ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 4 zile
Prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 9 ani
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Traseu de întoarcere, San Marco - Stazione Ferovia „Santa Lucia”, pe Canal Grande din Veneția (VI)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Dacă la urcarea în vaporetto din Stazione Ferovia „Santa Lucia” călătorind pe Canal Grande în direcția Piazza San Marco, am folosit un imaginar „binoclu” cu care am identificat toate clădirile amplasate pe latura stângă a sensului de mers, adică pe malul nordic al canalului, clădiri cu o arhitectură specific venețiană, aflate în patrimoniul UNESCO, la întoarcere voi puncta pe cele de interes turistic și bineînțeles cele care mi-au plăcut în mod deosebit.

    Explorarea orașului este un adevărat parcorso museale într-o mare Galerie-muzeu în aer liber. El trebuie luat de la un capăt la altul, de bătut cu piciorul, de traversat canalele peste sutele de poduri, fiecare cu o feronerie deosebită, de admirat și de vizitat enorm de multe biserici, piețe, monumente, muzee etc. Veneția oferă o adevărată abundență de arhitectură, sculptură, pictură, arte decorative, multe unicate, într-un cuvânt valori inestimabile.

    Pentru întoarcerea spre S. F. Santa Lucia (Gara Centrală) tot pe Canal Grande, ne-am îmbarcat exact din stația unde am coborât și m-am așezat tot pe latura stângă pentru a evidenția clădirile aflate pe malul sudic al canalului.

    Intrarea în canal este punctată de frumoasa clădire a sediului vămii,

    Dogana di Mare acolo unde poposeau vasele încărcate cu mărfuri din Orient, scăpate de atacurile piraților. Aici se plăteau taxele din care Serenissima a prosperat. În vârful turnului, așezată pe un glob auriu stă zeița Fortuna cu o timona în brațe.

    Este punctul din care începe Sestiere Dorsoduro o zonă rezidențială cu pitoresc și multă liniște. Alături se ridică impozanta,

    Santa Maria della Salute care, mai bine de 300 ani marchează intrarea în canal. A fost ridicată în semn de mulțumire față de Fecioara Maria la sfârșitul molimei catastrofale din 1630- ciuma neagră care a răpus aproape jumătate din locuitorii lagunei. La ridicarea ei în 1631, celebrul arhitect Baldassare Longhena a înfipt peste un milion de trunchiuri de stejari în pământul mlăștinos pentru a susține întreaga construcție. Rămâi uimit de felul cum a fost posibilă ridicarea unei astfel de construcții pe un așa teren și în așa vremi de răstriște!

    În fiecare an la 21 noiembrie, la sărbătoarea bisericii (La Festa della Salute), se alcătuiește un mare ponton pe bărci peste Marele Canal și populația orașului trece în procesiune spre biserică.

    În sacristia din stânga Altarului se află magnifica lucrare a lui Tintoretto, Nunta din Canna.

    Palazzo Genovese, la baza căruia s-a găsit urmele unei locuințe din sec. al VII-lea, este un palat în adevăratul stil neogotic venețian.

    Palazzo Salviati cu un frumos mozaic pe fațadă și trei mari portaluri la apă. Trecem și privirea alunecă spre

    Palazzo Dario ornat cu marmoră policromă, evidențiat în picturile sale de Claude Monet. Are o poveste lungă întrucât toți proprietarii au murit de morți violente, sinucideri sau boli de inimă precum un basist în anul 2002.

    Cu o deschidere largă la apă, trecem pe lângă Palazzo Vernier dei Leoni din piatră de Istria cu o imensă terasă la apă. Peggy Guggenheim a locuit aici trei decenii. Moștenitoarea marelui bancher dispărut în tragedia Titanicului, a donat statului italian întreaga colecție a tatălui său plus achizițiile sale, în anul 1976. Muzeul s-a deschis oficial în 1980 și cuprinde opere de genul cubism și suprarealism. Sunt prezenți astfel, Braque, Duchamp, Leger, Dali, Miro, Picasso, Brâncuși (cu Pasărea în spațiu) Magritte, Mondrian și alții.

    Palazzo Barbarigo are fațada ornată cu un imens mozaic din sticlă de Murano aplicat în 1886. Acum, aici se află sediul „Companiei Venezia Murano” .

    Galleria dell' Accademia este cea mai prestigioasă instituție de cultură a Veneției. Deschisă în 1750 mai întâi ca o Școală de pictură, apoi Academie de sculptură, pictură și arhitectură civilă, acum găzduiește în jur de 800 lucrări artistice din perioada sec. XIV-XVIII.

    Galeria se află exact la capătul Ponte dell Accademia și alăturată de Basilica Santa Maria della Carita. Din șirul clădirilor se desprinde un superb palat tipic venețian anume,

    Palazzo Loredan ce a aparținut familiei care a dat doi Dogi Serenissimei. Mai târziu a fost sediul Ambasadei Austriei. Pe fațadă sunt două reliefuri figurative cu stema familiei Loredan.

    Impozanta Ca ' Rezzonico are un aspect baroc venețian de secol al XVII-lea, finalizată de bancherul Rezzonico din Lombardia. Primăria orașului a achiziționat palatul și din 1935 a deschis Museo del Settecento Veneziano unde este prezentată viața burgheziei venețiene până în sec. al XVIII-lea. O sală de bal imensă cu tavan pictat de Tiepolo, cu mobilier și costumație de epocă, tapiserii flamande de sec. al XVII-lea, candelabre din sticlă de Murano, picturi de Canaletto, Fr. Guardi și chiar un văl de marmoră de Antonio Coradini.

    Încă 4-5 palate și am ajuns la confluența cu Rio Nova, canal larg ce duce în Piazzale Roma acolo unde se parchează toate mijloacele de transport auto sosite la Veneția.

    Acest „set” cuprinde două clădiri renascentiste de sec. al XVII-lea ce formează Palazzo Nani Bernardo, alte două corpuri cu un excelent aspect gotic venețian târziu, formează Palazzo Giustinian și lipit de ele,

    Ca ' Foscari, în prezent sediul conducerii Universității cu același nume. Pe fațadă, pe o friză din marmoră se află blazonul familiei Dogelui Fr. Foscari, un scut ținut de doi îngeri. Pe scut apare Leul Sf. Marcu cu o carte deschisă, semn că palatul a fost ridicat pe timp de pace. Prin alte locuri din oraș, dacă leul ține cartea închisă, vremurile au fost tulburi, de război, așa cum sunt cei de pe arcurile porților Arsenalului. Leii așezați reprezintă măreția statului. Cei care merg simbolizează suveranitatea venețienilor asupra domeniilor lor. Întrebare. Și dacă se rânjesc la noi, turiștii, ... asta ce simbolizează?

    În prima Duminică din Septembrie a fiecărui an, celebra Regata Storica de aici pornește și tot aici sosește. Este marea sărbătoare a vâslașilor venețieni, un adevărat festival de culoare și bucurie. Fațadele palatelor sunt ornate cu covoare și steaguri cu însemne heraldice. După o procesiune maiestuoasă cu pasageri îmbrăcați în costumație de epocă, încep cursele la care participă șase categorii de ambarcațiuni. Gondola, Gondolina (vâslită de campioni), pupparino (pentru copiii între 14-17 ani), caorlina (cu echipajele celor 6 sestiere), mascareta (echipaj format din femei) și sandolo (o barcă mică cu fund plat).

    Toate aceste ultime palate, de la Ca' Rezzonico la Rio Nova sunt ocupate de Universitatea Ca' Foscari, cu opt departamente și peste 20.000 de studenți. Este una din cele mai bine cotate universități di Italia după cele din Bologna și Padova.

    După curba marelui Canal în dreptul Rio Nova, se zărește Ponte Rialto, traseu despre care vom povesti mai „în aval” !

    Plimbarea cu vaporetto dă posibilitatea de a cunoaște mai bine gradul de dezvoltare a Veneției, atunci când era „Perla Adriaticii” .

    Merită o asemenea plimbare la o eventuală vizită în Veneția.


    despre DISTRACȚIE & RELAXARE

    O „relaxare” cu atenția încordată la maxim!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 01.02.21 12:25:06
    Validat / Publicat: 01.02.21 14:17:53
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 1011 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Pe Canal Grande,Veneția.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    adso
    [01.02.21 17:50:46]
    »

    Foarte frumos, felicitari!

    Și când ne gândim că principalul argument pentru care a fost selectat actualul proiect al bisericii Santa Maria de​lla Salute a fost faptul că era cel mai ieftin dintre cele propuse...

    Doream, cândva, să scriu despre monumentele ciumei pe care le-am văzut, în special în lumea germanicâ: Munchen, Viena, Koln, Konstanz - dar și cel din Timișoara se încadrează tot în această categorie. ​ Era perioada războiului de 30 de ani și anii de după, când în Sfântul Imperiu era sărăcie lucie, totul se făcea minimalist - dar Fecioarei trebuia, totuși, să i se aducă slavă.

    Italienii au ridicat, însă, biserici​. Aceasta în Veneția, există și în Roma, și probabil că în multe alte locuri pe care nu le știu.

    adso
    [01.02.21 18:26:01]
    »

    Despre Peggy Guggenheim: deși aparținea marii familii de bancheri, nu a fost o moștenitoare bogată, majoritatea averii a revenit verilor ei. A trăit chiar în (relativă) sărăcie în primii ani la Paris.

    A devenit o mare colecționară nu pentru că înota în bani, ci pentru că a avut fler. Prin relațiile în lumea bună pe care le avea, a reușit să plaseze comenzi pentru artiștii contemporani.

    Iar pe acești artiști îi convingea să îi impresarieze nu neapărat oferindu-le contracte bune, ci prin farmecul său personal . Replica ei, când la întrebarea despre câți soți a avut, a răspuns: „ai mei, sau ai altor femei?”, este celebră.  Legenda spune că peste 1000.

    A fost căsătorită (printre alții) cu Max Ernst, una dintre marile sale descoperiri. În perioada 1930-1960, semnul valorii ca pictor/sculptor era faptul că ești în cercurile aprpiate de Peggy.

    L-a apreciat și l-a promovat mult pe Brâncuși. Problema ei cu românul era că, deși acesta îi aprecia farmecele, ținea totuși la prețul lucrărilor sale. Ce om !​

    Am ajuns la poarta muzeului, am vrut să intru, dar... era peste 20 de euro, acum muuulți ani. Așa că... pas. Dar, în martie, cu pandemia, au fost tururi virtuale gratuite și am profitat.

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [01.02.21 20:27:42]
    »

    @gpopa:  Mulțumesc pentru completări! Mare parte din ele știam, dar nu vreau să mă întind prea mult. Despre fiecare palat am strâns documentație. Niște lucruri foarte interesante. Le stochez pentru că intenționez, când se va putea, să merg din nou la Veneția. Multe am văzut, dar și mai multe nu am văzut.

    Toate bune! ​

    adso
    [03.02.21 12:35:02]
    »

    Mi-am amintit de la ce am pornit și ce voiam, de fapt, să spun despre Muzeul Guggenheim (dar, luându-mă cu bârfele, mi-a ieșit din cap): în turul virtual pe care l-am făcut, nu am văzut nimic din anii anteriori scufundării Titanicului. Numai lucrări de după 1920. Chiar dacă a existat o colecție a tatălui lui Peggy, nu cred că aceasta se află în Veneția.

    Mai curând, la Muzeul Guggenheim din New York, unde e plin de impresioniști și post-impresioniști (din câte am citit).

    Și există și un al treilea Muzeu Guggenheim, deschis după 2000, în Bilbao, cu artă contemporană.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [03.02.21 12:59:21]
    »

    Eu nu am vizitat nici măcar virtual muzeul, am scris din documentație, ca obiectiv văzut din vapotetto. Cu altă ocazie da, am trecut prin curtea sa interioară, dar nu am vizitat din alte motive. Aveți dreptate, aici nu e decât artă modernă (la vremea aceia).

    Mulțumesc pentru completare! Toate bune! ​

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adso, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Veneţia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.70426797866821 sec
    ecranul dvs: 1 x 1