ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Sirince, satul primilor crestini si mare producator de vinuri

TIPĂREȘTE

“ Daca exista un paradis pe Pamant, atunci acest Sirince e o parte din el. ”

Satul Sirince!... O destinatie care era trecuta pe lista demult, pe langa importantul oras antic, avand recomandarea din partea lui Andox. Am ajuns la hotel in seara zilei de duminica, iar in dupa-amiaza zilei de luni am avut intalnirea cu ghidul nostru, pentru a ne prezenta excursiile optionale. Cu tristete am aflat ca aceasta excursie se efectua doar lunea, cu plecare de dimineata si dureaza pana spre ora 17. 00, prin urmare excursia organizata a picat, plecarea fusese de dimineata, la ora 9. 00. In plus, credeam ca in excursie se viziteaza doar satul si dureaza putin, dar nu e asa, deci noi oricum nu ne vedeam pe autocar cu pampersi si papica la borcan pentru cea mica, motiv pentru care nu am fost in nici o excursie organizata.

Satul se afla la 7- 8 km de orasul Selcuk si trebuie urmate indicatoarele. Ultimul din oras nu l-am zarit prima data, fiind atenti sa privim orasul, dar din centru se schimba directia la dreapta, venind dinspre Efes, chiar in fata cetatii. Drumul ne scoate din oras si urmam serpentinele care urca printre dealurile acoperite de maslini. Intrarea in sat a insemnat o mica aventura, deoarece stradutele sunt foarte inguste si incap cu greu doua masini, dar odata intrati in sat, nu mai gasim loc nici macar pentru una! Am oprit aproape, intr-o zona comerciala unde am si gasit o parcare si am coborat sa cunoastem satucul la pas. La marginea parcarii stateau doi localnici, la o masuta, privind in gol, care pe un ton calm si cu o figura senina ne-au cerut taxa de parcare, de 3 LT.

Am privit in jur acest loc, despre care se spune ca e binecuvantat, numit “gradina Maicii Domnului”: ne aflam la baza unui amfiteatru larg format din case albe, care se zareau in fata inconjurate de muntii acoperiti de verdeata. Aceste case au o constructie diferita de tot ceea ce am vazut pana acum in Turcia, sunt altfel. Mai toate pe doua nivele, dar specific lor sunt ferestrele, care sunt acoperite de niste obloane mari, de lemn, de culoare bruna, care mie mi-au amintit intr-o oarecare masura, de casele traditionale romanesti, albe cu obloanele grele de lemn. Deschizandu-se in exterior, ‘dezgolesc’ fereastra, lasand la vedere perdelute albe, cu margini dantelate, brodate, multe dintre ele acoperind fereastra doar pana la jumatate.

Acest sat se numea candva Kirkinca, care inseamna ‘urat’. Se spune ca unul din guvernatorii Izmirului, vizitand acest sat, a fost atat de incantat de frumusetea lui, incat l-a numit Sirince (Frumos), nume care s-a pastrat pana in prezent. Sirince a fost un sat grecesc, ortodox, pana in anii 1926. Dupa razboi, insa, batranii greci, au fost fortati sa plece iar turcii care traiau in Grecia s-au stabilit in Sirince. Turcii veniti din Grecia vorbeau limba turca dar foloseau alfabetul grecesc. Astfel, locul cu influente ramase de la greci, cu turcii veniti din Grecia, poarta amprenta a doua culturi diferite.

Am inceput sa urcam printre stradutele inguste, pavate cu piatra. Drumul urca mereu si nu stiam incotro mergeam. Stradutele sunt atat de inguste, incat nu incape nici o masina. Urcam, parca am fi intr-un labirint. Printre aceste case deosebite, zarim o cladire care parea o biserica. E chiar in fata noastra, dupa doua case, dar cu toate acestea, aveam impresia ca drumul se inchide si nu putem ajunge acolo. Ulitele inguste se termina dupa coltul casei si ne invart in cerc, asa ca am luat-o pe drumul cel mai larg, care aveam impresia ca ocoleste o grupare de case, dar aveam certitudinea ca ne duce la biserica zarita.

Avem sentimentul ca suntem in alta lume. O multime de case stau gata sa cada, case vechi de sute de ani, cu tencuiala cazuta, parca lasate dinadins in paragina. E un sat foarte vechi, departe de lumea moderna. Printre gratiile care acopera o mica incapere intr-un zid darapanat zarim botul unei oi, care se chinuia sa-si scoata capul, dar era impiedicata de un sac rupt, pus peste gratii, vrand sa acopere bietul animal de ochii indiscreti. In jur e o liniste adanca, suntem inconjurati doar de aceste case care stau sa cada, printre care zarim cativa leandri roz infloriti, noi inaintam mereu prin acest impaienjenis de stradute care ne inchid intre ziduri. Pe anumite portiuni zidurile caselor sunt atat de apropiate, incat daca intindem bratele, putem face o legatura intre case. Parca e un loc rupt de restul lumii, cu casele care stau gata sa fie ingropate in peisaj, ca niste morminte. Am sentimentul ca daca vom reveni aici dupa multi ani, locul va arata la fel!

Printre aceste case construite dupa acelasi tipar, se vad cateva care sunt intretinute si zugravite, majoritatea am vazut ca sunt pensiuni. Ele fac un contrast ciudat cu ruinele de langa ele, e un amestec de nou si vechi, dar care pastreaza aceeasi linie traditionala. Am auzit ca localnicii nu-si vand locuintele decat intre ei, nu le instraineaza. E o lege nescrisa a locului, care ii tine pe toti aici, nelasandu-i parca sa plece. Printrele pietrele de rau care paveaza ulitele, zarim din nou Ochiul Meduzei, ochiul albastru, norocos (pentru cei care nu stiu despre acest ochi, ii rog a vedea review-ul meu despre Orasul antic si Legenda Ochiului click aici ), care ne priveste dintre bucatile de piatra. Intr-o zona erau atat de multe, incat aveam sentimentul ca suntem supravegheati, da parca vroia sa ne spuna: “Sunt cu ochii pe tine! ”. Sa fie puse pentru a aduce noroc pamantului pe care calcam sau norocul trebuia sa atinga pe cei ce pasesc pe acest pamant? Probabil pentru amandoua... Chiar daca am avut o oarecare retinere, stiind ca inseamna noroc, am calcat cu hotarare peste ei!

Se spune ca e un sat sfant, cutreierat de Apostolul Ioan si Maica Domnului, Sirince fiind satul primilor crestini. In antichtate, cand au inceput sa apara adeptii lui Isus, acceptati mai greu de cei ce venerau zeii, s-au iscat mereu rafuieli, astfel ca adeptii lui Isus s-au retras sau au fost alungati din Efes, astfel ei au venit aici, formand astfel prima asezare crestina. A fost numit intentionat ‘urat’ de catre primii crestini, pentru ca cei din Efes, care erau impotriva crestinismului, sa nu vina aici sa vada ca au ridicat o biserica ortodoxa. Daca erau intrebati de unde vin, satenii raspundeau; ’’de undeva, dintr-un loc urat! ’’, astfel i-a ramas numele de urat, dar care nu era deloc asa. Tarziu, i-a fost schimbat numele in ‘’Frumos’’. Satenii sunt foarte mandri de originea lor, spunand ca ‘Noi suntem urmasii Fecioarei Maria. ’’, iar dintr-o generatie in alta s-a transmis faptul ca stramosii familiilor lor au fost botezati de insusi Sf Ioan! Se spune ca exista (sau ar fi existat) un tunel secret prin care satenii se duceau din sat la casa Fecioarei Maria din Muntele Privighetorii (Muntele Bulbul), iar acest tunel trecea chiar pe sub Orasul Efes!

Inainte de a junge la Biserica, privim inca o data spre casele care se zaresc in dreapta. Sunt frumoase, ele stau acolo, mute, vrand parca sa transmita ceva. Au o frumusete aparte, care razbate prin acest amestec de ruine! Frumusetea satului vine din interior, din privirile oamenilor, din linistea satului, din acel ceva pe care-l are si care te face sa-l cutreieri pentru a vedea fiecare coltisor din acest loc diferit, pentru a-l descoperi!

Biserica, numita Sf. Ioan in cinstea celui ce le-a cutreierat satul, e foarte degradata, pustie, pe pereti se pot vedea urmele unor picturi. Deasupra usii de la intrare se zareste o sculptura infatisand chipul Sf. Ioan. Pe la colturi remarcam cuiburi de pasari, care zboara nesfiite printre noi.

La iesire ne oprim langa o fantana arteziana, in mijlocul careia admiram o mica statuie a Fecioarei Maria, care sta cu bratele deschise pentru a ne primi la ea. Apa e limpede si zarim monede aruncate, asa ca ne scoatem si noi maruntii din buzunare. Am stat pe ganduri ce monede sa aruncam: dolari, euro, lire turcesti sau bani romanesti. Intr-un final, am ales moneda reprezentativa a tarii noastre: leul.

Revenim in zona comerciala a satului, peste tot tarabe cu diverse obiecte, cele mai multe dintre ele lucrate de mana: rochite de in, cu broderii, bluzite, botosei de lana crosetati, lanturi, bratari, si... vinuri!

Aici e Paradisul Vinurilor! Peste tot expozitie de vinuri, pe rafturi frumos amenajate din lemn, vinuri pentru toate gusturile: alb, rosu, de struguri, de capsuni, de cirese, de banane, de dude, de caise, de piersici, de... orice fruct care le trece prin mana! . Vinurile sunt renumite in intreaga lume. Ei sunt foarte mandri de productia lor si se spune ca vinurile produse de ei oricand pot sta in orice magazin de lux din marile orase, cu toate acestea, nu le gasim. De ce? Pentru ca ei nu vand nimic in afara satului. Cine doreste acest vin unic trebuie sa vina in satul Sirince sa-l cumpere, nu se gaseste in alte parti.

Am zarit o casa foarte colorata pe firma caruia scria: “Hand made” si am intrat inauntru. O multime de lucruri mestesugite cu arta. Tablouri pictate pe ceramica, infatisand fluturi, flori, copii, oameni zambind, cu conturul in relief, pestisori cu conturul facut din sfoara, dar cu ochi de meduza, pisici pufoase, albe, cu ochi diferiti: unul obisnuit, de pisica, celalat de... ati ghicit, de meduza... Machete de lemn, reprezentand casa specifica Sirincelui, precum si suporturi de chei, sub forma unei ferestre de lemn, reprezentativa locului! Preturile unor exponate sunt destul de mari, ajung si la 100 lire turcesti, dar sunt adevarate lucruri de arta, mestesugite de acesti oameni cufundati in lumea lor!

Totul e linistit, aici nu vedem agitatia obisnuita intalnita pana acum in Turcia. Aici nimeni nu-si striga marfa, nu ne intoarce din drum, nu se tine dupa noi sa ne-o vanda, asa cum se obisnuieste in bazarele turcesti. Oamenii stau linistiti, fiecare in “ograda” lui, privind calmi si apatici la turistii care se plimba prin fata lor!

Ne-am urcat in masina si am pornit spre hotel. Dupa ce am iesit din sat, am intors capul sa vad satul pentru ultima oara, dar… a disparut! S-a ascuns repede dupa coline!


[fb]
---
Trimis de biancuta in 06.07.10 23:18:49
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9480 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Satul Sirince - Sfanta fecioara Maria si fantana arteziana in care lumea arunca monede, dupa ce-si pune dorinta
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11800 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[07.07.10 00:34:40]
»

De cand asteptam un review despre Sirince . Multumesc Biancuta . Abia astept sa vad pozele.

presario
[07.07.10 09:33:56]
»

Foarte tare - felicitari !

Vinuri ai cumparat ?

magdalena
[07.07.10 11:39:55]
»

@biancuta, ai vazut niste zone deosebite, ai povestit mai mult decat frumos si detaliat despre ele, asa cum faci in fiecare review pe care il citesc cu sufletul la gura!

webmaster77
[07.07.10 11:42:53]
»

avand in vedere ca ne aflam la doar 7-8 km de Selcuk, am mutat review-ul la sectiunea "Selcuk si imprejurimi".

biancutaAUTOR REVIEW
[07.07.10 15:52:11]
»

Multumesc celor care au citit acest review si l-au apreciat. Am vazut lucruri cu adevarat interesante, iar daca voi mai ajunge prin Efes /Selcuk, voi mai veni aici. Sotul meu a ramas cu regretul ca nu si-a luat o sticla de vin, ca amintire, dar pana el s-a invartit printre sticle, nehotarat ce sa-si aleaga, noi, fetele am cheltuit valuta ce o aveam la noi pe suveniruri...

In toata Turcia, la intrarea in localitate, sub denumire era trecut numarul de locuitori, 'nufus'. Pentru Sirince, mi-am notat 570 locuitori.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
pepsi70ro
[07.07.10 16:01:23]
»

Felicitari pentru review, intr-adevar cu foarte multe amanunte de care n-aveam habar. Felicitari!

aaaaa
[07.07.10 21:19:13]
»

am vizit si eu acest sat si am ramas impresionat. Am cumparat si vin, mai multe sortimente. Am negociat la 5 euro sticla. Insa calitatea este indoielnica asa ca va sfatuiesc sa nu luati mai mult de o sticla. De asemenea nu va sfatuiesc sa cumparati rahat la cutii, asa numitul Turchish Delight. Este vechi si tare. Pentru a cumpara rahat va indrum spre bazarul din Edirne de langa moschee Selyniye parca ii spune cand va intoarceti. Este foarte proaspat si costa lire kg.

Am luat un fel de sapun de casa din ulei de masline din acest sat si multe persoane l-au apreciat inclusiv un medic care a spus ca este f. eficient.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
georgiana
[08.07.10 10:24:34]
»

Foarte captivant, l-am citit pe nerasuflate! Superbonus pentru @biancuta, ma mir ca deabia acum... ce fac restul de nu citesc??? !

biancutaAUTOR REVIEW
[08.07.10 10:48:07]
»

Multumesc, @georgiana!

A fost o excursie interesanta, o experienta noua, iar faptul ca am mers in acel loc unde se spune ca se plimbau Fecioara Maria si Apostolul Ioan, fiind satul primilor crestini, m-a facut sa simt ceva aparte!

corinne
[09.07.10 15:26:41]
»

Restul de membri AFA sunt in vacanta !

Si eu abia am revenit si cu nerabdare citesc impresiile din ultima perioada! Maxim de puncte pentru un sejur de nota 10!

biancutaAUTOR REVIEW
[09.07.10 15:48:38]
»

Chiar a fost de nota 10! Astept cu nerabdare si impresiile tale!

krondia*
[10.07.10 09:40:26]
»

Frumos ai povestit. Mi-am amintit de satul Kazaviti din Thassos, un sat vechi, cu case tradiţionale şi departe de forfota civilizaţiei. În Turcia încă nu am ajuns dar acest loc cu siguranţă merită văzut.

biancutaAUTOR REVIEW
[10.07.10 09:43:17]
»

Multumesc, krondia! Iti spun sincer ca nu credeam sa vad in Turcia atatea locuri frumoase si atata istorie! Fiind un sat fost grecesc, probabil ca aminteste de multe sate traditionale grecesti! Eu nu am vazut asemenea locuri, deci nu pot sa spun nimic, de aceea le-am comparat cu cele romanesti, cu care, zic eu, are asemanari!

amfost16
[10.07.10 10:18:50]
»

atatea detalii te fac sa te urci in primul avion si sa incerci sa gusti cu adevarat din frumusetea locului...

biancutaAUTOR REVIEW
[10.07.10 10:26:36]
»

Multumesc, amfost16, e un aparte!

biancutaAUTOR REVIEW
[11.07.10 09:00:07]
»

Rog a se atasa urmatorul filmulet, are o durata ceva mai mare 9.5 min.), dar consider ca este sugestiv.

http://www.youtube.com/watch?v=h_oXTCKi_Eg

Va multumesc!

Diaura*
[11.07.10 18:46:01]
»

Am vazut cu ceva timp in urma un documentar despre aceste locuri si crede-ma cand iti spun ca le-ai descris mai frumos decat realizatorul acelui film. Felicitari.

biancutaAUTOR REVIEW
[12.07.10 00:59:55]
»

Multumesc, diaura. Indata ce intri in sat esti cuprins de o serie de sentimente contradictorii si treci pe rand de la unul la altul...

costin1968
[02.01.11 19:23:17]
»

Exceptional!

Am fost acolo in 2008, review-ul tau mi-a mers la inima, are toate aromele Turciei!

P.S. Felicitari lui Andox pentru excelenta sa recomandare.

biancutaAUTOR REVIEW
[03.01.11 14:53:13]
»

Multumesc, @costin1968! Asa e, @Andox a avut o recomandare excelenta si sunt foarte incantata ca am tinut cont de ea si am reusit sa vizitez acest sat. M-am intors din acest concediu cu multe informatii noi, locuri intersante vizitate pe care sper sa le revizitez candva.

Din impresiile tale, @costin1968 am aflat insa despre orasul antic Efes si despre Casa Fecioarei Maria (am scris despre ambele).

costin1968
[03.01.11 19:32:49]
»

Ma gandeam, nu am uitat niciodata ecourile tale, dar sa stii ca am fost absolut sincer cand am apreciat ecoul de fata, chiar m-i se pare ca mai are si un filon subtil si interesant... asa ca un rau subteran.

Sa iti dea Dumnezeu sanatate!

P. S Sincer am apreciat si recomandarea lui Andox, pentru ca Sirince este o destinatie mai deosebita si mai neobisnuita.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aaaaa, biancuta, corinne, costin1968, Diaura*, georgiana, krondia*, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Selcuk și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065643072128296 sec
    ecranul dvs: 1 x 1