GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Good morning Viet Nam - Episodul 6: Dalat (a doua zi)
Dalatul are atat de multe lucruri de oferit, incat doua nopti nu au cum sa ajunga, de aceea am decis sa luam un city tour care includea o mare parte din ce voiam sa vedem noi si care a costat 150000 vnd de pers (apr 7 $), Turul a fost destul de complet. relaxant, am fost un grup mic de 11 oameni super haiosi, 2 romani-noi, 2 canadieni, 2 singaporezi, 1 australian, 2 nemti, 2 koreeni mai in varsta, dar distractia grupului si o ghida super draguta, care era din Dalat, intoarsa acasa la rugamintile parintilor, care iubea si tanjea dupa Ho chi minh))
La ora 8 minivanul a venit in fata hotelului si ne-a luat, am facut cunostinta intre noi, ni s-a prezentat programul zilei si la drum!
La 8,30 am ajuns la primul obiectiv al zilei si anume
1) PALATUL DE VARA AL ULTIMULUI IMPARAT VIETNAMEZ BAO DAI, este de fapt mai mult o vila si este palatul nr 3 - Palatul a fost construit 1933-1937 sub dinastia lui Bao Dai, ultimul imparat al Vietnamului. Palatul a fost proiectat în stil art deco și se află în mijlocul unei păduri de pini în apropiere Institutul Pasteur. În trecut, această vilă a fost construită ca un loc de retragere al familiei regale pentru a scăpa de căldura verii, dar după 1950, când francezii s-au întors in Vietnam, palatul a ocupat rolul de birou și casa a împăratului. Palatul se viziteaza intre orele 7-11 si 13,30-16, iar biletul costa 20000 vnd (1$) de pers.
Nu ai voia sa intri cu pantofi, papuci, etc, dar primesti niste saci haiosi pt incaltaminte, foarte mari, eu port 37, m-am impiedicat de cateva ori in sacii prea mari pt mine, dar a fost distractiv, mai ales ca si aluneca usor))
Palatul acest este extrem de simplu, aproape modest as spune. La parter este locul de muncă al imparatului: biroul, camera de oaspeți și sala de recepție. La etaj este spatiul de locuit al familiei sale. Dormitorul imparatului are un balcon superb numit 'balconul lunii', acestuia ii placea mult sa admire luna si pasarile, era un fin observator! Fiecare camera reflectă caracteristicile și starea proprietarului: camera fiului cel mare este vopsita in galben, culoare care era considerata de lux la acea vreme; camerele celor 3 printese erau colorate in roz, verde si albastru, foarte simple.
În interiorul palatului, există multe elemente valoroase încă păstrate în stare bună. Acestea includ mai multe sculpturi ale familiei regale, bustul alb în mărime naturala al imparatului Bao Dai, bustul maro al tatălui său Khai Dinh, imaginea templului Angkor Wat primit de Bao Dai de la regele Sihanouk al Cambodgiei și o hartă a Vietnamului, din sticlă gravată oferita de studentii vietnamezi din Franta!
Imparatul a avut 3 fete si 1 baiat - fetele toate sunt maritate cu straini, traiesc in Franta, acolo unde si-a petrecut ultimii ani si a si murit si Bao Dai, la varsta de 86 ani!
2) TUYEN LAM LAKE (sau PARADISE LAKE) a fost al doilea obiectiv al zilei - lacul se afla la 6 km sud de oras, qre o suprafata de 350 ha si a fost creat de un afluent al raului Da Tam. Tuyen Lam este locul de întâlnire pentru apă și copaci iar numele vine de la Tuyen care inseamna curent de apa, iar Lam reprezintă pădure.
Lacul și campusul sau au aer curat, atmosfera liniștită și peisaj natural diversificat. Lacul este un punct de atracție turistică mare cu diverse activitati cum ar fi : camping, trekking, alpinism, pescuit, plimbari pe lac, plimbari cu elefantii prin padurea de pini! Pentru ca nu au fost doritori pt plimbarea cu elefantii, am castigat o ora petrecuta la cascada si a fost super!
De la lac se ajunge imediat la unul dintre cele mai cunoscute si vizitate obiective
3) MANASTIREA ZEN TRUC LAM este o superba manastire aflata sus pe deal, cum urci pe drum, clopotnița este în mod clar vizibila de la distanță. Acoperisul din gresie al pagodei este în contrast cu pădurea de pini care o înconjoară. Intrarea templului se face urcand cele 61 de trepte .
Templul este situat pe un teren care include 24 de hectare. Din cele 24 de hectare, există două hectare care sunt ocupate de clădiri, împărțite în două zone, zonele interne și în zonele publice. Zona interna este închisă pentru public. Există de fapt două zone, cartiere interne, una pt pentru călugări și una pt călugărițe. Fiecare dintre ele are două săli de întâlnire pentru Sangha, o sala de meditație, o bucatarie, sala de mese și o magazie. În prezent, există aproximativ 50 de călugări și călugărițe ce fac practică religioasă la templu, la aproximativ 1300 m deasupra nivelului mării, cu vedere spre muntele Benhuit și lacul Tuyen Lâm Lake.
Curtea templului este plina de flori, pomisori aranjati extrem de minutios si interesant, e o adevarata placere sa te plimbi prin curtea manastirii.
Atmosfera este extrem de relaxanta, pt noi manastirile budiste au acel ceva pe care nu poti sa-l descrii, doar sa il simti! Aici se fac si cursuri care dureaza trei ani pt a deveni cu adevarat calugar si sunt primiti calugari din toata Asia, nu doar din Vietnam!
Unul dintre obiectivele templului este acela de a recrea spiritul Zen budism din timpul dinastiei Trần care a condus Vietnamul intre 1225 si 1400. Tradiția practicata aici a fost începută de împăratul Trần Nhân Tông, care a abdicat tronul în favoarea fiului său Trần Anh Tông pentru a deveni călugăr budist și a fondat o nouă tradiție în Zen. El a incorporat cele trei secte de Zen care au venit din China, într-o nouă tradiție Zen vietnameză, cunoscut sub numele de Trúc Lâm.
Dupa ce am colindat in sus si-n jos, cu inima plina de liniste si echilibru, am plecat catre partea distractiva a zilei
4) DATANLA WATERFALLS - in imprejurimile Dalatului exista foarte multe cascade, unele erau la 30-70 km distanta si cum nu am reusit sa ajungem acolo, ne-am multumi cu aceasta de la 5 km de oras. Cascada Datanla este situata pe trei nivele, unde se ajunge in mai multe feluri -biletul de intrare costa 20000 vnd, de aici te poti plimba pe jos, dar sunt foarte foarte multe scari, destul de abrupte, la coborare mai e cum mai e, dar la urcare iti trebuie conditie fizica si cateva ore bune, o zi la dispozitie sa strabati totul pe jos!
Noi am ales varianta mai usoara, si mai distractiva pt ca la nivelul 1 al cascadei se poate ajunge cu un roller coaster pe care il controlezi tu prin viteza si frana si e foarte misto prin padure sa aluneci cu viteza)) Biletul costa 35000vnd pt o calatorie sau 45000 pt dus-intors.
La nivelul 2 poti ajunge pe jos sau alegand varianta scurta cu cable car, cost 40000 dus intors. La coborare intra in telecabina 12 pers, la urcare maxim 10!!
La nivelul 3 se ajunge cu un lift spatios unde e gratis pt ca ai platit cele doua bilete de la nivelul 1 si 2, pe noi nu ne-a intrebat nimeni aici nimic, nu era nici un liftier!
Nivelul 1 este cel mai aglomerat, multa lume ramane doar aici, nu spun ca nu e frumoasa cascada, spun doar sa nu va opriti aici - dupa o escalada, cateva poze, am plecat spre nivelul doi! Am asteptat sa se elibereze o masinuta, ne-am hotarat ca eu merg pe locul din fata cu aparatul si iubi in spate cu frana si viteza si la drum!! Drumul a fost bestial, pacat ca am avut parte in fata noastra de un cuplu fricos din Asia, trebuia sa asteptam mult sa se departeze pt ca mergeau extrem de incet, pt a putea prinde si noi viteza! La un moment dat ii incurajam: Go Asia, Go! release the brake! Have fun!! Ne-a placut maxim, a fost super!
Ajunsi la nivelul 2, cascada era mult mai majestuoasa, era multa liniste, putina lume, aici sunt peretii unde se iau primele lectii de catarat in Dalat, din pacate nu am vazut pe nimeni atunci!
Dupa ce am admirat cascada, am baut un fresh, am admirat o multime de flori, fluturi, am plecat catre nivelul 3 unde ghida ne spusese ca apa e calda si se poate face baie si chiar asa a fost, si chiar am facut! Apoi am facut putina plaja pt a ne usca, am coborat cateva zeci de scari prin padure (poti cobori pana ajungi pe partea cealalta si poti lua bus-ul sa te intorci in oras ieftin!)
Am revenit la lift, apoi la telecabina si inapoi la rolle coaster, unde nu a mai fost asa distractiv pt ca urca singur, nu mai foloseai tu frana sau acceleratia, doar admirai peisajul prin care urcai pana la nivelul 1.
Ghidusa noastra cum ii spuneam noi era o fata dezghetata, o fata care se considera urata dupa standardele lor pt ca nu are pielea alba, dar care era cam draguta si pe care a pus ochii australianul nostru singurel!!
Toata lumea s-a prins, ne-am distrat copios pe seama lor, si el a facut tot ce se putea sa ajunga din spatele bus-ului, usor usor cate un scaun, pe lateral incomod, numai in fata langa ea, iar la cascada i-a platit biletele sa vina cu el peste tot!
Noi si canadienii, doi tipi foarte relaxati, 28 ani, care lucrau in publicitate si pt ca au hotarat ca joburi vor gasi si mai tarziu, si-au dat demisia si au plecat in lume in principal pt un an, am hotarat sa turnam gaz pe foc si sa-l incurajam pe australian sa forteze cucerirea! Cei doi veneau dupa 4 luni de Africa, 1/2 de luna de Thailanda si au vazut bilete ieftine pt Vietnam si hai in Vietnam (veneau din nord spre sud, in sens invers planului nostru de calatorie, asa ca am mai aflat despre una despre alta si se uitau la noi cu mila cand am spus ca avem trei saptamani de concediu, cel mai lung din viata noastra de pana acum!
Dupa distractia de la cascada, am plecat catre urmatorul obiectiv
5) GARA - Construita în 1938, Da Lat Gara a fost proiectata în Art Deco stil de catre francezi.
Sub fiecare acoperiș este o fereastră de sticlă multicolora, iar sub acoperișul central este un ceas mare, care a fost recent restaurat. In partea din față a stației este un Porte-Cochere, sau poarta antrenor, susținuta de două rânduri a cate douăsprezece coloane fiecare.
Gara a fost proiectata în 1932 și a fost deschisa în 1938. În mare parte nefolosita de la abandonarea căii ferate în ultimii ani ai războiului din Vietnam, a fost redata unui circuit limitat în 1990 prin redeschiderea a 7 km sectiune de cale ferată care duce la satul Trai Mat aflat in apropiere. Trenul are o locomotiva cu aburi si biletul costa 6$, iar calatoria dureaza in jur de 2 ore- nu e ceva spectaculos, daca ai timp poti sa te plimbi!
Unul din vagoane este restaurat si a devenit restaurant, mai mult cafenea.
Dupa admirarea garii, a venit timpul pt pauza de masa si desi am rugat-o pe ghida sa nu ne duca la un restaurant turistic, exact asta s-a intamplat- arata ca la nunta, mancare scumpa, nimic interesant, asa ca, noi si canadienii am plecat in explorare in zona si am gasit un restaurant local, cu mancare ieftina si buna, nu departe de monstrul turistic! Am mai povestit una alta, ne-am distrat cu koreenii care vesnic intarziau - domnul pozand orice nimic, pasionat total de fotografie!
Dupa masa de pranz am plecat voiosi catre un loc specific Dalatului, un 7) SHOWROOM CU FLORI USCATE - florile sunt deshidratate printr-un procedeu special si dureaza ani de zile in acea forma, se exporta mult in toata lumea! Am admirat o gramada de trandafiri de toate formele si culorile si l-am incurajat pe prietenul australian sa cumpere un trandafir pt ghidusa, normal ca i-a cumparat! El incerca sa-l ascunda usor, noi si canadienii ii spuneam ca nu e nimic rau in asta, amandoi erau liberi - Doamne, era lulea, cand o vedea se pierdea total!
Dupa atat de multe flori, plante, pomisori, am plecat spre punctul forte al orasului dragostei
8) VALLEY OF LOVE - Doamne, n-am vazut in viata mea ceva mai kitsch!
Datorită faptului ca este destinația nr 1 pt luna de miere a cuplurilor proaspat căsătorițe. această vale este considerata un fel de Cascada Niagara a Vietnamului. De-a lungul istoriei, a fost unul dintre site-urile cele mai pitorești și romantice ale orașului, cu multe văi adânci și păduri de pini interminabile. Liniștitul lac Da Thien, care a fost creat în 1972, adaugă o mare atractivitate văii: turistii pot admira porțile de flori superbe, statuile, peisajul de vis de pe coline, dar in afara de aceste aspecte, te alegi cu fluturi uriasi, cu porti in forma de inima, prea mult pt noi! Bineinteles ca am ras cu lacrimi la pozele cu canadienii, pt dragostea care l-a lovit in special pe el, 198 cm, 100 kg, printre fluturi si inimioare))
Si bineinteles ca i-am pierdut pe koreeni, la un moment dat s-a dus de tot ora de intalnire, era ghida praf de suparare, dar nu i-a lasat acolo, ne-am impartit in echipe sa-i cautam, dupa 10 minute ne-am intors toti si a plecat doar ea dupa ei, cu noroc de data asta - i-a gasit printre fluturi! Cand au venit fuga fuguta la bus, i-am intampinat cu aplauze, iar ei radeau si dadeau din cap cu mainile usor inclinate in semn de scuze, si cu mare mandrie ne-au arata pozele facute!!
9) Ultima oprire a fost la una dintre cele mai vechi pagode din oras, unde trona o statuie a lui Buddha, inalta de 24 m, acoperita cu aur, normal.
A fost o zi plina, cu multa distractie, cu multe povesti, cu multe amintiri grozave si cu oameni minunati pe care i-am cunoscut si asta e cel mai important intr-o calatorie!
Seara s-a incheiat cu plimbarea cuvenita, cu o cina la un restaurant mic local, unde n-am inteles nimic din meniu, ne-am asezat la masa, ne-au adus multe feluri de mancare, am gustat din fiecare, am mancat ce ne-a placut si am platit o suma modica 5$! Am mai dat o raita pe bulevardul luminat, am mancat capsuni la desert si ne-am intors la hotel pt odihna bine-meritata, pt ca urmatoarea zi venea o noua aventura - HOI AN!
Trimis de andreea72 in 23.02.15 21:58:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VIETNAM.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Mai prin ceață, mai prin soare, o zi prin Sa Pa la plimbare — scris în 22.04.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Feb.2024 O zi pe Muntele Fansipan - "acoperișul” Indochinei — scris în 17.04.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Feb.2024 Câte ceva despre Vietnam, o țară mai puțin cunoscută românilor — scris în 03.04.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- May.2023 Vietnam o destinatie minunata, necunoscuta Europenilor?? — scris în 02.10.23 de luc64 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Cea mai autentică experienţă vietnameză — scris în 06.04.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Ha Long Bay - minunea lumii din Vietnam — scris în 05.04.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Atracţiile turistice înşirate pe drumul de la Hoi An la Hue — scris în 28.03.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ