am îmbarcat printre primii, am urcat pe puntea de sus, deschisă, liberă, eram singuri și am pozat în voie, dar mai apoi au început să sosească autocare pline cu turiști și puntea s-a umplut. Nu credeam că vor fi așa mulți turiști la început de octombrie chiar dacă era zi de duminică.

La ora 10:45 am plecat spre Balos, vremea era cam rece, vântul destul de puternic, am coborât pe prima punte unde eram mai feriți de vânt chiar stând afară pentru a putea vedea cât mai multe din imaginile ce se derulau în fața ochilor. Am trecut și prin salonul închis și pe la barul aprovizionat cu bere, apă și diferite sucuri, cu cafea și înghețată, cu diverse plăcinte, sandvișuri, salate și pizza, toate la prețuri normale. După o plimbare plăcută, deconectantă de circa 1,5 ore am ajuns la destinație.

Acest traseu se face și în Excursiile organizate de diferite agenții, cu timpi și costuri ceva mai mari, 38 euro de persoană, plus dependența de autocarul cu care se face deplasarea….

Se poate ajunge la Balos mergând de la Kaliviani de-a lungul Peninsulei Gramvousa cu motocicleta sau mașina circa 10 kilometri pe un drum panoramic nemodernizat până la Balos Beach Parking, o parcare mare, deasupra Lagunei. Apoi se coboară circa un kilometru pe o potecă destul de abruptă până la Lagună, la Plajă, drum care nu mă tenta, am preferat marea.

Laguna Balos se află în partea cea mai nord-vestică a insulei Creta și este separată de Golful Balos printr-o fâșie de pământ ce leagă Peninsula Gramvousa de fosta Insulă Tigani devenită astăzi Capul Tigani. Minunăția naturii văzută de pe puntea superioară a vasului m-a făcut nerăbdătoare să cobor, cei mai mulți turiști fiind veniți pentru plajă, baie, nu păreau prea încântați, apa fiind rece și în termometre nu prea mult. Mi-a părut și mie rău pentru că a fost singura zi în care ne luasem costumele de baie pentru puțină plajă și o baie în lagună, dar….

Am coborât, am mers puțin pe o pasarelă de lemn, apoi pe o potecă stâncoasă, alunecoasă și plină de pietre, printre laguna cu apă bleu – turcoaz ce trecea puțin peste glezne și golful cu apă de jad, mai adâncă și bună pentru înot la suprafață sau prin apă. Pe Plaja Balos cu nisipul fin, alb – rozaliu, culoare dată de mulțimea scoicilor zdrobite și măcinate de-a lungul timpurilor de valurile mării, erau mulți turiști, dar puțini făceau plajă și doar câțiva temerari intraseră în apă. Ajunși la dealul pe care se coboară de la Parcarea Plaja Balos am început urcușul pe o potecă destul de abruptă cu porțiuni amenajate cu trepte și după circa 20 de minute ne-am oprit într-o zonă de unde ampla vedere panoramică oferită asupra Lagunei și Plajei Balos, asupra Insulei Gramvousa este fabuloasă. Vedeam de acolo și parcarea de sus.

Se remarcă în primul rând culoarea, mai bine zis culorile apei, nefiind un albastru curat, ci o paletă de culori, un turcoaz pur ce trecând prin mai multe nuanțe devine safir lichid, laguna pare o hartă multicoloră ale cărei culori sunt puse și mai mult în evidență de contrastul cu albul – rozaliu al nisipului din jur. Am stat acolo sus, am admirat, am pozat și filmat, timpul a trecut repede, nu aș fi plecat dar a trebuit să coborâm la vasul care aștepta să ne ducă mai departe, plecarea fiind programată pentru ora 14:45.

Coborârea a fost mai ușoară, îmbarcarea rapidă așa că am plecat la timp iar peste jumătate de oră feribotul oprea la următoarea noastră destinație.

Insulă Gramvousa, Insula Korykos din antichitate, Insula plutitoare a Eoliei din Odiseea lui Homer, a fost locul în care am acostat.

Am fost primiți cu mai mult soare așa că mulți turiști s-au oprit pe plaja marginită de tamarini, nu maimuța amazoniană ci arborii ornamentali, unii mai temerari s-au avântat în apă, ceilalalți, printre care și noi, au început urcușul spre vârful insulei, dar toți am admirat paleta de culori a apei, albastrul transformându-se în turcoaz, bleu sau verziu….

Urcușul de 137 de metri, destul de abrupt, se face pe o potecă amenajată în mare parte cu trepte, dar priveliștile descoperite sunt fantastice, tufe maronii, uscate, din loc în loc tufe verzi, o pădurice de cactuși și, peste tot, pietre mai mari sau mai mici. După circa 30 de minute am ajuns la intrarea în Castelul Fortăreața Gramvousa construit cu o formă aproximativ triunghiulară de către venețieni în primii ani 1580, ocupat după aproape o sută de ani de otomanii care au fost izgoniți de insurgenții cretani în timpul Războiului de Independență al Greciei. Blocați de către otomani insurgenții au devenit pirați dar au fost și ei alungați de britanici după obținerea independenței.

Intrați în Fortăreața care este întinsă am mers spre stânga direct la Biserica Panagia Kleftrina ridicată de pirați în urmă cu aproape o sută de ani pentru comemorarea Fecioarei Maria și, de aici, în dreapta la o Clădire Otomană sau poate locul unde se află ascunsă comoara piraților care s-ar afla pe insulă cum spune povestea, pentru noi loc de pozat, nu ai cum să le ratezi fiind singurele clădiri. Am plecat apoi spre capătul fortăreței la Drapelul Greciei ce flutura în vânt, loc de neratat pentru poze deosebite, superbă panoramă asupra Lagunei Balos, Peninsulei Gramvousa, Insulei – Cap Tigani și nu în ultimul rând asupra Mării și Plajei.

De aici am revenit și trecând pe lângă niște Cisterne de apă de odinioară și pe la un Turn Otoman de apărare, apoi pe lângă Zidul Fortăreței am ajuns la Intrarea în Castel de unde plecasem în urmă cu circa 30 de minute. Printre ultimii turiști, am început și noi coborârea și după circa 15 minute urcam pe vas….

La ora 17:45 Gramvousa ridica ancora, mai corect dezlega parâmele, cu destinația Portul Kissamos unde am ajuns pe la ora 18:15, excursia noastră având staționări mai scurte conform programului de toamnă.

Am urcat în mașină și am pornit spre Chania oprindu-ne la Ta Meraklikia Tou Boureksi, vezi impresii, flămânzi și însetați dar încântați de cele văzute….

A fost o zi plăcută, plină de frumuseți pe care am încercat să le descriu, nu știu cât de bine am reușit, voi posta mai multe poze care vi le vor prezenta mai bine, dar o vizită acolo le va arăta în întreaga lor spendoare, merită!

Mergeți acolo și nu veți regreta!! , eu Am Fost Acolo și aș mai merge….


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, de excepție pentru frumoasa Creta...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbare plăcută, deconectantă, în orice sezon, loc de plajă...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 11.05.22 11:16:12
Validat / Publicat: 11.05.22 12:30:19
VIZUALIZĂRI: 918INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Emiratele Arabe Unite, Qatar, China, Hong Kong, Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Singapore, Iordania, Israel, Iran, Turcia, Armenia, Georgia, Grecia, Muntenegru, Serbia, Bulgaria, Croația, Italia, Spania, Germania, Franța, Portugalia, Sardinia, Sicilia, Cehia, Ungaria, Tenerife, Azore, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Elveția, Ungaria, Cehia, Rusia, Brazilia, Argentina, Uruguay
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Creta, Insula Gramvousa văzută de pe Peninsula Gramvousa de pe Poteca de la Laguna Balos la Parcarea Plaja Balos, ce fain arată totul!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  10 ecouri scrise, până acum

  webmasterscris / TELEFON [11.05.22 12:44:25] »

  Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

  — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

  — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

  Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

  (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

  mprofeanu [11.05.22 13:18:26] »

  @webmaster: Mulțumesc frumos!

  elenaadinascris / TELEFON [11.05.22 13:36:23] »

  Ce loc deosebit!

  Îmi place culoarea mării!

  😚😊

  mprofeanuscris / TELEFON [11.05.22 13:49:57] »

  @elenaadina: Și mie mi-a plăcut!! Merită o excursie acolo!

  MaraMurascris / TELEFON [11.05.22 13:54:43] »

  Cred că din cauza sau mai bine zis datorită dumneavoastră, imi doresc foarte mult sa ajung in Creta! Si cu asta am spus tot! 😊

  Felicitări pentru articole!

  Vacante frumoase va doresc!

  mprofeanuscris / TELEFON [11.05.22 14:05:22] »

  @MaraMura: Mă bucur dacă am contribuit și eu pentru a te face să ajungi acolo, merită însutit!

  Carmen Ionscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.05.22 14:27:27] »

  @mprofeanu: Cu mare plăcere am revăzut prin ochii tăi Gramvousa și Balos, două locuri minunate din Creta. Noi le-am vizitat în ordinea inversă și nu am urcat la fortăreață, însă culorile superbe ale mării au compensat din plin.

  mprofeanuscris / TELEFON [11.05.22 14:41:40] »

  @Carmen Ion: Da, este o mini croazieră care merită cu prisosință, ordinea vizitării insulei și lagunei depinde cred de organizatorul excursiei... și pe mine m-a încântat...

  maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.05.22 15:49:28] »

  Doamne, ce frumos! Mi-ați adus din nou aminte de Creta! Noi am fost acolo, la Balos, în iulie 2020, în plină pandemie. Dar a fost perfect! După cum am și povestit!

  M-am uitat din nou la pozele mele pentru că nu-mi aminteam de steagul Greciei la Gramvoussa. Pur și simplu nu mi-l amintesc. Dar este acolo! Iată, un amănunt care mi-a scăpat, deși am făcut poze chiar și de acolo. Oricum, eu eram vrăjită de culorile mării... steaguri am mai văzut eu!!! Și vasul nostru a fost tot Gramvoussa!

  La Balos, n-am încercat să urc pe trepte spre parcare deși mă tenta pentru poze, dar am preferat să ne bălăcim un pic. Și iar... nuanțele mării... pare incredibil, nu?

  Mulțumesc pentru articol, pentru poze, pentru că Am Fost din nou Acolo!

  Vă îmbrățișez cu drag!

  mprofeanuscris / TELEFON [11.05.22 17:01:16] »

  @maryka: Așa este, această excursie a fost o încântare pentru mine, hrană pentru suflet! Numai mergând acolo percepi adevăratele culori, pozele neredându-le în toată splendoarea lor... încă o dovadă a frumuseții acestei insule ce m-a fascinat...

  Cu mare drag, !

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  elenaadina, MaraMura, maryka, mprofeanu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0882949829102 sec
  ecranul dvs: 1 x 1