ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Beglik Tash, Sanctuar al Tracilor

TIPĂREȘTE URM de aici

În prima zi petrecută în Bulgaria în Sozopol, vezi impresii, prima plimbare făcută a fost la Site-lui Arheologic Beglik Tash situat lângă orașul-stațiune Primorsko din provincia Burgas.

Așadar pe la ora 8:30 plecam spre Primorsko dar nu am ajuns la Stațiune pentru că un indicator aflat la vreo 4 kilometri ne-a dirijat la stânga, am mers puțin și am ajuns la o bifurcație, cea din dreapta mergea la Hotelul și Plaja Perla, am continuat pe cealaltă mergând 2,5 kilometri pe drum asfaltat, sinuos, drum ce merge prin pădure. Am ajuns la niște indicatoare, era o barieră acum deschisă, se putea parca aici și merge pe un drum neasfaltat circa 1 kilometru pe jos. Noi am continuat cu mașina.

Ne-am oprit la Casa de Bilete, era închisă, era prima săptămână din octombrie, prețurile de vizitare sunt foarte mici, 2 leva pentru adulți, 1 leva pentru copii și pensionari și am început vizita, orarul de vizitare diferind funcție de perioada anului, în extrasezon fiind între orele 9 – 17.

Beglik Tash este un vechi sanctuar tracic format din blocuri monolitice de origine vulcanică, formaţiuni stâncoase ce au fost transformate în muzeu în aer liber, fiecare cu un nume şi un scop bine stabilit în ritualurile păgâne. Blocurile și-au păstrat caracterul natural, dar au fost mișcate, remodelate și decoratate de mâna omului cu simboluri și semne sacre, au fost adaptate și organizate ulterior în acest amplu sanctuar religios.

Se întinde pe 12 hectare și este unul din cele mai vechi sanctuare închinate Cultului Fertilităţii, Zeiţei Mamă şi Zeului Soare din cele descoperite până acum în această regiune.

Se crede că denumirea vine de la „beglik” cum se numea „impozitul pe oi” colectat de Imperiul Otoman până la începutul secolului 20 și „taslar” , cuvânt turcesc ce descrie o zonă alcătuită din pietre mari, dar nu se știe cine și cum le-a pus acolo, nici cine și cum le-a șlefuit, se crede totuși că a fost tribul tracic „skirmiani” , de la care s-au găsit mai multe obiecte de ceramică, unelte și arme, dar nu este dovedit.

Nu se știe nici care este efectul lor asupra omului, unii localnici consideră că este suficient ca cel care merge acolo să-și spună o dorință și dorința i se va împlini, alții sunt siguri că acesta este un loc nenorocit iar cel ce merge acolo s-ar putea să nu se mai întoarcă.

Și noi Am Fost Acolo …, aveam harta printată din țară, am găsit și o hartă expusă acolo, ajunși la Intrarea din sud-vestul Sanctuarului de formă circulară, am pornit pe traseul recomandat, cel în sensul acelor de ceasornic.

M-am îndreptat spre stânca cea mai apropiată, citisem pe AFA review-ul scris de @nicole33, vezi impresii, văzusem și pozele atașate, știam că la fiecare componentă a sanctuarului este o plăcuță informativă, dar surpriză, plăcuțele dispăruseră…. A trebuit să studiez harta, să-mi reamintesc ce citisem în țară, aveam la mine documentația făcută înainte de plecare, vream să știu ce văd, nu-mi place principiul „venit, văzut, pozat, văzut acasă ce-am pozat” , timp aveam….

Patul conjugal, o piatră masivă paralelipipedică de forma unui pat, având şi o „pernă” acoperită de monede, unde se presupune că preoţii şi preotesele realizau ritualul mariajului sacru dintre Zeul Soare şi Zeiţa Mamă, încadrat de două Pietre de sacrificiu, pe care sunt practicate cavități adânci conectate cu jgheaburi pentru lichidele rituale, vin, lapte, ulei de măsline, apă de ploaie, au fost primele văzute. A urmat Tronul, piatra ce avea sculptat în centru forma unui şezut pe care doar preotului rege trac îi era permis să se aşeze în timp ce conducea ceremoniile din sanctuar, dar, după două mii și … sute de ani, ne-am permis să stăm și noi. Lângă el se află Menhir cu Pas spre Soare, o piatră verticală mare rotunjită de om, în vârful căreia este sculptat un „pas divin” lung de 60 centimetri, lat de 34. Un același „pas divin” Pas spre Mama, simetricul lui față de Altar, se află în partea sudică a sanctuarului, la poalele terasei de stâncă, el marcând spațiu sacru, destinat doar celor inițiați să participe la mistere.

Ajungând la Ceasul Astronomic ce îndeplinea rolul de calendar, o formațiune de şaisprezece pietre rotunde şi plate aşezate în jurul unui obelisc, în prezent doar şapte se mai află în poziţia iniţială, am găsit și plăcuța lui informativă, a fost prima și ultima încă existentă, apoi am mers la Labirintul sau Calea Războiului, locul în care au fost descoperite mai multe artefacte militare (arme, scuturi, săgeți, etc.), mai multe stânci de peste 9 metri cu coridoare între ele, trecerea prin acest labirint fiind o încercare a celor neiniţiaţi pentru a-şi dovedi capacitatea spirituală. Am reușit să trec și eu după ce a trecut o turistă bulgară, poate puțin mai tânără decât mine, care mi-a făcut semn și m-a îndemnat să trec și eu. După ce am reușit „să mă inițiez” m-am întrebat ce făceam în urmă cu un an când aveam cu 14 kilograme mai mult??

Am continuat plimbarea spre nord-est, la Oracolul pe care nu l-am întrebat nimic deși aș fi vrut, dar nu știam dacă vorbește româna…. Pe Oracol erau pietre mari cu monede pe ele dar și cu bilețele puse de turiști pentru a le îndeplini dorințele…. Am revenit iar la labirint și ne-am oprit la Apostol Taş sau Mâna lui Dumnezeu, o piatră gigantică de forma unei inimi aşezate invers la baza căreia se afla o deschidere îngustă şi uşor arcuită prin care cei „iniţiaţi” puteau trece în lumea cealaltă. Aș fi încercat și eu să trec în partea cealaltă dar nu cred că aveam loc, cum cred că nu aveam nici prin Peștera Sfântă, o altă piatră gigantică ce cuprinde mai multe coloane și un spațiu plan ce simbolizează pântecele Mamei Natură, din care s-a născut Soarele.

Am mers la Piatra Tăiată, o Felie de Piatră cum mai este numită, pe la Pas spre Mama și am pătruns în Zona Sacră străbătută de multe canale pentru colectarea apei de ploaie și a altor lichide folosite în ritualuri, am trecut pe lângă Pleiadele, găuri configurate precum Constelația cu același nume, ce se umpleau cu ulei care era aprins în scopuri magice și ne-am oprit la Altarul unde se aduceau ofrandele, în principal fructe, pâine şi seminţe, apă, lapte, vin şi ulei de măsline, și, mai rar, erau sacrificate și animale.

Trecuseră aproape două ore de când ne plimbam prin sanctuar, câteva poze de ansamblu, mai multă discuție despre ce să facem în continuare; văzusem principalele componente din sanctur, am fi vrut să mergem la Golful și Biserica Sf. Paraskeva aflată la circa 1,5 kilometri pe potecă, găsisem poteca, este în continuarea drumului ce duce la Oracol dar nu era marcată și să mergem fără marcaj!?!? ... Știam că din biserică au mai rămas doar ruine și o cruce, știam despre golful sălbatic că a fost un port antic, că mai târziu a devenit ascunzătoare pentru pirați.

Am plecat cu mașina pe drumul de întoarcere, am revenit la zona asfaltată, dacă veți merge în continuare circa 1 kilometru veți ajunge la o barieră sudată unde veți lăsa mașina și veți merge tot cam 1 kilometru pe alee până la Plaja Ropotamo (est), la Delta Ropotamo, vărsarea lui Ropotamo în Marea Neagră. Este o zonă foarte frumoasă, azi rezervație naturală, mi-ar fi plăcut să ajung acolo, dar nu am fost pe fază și îmi pare rău! De neratat!

Ne-am întors pe drumul pe care venisem și după vreo zece minute vedeam din mașină, de pe șosea, marea și plaja spre Primorsko, dar nu am mers acolo ci ne-am reîntors și ne-am oprit la podul peste Râul Ropotamo pentru a merge la Debarcaderul Ropotamo. Voiam să facem o plimbare pe râu până la vărsarea lui în mare, sunt vreo 4 kilometri, foarte interesantă, râul fiind sub nivelul mării apa sărată pătrunde în delta lui. Fiind extrasezon debarcaderul era închis, așa că ne-am continuat plimbarea la un alt obiectiv, de unii foarte controversat….

Mai adaug doar că bulgarii sunt mândri de strămoșii lor traci, că în Bulgaria sunt multe vestigii tracice, eu am văzut doar Sanctuarul Beglik Tash și Mormântul Tracic Pomorie, vezi impresii, dar mi-am propus să văd cât mai repede și cât mai multe din vestigiile tracice de acolo.

Mi-a plăcut acest sanctuar, m-am cocoțat pe stâncile lui, am trecut și prin labirint, dacă aș fi vizitat și locul unde marea se contopește cu Râul Ropotamo, era așa de aproape!! …. aș fi avut parte de o ieșire deosebită în natură, sper să placă și cititorilor mei și să ajungă cât mai mulți acolo, merită!!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural deosebit, site istoric unic...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Se poate combina cu o drumeție lejeră la Plaja Ropotamo, la Delta Ropotamo dar și cu o plimbare cu barca în sezon pe Râul Ropotamo, prin Delta lui...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 16.12.20 16:45:04
Validat / Publicat: 16.12.20 17:16:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2946 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Primorsko, Beglik Tash, Ceasul Astronomic și singura plăcuță informativă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[16.12.20 17:19:25]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)    

 - 

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

DB-01-VINPHONE
[16.12.20 18:53:15]
»

Vă salut cu maximă emoție (nu stiți înca de ce dar veti afla): mă numesc Radu ROPOTAN & am acest nume de familie de la tatăl meu, Jean Ropotan. Tatal meu a fost curios cu privire la istoria numelui său pt. că in comuna Bezdead din jud. D-ța​ familia lui era singura care avea acest nume puțin ciudat pt. zona Munteniei. Asa că s-a pus pe căutat si a aflat că de fapt stră-strabunicul lui a fost bulgar, din zona tracă a râului Ropotam. Acesta a venit in Romania după viitoarea soție (din Bezdead) pe care inițial planuise să o ia în Bulgaria însa evenimentele de acolo l-au împiedicat pt. o perioadă (provizorie inițial) să mai revină la locul natal. Astfel provizoratul s-a permanetizat pt. că a reușit să isi facă un rost în Bezdead. Bulgarul Ropotam s-a căsatorit cu bezdedeanca si astfel s-au dus la primărie. Aici, oficialitățile au modificat puțin numele bulgarului pt. că Ropotam cu "m" li se parea puțin nemelodios, asa că au decis sa îl transforme în Ropotan. Familia Ropotan a avut de atunci destui urmași printre care tatăl meu, sau fostul fotbalist de la Dinamo Bucuresti, etc. Tatăl meu mi-a povestit pt. prima dată despre râul Ropotam, delta râului care are un farmec aparte, etc. Visul lui este să ajungă în acea zonă. Are 71 de ani, încă este în putere, conduce mașina dar nu cred ca se mai incumetă sa ajungă cu mama până acolo. Sper sa reusesc sa îi duc acolo poate chiar vara viitoare dacă se calmează sit. legată de Covid. Vă urez toate cele bune! ????

mprofeanuAUTOR REVIEW
[16.12.20 19:41:42]
»

@webmaster:  Mulțumesc frumos!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[16.12.20 19:51:55]
»

@DB-01-VIN:  Ce mică este lumea asta mare!!

Frumoasă povestea adevărată despre originea numelui familei tale și despre Bulgaria și râul Ropotamo. M-aș bucura dacă te-ai duce acolo lângă Primorsko la delta râului a cărui nume îl porți și dacă ai merge și cu părinții tăi, o amintire a familei tale pe care nu o vei uita! Și încă ceva, ai același nume de botez ca al băiatului meu.

Mulțumesc frumos pentru ecou!

DB-01-VINPHONE
[16.12.20 19:57:34]
»

@mprofeanu:  Sa va trăiască tizul meu! Stiu bine Bulgaria dar pe litoral mai jos de Duni nu am ajuns până acum. Review-ul dvs. mi-a adus aminte de dorința tatălui meu pe care sper să i-o pot îndeplini. O seară frumoasă????

krisstinnaPHONE
[17.12.20 07:39:21]
»

@mprofeanu:  De fiecare dată când te citesc mă gândesc la voi, ați zburat peste mari și țări, ați văzut multe lucruri interesante și inedite, și iată că un virus v-a împiedicat sa vizitați locuri îndepărtate dar ați avut prilejul să colindați pe lângă casă, prin zone neumblate până acum.  Ce bine că nu ați fost pe la vecini in vremuri normale, acum ați  avut prilejul de a descoperi frumusețile aflate la mică distanță de țară. ​​

​​Felicitări pentru vacanță și articole! ​​

Sărbători minunate vă doresc!

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuAUTOR REVIEW
[17.12.20 13:20:00]
»

@krisstinna:  Mulțumesc frumos pentru urări, Cristina și ți le transmit însutite!

Cu mare drag,  !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Primorsko:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078913927078247 sec
    ecranul dvs: 1 x 1