ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
OCT-2021
Cuplu
2 ADULȚI
PREȚ 165 euro pentru cinci cine
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm? Taverne în Chania și împrejurimi

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 12 MIN

Unde am mâncat în Chania

TIPĂREȘTE URM de aici

În timpul documentării mele despre Chania găsisem și câteva restaurante pe care îmi propusesem să le vizitez în zilele petrecute acolo, dar după ce ne-am cazat la Earini Rooms and Apartments, vezi impresii, gazda noastră ne-a recomandat câteva restaurante din zonă, atât în cartierul venețian cât și în cel musulman la care merita să mergem pentru masa zilei.

Cum în prima zi ne-am plimbat pe la venețieni, am rămas acolo și la masă.

Restaurantul To Xani

Hanul, un restaurant de familie recomandat de gazda noastră, se află pe Parodos (Aleea) Kondilaki 24, la circa 250 de metri de cazarea noastră.

Am ajuns la restaurant pe la ora 7 seara, după o zi plină, obositoare dar plăcută, plecasem din Pitești pe la 5 dimineața și după mersul cu trenul, avionul și autobuzul mai făcusem o plimbare cam de trei ore prin Chania, așa că terasa Xani a fost mai mult decât binevenită. Este închis duminica, în celelalte zile este deschis de la prânz la miezul nopții, între 12 și 24.

Situat pe o alee mică, liniștită, restaurantul funcționează numai în sezon, de la începutul lunii aprilie la sfârșitul lui octombrie, într-o Sală nu foarte mare și o „Terasă” mult mai mare, mese așezate pe alee sub copertinele parasolar de la clădirea restaurantului și de la cele învecinate, fiind cunoscut pentru bucătăria locală tradițională grecească și cretană cu ​​influență turcească și evreiască. Asigură, la solicitare, diete speciale, vegetariene, vegane sau fără gluten.

Seara are muzică grecească live, am avut și noi, este acceptată plata cu cardul și oferă Wi-Fi gratuit.

Pe pe FB, se găsesc mai multe detalii inclusiv date de contact, număr telefon și adresă de e-mail.

Am primit Meniurile tipărite în engleză și greacă, cu ceva informații despre mâncărurile oferite dar fără poze, intuitiv mai greu, și am rămas la studiu. Oferta Xani cuprinde Salate, Aperitive și, un capitol separat, Brânzeturi Cretane, multe Feluri principale cu diferite tipuri de Stafido (Tocăniță de vită stil grecesc), Deserturi, Băuturi de toate felurile.

Am optat pentru Salată Cretană, Tsigariasto Cretană și Kleftico, la care am adăugat Pâine și Apă. Transmiterea comenzii, câteva poze pe terasele tavernei, au sosit apa și pâinea, apoi, destul de repede, salata.

„Salată Cretană” , pe lângă roșii, ceapă, ardei, măsline avea ouă fierte și doi dakos, (pesmet cu roșii rase și brânză, cu oregano), bine asezonată cu ulei de măsline, bună și răcoritoare am împărțit-o frățește, pâinea a fost „Păine grecească tradițională” , iar „Apa plată” foarte rece.

Au urmat felurile principale, Tsigariasto Cretan” , carne de miel înăbușită în sos de vin însoțită de cartofi prăjiți, totul foarte gustos, iar „Kleftico” , carne de miel și brânză coapte în oală de pământ învelite în hârtie de pergament, ce se topeau în gură însoțit de cartofi prăjiți, a fost delicios.

Am solicitat Nota de plată dar am primit o sticluță cu „Raki” și două farfurioare, una cu struguri și kivi, alta cu o prăjitură, a sosit și Nota de plată, 45 de euro, pe care crescând-o puțin am achitat-o cash.

A doua zi întoarcându-ne în Chania pe la ora 20:30 din plimbarea făcută la Cheile Samaria, după o a doua zi plină și obositoare, făcusem circa 14 kilometri coborând prin chei, am hotărât să mâncăm undeva la o terasă pe Strada Chalidon, aflată în drumul nostru, sunt mai multe terase pe această stradă, le văzusem deschise în seară anterioară.

Tasty Souvlaki Grill

Aflată în Strada Chalidon 78, Tasky, Terasa fast food la care ne-am oprit, are un meniu diversificat afișat pe un pupitru așezat în fața ei, detaliat și colorat, pe care l-am studiat și apoi ne-am așezat la o masă. Un domn din personal a venit și ne-a adus Meniul în greacă și engleză, care cuprinde Salate și Aperitive, Feluri principale cu Gyros și Souvlaki, Burgeri și Pizza, oferă Mic dejun, Deserturi și tot felul de Băuturi, date de contact și detalii pe FB.

Ne-am decis repede, Tzatziki, Gyros cu cartofi prăjiți și Souvlaki de pui, Pâine iar pentru băut Fresh juice și Bere.

Domnul care ne-a primit a preluat comanda și foarte repede un tânăr ne-a adus „Tzatziki” , „Fresh de portocale” și „Bere Alfa” , răcoritoare, foarte bune. Au sosit și celelalte mâncăruri, „Gyros & Cartofi Prăjiți” , bucățile de mușchi de porc fragede și gustoase însoțite de ceapă roșie, tzatziki și lipie grecească mi-au plăcut, iar „Souvlaki de pui” , frigărui din piept de pui cu cartofi prăjiți, salată și tzatziki, au fost în specificul grecesc.

Am primit Nota de plată, 29 euro, am achitat-o plusând ceva și, după câteva poze, am plecat spre cazarea noastră aflată în imediata apropiere.

A treia zi în Chania după plimbarea prin Defileului Avlaki am mers în Orașul Vechi, unde am decis să și mâncăm, în zonă fiind un alt restaurant recomandat de gazda noastră.

To Koutourouki

Mică tavernă deschisă doar în sezon cu câteva mese mici împrăștiate la numărul 8 pe pitoreasca Parodos Potie, lângă Portul Vechi, este frecventată în special de localnici pentru cafea și povești culinare, în fiecare zi de dimineața până seara târziu cum spune Koutourouki pe cretadeluxe.de/tip/koutou ... tourouki_en.htm, în realitate pentru bucătăria locală, greacă, cu opțiuni vegetariene, vegane sau fără gluten, de luni până sămbătă între orele 10 dimineața, 24 noaptea, destul de aglomerat în orele de consum grecești.

Ne-am așezat la o masă, am primit Meniul, în greacă și engleză, bogat și variat pentru o tavernă, cu Salate și Aperitive, Mâncăruri cu carne, Fructe de mare, Fripturi la grătar sau cuptor, Paste, Spaghete, Deserturi și Băuturi. Are două oferte speciale, Mâncăruri vegetariene și Preparate speciale ale zilei.

Decizia a fost rapidă, Salată Koutourouki, era a casei, Papoutsklia tradițională, Paste de casă cu pui și Apaki. Tânărul ce ne-a servit a greșit comanda și în loc de Apaki comandat de soț a adus Puiul Tigania. Am solicitat și niște Pâine. Făcusem poze când venisem la terasă, așa că am dat comanda și am așteptat sosirea mâncărurilor care nu s-au lăsat așteptate.

Salată Koutourouki” , trilogie rece de salată verde, rucola proaspătă, roșii uscate cu semințe de mac și sos de avocado – suna frumos dar nu citisem prea atentă, era doar o simplă salată de verdețuri ce nu s-a ridicat la așteptările mele, așteptări ce au fost depășite de „Papoutsklia tradițională” , vinete umplute cu musaca pregătite la cuptor, însoțite de „Paste de casă cu pui” cu legume și brânză rasă. “Puiul Tigania” , bucăți de piept de pui prăjite la tigaie, (tigáni în greacă), cu ardei și ciuperci servite cu paste în sos de vin, nu sunt amatoare de pui, soțul este și i-a plăcut. A sosit și „Apaki” , bucăți de carne de porc cretan afumată și sărată, slabă, marinată în amestec de ierburi cretane și ulei de măsline gătite lent în tigaie cu vin alb, servită cu pita grecească. Ne-am uitat mirați la tânărul care ne servea, care ne-a explicat că încurcase niște comenzi și că ne-o oferă din partea lui, nu a tavernei, am refuzat neputând mânca totul, dar a insistat să o luam la pachet. Am acceptat iar Nota de plată de 35 euro am crescut-o corespunzător și am părăsit terasa plecând spre cazarea noastră.

În ultimele două seri petrecute în Chania am mers la unul din restaurantele găsite de mine în timpul documentării aflat la circa 600 metri de Earini unde eram cazați.

Ta Meraklikia Tou Boureksi

Minunile lui Voureksi este un restaurant de familie mic, când Am Fost Acolo avea doar șase mese, se află la numărul 13 pe Strada Ipsilanton, iar pe FB se găsesc datele lui de contact, telefon, email, și alte detalii.

În Top Tripadvisor ocupă locul 3 din cele 384 de restaurante participante fiind apreciat pentru bucătăria greacă, mediteraniană și fripturile lui cu 4,5 puncte din 739 de recenzii. Oferă și produse vegetariene.

Ajunși la tavernă am fost întâmpinați de un tânăr care ne-a invitat să luăm loc la o masă, ne-a adus meniurile și, politicos, ne-a solicitat certificatele verzi. I le-am prezentat, le-a scanat și verificat, apoi s-a retras așteptând să alegem din oferta prezentată.

Meniul în greacă și engleză, bogat și variat oferă Salate și Aperitive, Mâncăruri tradiționale, Fructe de mare, Fripturi la grătar, Deserturi și Băuturi. Are și Preparatele zilei.

M-am decis pentru o Salată Cretană, eram doar în Creta, Brânză friptă și Pui în sos de roșii, la care am adăugat Pâine, Apă și Fresh de portocale.

A urmat obișnuința, poze în interiorul și exteriorul tavernei, transmis comanda, revenit la masă, așteptat comanda care nu a întârziat venind însoțită de un bol cu „Salată de vinete” și „Pastă de măsline” din partea casei.

„Salata Cretană” , combinație de legume prospete, roșii, castraveți, ceapă roșie și pătrunjel, cu măsline, capere și busuioc la care se adaugă bucăți de pesmet, bine asezonată cu ulei de măsline, acoperită cu feta, stropită cu ulei și presărată cu oregano, a fost deosebită prin amestecul de gusturi și arome pe care le avea, iar „Brânza friptă” cu sos palmier a fost delicioasă. „Puiul în sos de roșii” cu cartofi prăjiți și fasole verde a fost bine făcut, gustos ca toată bucătăria cretană.

„Apa gazoază” și „Sucul de portocale” pregătit în Fast Food POLITO, tot al familiei, aflat vizavi au fost răcoritoare și energizante. „Pâinea” pentru o singură persoană, două felii de pâine grecească, o felie pesmet și un baton, tot pesmet, și tacâmurile au fost aduse în pungi de hârtie.

A sosit Nota de plată, 24 euro, am achitat-o mulțumindu-i tânărului nostru amfitrion, ne-a mulțumit și el și am plecat spre gazda noastră, plimbare plăcută, ușoară.

A doua seară nu ni s-au mai cerut certificatele verzi, am mai pozat puțin și am comandat băuturile și pâinea din seara anterioară și mâncare bazată pe miel, Miel cu brânză și Miel în sos de vin, la care am adăugat Tzatziki.

Au sosit mai întâi băuturile, apoi „Tzatziki” , printre cele mai bune mâncate de mine în Creta, și bolul cu salate, apoi mieii care au fost delicioși: „Mielul cu brânză de vaci” , bucăți de carne și cartofi prăjiți sub un strat de brânză ca și „Mielul în sos de vin alb” cu cartofi prăjiți muiați în vin, combinații ce se topeau în gură într-o explozie de gusturi și arome. Mi-a plăcut modul cum prepară cretanii mielul, am mai mâncat și în alte locuri...

Am mâncat excelent la acest mic restaurant, preparate bune, prețuri decente și de aceea am fost acolo în două seri.

Am cerut Nota de plată dar a sosit mai întâi Dulcele din partea casei, am refuzat sticluța cu „Raki” , apoi Nota de plată, 32 euro, am plusat-o puțin și achitat-o, apoi ne-am îndreptat spre cazare.

Toate cele patru restaurante sunt de recomandat celor ce ajung în Chania funcție de preferințele și disponibilitățile fiecăruia. Dacă ar fi să fac o ierarhizare, pe primul loc este Ta Meraklikia Tou Boureksi, apoi Restaurantul To Xani, dar nici celelalte două nu sunt mai prejos. Mi-a plăcut bucătăria cretană, mi-au plăcut preparatele și voi mai scrie și despre alte locuri unde am mâncat tot la fel de bine.


despre SERVICII

Servicii bune, gazde ospitaliere, servire promptă...


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Mâncare gustoasă, variată... Pe primul loc este Ta Meraklikia Tou Boureksi, mâncare bună, prețuri decente, apoi To Xani, rafinat, mâncare bună, prețuri pe măsură... To Koutourouki și la sfârșit Tasky Souvlaki Grill, mâncare bună, meniu puțin diversificat...


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Toate restaurantele și terasa sunt în centrul Chaniei. Ta Meraklikia Tou Boureksi este mai aproape de Piața 1866.

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 23.11.21 20:58:59
Validat / Publicat: 24.11.21 07:23:00
VIZUALIZĂRI: 1857INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Chania, Restaurant To Xani Tsigariasto Cretană cu miel în sos de vin
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42500 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  2 ecouri scrise, până acum

  webmasterscris / TELEFON [24.11.21 18:26:40] »

  Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

  mprofeanuscris / TELEFON [24.11.21 18:42:03] »

  @webmaster: Mulțumesc frumos!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  mprofeanu
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0813200473785 sec
  ecranul dvs: 1 x 1