EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pensiunea Palaghia, o cazare bună în Jurilovca
A doua cazare în plimbarea făcută prin Dobrogea la începutul lunii aprilie a acestui an a fost în Jurilovca, la Pensiunea Palaghia, pentru prima vezi impresii. Am Fost Acolo în primul rând pentru a vedea Gura Portiţei, locul unde apa sărată și apa dulce își dau întâlnire.
De la Greci la Jurilovca, la Pensiunea Palaghia
Ca de obicei pe la ora 9 plecam din Greci spre Jurilovca, următorul nostru popas, mai întâi pe Drumul Județean DJ222K circa 3,5 kilometri până la Drumul Național DN22D, pe care am mers cam 70 de kilometri, urmați de alți 16 kilometri pe Drumul Județean DJ222, parcurgând cei 90 de kilometri în aproape 7 ore. Nu știu cât a mers mașina, știu doar că în acest timp noi am urcat la Vârfurile Țuțuiatu și Ghinalțu și că am văzut Mănăstirea Uspensia. Drumurile au fost foarte bune, asfaltate de curând, bine marcate și indicate, cum au fost toate drumurile din Tulcea. În localități viteza era limitată la 50 km/h, multe aveau și camere video, mie mi-a plăcut, nu-mi place viteza, soțului însă, ….
Jurilovca, localitate întemeiată de lipovenii de pe Don și Nistru exilați de Țar și Biserica Rusă la începutul secolului 19, atestată documentar în 1826, este astăzi cea mai mare comunitate de pescari din Tulcea, un colţ de Rai, unde turistul se poate desfăta cu frumuseţile naturii și din ce în ce mai puțin cu casele cu fațade colorate în alb și albastru și acoperişuri de stuf sau cu hainele viu colorate ale lipovenilor şi chipurile bărbaţilor acoperite cu barbă.
Are circa 3.000 de locuitori, circa 60% români, 37% lipoveni ruși, cam 51% ortodocși, 40% ortodocși de rit vechi, lipovenii fiind mult timp păstrători ai religiei și tradițiilor strămoșești: bărbaţii trecuţi de o anumită vârstă poartă barbă pentru a fi pregătiţi pentru drumul cel lung, pentru ca moartea să nu îi prindă fără barbă, femeile trebuie să intre în Casa Domnului doar în costum tradițional, în zilele de post să poarte haine mai cernite, iar în restul timpului veşminte viu colorate. Am fost și noi în Biserica de Rit Vechi, avea loc o slujbă de pomenire.
Este o destinație de o frumusețe aparte, cu o foarte variată ofertă turistică: turism balnear la Gura Portiţei, turism cultural / istoric la Cetatea Argamum, turism de agrement pe lacurile din Complexul Razim Sinoe, pescuit sportiv sau la copcă.
Are magazine, terase, restaurante și mai multe posibilități de cazare, iar în Portul Jurilovca șalupele așteaptă să plimbe turiștii pe apele dulci sau sărate.
Pensiunea Palaghia
Ajunși aproape de intrarea în Jurilovca auzim „destinația este pe dreapta", dar pe dreapta era semnalat un „PECO NON STOP” . Am virat la dreapta și am văzut și panoul „Pensiunea Palaghia” dar clădirea nu convingea. Am oprit, am mers la un ghișeu de unde am fost dirijați către o ușă pe care scria „Recepție” . Ne-a întâmpinat o doamnă care ne-a invitat să vedem pensiunea, o clădire mansardată. Am văzut sufrageria, bucătăria și am urcat pe terasa de la etaj de unde am intrat într-un hol și gazda noastră ne-a deschis ușa camerei care ne fusese rezervată. Mi s-a schimbat percepția inițială, eu am rămas pentru poze, soțul a coborât să aducă bagajele….
Pensiunea se află pe Strada 1 Mai, numărul 133, are telefon și email, le găsiți pe FB, pe site-ul pensiuneapalaghia.ro sau pe Booking la care este afiliată din februarie 2018 unde are un punctaj de 9,4 din 143 de evaluări, pe acolo o apreciez și eu. Cea mai apreciată este curățenia, 9,7, cel mai slab este internetul, 8,6 puncte, deși când Am Fost Acolo a funcționat foarte bine.
Check-in se face între orele 14 și 23:30, check-out se face între orele 9 și 11 dar gazdele au multă flexibilitate, programul putând fi modificat. Nu sunt disponibile pătuțuri pentru copii care pot fi cazați împreună cu părinții și nici paturi suplimentare, doar paturi pliante, iar animalele de companie nu sunt acceptate.
Facilitățile oferite
Pensiunea asigură toate facilitățile necesare unui sejur plăcut, odihnitor.
De o parte și de alta a clădirii sunt locuri de Parcare, nu necesită rezervare și nici plată, supravegheate video, noi am parcat lângă ghișeul lucrătorului de la stația de carburanți care are regim non stop unde internetul Wi-Fi era funcțional.
În Curtea Pensiunii se află un chioșc unde se poate lua masa, un grătar și mai mult mobilier exterior. Pentru copii este amenajat un loc de joacă, de fapt toată curtea le stă la dispoziție…, i-am văzut jucându-se înainte de plecarea noastră.
La parterul clădirii se află o Terasă cu masă, scaune și un balansoar și Bucătăria, mare, frumos decorată și modern utilată. Are fierbător și prăjitor de pâine, cuptor cu microunde, plită de gătit și cuptor, frigider și mașină de spalat vase, acolo se află o masă cu scaune, vase și ustensile de bucătărie și din partea casei ceai, zahăr, nes, ulei, oțet și altele necesare bucătărelii, …. Aici se află și Sufrageria unde mai mult de 10 persoane pot servi masa, pot urmări programele TV la un televizor plat, mare, sta de vorbă sau bea o cafea, unde preșurile tradiționale ce acoperă podeaua, față de masă și cuvertura de pe canapea viu colorate creează o atmosferă plăcută, deconectantă. Două Toalete echipate cu tot ce este necesar completează zona comună.
La mansardă unde se urcă pe o scară exterioară, neacoperită, un minus zic eu, se află o altă Terasă cu o măsuță și scaune de unde am privit apusul soarelui și unde am băut cafeaua în prima dimineață, a doua a fost mai agitată. De pe terasă se intră într-un hol și din el în cele 4 camere, toate cu baie proprie.
Am avut pentru două nopți Camera 4, fără mic dejun pensiunea nu asigură nicio masă, costul a fost 162 lei pentru o noapte plătibil prin Booking unde am statut de genius.
Camera este lipită de terasă și are vedere spre curtea pensiunii. Ca și celelalte camere are 14 metri pătrați, un pat mare dublu, a fost confortabil, încălzire prin pardoseală, a funcționat foarte bine fiind suficient de cald fără a fi necesar aerul condiționat ce poate fi folosit și pentru încălzire dacă vrem mai cald, cum ne-a spus gazda când ne-a prezentat camera. Am avut noptiere, o măsuță, dulap și suport de haine, preșurile tradiționale, cuvertură și perne decor drăguțe….
Baia, destul de mare, placată cu gresie și faianță, are cabină cu duș cu perdea, am avut prosoape bune, articole de igienă și dezifectanții ceruți de această perioadă. Placată cu gresie și faianță arăta bine și a fost și foarte utilă după sejurul din Greci….
A fost o cazare bună, cu un raport preț calitate bun, curată și liniștită în prima noapte, în a doua ????… în plimbările noastre mai recente prin țară a fost prima experiență de acest fel... tot timpul mai înveți câte ceva...
Sâmbătă au venit două familii, patru adulți și trei copiii de 9,10 ani, care au ocupat cele trei camere libere, copii într-o cameră, adulții în celelalte și s-au instalat în bucătărie și sufragerie cu sacoșe, pachete și sticle, cu aparatură muzicală pe care le-au folosit până pe la 5 dimineața, copiii liniștându-se dimineața pe la 3. Pe la 8 când am deschis ușa camerei, cele trei fetițe au deschis și ele ușa lor, ne-am salutat, ele s-au retras în cameră, noi ne-am văzut de ale noastre, dar am auzit și adulții în camerele lor. Sâmbătă dimineața pe la 9 când am plecat de la pensiune, cei șapte își continuau activitatea începută vineri seara. Nu știu dacă așa este la fiecare sfârșit de săptămână sau s-a întâmplat când noi Am Fost Acolo….
Făcând abstracție de grupul despre care vorbeam și de distanța până la port și în centru, 15 – 20 de minute de mers pe jos, pensiunea oferă condiții bune de cazare cu un plus pentru doamna care o administrează, care ne-a ajutat să găsim o șalupă cu care să mergem la Gura Portiței, dar despre aceasta în altă poveste….
despre SERVICII
Gazdă primitoare, amabilă, promptă...
despre CAMERE & COND. CAZARE
Cameră spațioasă, curată, pat confortabil și foarte mare, aer condiționat, încălzire prin podea reglabilă, baie dotată cu tot ce este necesar...
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Pensiunea este la intrare în Jurilovca, se merge destul pe jos până la port, am folosit mașina, cadru natural deosebit, se vede de pe terasă Lacul Golovița...
Trimis de mprofeanu in 21.04.21 17:52:16
- A fost prima sa vizită/vacanță în JURILOVCA
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.75677870 N, 28.85881930 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Vila (pensiunea) Palaghia, JURILOVCA" (nou-creată pe sait)
Am setat această denumire pentru că unitatea este impropriu denumită „Pensiune” - din moment ce NU oferă servicii de masă (MD / prânz, cină) incluse în prețul cazării sau contra cost.
-
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)
@webmasterX: Este bine!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@mprofeanu: Mulțumim pentru prezentare! Intuiesc din rândurile de mai sus că v-a plăcut așezarea lipovenească Jurilovca și ați descoperit casele tradiționale, mai ales că de la pensiunea aleasă până în port trebuia să străbateți o mare parte din sat. Observ pe hartă că în Jurilovca au apărut numeroase pensiuni, un lucru bun pentru întărirea turismului în zonă.
Călătorii frumoase!
@tata123: Asa este, mai sunt case cu specific lipovenesc, destul de putine, le-am vazut mai bine in pozele din articolul tau, stiam ce sa caut insa... Mi-a placut localitatea, merita ajuns acolo...
Multumesc frumos pentru ecou!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)