ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 8 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 18 MIN

Valencia, o bijuterie turistică dar, mai ales, un paradis pentru familiile cu copii

TIPĂREȘTE URM de aici

Prima noastră întâlnire cu Valencia nu a fost chiar wow. De fapt, a doua, pentru că prima a fost când, de la Aeroportul Manises am luat autobuzul 150 până în centrul Valenciei (8 km) și de acolo ne-am dus pe jos (1,6 km) până la autogară ca să ne transferăm la Zaragoza (vezi impresii). Dar atunci n-am reușit să ne facem vreo impresie.

Așa cum am spus și în articolul de cazare, când am revenit de la Zaragoza la Valencia, am fost un pic dezamăgiți de centrul istoric, acolo unde am ales să stăm. Totuși am citit atâtea articole despre Valencia și absolut toate erau la superlativ, că nu ne-am mai gândit decât că trebuie să vedem orașul. Pentru că, cel mai probabil, nemulțumirea noastră de început venea de la comparația cu Zaragoza, căreia nu-i găsisem nici un cusur și a faptului că am ales prost cazarea în centrul istoric.

Până la urmă nici cazarea nu a fost așa de rea. Doar faptul că apartamentul nostru era prost împărțit nu anula faptul că era un apartament spațios și că se afla într-o clădire renovată, modernă și foarte curată. Și mediul înconjurător ne-a cam tulburat, dar cum nu ne făceam veacul în jurul blocului am reușit chiar din prima zi să facem abstracție și descoperirea orașului să fie țelul principal. Care este exact așa cum am citit înainte să ajungem.

Am spus și în articolul introductiv că, în ceea ce privește Valencia, ne-a ajutat foarte mult să ne dezmeticim saitul compatrioatei noastre care trăiește la Valencia, www.valenciana.ro. Și tot acolo am prezentat tot felul de generalități pe care le-am considerat eu utile, nu le mai reiau.

Amintesc doar faptul că în Valencia marea majoritate a obiectivelor sunt grupate în centrul istoric și împrejurimi și sunt la distanțe de mers cu piciorul. Am folosit mijloace de transport doar ca să ajungem la Bioparc și la Orașul Artelor și Științelor, cu toate că nici spre ele nu erau cine știe ce distanțe (2,5 respectiv 3,5 km). Și, binențeles, am folosit transportul în comun pentru a merge în afara orașului. E bine de știut că Valencia are și metrou numai că nici de curiozitate n-am ajuns în vreo stație.

Este foarte greu să leg articolul ăsta pentru că am stat destule zile în Valencia și am văzut o mulțime de lucruri, dar vreau să scriu doar un articol. Nu știu cum o să fac cu pozele, mi-ar fi plăcut să scriu despre Bioparc separat, despre Oceanograf la fel, sunt obiective care merită, bisericile au fost multe și ar fi meritat un articol, grădinile și parcurile, la fel…. dar sunt mult prea în urmă și deja deprimată că nu mai ajung la zi. Așa că o să spun cât mai pe scurt ceea ce am văzut în cele 7 zile și împreună cu pozele sper să reușesc să transmit ce a însemnat Valencia pentru noi.

Ne-am făcut programul în funcție și de vreme pentru că nu toate zilele se anunțau senine, dar până la urmă am mai avut parte de nori, dar ploaie doar în ziua cu Bioparc-ul și au fost 2 dușuri de câte 5 minute, unul în prima parte a zilei și unul mai după prânz. Ca o paranteză, nu numai la Valencia nu s-a potrivit vremea cu prognozele citite, dar, în ultima vreme, am constatat că nu ne mai putem face planuri deloc după prognoze.

Am spus, de asemenea, în articolul introductiv că Valencia Tourist Card nu mi s-a părut că merită. Prima zi în Valencia s-a dus pe lângă casă, dar a doua zi, dis-de-dimineață, primul drum a fost în Piața Primăriei, la centrul infoturistic, pentru că voiam să ne lămurim cu lucruri și să definitivăm programul. O oră și jumătate am stat acolo, noroc că cele două doamne nu aveau clienți și au avut răbdare.

Dezbaterea cea mai mare a fost dacă să ne luăm card sau nu. Un card combinat costa 55 de EUR de persoană, cele cu reduceri 46 de EUR. Ne-am dat de-o parte ca să verificăm informația că online sunt mai ieftine, așa cum citisem, dar nici vorbă, era același preț, ba, de la centru info câțiva firfirici mai puțin. Cardul includea transport, Oceanograf-ul cu spectacolul de delfini, Muzeul Științei cu un film 3D și câteva reduceri, foarte mici.

Ne-a costat 100 de EUR pe amândoi dar dacă nu-l luam și plăteam Oceanograf-ul, transportul și nu aveam cele 2-3 alte mici reduceri, ajungeam tot acolo. Chiar a trebuit să alergăm ceva ca să scoatem doar banii.

Eu nu recomand cardul decât dacă alegeți cazare departe de centru și se mai scot banii din transport. Cu cazare în centru nu cred că rentează. Este adevărat că acoperă o călătorie cu metroul de la aeroport în Valencia, dar nici așa nu merită d. p. m. d. v. Aeroportul este foarte aproape, 8 km, se ajunge foarte ușor în centru cu autobuze care costă 1,5 EUR nu 4,9 euro, cât e transferul cu metroul. În plus, dacă ai activat cardul la aeroport o să fie niște timpi care se duc cu transferul, cazarea, acomodarea de început și se scurg în defavoarea cardului. În fine… mie nu mi s-a părut că merită. Mai mult decât atât, sunt foarte multe obiective incluse în card, dar ele se vizitează gratuit, oricum, de la municipalitate. Așa cum spunea colegul nostru @adso, poate cardul ar merita pentru evitarea cozilor dar eu nu pot să compar, pentru că noi nu am stat la cozi, perioada fiind slăbuță dpdv turistic, din fericire pentru noi.

Cu toate că în Valencia există două bus-uri turistice hop on – hop off, roșii și verzi, și de obicei le considerăm utile, de data asta nu ne-au tentat pentru că citisem că ele nu pătrund în Cartierul Carmen, unde erau majoritatea obiectivelor turistice. Și atunci le-am tăiat de pe listă.

Cartierul Carmen sau Ciutat Vella este locul în care a fost fondat orașul de către romani și urmele se pot vedea peste tot aici. Influiențele mai multor dominații se văd, de asemenea, și astăzi. Noi am fost impresionați și în Valencia de stilul mudejar pe care l-am descoperit în Andaluzia și pe care îl urmărim peste tot de atunci.

Despre orașul vechi am zis și în articolul de cazare. Ne-a surprins neplăcut și cred că o parte se datora și faptului că erau șantiere în fața multor obiective turistice importante, în special principala catedrală era înconjurată de șantiere. Dar cazarea în centrul istoric a avut avantajul că peste tot am ajuns cu piciorul, așa că asta a anulat toate celelalte neplăceri și prin urmare, tot ce o să prezint mai jos veți găsi cam în același perimetru.

Catedrala Santa Maria, principala catedrală a Valenciei, moschee pe vremea maurilor, a fost primul obiectiv vizitat de noi. Se află în inima orașului, în Plaza de la Reina și popular este recunoscută sub denumirea de La Seu. Chiar în prima zi, după ce ne-am cazat am pornit la plimbare prin zona înconjurătoare, ca să ne familiarizăm cu orașul. Dar am ajuns foarte repede la catedrală și pentru că era deschis am intrat. Biletul a fost 8 EUR, 5 pentru pensionari și includea catedrala plus muzeul din incintă, care adăpostește o colecție de pictură impresionantă, obiecte de artă, bijuterii, cărți vechi….

Ultima capelă, simplă, de piatră, adăpostește Sfântul Graal, cupa din care ar fi băut Iisus la ultima cină, adevărată comoară, care și-a găsit locul în cea mai importantă catedrală a Valenciei. Chiar dacă Vaticanul nu este de acord și nu se știe dacă povestea artefactului este adevărată sau nu, acest potir a creat multe legende legate de Sfântul Graal, care de sute de ani este protejat în racla din catedrală.

Ca să urcăm în turnul catedralei, Miguelet, am mai plătit câte 2 EUR de persoană dar a meritat fiecare bănuț. După 207 scări pe care le-am urcat, am avut parte de o panoramă superbă.

De la catedrală ne-am continuat plimbarea de seară fără vreun scop anume. În spatele catedralei este Plaza de la Almoina, unde, printr-o pardoseală de sticlă se văd ruinele forumului roman. Această pardoseală reprezintă de fapt tavanul Muzeului Arheologic. Ruine ale forumului roman se văd și în următoarea piață, Plaza de la Virgen.

În Plaza de la Virgen este Basilica de la Virgen de los Desamparados. La Virgen este patroana orașului iar această biserică îi este închinată. Biserica este micuță dar foarte, foarte frumoasă. Are programul cel mai lung (până la ora 21), o cupola foarte frumoasă și am intrat de mai multe ori în ea.

Biserica San Nicolás y San Pedro Mártir se află foarte aproape de Plaza de la Virgen și este biserica cea mai frumoasă din Valencia, care ne-a impresionat cel mai mult. Recunoscută ca și Capela Sixtină a Valenciei, ne-a năucit cu picturile superbe, două ale lui Goya, multe capele foarte frumoase, o pictură pe tavan (în dreapta) care îl înfățișează pe cel care a făcut schițele cât și pe cel care le-a realizat..., biserica mi s-a părut o bijuterie. A ars și ea de mai multe ori, dar, astăzi, arată ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, este superbă. Ne-a mai atras atenția rugăciunea celor arondați, care 3 zile de luni consecutive trebuie să meargă în liniște de acasă până la biserică și să se roage. San Nicolas a fost cu intrare și am beneficiat de un pachet cu Biserica Sant Joseph și Bursa Mătăsii SEDA care a costat 8 EUR. Altfel, doar San Nicolás era 8 EUR fără card, iar cu card pachetul era 6+7+0 EUR, deci pachetul de 8 EUR pentru toate 3, în ziua aceea, a fost foarte bun pentru noi.

Biserica Santos Juanes se află față în față cu Lonja de la Seda și foarte aproape de Mercado Centrale și din cauza acestei apropieri are mai multe denumiri care include și câte un cuvânt din numele celor două. A fost făcută pe locul unei foste moschei, interiorul are 12 statui care reprezintă cele 12 triburi ale Israelului și a ars de vreo 7 ori, iar de pe cupola de deasupra altarului au fost furate fresce valoroase care au fost vândute pe piața neagră.

Biserica Apostol Toma nu era pe listă. Dar am trecut pe lângă ea, am intrat și ne-a impresionat cu totul, pentru că este o biserică în lemn, cum nu mai văzusem. Altarul și capelele erau în lemn sculptat.

Biserica San Martín Obispo și San Antonio Abad este cunoscută ca Biserica San Martin, a fost cu intrare liberă și, de asemenea, nu a fost pe listă. Am trecut pe lângă ea, am zis să intrăm și nu am regretat. Pe cât de sobră este la exterior pe atât de frumoasă ni s-a părut la interior.

În ziua în care am vizitat Muzeul Ceramicii, am ajuns fără să ne fi propus în Plaza del Patriarca, care nu ne spunea nimic. Dar am descoperit acolo sediul vechii Universități, La Nau, Colegiul La Patriarca și biserica și mănăstirea cu același nume, unde se află și un muzeu cu picturi ale unor pictori celebri și care era deschis zilnic doar în intervalul 11 – 13,30.

Biserica Santa Catalina se află tot în centrul istoric, turnul ei îți atrage atenția din toate direcțiile, dar mai ales din Plaza de la Reina, piața catedralei. La ieșirea din Basilica Santa Catalina găsești cea mai îngustă clădire din Europa care are doar 107 cm.

Lîngă biserică este Horchateria Santa Catalina, un local amenajat în stil traditional spaniol, unde știam de acasă că trebuie să încercăm horchata, o băutură răcoritoare și fartons, un fel de corn dulce, ambele specifice zonei. N-a fost să fie până la urmă. Am încercat și horchata și fartons, dar la Mercato Centrale și nici una, nici alta nu prea mi-au plăcut. Localul însă este de pus pe listă măcar pentru a-i arunca un ochi, este fățos.

Și tot în zonă este Plaza Redonda, o piețișoară rotundă, după cum îi spune și numele, care are în mijloc o fântână și de jur împrejur chioșcuri cu diverse produse tradiționale, dantelării și tot felul de accesorii pentru suveniruri locale.

Și ca să termin cu bisericile din Valencia, trebuie să spun că în drumurile noastre am intrat în mult mai multe decât am menționat. Dar, fără să fie cu mult mai prejos de valoroase decât cele de care am zis, de la un moment dat nu am mai reținut nume și am intrat pur și simplu să le vedem, atunci când ne-au apărut în cale.

Lonja de la Seda se află tot în centrul istoric al Valenciei, în fața pieței centrale. Este vorba despre fosta Bursă de mătase și astăzi se vizitează pentru clădirea în stil gotic, cu o curte mică interioară, inclusă în Patrimoniul UNESCO. Aici se încheiau contractele de vânzare a mărfurilor în Evul Mediu și am văzut un filmuleț interesant despre acest lucru. Salonul Columnario este impresionant prin numărul de candelabre și coloane care susțin tavanul. Noi am fost într-o seară, accesul a fost gratuit.

Muzeul mătăsii (Museo de la Seda) nu putea să lipsească de pe lista noastră. El nu părea prea atrăgător din ce am citit anterior vacanței, dar ne-am dus. Nu mai știu exact cât a costat, puțin în orice caz. Acolo am văzut cât de importantă a fost mătasea pentru Valencia și ce centru comercial a fost orașul timp de două secole.

El Mercado Central, Piața Centrală a Valenciei, se află vis-à-vis de Lonja de la Seda. În plus era foarte aproape de casa noastră și drumurile ne-au dus de multe ori acolo. Din cauza pandemiei nu mai era ea ce a fost (și va mai fi) în vremurile bune, dar tot am dat câte o raită printre tarabele cu bunătăți.

Aici am băut horchata, băutura tradițională și am mâncat fartons, am cumpărat orez pentru paella, cel bun, recomandat de ghidul de la Albufera, șofran calitatea I, am cumpărat smochine, patiserie… tot felul de prostioare la care pofteam. E bine de știut că piața are program doar până la ora 15. Merită o vizită pentru tarabele cu bunătăți dar și pentru clădirea în sine.

În ziua de sâmbătă pe care am prins-o la Valencia am văzut că se ține Târgul de vechituri și soțul este mare amator de astfel de târguri. Dar niciodată nu am mai fost la așa un târg întins. Practic, în zona centrului istoric, pe mai multe străduțe piața de purici era organizată pe căprării: zona de timbre, zona de monezi, zona de lucruri de îmbrăcat, zona de cărți, zona de bunătăți…... și tot așa, destul de întinsă ca suprafață.

Bioparc-ul din Valencia a fost într-o zi pe care am așteptat-o cu nerăbdare. Dis-de-dimineață (la 9), am luat autobuzul 73 ca să fim la porțile Bioparcului exact când deschidea, adică la 10. Am găsit un român la casa de bilete și unul la restaurant. Mană cerească românii întâlniți, pentru că ne mai lămureau cu diverse. Intrarea la Bioparc era 23 de EUR bilet întreg, dar am avut o reducere de 15% cu cardul, astfel că am plătit 20 de EUR de persoană.

Cam 5-6 ore ia o vizită la Bioparc Valencia, cu drum cu tot. Noi, am vizitat cam 3 ore, o jumătate de oră am stat la cafea când am ajuns, o oră am mâncat de prânz la autoservirea de acolo, excelentă mâncarea, și cam 1,5 ore a însemnat drumul dus-întors.

Parcul zoologic a fost gândit astfel încât să ai senzația că intri în habitatul natural al animalelor și este specializat pe fauna din Africa. Sunt cinci itinerare turistice, fiecare cu sens unic, astfel că am trecut prin savană, pe la ecuator, am intrat în cea mai renumită peșteră din Africa, am vizitat și Insula Madagascar, am fost la câțiva pași de elefanți, girafe, crocodili, hipopotami și tot felul de animale și animăluțe.

În zona păsărilor zilnic era un spectacol la ora 13, ne-am instalat și noi frumușel, alături de mulțimea de copii, dar a fost anulat, pentru că 5 minute a fost un duș de ploaie și organizatorii n-au vrut nicicum să revină.

La Muzeul Național de Ceramică și Arte Decorative González Martí, la care ținea soțul neapărat să ajungă, am fost după vizita la Bioparc, dar am găsit închis etajul 2, care ni se părea cireașa de pe tort din descriere și nu am rămas, pentru că mai aveam câteva zile la dispoziție și cardul încă valabil ca să profităm de reducere. A doua zi am trecut iar pe lângă clădire și etajul 2 era tot închis. Intrarea era 3 EUR fără card, 1,5 EUR cu card, iar duminica era gratis de la municipalitate.

N-am rămas nici a doua zi pentru că mai aveam o șansă să găsim deschis și etajul doi duminică. Nu mai aveam card valabil dar se vizita gratuit și până la urmă duminică am văzut muzeul, dar etajul doi a rămas tot închis.

Muzeul Ceramicii este găzduit de Palacio Marqués de Dos Aguas, o clădire superbă la exterior, pe toate laturile, una dintre cele mai frumoase clădiri pe care le-am văzut în Valencia, reprezentativă pentru stilul baroc spaniol. Intrarea este absolut spectaculoasă. La parter erau niște trăsuri și puțină ceramică, dar nimic deosebit, însă ce am văzut la etajul unu ne-a lăsat fără cuvinte. Camere deosebit de frumoase, obiecte de artă de lux, obiecte de mobilier, îmbrăcăminte, picturi… Când ziceam că suntem în cea mai cea cameră, venea următoarea și mai și, și tot așa până am ieșit. Sala de bal ne-a dat efectiv peste cap. Vă recomand să nu plecați din Valencia până nu vedeți acest muzeu.

Orașul Artelor și Științelor (Ciudad de las Artes y de las Ciencias), a fost pe lista noastră pe primele poziții. Un complex care se află în Parcul Turia, ce cuprinde 6 clădiri cu o arhitectură deosebită, construcții înconjurate de piscine, fântâni, palmieri și flori. Aici am aflat că arhitectul care a desenat asemenea construcții este unul valencian, Santiago de Calatrava și că este renumit în toată lumea pentru lucrări absolut deosebite. Accesul în oraș este gratuit dar în fiecare clădire se intră cu bilet.

Cele 6 clădiri care compun complexul sunt una în continuarea celeilalte și în ordinea în care ajungi de la una la alta sunt:

Palatul Artelor Regina Sofia, are forma unui pește și este un centru cultural cu mai multe săli unde au loc spectacole de teatru, opera…. și tot felul de arte.

Umbracle este o structură care adăpostește o grădină botanică și acolo te poți ascunde de razele soarelui în zilele toride. Sub ea este parcarea generoasă a orașului care costă doar 7 EUR pe zi pentru vizitatori.

Hemisfericul, are forma unui ochi gigant și găzduiește cea mai mare sală de proiecții IMAX din Spania. Aici am văzut un film documentar despre natură care era inclus în card. Amazon Adventure s-a numit, a fost extraordinar, parcă eram acolo în mijlocul acțiunii.

Muzeul Științei Principe Felipe este un muzeu interactiv, foarte interesant. Îți trebuie timp aici ca să descifrezi lucrurile și ca să te joci. Este excelent pentru copii și tineret, dar și noi ne-am jucat, ne-am amuzat și cel mai mult ne-a plăcut la secțiunea de muzică unde am cântat la tot felul de instrumente ciudate.

Agora este un spațiu acoperit destinat competițiilor sportive, concertelor sau altor evenimente.

Oceanografic este un acvariu în aer liber, cel mai mare din Europa. De la meduze, pești, și pisici de mare până la broaște testoase, zona oceanelor, unde se află specii de rechini, balene, foci, morse, pinguini… toată această lume acvatică ne-a fascinat.

La Oceanograf a trebuit să ajungem într-o anume zi, când am avut rezervare la show-ul delfinilor. Ulterior ne-am dat seama că nu are importanță programarea asta, o dată intrat cu bilet la Oceanograf ai acces și la show-ul delfinilor. Sunt două spectacole pe zi, unul la 11,45 iar celălalt la 14, iar noi am fost la amândouă. Un spectacol durează 20 de minute, cele două au fost puțin diferite, este un filmuleț cu prezentarea familiei de delfini pe la jumătatea show-ului și mai este de reținut că primul show a fost cu 4 delfini iar al doilea cu 5.

Noi am stat la Oceanograf de la 10,30 la 16, asta ca să vă faceți o idee despre cât ia acest obiectiv. Dar am început cu o cafea și o brioșă la prima cafenea care ne-a ieșit în cale, am participat la ambele show-uri cu delfini și la prânz am mâncat la autoservirea de acolo, foarte bună mâncarea.

Plaza del Ayuntamiento (Piața Primăriei), a fost unul din locurile în care am ajuns cel mai des. Pentru că este o piață largă, iar jur împrejur sunt numai clădiri impunătoare și spectaculoase prin stilurile arhitectonice diferite. Aici am admirat clădirile de bănci superbe, cele cu arhitectură mudejar, Caixa Bank este foarte frumoasă, Banca Valenciana la fel, Clădirea Poștei, a Primăriei, fântânile din piață…. este una dintre cele mai spectaculoase piețe din Valencia.

Primăria și Poșta se vizitează gratuit de la 8 la 15, așa că, ne-am dus într-o dimineață înainte de orice. Primăria are și un muzeu, Salonul de cristal, balconul official, de unde am avut o vedere foarte frumoasă, sala de ședințe… am făcut un traseul circular, merită neapărat o vizită.

Palatul Poștelor se vizitează pentru cupola cu vitralii, oricând în timpul programului. Practic intri în clădire și în zona cu ghișeele te uiți în sus. Este spectaculos.

Toate aceste clădiri din Piața Primăriei și zona înconjurătoare arată fabulous ziua dar și noaptea când sunt luminate. În una din seri chiar am luat C1 verde, o nouă linie de transport public, inclus în card și am mers câteva stații, tocmai ca să vedem clădirile importante ale Valenciei, luminate.

Estacion del Norte (Gara de Nord) este considerată obiectiv turistic, iar noi am ajuns de mai multe ori la ea. Pentru că ne era la îndemână, se află la câteva minute de Piața Primăriei, dar și pentru că nu ne mai săturam privind-o. Fațada gării este foarte frumoasă iar în interior ferestrele sunt cu vitralii și sunt două săli la intrare, decorate cu faianță pictată cu momente tradiționale valenciene.

Plaza de Toros se află vis-à-vis de gară, dar nu sunt spectacole, nu se vizitează arena, doar Muzeul Coridei se vizita, dar fără arenă nu a fost nimeni amator.

Nu prea recomand Palacio de Cervello. Cu rol de Palat Regal când acesta a fost demolat și monarhii erau primiți aici, astăzi este Arhivă Istorică din Valencia și nu prea ai ce vedea. Intrarea a fost liberă, dar am găsit acolo doar niște poze, în câteva camere. Se află în fața Mănăstirii Santo Domingo și doar pentru fațadă ar merita un drum, dar nu-i musai dacă nu vă iese în cale.

Turnurile sau Poarta Serrano și Turnurile sau Poarta Quart sunt cele două porți de intrare în Valencia, care au mai rămas din cele 12 din vechiul oraș Valencia. Turnurile Serrano sunt impunătoare și reprezintă cea mai mare poartă gotică din Europa. În fața porții se întinde impunător peste Grădina Turia, Podul Serrano.

Intrarea în ambele este 2 EUR, dar duminica accesul este liber. Turnurile Quart se află vis-a-vis de Cafeneaua Mayan, care a fost must to do pentru noi. Acolo am luat micul dejun și într-o duminică am urcat și în turn. Accesul este destul de ușor, prin lateral, pe niște scări exterioare. Merită efortul, care nu este prea mare, iar de sus ai o panoramă asupra orașului.

Nu pot să merg într-o vacanță fără porția de natură, iar în Valencia am avut parte din plin.

Râul Turia a străbătut orașul Valencia și l-a inundat de mai multe ori. În 1957 inundațiile au fost catastrofale, au murit 81 de oameni, iar în urma acestui dezastru cursul râului a fost schimbat iar albia lui s-a transformat într-o grădină. Devenit Parcul Turia, este cel mai mare parc din Spania și străbate orașul pe o distanță de 9 km. În afară de pomi și multă, multă verdeață am văzut locuri de joacă pentru copii, piste pentru biciclete și mulți oameni care alergau sau desfășurau diferite activități sportive.

Podurile peste Turia sunt și ele spectaculoase. Podul Serrano este unul dintre ele, Podul Real, care se termină la intrarea în grădinile cu același nume, iar Pont de les Flors este absolut spectaculos, așa cum îi spune și numele, îmbrăcat în flori.

La Palatul și Grădinile Monforte am crezut că nu mai ajungem, dar s-a întâmplat. În clădire se oficiază căsătorii, iar în grădinile franțuzești se intră liber. Nu este un parc foarte mare dar ai parte de o plimbare romantică, într-un cadru de vis. Multă verdeață, multă culoare, statui, alei, totul foarte îngrijit, ne-a plăcut foarte mult.

Grădinile Viveros sau Real sunt vecine cu Monforte și au fost grădinile unui fost palat regal. În capătul Podului Real sunt aceste grădini și am făcut câteva minute de la Monforte până acolo. Ne-am plimbat printr-un parc foarte mare, cu păsări, păuni, grădini cu trandafiri, arbori monumentali, fântâni, monumente.

Nu pot să nu amintesc de Ficușii monumentali pe care i-am văzut în diferite locuri ale orașului. Pe cei mai mulți, 3 la un loc, i-am văzut în Grădina Glorieta, care se află vis-à-vis de Grădina Parterre, unde se află cel mai impresionant ficus. Are peste 150 de ani și trebuia să fie o magnolia, dar din greșeală, la vremea respectivă s-a plantat un ficus, în loc de o magnolia. Ambele grădini sunt tot în centrul vechi al Valenciei, deci, tot la îndemână. Dar ficuși monumentali am mai văzut prin oraș. Înainte de Grădinile Monforte, pe bulevarde, la Turnurile Serranos și în multe, multe locuri.

Ne propusesem în acest sejur 2 jumătăți de zi la plajă și bălăceală. Dar nu ne-a ieșit decât una. Și nici aia jumătate de zi, ci câteva ore, exact în ultima zi. După ce am vizitat Grădinile Monforte și Viveros am luat-o în sensul opus celui spre casă. Când am ieșit din grădini ne era foame și am încercat să găsim un restaurant în zona aceea. Dar nu era nimic la ora aceea nepotrivită. Am dat în schimb de Comidas Para Llava El Rubio, avea niște vitrine de ne lăsa gura apă. Era un take away și am zis că nu plecăm de acolo până nu gustăm din câteva chestii care ne-au făcut cu ochiul. Ni le-a pus doamna în caserole, am ieșit și ne tot întrebam unde naiba le mâncăm. N-am avut timp de gândire că exact în fața restaurantului a oprit autobuzul 98.

Plimbam costumele de baie de două zile după noi, dar nu credeam că vom mai ajunge la plajă. Am întrebat dacă 98 ăsta ajunge la Plaja publică Malvarrosa și după un răspuns afirmativ, ne-am urcat și am coborât peste câteva stații, cu caserola după noi. Nefiind hoteluri pe plajă în zona în care am coborât, și terase erau foarte, foarte puține. N-am reușit să găsim nici o masă liberă să mâncăm. Totul era ocupat sau rezervat.

Până la urmă ne-am luat de băut de la barul de pe plajă, dar și acolo cu ceva coadă, am mâncat ce ne luasem de la take away, ne-am schimbat în WC-ul terasei și ne-am dus să facem baie. Lumea stătea pe nisip, cu prosoape și cearceafuri, nu erau șezlonguri, mai toți aveau lăzi frigorifice și puhoi de oameni în mare. Am stat în apă o oră și ceva și pe plajă, în picioare, cât să ne zvântăm puțin. N-aveam prosoape, n-aveam schimburi….

De la plajă am plecat spre oraș cu autobuzul 93 care ne-a lăsat la gară, de unde voiam să mergem pe jos pre casă.

De pe lista noastră a lipsit Port Saplaya, un cartier al oamenilor mai înstăriți, construit în jurul unui canal artificial, numit din cauza asta și Veneția Valenciei. Am fi vrut să vedem locul dar n-a mai fost timp.

Ne-am despărțit cu regret de Valencia. În cele 7 zile pline ne-am împrietenit foarte bine și ne-ar fi plăcut să ne mai pierdem pe străduțele ei. Marele avantaj al cazării noastre a fost amplasarea, dar și faptul că mașina 150, care ne ducea la aeroport, avea stație chiar pe strada noastră, la câțiva pași, așa că transferul la aeroport a fost foarte ușor. Pe deasupra și cu doar 1,50 EUR.

Ce să zic eu de Valencia când s-au spus atâtea? Am zis că este o bijuterie de oraș d. p. d. v. turistic și mai adaug că este raiul pe pământ pentru familiile cu copii. Bioparc-ul, Oceanograf-ul și Orașul Științei sunt locuri în care orice familie cu copii, dar nu numai, ar trebui să ajungă.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Aurici in 12.12.21 09:01:09
Validat / Publicat: 12.12.21 11:03:14
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 16496 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P37 Primăria din Valencia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51050 PMA (din 56 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[12.12.21 12:57:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

krisstinnaPHONE
[12.12.21 13:38:12]
»

@Aurici:

“sunt mult prea în urmă și deja deprimată că nu mai ajung la zi” , foarte tare m-a amuzat faza asta, ești drăguță

Eu nu am decât doua vacanțe pe an, estivale, nu am reușit să scriu mare lucru despre ele

Nu îmi permit luxul de a irosi timpul fără a merge la mare, in vacanțe. Peisajul sau portia de natură cum o numești tu este pentru mine marea cu tot ceea ce oferă ea. Dacă in vacanță am și un pic de activitate… copilărească , mă declar multumită.

Valencia, Spania in general o iau ca pe o destinație estivală, nu concep sa îmi cheltuiesc banii doar făcând km zilnic, aș vrea să mă bucur de mare și de relaxare, de mâncărurile lor tradiționale. Și musai cazare la hotel, pe plajă. Oceanograf și Bioparc, două obiective pentru mine, dacă mă voi hotărâ să ajung vreodată in Valencia cu avionul și neaparat să închiriez mașina, indiferent de costuri, sigur le voi vizita.

Noi avem o casă de vacanță și mergem acolo săptămânal, muncim ca niște sclavi pe plantație, de-aia nu alerg după obiective turistice/istorice.

Citesc cu interes ceea ce scrii, știi că te plac și mă minunez uneori de cât de plimbăreți sunteți, parcă întineriți pe zi ce trece.

Am reținut cele doua obiective interesante pentru mine, mi-ar fi plăcut să scrii separat despre ele.

Felicitări și nu fi supărată, ajungi tu la zi cu interesantele tale povesti din și despre călătorii

AuriciAUTOR REVIEW
[12.12.21 13:39:44]
»

@webmaster: Mulțumesc mult, duminică plăcută!

AuriciAUTOR REVIEW
[12.12.21 14:12:24]
»

@krisstinna: Hai că și tu m-ai amuzat pe mine și știi că și eu te plac. Și chiar aveam nevoie de un zâmbet pentru că tocmai am avut o criză conjugală . Mă apucasem de dereticat și am ajuns la o boxă unde soțul nu repară ceva de multă vreme. Și le-am lăsat baltă, l-am invitat să facă el curățenie acolo, că așa-i trebuie dacă nu a rezolvat problema și eu am încărcat Valencia asta, care era gata de ceva vreme, dar nu-mi găseam timp să aleg poze.

Știu că îți place marea și atmosfera de vacanță litorală. Eu stau mult prea multe ore pe scaun și atunci simt nevoia să mă mișc. În afară de faptul că îmi place să văd locuri. Dar și vacanțele mele se conturează în funcție de natură, pentru că sunt dependentă și am și eu 2 sejururi de relaxare pe an: vara la Bulgărica, când stăm în țarc și doar socializăm, ne relaxăm, râdem... și sejurul de revelion, când fac același lucru, mai nimic turistic.

Strict pentru Valencia nu ai nevoie de mașină. Spania este foarte frumoasă și merită să o descoperi cu mașina, dar Valencia este o destinație în sine, care cere câteva zile măcar și unde mașina nu este necesară. Îți doresc să ajungi, ți-ar plăcea și la Orașul Științei unde o să te copilărești puțin.

Apropo de plimbare, da, cred că a dat strechea în noi. Cum vine week-end-ul, cum ne facem de ducă. Am vrea noi să întinerim, cred mai degrabă că e o criză a vârstei. Să mai batem fierul cât mai e suficient de cald.

Chiar mi-ar fi plăcut să scriu separat de unele obiective, în general îmi pare rău de poze. Nici acum nu am reușit să exemplific tot ce am văzut și cu toate că mi se par descurajante articolele cu prea multe poze, exact asta fac și eu.

Sper să ajung vreodată la zi. Voi renunța la niște escapade de week-end și poate, poate... Te pup, mulțumesc de vizită și pentru că m-ai făcut să zâmbesc. Acu' pot să mă duc înapoi la soț să reconciliem situația .

krisstinnaPHONE
[12.12.21 14:51:23]
»

@Aurici: Ha!

Știi de ce se ceartă îndrăgostiții? De dragul împăcării

Pupici!

celena2PHONE
[12.12.21 16:49:32]
»

Felicitari pentru review! Minunat!

mprofeanu
[12.12.21 17:12:24]
»

@Aurici: Frumoasă este Valencia văzută prin impresiile tale! Câte se pot vedea acolo, mi-au plăcut toate... ce îngustă era căsuța!!

Am vizitat Spania în vara anului 1996 cu o excursie de 14 zile organizată de o agenție foarte cunoscută acum, cât timp a trecut de atunci... Am stat în Valencia o noapte, dimineața am vizitat orașul, ce să vezi doar într-o zi, pe repede înainte...

Ce îmi mai aduc aminte este vadul râului Turia complet amenajat, devenit parc, atunci am rămas șocată de ce am văzut, așa mi s-a părut... apoi Catedrala și ninots și povestea lor explicată la Museo Fallero. Atunci am aflat de cunoscuta lor sărbătoare...

Oare când am fost eu erau Oceanografic Valencia, Bioparc-ul sau Orașul Artelor și Științei, nu am intrat pe net să văd când au fost realizate!??

Felicitări pentru articol, un adevărat ghid pentru cei ce vor să meargă acolo dar și pentru cei ce vor să cunoască câte ceva din lumea asta mare!!

AuriciAUTOR REVIEW
[12.12.21 17:15:26]
»

@krisstinna: De acord, mânca-l-ar mama , pupici

@celena2: Mulțumesc mult, ești tu foarte drăguță, seară frumoasă!

AuriciAUTOR REVIEW
[12.12.21 17:26:44]
»

@mprofeanu: Nici Bioparcul (2008), nici orașțul Artelor și Științelor, care înglobează Oceanograful (1998) nu existau la data călătoriei tale. Dar, bunica, trebuie musai să ajungi cu nepoții, dacă petreceți vacanțe împreună. O să se bucure și ei, dar și voi.

Este foarte frumoasă Valencia, merită câteva zile. Exact genul de oraș turistic care îmi place mie. Să ajung la toate cu piciorul și să mă dezmeticesc repede cu el, exact așa este.

Ai dreptate! În unele locuri ajungem și noi, de altele auzim de la cei care au fost. Asta mi se întâmplă și mie. Îmi place să citesc, să văd poze și să sper că voi ajunge și eu în locurile la care mi se face un click.

Te pup, duminică frumoasă, mulțumesc pentru ecou.

adso
[14.12.21 00:03:51]
»

@Aurici: Am citit oricum târziu articolul dvs. și, pe deasupra, pe fugă. Abia acum, la a doua lectură, văd că mă pomeniți

Foarte, foarte frumos ați povestit, mi-am mai amintit și eu una-alta. Catedrala, Bursa de Mătase, Muzeul de Ceramică, Gara de Nord (care e, bineînțeles, în sud), uriașul parc Turia - toate sunt de neratat. Nu am știut că se pot vizita Primăria și Palatul Poștelor - poate mai ajungem! Nu era încă deschisă după restaurare Biserica San Nicolás y San Pedro Mártir, ce poze am văzut pe net, uau! Nu am mai avut timp de Muzeul de Științe, am stat doar patru sau cinci zile.

Aș mai menționa Grădina Botanică, micuță, drăguță (și gratuită) la marginea cartierului El Carmen. Apoi, Muzeul de Artă, excepțional (tot gratuit). Mercat de Colon, construcție art nouveau, împreună cu întreaga zonă din jur. Portul turistic, cu vreo două bodegi interesante și, nu departe, Muzeul Orezului, am înțeles acolo care e treaba cu paella valenciană. Au și un mall, Centre Comercial Saler, aproape de intrarea la Muzeul Artelor și Științei, unde se și mănâncă bine + belvedere.

Dar, în primul și în primul rând, Valencia este pentru familiile cu copii. Pe fiică-mea am văzut-o plângând de fericire de două ori: după parada de seară a vedetelor la Disneyland și după spectacolul cu delfini la Oceanograf. Unde noi am stat 8 ore. Plus 6 în Bioparc.

AuriciAUTOR REVIEW
[14.12.21 12:37:37]
»

@adso: Dacă ar fi să fac un top personal pentru Valencia, San Nicolas este obiectivul care ne-a plăcut cel mai mult. Trebuie să vă întoarceți pentru ea. Eu sunt la nivelul de descifrat lucrurile și mă feresc să mă aventurez în descrieri sau să emit păreri despre un domeniu în care nu mă simt confortabil. Dar, așa cum v-am perceput eu pe aici cred că o să fiți realmente impresionat.

Binențeles că în toate locurile mai rămân obiective de bifat, nici noi nu le reușim pe toate. Alergăm destul în general dar mai punem și frână, pentru că în goană prea mare nu mai reușim să asimilăm nimic, ci doar să bifăm.

Cred că fiicei dvs i-ar fi plăcut mult și la Orașul Științei. Acolo chiar ni s-a părut că este pentru copii și tineret și mai puțin pentru adulți. Și da, cu copii, vizita la Bioparc și Oceanograf se poate prelungi mult mai mult.

Mulțumesc pentru ecou și completări, zi faină!

adsoPHONE
[14.12.21 16:07:48]
»

@Aurici: Desigur, mai ales cand esti impreuna cu un copil, trebuie sa iti stabilesti prioritatile. Desi fata avea atunci vreo 14 ani, nu mai era atat de mica.

Orasul Artelor si Stiintei a fost o pierdere asumata. Vizitaseram de curand muzee similare in Granada si Munchen si urma, in acelasi sejur, sa il vizitam pe cel din Barcelona. Asa ca am considerat ca cel din Valencia mai poate astepta - si am folosit o jumatate de zi pentru port.

(Recomand muzeul din Munchen, e fantastic! Se sta acolo de la deschidere pana la inchidere, fara a simti cum trece timpul. Ca adult, zic!)

De San Nicolas stiam, dar pana la finalul lui 2016 a fost in proces de restaurare. Deci... am intrat doar in pridvor, sau cum se spune la ei la acea incapere, imi scapa acum. Se vedea acolo blazonul familiei Borgia (sper ca nu incurc borcanele, la 5 ani distanta). Sunt cei mai celebri fii ai Valenciei!

elenaadinaPHONE
[14.12.21 16:57:41]
»

Ura Valencia!

Felicitări celor care au vizitat-o și multă sănătate celor care mai și scriu despre asta!

„Ultima capelă, simplă, de piatră, adăpostește Sfântul Graal, cupa din care ar fi băut Iisus la ultima cină, adevărată comoară, care și-a găsit locul în cea mai importantă catedrală a Valenciei. Chiar dacă Vaticanul nu este de acord și nu se știe dacă povestea artefactului este adevărată sau nu, acest potir a creat multe legende legate de Sfântul Graal, care de sute de ani este protejat în racla din catedrală. "

Foarte interesant, mi-a captat atenția, pe lângă Bioparc, gradina zoologica și Oceanografic.

Merită vizitate! ???? ????

adsoPHONE
[14.12.21 17:10:52]
»

@elenaadina: In privinta cupei despre care se crede ca ar reprezenta Sf. Graal, Vaticanul nu si-a exprimat niciodata acordul oficial. Dar nici nu a spus ca nu ar fi. Mai mult, in ultimul secol, doi papi au oficiat slujbe folosind acest pocal. Unul dintre acestia a fost Ioan Paul II, imi amintesc ca erau fotografii in capela care prezentau momentul.

Mai mult, arheologii au stabilit ca pocalul are o vechime de exact aproximativ ???? 2000 de ani. Si ca in compozitia sa exista nu stiu ce compusi care sunt specifici zonei Palestinei. Iar istoria sa poate fi urmarita pana inainte de anul 1000.

AuriciAUTOR REVIEW
[14.12.21 21:43:56]
»

@adso: Munchen e pe listă de mult timp. Am fost o singură dată în trecere, dar n-am vizitat nimic. Am avut timp doar de niște cârnați cu bere. Nici nu eram atât de educată turistic ca acum. O să țin cont de recomandare.

Și mulțumesc pentru completările despre Sf Graal, seară faină!

@elenaadina: Multă sănătate și celor care citesc și mai lasă și câte un mesaj. Mulțumesc mult pentru ecou, Valencia merită vizitată, da.

adsoPHONE
[20.12.21 16:56:17]
»

@Aurici:

pe FB

AuriciPHONEAUTOR REVIEW
[20.12.21 18:42:31]
»

@adso: Nu am FB, nu exist????

adso
[20.12.21 19:04:31]
»

@Aurici: Nimeni nu e perfect.

Emil Nicolae
[19.03.24 11:37:38]
»

Super articolul, Luna viitoare am planificata o vizita de 4 zile in Valencia si sper sa vizitez cat mai multe obiective enumerate de tine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adso, Aurici, celena2, elenaadina, Emil Nicolae, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Valencia:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.11075115203857 sec
  ecranul dvs: 1 x 1