ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.01.2021
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

„In Love with the Wind” - un castel controversat

TIPĂREȘTE URM de aici

Sub impresia celor văzute la Beglik Tash, vezi impresii, am ajuns la Ravadinovo, următoarea escală a acelei zile.

Ravadinovo, sat mic din Municipalitatea Sozopol, are vreo 700 de locuitori, sat tânăr, este înființat doar de circa o sută de ani, aflat la poale de munte, la câțiva kilometri de Marea Neagră, sat necunoscut până spre anul 2000, cunoscut astăzi prin Castelul „In Love with the Wind” și Parcul Acvatic „Neptun” pe care îmi propusesem să le văd, în acea zi însorită de toamnă.

Cei 25 de kilometri ce despart Castelul de Sanctuarul Tracic i-am parcurs în vreo 30 de minute, am făcut mai multe opriri pentru a admira și poza Râul Ropotamo.

La vreo 2 kilometri de sat părăsind Drumul 99 am continuat pe Ulitsa Pirin, îi spun uliță nu stradă pentru că așa arăta, dar ne-a arătat de departe turnurile negricioase ale castelului și pe cele aurii ale Parcului Neptun și pe la 13:30 ajungeam la castel, curioasă să văd „minunea zilelor noastre” .

Am oprit în fața castelului, lângă niște mașini, credeam că o să găsesc ceva calești, trăsuri, cai înșeuați, dar, …, am mers spre poarta metalică, încastrată în zidul de piatră cu turnuri de pază oprindu-ne la chioșcul de plastic alb în care am găsit nu un paznic împlătoșat ci o tânără căreia i-am arătat telefonul nu papirusul….

Achiziționasem bilete din țară, cost 13,50 euro, se aplicase o reducere de 10%, pe site-urile windcastle.eu, zamaka.bg, se găsesc tarifele pentru diferite categorii de vizitatori, programul de vizite și alte informații despre castel. Încă nu primisem biletele dar am arătat tinerei pe telefon că făcusem plata, a căutat în calculatorul ei și apoi ne-a condus la intrare.

Castelul „In Love with the Wind”

Intrând în Curtea Principală, am fost întâmpinați de Georgi Tumpalov, magnat, arhitect, proiectant și dezvoltator, creator al parcului, care, deși înarmat și împlătoșat, ne-a urat, „Dobre doshli” și „Welcome” și ne-a invitat să ne plimbăm prin castel. Era însoțit de un Sfinx egiptean, am înțeles vanitatea dezvoltatorului dar nu și partea lui distructivă, într-un Grup Statuar împresionant prin grandoare și chiar prin mesajul pe care îl poartă….

Plimbarea a început prin Grădina Asiatică, cu Iazul în care înoată mulțime de pești viu colorați peste care este ridicat un Pod, mi-a plăcut că se circula pe el, cu un Felinar și un Chioșc, toate asiatice, grădină ce mi-a amintit de excursiile din China și Japonia cu ceva ani în urmă, am spus-o atunci, m-am îndrăgostit de grădinile lor, că o părticică din mine a rămas acolo și că m-aș duce oricând să o regăsesc….

Am continuat plimbarea pe partea dreaptă a iazului și am coborât în Crama medievală, o sală imensă cu o masă lungă în mijloc, înconjurată de jilțuri, cu câteva butoaie și mai mulți cavaleri în armuri, sau doar armuri goale, oricum și masa era goală, cu mai multe tablouri pe pereți și mobilier de epocă. A fost o plimbare plăcută, răcoritoare, chiar dacă nu am văzut niciun fel de vin pe acolo….

Am revenit în Asia printr-o pitorească poartă și continuând plimbarea am trecut pe lângă o Piațetă cu o fântână, Fântâna Mare, pe la Capelă de unde am pozat Castelul care se vedea foarte bine, am ajuns la Altarul în aer liber și Pieta lui Michelangelo varianta bulgară Tumpalov, mai erau și alte statui, apoi intrând în capelă privirea mi-a fost atrasă de Catapeteasma bogat dantelată... ca să nu zic altfel... și de Vitraliile viu colorate.

Văzut, pozat, continuat plimbarea pe lângă fațada sud - estică cu două Altare, unul pe care Sf. Gheorghe ucide balaurul, altul pe care o amazoană călărește un dinozaur, am trecut prin altă Piațetă și ea cu fântână, ajungând în zona serviciilor unde am găsit un Magazin de cadouri, un Restaurant și o Cafenea, atunci închise din motive de pandemie. Am admirat Lacul și Parcul prin care se plimbau Elefanți verzi, am trecut pe la Fântâna Dorințelor și pe la Manejul unde Cai și Ponei așteptau doritori de călărie, un cal își aștepta cavalerul să plece la luptă, și am ajuns în Punctul Zoo unde Păunii se plimbau liniștiți, nu i-am deranjat și ne-am oprit la Arena Turnirilor unde Cavalerii înarmurați așteptau începerea bătăliei. N-am putut afla când încep luptele, nu am coborât în arenă, nu am așteptat ci am plecat mai departe pe alei și tunele verzi, pe lângă Fântâna cu Graţii și am urcat, printre iederă, pe un Balcon la primul etajul al Castelului, apoi am ajuns la Arcul de Triumf aflat pe fațada unei Terase și la Galeria cu reproduceri ale unor tablouri celebre, la a cărei vizită am renunțat.

De aici am revenit în Curtea Principală, câteva poze cu Ceasul englezesc ce arată ora exactă și ne amintește că ne aflăm la „In Love with the Wind” căruia i-am făcut câteva poze, și mai multe priviri și gânduri….

Castelul este o clădire cu tentă romantică, impozantă, are 60 de camere, multe din ele saloane de oaspeți decorate în stilurile renascentist, baroc, romanic medieval, etc. și, unic, are forma unei cruci. Deosebit de interesant este faptul că pe parcursul unei zile întregul castel își schimbă culoarea, dimineața are o nuanță de roz, ziua este albă, și strălucește în noaptea cu lună plină, toate clădirile, inclusiv gardul, fiind construite din marmură ce conține urme de micro-diamante, piatră extrasă special din munții învecinați; este secretul impactului său magic, un castel de basm construit pe pământ.

Dar nu totul este așa. Drumul până la Castel nu este asfaltat, mă refer la cel ce vine de la Primorsko, cel ce vine direct de la Sozopol este amenajat. Parcarea se află aproape de gardul castelului, pe iarbă și pământ, neamenajată și chiar Castelul se află în mijlocul unui câmp agricol, la nici 500 de metri de drumul 99…. Nu știu dacă așa l-a gândit dar contrastul a reușit.

De fapt tot complexul este un contrast de la forma și mărimea sa până la mesajul pe care îl transmite vizitatorilor, unii îl consideră un mare kitsch, alții o mare realizare, păreri fiind pro și contra, dar aproape la toți le-a plăcut….

Mi-au plăcut mult grădinile și lacul… zona verde a castelului ținută cu mare efort de cei ce se ocupă de îngrijirea lui, permanent privirile îmi erau ațintite spre minunile verzi și colorate de acolo, sincer aș fi stat mult mai mult…

Pentru mine a fost ceva plăcut, deconectant și amuzant, ce mi-a lipsit a fost o înălțime de la care să pozez castelul, am găsit totuși câteva poze și videoclipuri în care castelul este văzut de sus, ce-aș mai fi vrut, cu mine să fie nepoții mei de 4 și 9 ani, s-ar fi distrat grozav, și eu cu ei….

Cred că în orice adult ce-l vizitează Castelul „Îndrăgostit de vânt” readuce copilul de altă dată cu jocurile și bucuriile lui, fără să ia în seamă amestecătura de stiluri, așa ne-a readus și nouă la peste 60 de ani, așa că recomand tuturor celor ce ajung în zonă să facă o pauză mai mică sau mai mare, să se întoarcă în lumea copilăriei, merită….


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 19.01.21 18:27:01
Validat / Publicat: 19.01.21 20:58:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 1780 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Ravadinovo, Castelul „In Love with the Wind”, Crama în așteptarea musafirilor, Marea Sală...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59200 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.01.21 23:16:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[20.01.21 01:10:30]
»

Din păcate - pentru mine, desigur - tot ce am văzut în poze, atât în interior cât și în exterior nu mi s-a părut decât o butaforie de calitate îndoielnică!

Amestecul de „stiluri” (?!) este nefericit, asta ca să folosesc un eufemism.

Ce caută „sfinxul egiptean” alături de

Georgi Tumpalov, magnat, arhitect, proiectant și dezvoltator, creator al parcului, ...

?!

Probabil că „magnatul” și „dezvoltatorul” i-a „înghițit” pe arhitectul și proiectantul locului, pentru ca, mai apoi, să dea naștere acestei orori!

Eu știu (din experiență, pentru că am lucrat în domeniu) că proiectanții și arhitecții au gusturi mai rafinate și că - cei cu care am colaborat - s-ar gândi de mai multe ori dacă să dea - sau nu - O. K.-ul unei asemenea  „catapetesme” ca cea din capelă- spre exemplu - ca în poza P26 (și-ar mai urma și alte exemple!)

Poate pentru copii să fie un loc plăcut - nu neg - dar cred că doar în lipsă de vizitat altceva prin zonă i-aș duce acolo!

Mă bucur că am citit despre acest castel, al cărui nume mi se pare - și el - puțin aiurea („- auzi tu! „Îndrăgostit de vânt”; cred că până și numele este, oarecum, copiat după celebrul film - „Gone with the wind” - care „sună” frumos, nu-i așa?!), pentru că - dacă ar fi să ajung prin zonă - nu mi-aș pierde timpul să merg să-l văd! Știu că ați avut intenții bune ca să ni-l semnalați și să scrieți despre el, lucru pentru care vă felicit!

Poate unora va plăcea, însă mintea mea l-a perceput ca pe un avertisment. Îmi pare rău dacă unii nu vor fi de acord cu mine, dar n-am făcut decât să-mi spun părerea sinceră!

k-lator
[20.01.21 02:00:47]
»

@mprofeanu:

Am citit că în 2012, castelul a fost distins cu premiul special al Asociației Hotelurilor şi Restaurantelor din Bulgaria pentru cea mai rapidă creștere ca loc de atracție turistică în acel an.

În anul 2016 a luat medalia de aur și argint la categoria „Atracție turistică”  și a fost declarat o minune arhitecturală a prestigioasei competiții internaționale „A ' Design Award” 2016.

De asemenea, a câștigat Premiul anual de turism 2018, al Ministerului Bulgar al Turismului în categoria Sit turistic / Atracție. Câștigătorul a fost ales în urma unui vot online pentru turiștii bulgari și străini, pe tema cea mai mare atracție turistică a Bulgariei din anul 2018.

Controversat sau nu, castelul ăsta atrage turiști de toate felurile; se pare că toți sunt curioși dacă tărâmul de basm, proiectat de omul de afaceri, se vede ca un kitsch.

Sincer, este greu pentru mine să îmi dau cu părerea despre ”ce a vrut să spună autorul” și mă refer în cazul ăsta la Tumpalov, mai ales când văd un înger călărind un personaj mitologic, pare-se, sau un candelabru de palat vențian într-o cramă.

Desigur, este alegerea fiecăruia să meargă sau nu la un asemenea obiectiv și pentru că altfel nu putem să alegem, decât citind despre ce au văzut alții, multumesc pentru acest articol!

krisstinnaPHONE
[20.01.21 08:30:06]
»

@mprofeanu:  Ai colindat mult, ai zburat peste mări și țări, ai descoperit locuri și oameni, ai gustat din plăcerile artei, frumosului și ineditului, știu că ai termen de comparație in ceea ce privește Ravadinovo. ​​

Te-ai bucurat de plimbarea in sine și nu te-ai dus acolo ca un critic de artă, te felicit pentru acest lucru. ​​

M-ai făcut să îmi recitesc articolul și să zâmbesc amintindu-mi ce incantata am fost de grădini și de animale, de lac și de sălciile mustacioase, de adorabilele rățuște care se jucau și dădeau din funduleț

Nu consider pierdere de timp vizitarea acestui castel controversat, din contră, o plimbare in natura e binevenita oricând. Căci, pentru cei care nu au fost acolo am să subliniez că vizitarea castelului implică o plimbare pe afară in 90% din timp, mai puțin crama și capela.  

Omul ăla milionar, fără studii in domeniul artei, a scos satul din anonimat, a dat de lucru sătenilor, a creat un loc in care și-a expus dorințele, lipsurile copilăriei. E ca și cum ar face pe arhitectul omul Becali de la noi, ar construi și decora fără ajutorul specialiștilor, fără sfaturi avizate, un castel după gustul său. Așa văd eu situația.  

Câți dintre noi lasă in urmă ceva, fie el și “chicios” ? Câți dintre noi și-au scos satul din anonimat și au făcut ceva pentru bunăstarea sătenilor?  

Ai zis bine: nepoții sigur s-ar fi bucurat, s-ar fi zbenguit pe aleile marginite de flori și arbuști, ar fi admirat păunii încrezuți și s-ar fi amuzat de cearta curcanilor. Eu am văzut copiii turiștilor, se uțupeau prin grădini și pe marginea lacului, alergau in natură, au uitat de telefoane și tablete...

Am citit cu mare drag, mi-ai amintit de libertate, de plimbări in vremuri normale, îți mulțumesc.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[20.01.21 10:16:51]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[20.01.21 10:27:28]
»

@doinafil:  Ai dreptate în totalitate în ceea ce ai scris, dar citisem despre el pe AFA înainte de a merge acolo și chiar am vrut să ajung și a fost o experiență interesantă, am niște curiozități de copil mic, sper că nu am dat încă în mintea lor...

Și pe mine m-au frapat multe "amestecături" dar parcul este frumos și mie mi-a plăcut...

Tocmai asta frapează la acest obiectiv cum cineva a putut să combină atâtea!?? În articol doar am prezentat ce am văzut acolo lăsând cititorii să decidă...

Mulțumesc frumos pentru ecou! Ți-am citit ecourile și de la celelalte articole și știam ce voi vedea dar, repet am vrut să ajung acolo, doar eram în zonă...

Cu mare drag,  !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[20.01.21 10:41:17]
»

@k-lator:  Citisem și despre premiile primite, știam în mare ce voi vedea, noroc cu afaiștii noștri că au ajuns acolo și au scris pe site despre castel...

M-am abținut să fiu critică și mi-am exprimat părerile de ansamblu adică mie mi-a plăcut acolo, sincer nu mai văzusem așa ceva până acum...

Soțul a sezizat și el ca și tine acel așa zis altar... crama are și influențe asiatice, acea balustradă de exemplu, sunt multe de spus dar nu voi diseca articolul și pozele postate...  

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mare drag,  !

mprofeanuAUTOR REVIEW
[20.01.21 11:00:13]
»

@krisstinna:  Mulțumesc frumos, Cristina!

Când am ajuns acolo recitisem cu atenție articolul tău și nu am mai stat pe gânduri, mi-am rezervat bilete din țară, erau cu reducere. Atunci era foarte puțină lume acolo, castelul era aproape pustiu... m-am plimbat în tihnă pe alei și sincer aș fi mai stat...

Doar vizitându-l poți să-ți faci o părere de ansamblu asupra lui... unele poze sunt cam ciudate dacă le iei în parte, însă văzând tot domeniul chiar intri în lumea ficțiunii... și ai dreptate plimbarea a fost foarte plăcută...

Am ratat rățuștele, poate se odihneau la acea oră...

Cu mare drag, !

doinafil
[20.01.21 19:54:58]
»

@krisstinna:  Dragă @krisstinna, îți respect punctul de vedere, pentru că tocmai asta este un câștig pentru noi toți. Ce ne-am face dacă toți am fi de acord cu tot ce vedem și simțim?! Ar fi un plictis de zile mari!

Pot să-ți spun doar părerea mea sinceră, și-anume că: decât să las în urmă un kitsch care să (de)formeze gustul artistic al urmașilor mei, mai bine nu las nimic!!!

Mika
[24.01.21 12:21:47]
»

@mprofeanu:  Am citit cu interes atat review-ul cat și ecourile pro sau contra viztării acestui castel. Eu nu cred că estre o pierdere de vreme, doar văzând cu proprii ochi iți poși face o păarere. Grădina arată foarte frumos, mi-ar plăcea  să mă plimb pe acolo. In ceea ce privește castelul, e cam kitchos, dar  tot merită ceva atenție.  

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.01.21 21:16:27]
»

@Mika:  Mulțumesc frumos pentru ecou! Cu mare drag, !

Aurici
[26.01.21 11:21:08]
»

Am vrut să văd și eu acest castel. În drumurile noastre prin Bulgaria am trecut de multe ori destul de aproape, dar soțul n-a vrut neam. S-a uitat la poze și i s-a părut kitchos. Și mie mi s-a părut la fel dar parcă tot îmi doresc să ajung și sper să se întâmple vreodată.

Am ajuns de multe ori în locuri de care n-am fost extraordinar de încântată dar a fost scopul drumeției. Ni se întâmplă să alegem așa și să fim de multe ori încântați de drumul în sine, sau de altceva apărut pe traseu.  

Soțul meu este de părerea Doinei și sunt și eu absolut de acord, dar la fel ca Mika parcă m-aș plimba prin grădina aceea. ​

mprofeanuAUTOR REVIEW
[26.01.21 11:41:15]
»

@Aurici:  Am curiozități de tot felul și îmi plac plimbările tot de tot felul, întotdeauna iau partea frumoasă a lucrurilor... Noi ne-am bucurat de plimbare și chiar am dorit să văd acest loc. Au dreptate toți cei ce au comentat, dar am zis că sunt într-un parc de distracții și noi ne-am simțit bine.

Este adevărat nu aș mai repeta dar asta este firea mea... foarte rar ajung din nou pe unde am fost, sau dacă ajung trebuie să văd altceva. De exemplu în țară am revenit în aceleași locuri după foarte mulți ani...

Profilul turistic este diferit pentru fiecare, am niște prieteni care au văzut Praga de vreo 5 ori, erau foarte încântați că au văzut Londra de peste 7 ori și exemplele pot continua...

De aceea îmi place AFA pentru că suntem o familie mare cu păreri diferite, cu profiluri turistice diferite de la care poți învăța multe lucruri, îmi place diversitatea și îmi place să învăț la orice vârstă... Iubesc AFA!!

Mulțumesc frumos pentru ecou!

Cu mare drag,  !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, doinafil, k-lator, Mika, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂCastelul Ravadinovo [Ravadinovo]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079908847808838 sec
    ecranul dvs: 1 x 1