ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.01.2022
DE msnd
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.07.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Noroc că scria pe el „Muzeu” – Muzeul rezervației naturale Bucegi

TIPĂREȘTE URM de aici

La al doilea muzeu vizitat în Sinaia, situat în mijlocul parcului Dimitrie Ghica, trebuia neapărat să scrie pe el „Muzeu” . Altfel, din exterior dă impresia unei barăci, a unei construcții provizorii, uitată în mijlocul parcului de la cine știe ce ultim șantier. Dar denumirea lui este atractivă și ne-a convins și pe noi să îl vizităm.

Muzeul rezervației naturale Bucegi este, de fapt, o secție a Muzeului Județean de Științele Naturii Prahova, înființată în anul 1973 de către profesoara Margareta Moșneaga, pe atunci director al muzeului prahovean. Între anii 1993 – 1994, sub egida doamnei profesor-doctor docent Emilia Iancu și a profesoarei universitare Ileana Crăciun, Muzeul„Rezervația Bucegi” a fost renovat în totalitate și reorganizat, având astăzi o suprafață de expunere de 170 de metri pătrați. Pe locul actualului muzeu, în anii ’60 ai secolului trecut era o platformă unde se țineau concerte de promenadă. Informația aceasta mă face să mă gândesc la faptul că „Pavilionul de muzică” menționat într-un articol anterior și aflat la câțiva metri distanță, a fost înființat mai târziu.

În consecință, urcăm câteva trepte și intrăm în muzeu. Ajungem într-o încăpere mare cât întreaga construcție. De aici cumpărăm biletele, dar ne întâlnim și cu o serie de exponate. Accesul costă 6 lei pentru un adult și 4 lei pentru un pensionar. Noi mai plătim 10 lei taxă pentru fotografiere.

În această încăpere, zice-se, sunt găzduite expoziții temporare. Înainte de vremurile de restriște, aici se mai țineau lecții de științele naturii pentru elevii din Sinaia. Acum sunt numai exponatele clasice. Acestea sunt fie expuse pe pereți, când este vorba de trofee de vânătoare, fie găzduite în mai multe vitrine dispuse pe suprafața încăperii.

De pe pereți atrag atenția blănurile a doi urși, la fel de mari ca cel din Palatul Știrbey. Exponatele sunt atât de grele încât prinderea de perete nu este suficientă și sunt necesari niște suporți care nu arată chiar estetic. Unul din exponate ne arată niște colți care l-ar face invidios pe orice carnivor.

În vitrine sunt expuse, împăiate, animale mici, de la broaște la vulpe, sau păsări. Remarc între acestea și un liliac. Majoritatea exponatelor dispun de un panou explicativ, suficient detaliat și scris într-un mod atrăgător. Fotografiile anexate pot susține acest lucru. Mă miră, însă, prezența într-o vitrină a doi pescăruși. Prezența lor în București nu mă miră atâta vreme cât au la dispoziție Dâmbovița și Lacul Morii, cu o oarecare cantitate de pește. Dar este, oare, posibil ca această specie să fi migrat până la munte? Sau muzeul și-a extins aria de expunere? . După aceea, mi se pare normal ca în vitrina de alături să întâlnesc două rațe sălbatice.

Chiar în momentul în care mă gândeam că muzeul ne oferă destul de puțin, chiar raportat la suma modică a taxei de intrare, descopăr în peretele sudic o ușă. În spatele acesteia, o scară coboară în subteran, prima imagine fiind de acces într-o peșteră. Dar nu este așa. În capătul scării, perpendicular pe aceasta, un mic culoar asigură accesul în alte două încăperi. Egale în suprafață, relativ înguste, dar lungi, acestea par să ocupe întreaga superfață cu cea a încăperii de deasupra.

Fiecare încăpere adăpostește o dioramă ce ocupă unul din pereții lungi și capătul încăperii. Cea de-a doua încăpere, conform unei titulaturi de pe al doilea perete lung, pare a adăposti exponate de pe Valea Ialomiței. La primă încăpere nu am identificat un amplasament. Ambele diorame sunt, însă, asemănătoare. Într-un decor de pădure destul de aglomerat sunt expuse, ca și în vitrinele de sus, animale și păsări împăiate. Doar că aici sunt și animale ceva mai mari, până la nivel de pui de urs, porc mistreț sau capră neagră. Pentru mine este prima dată când văd o capră neagră de aproape. Mă așteptam să fie mai neagră.

Din nefericire, aici nu mai dispunem de panouri explicative, precum cele de sus, așa că trebuie să ne mulțumim cu simpla denumire a exponatelor. Noroc cu broșura cumpărată la ieșirea din muzeu, dar, care, deși poartă numele acestuia, nu este un ghid propriu-zis. După o scurtă prezentare a masivului Bucegi, broșura enumeră unele dintre exponate, dând și câteva detalii despre acestea. Aceeași broșură îmi spune că dioramele prezintă un decor de toamnă. Nu mi-am dat seama de asta acolo. Studiind însă fotografiile acasă, remarc totuși și o serie de frunze galbene.

Între păsările expuse îmi atrage atenția fluturașul de stâncă. Nu știam nimic despre această specie, de talie mică, dar cu un colorit deosebit. Documentarea de acasă îmi spune că „este numit de localnici colibri carpatin, trăiește în zone stâncoase și abrupte, iar, în zbor, aripile lui ajung la 90 de bătăi pe secundă” .

În plus, aici sunt prezentate și exponate ale florei existente în zonă. Remarc și fotografiez câteva exponate, dar nu identific floarea de colț. Trebuie să fie și ea pe undeva, dar nu mi-a sărit în ochi.

Ca o concluzie, este un muzeu relativ mic, dar ce pare a fi complet. Nu am idee dacă nu se puteau strecura, sau dacă erau utile, și câteva date și exponate de natură geologică. În orice caz, este un muzeu care oferă celor ce nu au altă posibilitate, copii sau adulți, să vadă, oarecum pe viu, în mărime naturală, păsări și animale ce trăiesc prin munții noștri.

Deci, dacă vă opriți prin Sinaia, și dacă sunteți și cu copii, nu ezitați să-l vizitați. Nu durează mai mult de o oră.


[fb]
---
Trimis de msnd in 22.01.22 14:01:19
Validat / Publicat: 22.01.22 15:37:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 379 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (msnd); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 20. Aici sunt două diorame destul de asemănătoare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 48100 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[22.01.22 15:26:03]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[22.01.22 15:40:44]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut) în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

msndAUTOR REVIEW
[22.01.22 15:56:51]
»

@webmaster26:

Da, amplasamentul este exact.

O zi bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
msndAUTOR REVIEW
[22.01.22 15:59:19]
»

@webmaster:

Mulțumesc mult pentru apreciere!

O zi faină!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
msnd
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Rezervației Naturale Bucegi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.3244481086731 sec
    ecranul dvs: 1 x 1