ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.11.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 4 zile
Cuplu
Raport PREȚ/CALITATE: EXCELENT
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Vacanța în #Mykonos

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 12 MIN

Plajele din Mykonos, atât cât le-am putut vedea

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Insula Mykonos este renumită pentru plajele sale aurii, cu nisip fin şi apă limpede, azurie, considerate a fi unele dintre cele mai frumoase din Grecia. De fapt, plajele reprezintă unul dintre punctele forte ale insulei, mai ales că au devenit veritabile atracţii, pe măsură ce au fost serios amenajate, în jurul lor luând naştere adevărate staţiuni cu hoteluri mai comune sau mai exclusiviste sau chiar adevărate reşedinţe private ale vip-urilor. Plajele polarizează şi turiştii tipici de Mykonos, adică tinerii dornici de distracţie care ziua lâncezesc la plajă şi noaptea petrec până în zorii zilei următoare.

De altfel, distracţia este cea de-a doua caracteristică notabilă pentru care Mykonos este celebră şi pentru care are mare căutare, mai cu seamă în rândul tinerilor. Beach-barurile şi cluburile prezente unul lângă altul pe mai toate plajele fac diferenţa între Mykonos şi multe dintre insulele greceşti, în sensul că nu prea mai aduc cu plajele liniştite pe care le ştim cu toţii. Aici aglomeraţia, zgomotul, muzica, dansul şi agitaţia sunt la ele acasă, aşa încât ar aduce mai degrabă cu Mamaia noastră, nu cu serenitatea şi naturaleţea grecească după care unii se dau vânt în vacanţă. Este vorba de plajele situate în general în partea sudică a insulei, acolo unde sunt adăpostite în golfuri ce le feresc de vântul care acolo nu e atât de deranjant.

Să nu credeţi că toate plajele sunt de acest tip, există chiar şi plaje mai sălbatice şi slab populate, însă nu sunt în sfera de interes a turiştilor din cauza vântului nărăvaș în calea căruia se află făcând-le nu atât de agreabile.

Se spune că în Mykonos există 22 de plaje recunoscute, dar şi 8 mai puţin cunoscute, unele găsindu-se în mod surprinzător lângă locuri foarte populare, în timp ce altele sunt mai greu acccesibile, departe de drumurile bătute, chiar pe unele de pământ.

Fiindcă nu am avut maşină închiriată, ţelul nostru a fost să ajungem la câteva dintre plaje, să luăm pulsul şi să vedem ce înseamnă atmosfera atât de vestită de pe acestea. Asta pe lângă bălăceală şi trândăvit la soare, bine nu la toate, ci doar acolo unde doream să ne introducem în peisaj. Cu autobuzele luate din capitala insulei, se poate ajunge la aproape toate, exceptându-le pe cele mai izolate. Orarul este convenabil, mai ales pentru plajele din sud înspre care se circulă des, la fel şi biletele ale căror preţuri sunt accesibile, evident mai scumpe pentru cele situată la distanţă mai mare faţă de oraş. Ca să vă faceţi idee, consultaţi mykonosbus.com/index.en.html.

Voi începe cu plajele oraşului Mykonos, adică Megali Ammos şi cea a Portului Vechi, pe care le-am văzut dar nu am le-am încercat. Referitor la Megali Ammos, pot spune că a fost un atu care a contat în alegerea cazării, gândindu-mă că ar putea fi plaja noastră de casă. Însă, meltemi mi-a dat planurile peste cap şi nu ne-a dat pace, aşa încât nu am putut decât s-o vizităm, marea agitată şi valurile, neîmbiindu-ne să rămânem acolo.

În timp ce Megali Ammos e o plajă întinsă, destul de lată, de nisip auriu (aşa cum i se traduce şi numele), plaja Portului Vechi este o fâşie îngustă, dispusă în golful din dreapta portului de vase mici, pe care nu încap mai mult de două rânduri de şezlonguri. Nisipul galben, fin şi apa mică la intrare o fac atractivă pentru mulţi turişti care se opresc aici fără ezitare.

Plajele din sud ne-au făcut curioși încă de a doua zi de vacanță, mai ales că ne-au fost recomandate insistent de gazde ca fiind singura ocupație cât de cât agreabilă pe vânt serios. Zis și făcut, am luat un autobuz de la stația Fabrika, cea din preajma hotelului și am mers doar 5-6 km până la pleiada de plaje foarte populare în insulă: Psarou, Platys Gialos, Agia Anna, Scorpios, Paraga. La acestea se poate ajunge destul de ușor pe jos, trecând de la una la alta, într-o plimbare pe o potecă de pământ aflată oarecum la înălțime, pe țărmul de deasupra lor.

Platys Gialos este poate cea mai vizitată dintre plaje, în permanență văzând-o aglomerată, gălăgioasă, cu atmosferă de distracție.

Platys Gialos este o plajă destul de mare şi foarte frumoasă, nu degeaba mulţi o consideră cea mai bună plajă din Mykonos. În plus, este foarte organizată, nimic nefiind lăsat la voia întâmplării: şezlonguri şi umbrelele bine aranjate, grupate în spatele beach-barurilor de unde muzica ritmată se aude necontenit. Preţul acestora nu era prea tentant (30 €/două şezlonguri şi umbrelă), însă pentru cei ce doreau să stea pe prosop, extremităţile laterale le stăteau la dispoziţie. Adăpostește unele dintre cele mai bune hoteluri de pe insulă, situate chiar lângă nisip și cu vedere la mare. Are restaurante și baruri care servesc masa și băuturi pe tot parcursul zilei. Aceasta nu este neapărat o plajă de petreceri, dar are o atmosferă plină de viață. Umbrelele și șezlongurile acoperă cea mai mare parte a nisipului, iar apa puțin adâncă este perfectă pentru bălăceli.

Tot de la Platys Gialos se poate pleca, dar de pe apă, cu water taxi către multe plaje din sud, numai vremea să o permită, adică vântul să nu facă pe nebunul. Este posibil chiar şi un hop-on hop-off de la o plajă la alta, programul fiind foarte flexibil, dar preţul cam piperat: 20 € / persoană, iar pentru o singură plajă doar 10 € / persoană.

După Platys Gialos, ne continuăm periplul plajelor bătând poteca de coastă în încercarea de a ajunge la plaja Paraga ce părea cea mai generoasă ca dimensiune. Aşa am trecut pe deasupra unei plaje micuţe, ascunse de privirile curioşilor, aproape un petic, până la mai cunoscutele Agia Anna şi Scorpios. Nici acestea două nu sunt cine ştie ce ca mărime, însă au un aspect destul de plăcut şi, desigur, sunt amenajate cu toate facilităţile, aşa încât se pot lăuda cu mulţi vizitatori. În plus, apa este mică la intrare şi de un albastru pur, iar nisipul în aceeaşi nuanţă gălbuie. În spatele lor, există terase, baruri şi locuri de cazare.

În fine, am ajuns şi la plaja Paraga, după unii Paranga, care pare a fi este alternativa perfectă la celebra Paradise Beach din apropiere și, de asemenea, alegerea pentru experiența ideală a cluburilor pe plajă. Este, ușor de accesat şi cu autobuzul, deşi cine vine cu maşina are parte de o parcare foarte generoasă. Deși are oarecum o atmosferă de petrecere în timpul zilei, noaptea este relativ liniștită. Partea dreaptă este mai retrasă și tinde să atragă nudiştii.

Paraga este foarte bine protejată de golful adânc ce o găzduieşte, de aceea este ideală pentru a nu resimţi vântul când îşi face de cap. Nisipul fin, auriu, apa limpede, cu intrare lină, o recomandă pentru mulţi ca fiind o destinaţie numai bună de stat la soare şi de bălăceală.

În altă zi, am ales să mergem la vestita plajă Super Paradise, că prea era menţionată şi lăudată de toată lumea. Probabil că ni s-a întâmplat ca în zicala „să nu te duci la pomul lăudat cu sacul” , căci nu ne-a dat pe spate, dar nici nu pot spune că ne-a dezamăgit. În primul rând, se află la distanţă apreciabilă faţă de alte plaje, fiind cumva izolată într-un golf superb, străjuit de ţărmuri înalte. Am ajuns acolo cu un microbuz care pleca tot de la terminalul Fabrika, plătind 9€/persoană biletul dus-întors. Numele local (grecesc) al plajei este Plindri, Super Paradise fiind apelativul comercial al locului, considerat un colţ de rai.

Nu este prea mare, adică nu atinge 150 m lungime, iar în lăţime să aibă vreo 50 m, însă ca aspect general se încadrează exact în tipicul plajelor miconiene: din nisip fin, auriu, cu apă cristalină. Este aproape în întregime împânzită de șezlonguri și umbrele de închiriat, însă pe margini se pot aşeza şi cei cu prosoape.

Poate deveni aglomerată și zgomotoasă după-amiaza, dar apa limpede și priveliștile sunt perfecte. Deși este o plajă de petreceri, apele calme atrag și familiile și cuplurile în luna de miere. În ciuda a ceea ce se vehiculează, aceasta nu este singura plajă gay de pe insulă, dar rămâne o alegere populară în rândul bărbaților gay, datorită petrecerilor frecvente gay-friendly.

În altă zi ne-am propus o incursiune către plajele din sud-vestul inulei: Agios Ioannis, Ornos şi Korfos, pe ultima doar s-o privim fiindcă este o plajă a surferilor, poziţia sa orientată în calea vântului făcând-o perfectă pentru iubitorii de windurfing. Mă gândesc că atunci când meltemi nu-şi face prezenţa simţită şi Korfos are ape liniştite, ar putea fi o variantă bună pentru oricine îşi doreşte băi de soare într-un cadru natural de invidiat.

Ornos este plaja separată de Korfos de un petic mic de pământ pe care seaflă şi şoseaua, acestea fiind cumva poziţionate„spate în spate” . spre deosebire de Korfos, plaja Ornos este foarte amenajată, foarte animată, chiar aglomerată. Pe Ornos am privit-o de sus, din şosea, după ce petrecuserăm ore bune la Agios Ioannis. Ocupă un golf generos, pe toată suprafaţa sa se găsesc şezlonguri şi umbrele aşezate soldăţeşte, unele lângă altele, fiind deci una dintre cele mai căutate plaje.

Agios Ioannis a stat în atenţia noastră ca plajă pe care să ne petrecem câteva ore stând la soare. Aceasta este o plajă îngustă, dar deloc mică, destul de retrasă și frumoasă, la fel de bine organizată ca toate celelalte pe care le văzuserăm, cu aceleaşi preţuri ale şezlongurilor.

Deși este ușor de ajuns aici cu autobuzul și există hoteluri bune în apropiere, este de obicei mai liniștită și mai puțin plină decât celelalte plaje faimoase de pe insulă. Apele limpezi și puțin adânci sunt bune pentru înot și snorkeling și sunt potrivite pentru copii. Am avut o experienţă foarte plăcută, îmbăierile şi şedinţele de înot în ape liniştite şi calde fiind un real deliciu.

De la Agios Ionnis se surprind apusuri excelente de soare, fiind situată exact în extremitatea sud-vestică a insulei, iar micuţa insulă Delos se poate vedea foarte bine, cu tot cu al său punct culminant Kynthos ce se ţuguie la peste o sută de metri înălţime.

Special am lăsat la urmă plaja Psarrou, cea care ne-a plăcut cel mai mult şi unde ne-am simţit foarte bine. În plus, aici eu am avut parte de cea mai tare experienţă a vacanţei, în timp ce vroiam s-o fotografiez de sus, de pe unul dintre versanţii ce o mărginesc.

Psarou se află la o aruncătură de băț de Chora, adică la vreo 5 km sud, iar cursele de autobuz sunt foarte dese spre aceasta și destul de ieftine. Biletele se vând dus-întors (3,6€ /persoană) tot de la terminalul Fabrika. Este o plajă excelentă, cu nisipul fin, gălbui, cu apă cristalină ce se adâncește treptat. De departe, este cea mai exclusivistă plajă și preferata celor faimoși și cu dare de mână. Însă asta nu o împiedică să devină aglomerată.

La Psarrou am ajuns de mai multe ori, a fost plaja recomandată de gazde pentru a ne petrece prima zi cu vânt în Mykonos. Sugestia a fost clar făcută pentru partea stângă a plajei cum te uiţi la mare, nu pentru dreapta, ne-am dat seama la faţa locului că acolo erau spaţiile exclusiviste, mai greu tangibile de cei ca noi, pe scurt, pentru vedete. Există motive îndreptățite pentru care aceasta este în prezent cea mai la modă plajă din Mykonos: este grozavă pentru înot și oferă peisaje superbe. La fel de bine organizată, Psarou are pe toată suprafața sa șezlonguri și umbrele care țin de resorturile din spatele său, care mai care mai deosebite. Totuși, chiar și cei ce vin să stea la prosop găsesc locuri suficiente în care se pot așeza în spatele postului de salvamar în zona care rămâne liberă de şezlonguri pe o bună suprafaţă, exact pe mijlocul plajei.

În segmentul pentru oameni obișnuiți, șezlongurile costau la fel ca pe celelalte plaje, în partea dreaptă unde se aflau resorturile exclusiviste, nu erau de vânzare, erau rezervate pentru clienții acestora, însă accesul nu era restricționat în zonă. A treia oară când am vizitat-o, m-am gândit că ar fi bine să-i fac niște fotografii de sus, de pe țărmul din dreapta. Mi-am luat aparatul foto și am pornit mergând pe plajă, la granița apei cu nisipul. Am putut observa în treacăt zona cu scaune selecte pe care ședeau persoane de soi, cu sticle uriaşe de șampanie în frapiere alături, însoţite de aperitive sofisticate, resortul se cheamă Nammos.

Acostate, se vedeau în larg sau aproape de țărm, iahturile luxoase, proprietățile cliențlor exclusiviști. Am depășit zona și deodată am început să urc treptele unei poteci de piatră, bine întreținute, care se termina după vreo două sute de metri cu o platformă circulară, de diamteru nu prea mare, ce părea bază a vreunui chioșc. Nu, nu era chioșc, s-a dovedit a fi doar un heliport unde erau aduși clienții de soi ai resorturilor învecinate.

După ce am făcut câteva fotografii admirând priveliştea, am pornit înapoi, dar după nici douăzeci de metri parcurși, de după versant apare un elicopter care mi-a confirmat ideea că locul era destinat bolidului zburător ce se pregătea de aterizare. Roasă de curiozitate, m-am oprit să văd ce se întâmplă, iar cu zoom-ul aparatului, pregătită să surprind, ca un paparazzo diletant, persoanele ocupante și mișcările acestora. Eram singură, nu era nimeni primprejur. Lucrurile s-au derulat cam așa: pilotul, îmbrăcat în uniformă, coboară din elicopter cu cele două rucsacuri ale celor două vedete masculine. Apoi, curtenitor, a deschis pe rând uşile din dreapta şi stînga elicopterului, cei doi ocupanţi dându-se jos şi preluându-şi fiecare băgăjelul, în timp ce elicea aparatului de zbor se învârtea într-un zgomot infernal. Pe urmă, cei doi s-au lansat pe potecă, în timp ce elicopterul s-a ridicat de la sol, în scurt timp dispărând după deal. Totul a durat doar câteva secunde.

Vedetele au trecut pe lângă mine, salutându-mă politicos, în acelaşi fel răspunzându-le şi eu. Probabil că ei se întrebau cine naiba sunt de am ştiut să-i„întâmpin” la sosire, aşa cum mă întrebam şi eu cine or fi. Clar, un celebru cuplu gay, dar cine anume, n-am reuşit să aflu. Oricum, experienţa a fost palpitantă pentru mine, nu mi se întâmplă prea des să văd live aşa ceva.

Concluzie

Plajele din Mykonos sunt diverse, frumoase şi faimoase. Doar că nu seamănă foarte mult cu ceea ce ne-am obişnuit să găsim în Grecia. Însă, acest aspect conferă insulei un atu în plus pentru a fi în atenţia turiştilor aflaţi în căutarea unora dintre cele mai bune locuri de distracţie din Grecia. Am rămas cu regretul că nu am putut vizita mai multe plaje ale insulei, însă ne-am declarat până la urmă mulţumiţi oarecum că am văzut câteva dintre cele mai reprezentative pentru Mykonos. Cine ştie, altă dată...

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=iPp4l8UQT88

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de irinad in 28.11.21 07:11:41
Validat / Publicat: 28.11.21 08:37:46
VIZUALIZĂRI: 321INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Turcia, Serbia, Bulgaria, Albania, Grecia, Malta, Iordania, Israel, Italia, Franţa, Cipru, Portugalia, Croaţia
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Nisip de Psarou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36650 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX [28.11.21 08:39:31] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [28.11.21 09:03:56] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.11.21 12:42:28] »

@webmaster: Mulţumesc foarte mult!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.11.21 13:18:25] »

Fără îndoială, Mykonos este renumită pentru multe motive, plajele insulei fiind printre ele. Plajele arată spectaculos, din ceea ce văd eu, cu relieful arid din spate, dar cu marea incredibil de albastră și nisipul fin, alb sau auriu.

Poate că vântul face legea, dar cum spui tu, în sud, în golfuri poate e cel mai bine. Pentru astăzi am fost cu tine acolo, am simțit căldura, nisipul și vântul puțin...

Foarte frumos, te pup cu drag!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.11.21 17:19:23] »

@maryka: Cam aşa este: vântul face legea în Mykonos, lucru simţit pe pielea noastră la propriu, dar cel mai bun aspect este că se poate face baie şi plajă chiar şi pe vânt în sudul insulei. Acolo plajele sunt protejate de golfuri, iar direcţia vântului nu le afectează foarte mult.

Granitul, stânca predominantă a insulei, contrastează serios cu azuriul apei mării creând un puternic impact vizual, într-adevăr. Ariditatea este o altă caracteristică locală ce uimeşte imediat. Însă, plajele cu nisipul auriu, fin, întâlnit mai peste tot, apa mică la intrare fac ca turiştii să le caute, dar mai cu seamă pentru aceştia contează ceea ce le oferă resorturile, beach-barurile, restaurantele din apropierea lor. Cu alte cuvinte distracţia neîncetată.

Mulţumesc pentru ecou, vizită, vorbe frumoase!

elenaadinascris / TELEFON [28.11.21 18:20:12] »

Foarte bun articolul!

Mi-a plăcut, și pozele de asemenea!

👏👏👏

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [28.11.21 18:27:43] »

@elenaadina: Mulţumesc frumos, sunt încântată că ţi-au plăcut fotografiile şi articolul! Plajele reprezintă unul dintre subiectele mele preferate din vacanţele la mare.

Te pup, seară frumoasă!

elenaadinascris / TELEFON [28.11.21 18:33:32] »

@irinad: 🥰😀

Rodel [30.11.21 12:16:50] »

Sunt multe plaje, unele renumite, în Mykonos, dar eu nu am fost decât la una, Agios Stefanos, unde am avut și cazarea. Este o plajă liniștită, cu nisip fin, situată într-un golf, aproape de Chora, unde se ajunge cu autobuzul în 10 minute. Pe celelalte nu am reușit să le vizitez, dar le-ai descris atât de bine, încât consider că AmFostAcolo și eu.

irinadscris / TELEFON CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [30.11.21 20:57:48] »

@Rodel: Corect, în Mykonos sunt câteva plaje foarte renumite, pentru cum arată, pentru distracție, pentru facilitățile oferite.

La Agios Stefanos mi-aș fi dorit să ajung, dar n-am mai avut când. De fapt, aveam în plan și vestita Paradise Beach, ba chiar am fost la un pas, dar tot nu mi-a ieșit.

Mă bucur că v-am plimbat cu mine și vă mulțumesc pentru ecou, vizită, aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, irinad, maryka, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0829770565033 sec
ecranul dvs: 1 x 1