ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 17.03.08
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 (11,9 ani ) COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La pas prin Selcuk (nu doar prin Efes)

TIPĂREȘTE

Daca ajungeti in Kusadasi, mai ales daca sunteti cu masina, nu ratati o vizita in oraselul Selcuk, aflat la aprox 20 km de Kusadasi, 5 km de Efes si 7 km de Casa Fecioarei Maria, in directia Kusadasi-Izmir.

Multa lume viziteaza doar Efes-ul, dar si Selcuk-ul merita un “popas”, mai ales ca treceti chiar prin acest orasel, atat la dus cat si la intors.

Conform wikipedia click aici, numele orasului vine de la turcii selgiucizi, stabiliti aici inca din Sec. XII.

Printre “atractiile” turistice” ce se pot vizita in Selcuk sunt

Ramasitele Basilicii Sf. Ioan, veti gasi pe indicatoare “Saint Jean”, se afla pe dealul de langa centrul orasului.

Initaial aici a fost o alta mica biserica, ce (se crede ca) adapostea mormantul Sf. Ioan.

Basilica a carui ruine se pot vedea astazi a fost construita in Sec. VI de catre Imparatul Iustinian si Imparateasa Teodora pentru a-l cinsti pe Sf. Ioan, de aceea aici a fost loc de pelerinaj mult timp de-a lungul secolelor.

Istoria completa a basilicii gasiti click aici

Biserica a fost construita in forma de cruce si avea 6 domuri – vezi reconstituirile prezente (vezi poza) – avea dimensiunile 130 m x 65 m si a fost una dintre cele mai “impozante” constructii ridicate dupa Templul zeitei Artemis.

De-a lungul timpului, dupa raidurile arabilor, basilica este partial distrusa si o perte este transformata in moscheie in 1304. Cateva cutremure produc alte distrugeri la sfarsitul Sec. XIV, iar in 1402 este complet distrusa de catre armata mongola.

In prezent se desfasoara anumite lucrari de restaurare, dar sit-ul se poate vizita zilnic (in afara zilei de luni). Taxa de intrare este de cateva TL, nu mai stiu exact.

Intrarea la basilica se face printr-o poarta masiva, in stil bizantin, ce facea parte din complexul construit de Iustinian aici.

Desi a fost partial distrusa, basilica inca impresioneaza si astazi, in special datorita dimensiunilor si a arhitecturii (ceea ce se mai vede).

In spatele basilicii, in varful dealului Ayasoluk, se inalta Cetatea Selcuk (sau Cetatea Ayasoluk) - ce strajuieste intreg orasul.

Cetatea are 15 turnuri si are o “vechime” de peste 1500 ani, fiind construita in perioada bizantina si apoi extinsa si fortificata de catre turcii selgiucizi. Perimetrul zidurilor de aparare ale castelului masoara aprox 1, 5 km

La cetate se desfasoara acum lucrari de restaurare si nu se poate vizita, din pacate.

Inainte de intrarea la Basilica, in lateral, in niste balarii de langa sosea sunt ramasitele unui viaduct bizantin de alimentare cu apa.

Mai jos de Basilica, pe o straduta este Moscheia Isabey.

Moscheia a fost construita in 1375 de catre Isa Bey - Emirul de Aydin, folosindu-se bineinteles coloane si alte materiale de la Efes si de la templul lui Artemis. Este cea mai veche moscheie turceasca construita cu curte. Din pacate nu am putut intra in moscheie, pentru ca era inchisa. Se poate intra doar in curte.

Langa moscheie este si un bust al acestu emir, precum si cativa negustori cu suveniruri specifice.

Detalii complete despre aceasta moscheie gasiti aici click aici

Tot in aceasta zona este si Muzeul Efes, o completare a muzeului in aer liber de la Efes-ul antic. Aici sunt multe exponate descoperite in urma sapaturilor din zona Efes-Selcuk – statui ale zeitei Artemis, a lui Dionis, un cap al Afroditei, obiecte si instrumente din aceea perioada, etc

Detalii despre muzeu gasiti click aici

Putin mai incolo, la cateva sute de metri, se gaseste ceea ce a mai ramas din Templul Zeitei Artemis.

Acest templu – una dintre cele 7 minuni ale lumii antice – a fost construit in jurul anilor 650 i. Hr.

Legenda spune ca templul a fost incendiat de catre Herostrat, chiar in noaptea nasterii lui Alexandru cel Mare. Dupa 22 de ani, in timpul ce se ocupa cu cucerirea Asiei, Alexandru cel Mare a propus efesienilor sa refaca el templul, dar acestia l-au refuzat “politicos”, spunand ca “nu ar fi potrivit pentru un zeu sa ridice un templu unui alt zeu”

De asemenea, templul a mai fost distrus si refacut de-a lungul timpului, dar – de la sfarsitul Sec. IV – a fost abandonat si marmura de aici a fost folosita pentru alte constructii din zona, inclusiv la constructia basilicii.

Istoria completa gasiti click aici

Desi acum mai este o singura coloana in picioare si cateva blocuri de marmura rasfirate pe camp, reamintesc faptul ca acest templu era de 4 ori mai mare decat Pantheonul din Atena si era prima cladire de astfel de dimensiuni construita integral din marmura.

Cam asta ar fi – pe scurt – despre Selcuk, merita sa-l vizitati in drumul catre, sau de la Kusadasi/Bodrum.

De asemenea, daca ajungeti la Kusadasi cu avionul, nu este nici o problema, sunt destule dolmusuri (microbuze) Kusadasi-Selcuk.

Evident, peste tot in Selcuk veti gasi magazine cu suveniruri referitoare la Efes, Selcuk, Virgin Mary, precum si alte multe maruntisuri. Sunt si terase, restaurante unde se poate manca la preturi rezonabile.

Atentie –este foarte cald – deci sa aveti in timpul excursiei apa la voi. Daca aveti copiii mai mici, atunci nu va recomand aceasta “incursiune”, pentru ca nu vor rezista.

O harta foarte buna a intregii zone Selcuk-Efes gasiti aici

click aici

Alte obiective “must-see” in zone sunt – asa cum ziceam Efesul antic si Casa Fecioarei Maria, aflate la cativa km distanta de Selcuk si despre care s-au scris destul de multe si pe acest site.


[fb]
---
Trimis de presario in 06.07.10 15:54:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3828 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (presario); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Selcuk vazut de la poalele dealului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 7000 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

biancuta
[06.07.10 16:27:07]
»

@presario, un ghid foarte util.

Am vizitat si eu Cetatea Selcuk iar Mormantul Sf Ion chiar e acolo, acoperit cu o placa de marmura, iar la fiecare colt o coloana. Chiar daca din biserica au ramas numai ruine, Mormantul lui a ramas neatins. Au fost gasite inca cinci morminte, care au fost astfel dispunse incat impreuna cu al sau, formau o cruce.

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[06.07.10 17:01:21]
»

@presario, daca ai fost prin zona pacat nu te-ai dus si la Sirince (7 km de la Selcuk ) un fost sat grecesc, faimos acum pentru vinul din fructe care se produce acolo.

presarioAUTOR REVIEW
[06.07.10 17:50:23]
»

As fi vrut eu sa merg in multe alte locuri ( Sirince, Izmir, Cesme, etc ) dar nr de zile a fost limitat, din pacate.

mirelutza
[06.07.10 22:30:43]
»

frumos review si util; ca destinatii sigure anul viitor vor fi Efesul si casa Fecioarei Maria pe care demult le am in plan... ! ador ruinele... ; multumim de informatii presario.

pepsi70ro
[06.07.10 22:35:10]
»

Superb review, ai dreptate, zona este plina de locuri minunate care asteapta sa fie vizitate, ma bucur ca ai putut sa le vizitezi si le-am vizitat si eu prin ochii tai, chiar daca la un moment dat am fost foarte aproape de ele.Felicitari!

ionescunic
[07.07.10 07:40:53]
»

Multumiri pentru review sper sa ne foloseasca anul viitor , si puncteee multe!

presarioAUTOR REVIEW
[07.07.10 09:07:04]
»

Multumesc pt voturi. Cei care mergeti la anu', luati-va 1 luna concediu, nu 2 saptamani, pt ca sunt multe locuri de vazut pe acolo, asa cum zicea si Andox.

adryana
[26.07.12 11:52:45]
»

f. bun ghid, multumesc. Este bine de reamintit ca in aceeasi zona se afla: Templul Zeitei Artemis, Basilica Sf. Ioan, Moscheea Isa Bey, Citadela Selcuk dar si Muzeul Efes din Selcuk si celor care au GPS le dau si coordonatele de aici

N: 37,952493 E: 27,367426

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, biancuta, ionescunic, mirelutza, presario
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Selcuk și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052292108535767 sec
    ecranul dvs: 1 x 1