GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Câte ceva despre Vietnam, o țară mai puțin cunoscută românilor
După Cambodgia și Thailanda, pe care le-am vizitat în 2023, Vietnamul este a treia țară din Indochina pe care am văzut-o. Îmi doream de ceva vreme s-ajung pe-acolo, am avut o tentativă în 2020, dar n-a fost să fie atunci din motive de șarpe care a făcut sex cu liliacul și s-a născut animalul numit COVID 19. Vietnamul are o geografie mai aparte, în sensul că este o țără luuuuungă, are cam 1600 de kilometri de la nord la sud și îngustă, cea mai mică lățime având-o undeva în centrul țării, acolo unde între Marea Chinei de Sud și granița cu Laos, lățimea Vietnamului este de aproximativ 60 de kilometri, adică un fel de Poiești – București. Populația era de vreo 95 de milioane de locuitori în anul 2018, acum înțeleg c-au depășit suta de milioane.
Circuitele turistice prin agenții de turism se fac de la Hanoi către Ho Chi Minh, adică de la nord la sud între capitală și cel mai mare oraș din Vietnam, sau invers de la sud la nord, factorul principal care influențează sensul de vizitare fiind anotimpul în care se organizează circuitul. Pentru că dacă nordul Vietnamului are patru anotimpuri, la fel ca la noi, sudul are doar două, anotimpul uscat sau cel umed. Așa că dacă circuitul se organizează iarna (noiembrie – februarie) se pleacă din nord, că tot e românul obișnuit cu frigul, așa că trebuie să scape întâi de el. Glumesc. Este perioada în care în nordul Vietnamului, deși e mai frig, vremea este uscată și precipitațiile lipsesc. August- octombrie este perioada din an în care este umezeală și precipitații abundente în aproape tot Vietnamul. Oricum nu există o perioadă ideală pentru a vizita toată țara de la nord la sud, în care vremea să fie perfectă în toate regiunile. Noi am preferat februarie pentru că pare, alături de ianuarie, luna în care precipitațiile au cea mai scăzută probabilitate în toate zonele. Pentru că nu prea ne place să umblăm brambura pe străzi și să ne plouă. Astrele s-au aliniat și Nety Sandu a dat bine în bobi la horoscop, cert este că a plouat ușor doar câteva ore într-o noapte pe când eram la Sapa, dar nu ne-a deranjat cu nimic.
În februarie temperaturile au fost cam așa: 15-18 grade la Hanoi și la Sapa în nordul Vietnamului, 24-28 la Phong Nha, Hue, Da Nang și Hoi An, adică în centrul țării și 33-35 de grade la Saigon și în Delta Mekongului, în sud. Asta ziua. Noaptea habar n-am, pentru că de obosit ce eram, dormeam butean :).
Trebuie viză pentru a vizita Vietnamul? Trebuie. Mă refer aici la turiștii români. Și cum se obține? Păi o posibilitate ar fi să mergi la ambasada Vietnamului din București, pe strada C. A. Rosetti, nr. 35, sector 2. Dar de ce să merg eu acolo când s-a inventat e-visa? Cetățenii români pot aplica de-acasă, din fotoliu, linkul evisa.xuatnhapcanh.gov.vn ... hi-thuc-dien-tu.
Mai departe... scrie-n carte. N-ai decât să încarci o copie după pașaport, care trebuie să fie valid șase luni de la intrarea în Vietnam, o poză tip pașaport 6x4 centimetri și să completezi formularul de-acolo, chestie care-ți ia cu totul vreo 10, hai să zic 15 minute. La sfârșit decartezi echivalentul a 25 de dolari SUA de pe ce card dorește pipota solicitantului, apoi în maxim trei zile lucrătoare primești pe mail preaprobarea pentru a intra în Vietnam pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Am văzut că există și posibilitatea de a solicita viză cu două intrări, n-am reținut cât costă, ideea e că e foarte bună pentru cine dorește să viziteze Vietnamul și Cambodgia în același circuit. Intri prin Saigon, vizitezi zona, apoi o oră și-un pic de zbor până la Siem Reap și după aia reintri în Vietnam. Cu preaprobarea obținută, la intrarea în Vietnam prezinți la imigrări hârtia pe care ai tipărit-o în prealabil, pune nenea grănicerul o ștampilă în pașaport și gata. Unii zic că e suficient să le arăți mailul din telefon și scanează ei codul QR. Eu sunt mai de modă veche, așa c-am luat hârtii tipărite. În două exemplare, că deh, dacă pierdeam un rând? Și dacă-l pierdeam și pe-al doilea, de-abia atunci le-arătam mailul. Treaba cu viza e foarte importantă. La check-in la Otopeni, mi-au cerut să le arăt dovada că am permisiunea de a intra în Vietnam. N-a văzut viza în pașaport și-atunci mi-a cerut e-visa. Bănuiesc că nu te lasă să te sui în avion fără ea.
Avem viză, am intrat în Vietnam, ce ne mai trebuie? Ne doare la bască. Eh, ar mai fi niște amănunte. Cazare, transport, nimicuri de-astea. S-o luăm pe rând.
Toate cazările le-am rezervat prin septembrie 2023, după ce pe 22 august am luat biletele de avion București-Hanoi și Phuket-București. Rezervările le-am făcut exclusiv pe Booking.com, pentru că știam că nu mă doare capul. M-a durut. Chiar la Hanoi, din prima. Dar Booking.com n-are nicio vină. O să povestesc în alt articol. Filtrele pe care le pun atunci când caut caut cazări și nu sunt cu mașina sunt: hotelul să aibă peste nota 8 din recenzii cât mai multe, să aibă balcon (musai), mic dejun dacă se poate și să fie cât mai aproape de zonele pe care vreau să le vizitez. Am schimbat șapte hoteluri în Vietnam fără a-l pune pe cel din excursia din Delta Mekongului, acolo unde agenția de la care am cumpărat excursia mi-a oferit trei variante. Pentru toate alegerile pe care le-am avut de făcut, Booking.com mi-a oferit suficiente variante din care să aleg. Prețurile au variat de la 22 de euro / noapte până la 70 de euro / noapte. Având în vedere că în circuite plec dimineața devreme din cameră și mă întorc seara târziu, nu ne-am aruncat la lux și mofturi, pentru că tot ce ne trebuie este o baie cu duș și un pat confortabil. Ah și balcon, ca să mai fumeze și plămânul nostru câte-o țigărușă. Altfel, pentru cine dorește, există de la B&B cu 5-6 euro pe noapte, până la cinci stele cu prețuri chiar și de 120-150 de euro pe noapte. Ideea e că-n Vietnam găsești cazare pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. Cam asta trebuia să spun de la început, nu să bat câmpii atâtea rânduri.
Despre transportul în interiorul Vietnamului. Pfff, nici nu știu cu ce să încep. N-am ce face, trebuie să mă raportez la cum am organizat eu circuitul. Practic, l-am împărțit în trei: nordul Vietnamului, centrul și sudul. Între regiuni am folosit avionul. Se poate și cu trenul, dar 12-16 ore cu trenul, raportat la o oră și jumătate, e lesne de înțeles de ce-am ales avionul. Și-apoi costurile sunt comparabile. Din Hanoi și din Saigon sunt zboruri către toate orașele mai răsărite din Vietnam. Între orașele celelalte e mai greu de găsit zbor direct, De obicei sunt cu escală la Hanoi sau la Saigon. Prețurile biletelor sunt acceptabile și comparabile între Vietnam Airlines, compania de linie și Vietjet Airlines, principala companie low-cost care operează în zonă. În această perioadă, fiind Anul Nou Chinezesc am fost uluit să văd că între Hanoi și Saigon erau 20-25 de zboruri pe zi. Trenul e o altă modalitate de transport în Vietnam. Calea ferată străbate țara de la nord la sud, de la Lao Cai (lângă granița cu China) până la Saigon, adică vreo 1,500 de kilometri. Prețurile biletelor de tren sunt mari dacă încerci o rezervare de-acasă. Sunt mult mai ieftine luate acolo, la fața locului, însă riscul de a nu găsi bilete este destul de mare. Noi am folosit trenul doar odată, pentru o călătorie de vreo trei ore și n-aș putea spune că e comod. S-a confirmat astfel ceea ce citisem în multe review-uri pe pagini de specialitate înainte de a face rezervări pentru transport între locațiile vizitate. Tocmai de-aia am schimbat macazul în ultima clipă pentru segmentul Hanoi-Sapa și retur. Inițial am zis că rezerv un tren de noapte la vagon de dormit, economisim prețul pentru două nopți de cazare și câștigăm o grămadă de timp pentru vizite. Până la urmă am folosit microbuz de la Hanoi la Sapa și un sleeper bus la întoarcerea de la Sapa.
Microbuzele sau autobuzele sunt mijloacele de transport cele mai folosite în Vietnam pentru deplasări pe distanțe de două-trei-patru sute de kilometri. Comode, eficiente, undeva la 15-20 de dolari cu bagaje mari incluse. Cu pauze la două ore de mers printr-o benzinărie pe autostradă sau printr-un fel de bazare proiectate special pentru asta, cu o sticlă de apă pe care o primești la plecare, cu monitor în scaunul din față sau în” cabina” din sleeper bus, mie personal mi s-a părut cel mai bun transport pentru distanțe medii.
Prin orașe. He, he... taxiurile cu șoferii vietnamezi la volan. Le-am zis pas cât am putut de mult. Trebuie să stai în mijlocul străzii, să negociezi, să-i asculți ăluia toate minciunile asta în cazul în care rupe ceva engleză , neah, nu-i de mine. Până am dat de Grab, adică Uberul lor. Foarte tare. Îl chemi pe aplicație, știi prețul de la început, foarte civilizat. În afară de Hanoi, am mai folosit o singură dată taxi de la aeroportul din Saigon la hotel, unde evident mi-am luat țeapă. În rest, Grab cât cuprinde, acolo unde am avut nevoie. Mai sunt tricicluri cu vietnamezul la pedale dar pe-astea nu le-am folosit nici măcar de curiozitate pentru că mi-era să nu fiu acuzat de crimă cu premeditare. Că nu poți să-i spui imprudență atunci când știi că ai 190 de kilograme ... pe familie :), din care 0,11 tone are capu’ la familie.
Şi poate nu întâmplător am lăsat la urmă scuterele. Se pot închiria cu câțiva dolari pe zi, asta pentru cine are curaj să se avânte pe două roți în traficul de-acolo. Sunt cu miile, cu zecile de mii prin orașele mari și funcționează și ca taxi, evident pentru o persoană (ca noi) sau pentru doi vietnamezi. Oferă un spectacol doar privitul lor în trafic. Parchează oriunde, în special pe trotuare. În fapt, trotuarele folosesc la orice, numai pietonilor nu le sunt utile. Scutere parcate, măsuțe cu scăunele, tarabe, orice nu poate sta pe carosabil stă pe trotuar. Până să ajung aici, am crezut că în Cairo le-am văzut pe toate în materie de trafic. Acolo e grădiniță de copii. Ce zic eu grădiniță? Creșă. În afară de semafoare, unde cât de cât se respectă roșul (dar nu trebuie să mizezi 100% pe asta), să traversezi strada e o aventură. Am aplicat ce-am citit înainte să plec și-a funcționat. Nu gândești prea mult, începi traversarea, nu stai pe loc, nu modifici pasul. Ei își fac traseul după tine și te ocolesc prin față sau prin spate. Trebuie doar să încerci să ai tot timpul contact vizual cu cei de pe scutere. Nu neg că-n primele zile, la Hanoi, îmi tremurau toate cele când trebuia să traversez strada. După aceea începi să te obișnuiești. Pare un haos total traficul din orașe. Dar e un haos controlat. Nu mi-am dat seama din primele zile de asta, dar după câteva zile am realizat că există o toleranță peste limita pe care o cunoaștem noi. Se circulă într-adevăr cu viteză mică, dar nu se stă. Nimeni nu înjură, nimeni nu arată degete mijlocii pe geam. Se bagă din lateral pentru că știu că cei ce vin pe principală vor frâna ușor. Nimeni nu claxonează abuziv. Se claxonează non-stop, dar mi-am dat seama că e doar un claxon de atenționare. E greu de exprimat în cuvinte traficul din Vietnam și e greu de crezut că în 19 zile n-am văzut nici măcar o tamponare ușoară în Vietnam. Dar n-am văzut.
Păi după cazări și transport a venit timpul să spun câte ceva și despre bani. Am plătit cu dolari americani doar excursiile de la Halong Bay și din Delta Mekongului. În rest, dongul vietnamez e bun la orice. În această perioadă paritatea a fost de aproximativ 27,000 VND la 1 EUR și 25,000 VND la 1 USD. Plăți cu cardul în Vietnam mai răruț. Se poate la hoteluri, prin magazine mai mari, dar în general preferă cash-ul. Pentru cash îți trebuie evident bancomat. Sunt multe bănci locale sau străine în Vietnam, dar nu toate recunosc cardurile europene, sau ca să fiu mai exact, cardurile din România, chit că-s Visa sau Master Card. Eu am studiat puțin problema înainte de plecare și pentru că am dreptul anual la două retrageri de numerar oriunde în lume, fără comision la retragere, am tras de două ori câte 10,000,000 de dongi de la HSBC, unde comisonul ar fi fost de 3%, dar permite cea mai mare retragere de numerar la o singură operațiune și după aceea am folosit doar ATM-urile Agribank unde poți retrage maximum 3,000,000 de dongi odată cu un comision de 22,000 de dongi. Au bancnote de 500,000, de 200,000, de 100,000, de 50,000, de 20,000, de 10,000, de 5,000, de 2,000 și de 1,000 de dongi. Astea două de la urmă le-am văzut la față doar când am primit rest la marketuri gen Seven-Eleven, Q-mart, de-astea gen Mega Image de la noi. Habar n-am dacă au monede în circulație, eu n-am văzut niciuna. Acolo unde nu ne înțelegeam în engleză, vânzătorul îți arată o bancnotă care reprezintă cât ai de plată, deci nu-i bai să existe confuzii. ATM-urile Agribank le găseam folosind Google Maps care funcționează foarte bine de pe telefon în Vietnam. În plus, Agribank am gasit-o în toate locațiile în care am fost, inclusiv la Phong Nha, care e un fel de sat mai măricel.
Că veni vorba de telefon, am cumpărat două SIM-uri la sosirea în Hanoi cu net nelimitat timp de 30 de zile la VietTel, la viteză 4G, cu echivalentul a 9 dolari fiecare. A funcționat netul perfect, chiar și în largul mării, când am fost la Halong Bay. Pentru apeluri cu cei cu care am avut treabă pe-acolo, WhatsApp e la putere.
Eh, am ajuns la mâncare, partea care-mi place mie cel mai mult. Eu am o problemă la cap atunci când merg în altă țară. Nu vreau s-aud de mâncare pe care o pot mânca și acasă. Sunt fan declarat street food și-mi asum toate riscurile aferente atunci când mănânc pe stradă. Evident că m-am documentat la greu înainte să plec, dar una e când citești, vezi în poze și alta e când ajungi acolo și trebuie să consumi. Acum că m-am întors acasă, pot spune cu mâna pe inimă și fără nici cea mai mică urmă de îndoială că nu înțeleg de ce bucătăria thailandeză e mai bine cotată decât cea vietnameză. Am fost și anul trecut în Thailanda, am fost și acum, imediat după Vietnam. Mi-a plăcut mult mai mult mâncarea din Vietnam. În fine, ăsta e punctul meu de vedere și n-am argumente de specialitate, e vorba doar de gusturile mele, argumentul meu fiind că am mâncat orice am avut în farfurie, n-am găsit nimic din ce mi-am cumpărat care să nu-mi placă. Și dacă eu mănânc aproape orice, soția mea, care nu e pretențioasă la mâncare, dar e mai selectivă decât mine, are aceeași opinie ca mine. Am încercat amândoi să adoptăm stilul vietnamez de a ne hrăni, asta presupunând carbohidrați la micul dejun sub formă de orez sau noodles, aceștia din urmă în supele Pho Ga sau Pho Bo – carbohidrați ce se transformă rapid în energia necesară la primele ore ale zilei. Ne-au dat pe spate pachețelele de primăvară din foițe de orez cu diverse umpluturi, ori vegan, ori cu carne de porc, pui, creveți sau mixuri din acestea. Bahn Mi, banalele sandwichuri pe care le găsești la orice colț de stradă, care au puțină carne, o grămadă de verdețuri și un mix de sosuri care formează un tot unitar ce te face să nu-ți mai dorești altceva decât o bere rece la sfârșit. Vietnamul este raiul iubitorilor de fructe de mare. Creveții, cel puțin, sunt la orice tarabă, cât de mică ar fi ea. Homari, langustine, calamari, crabi albaștri sau roșii, totul gătit în fața ta prin piețele de noapte pe care le găsești în orice oraș din Vietnam. La Da Nang am numărat într-un perimetru de 50 de metri opt restaurante, toate specializate în fructe de mare. Gătesc sumar legumele, în sensul că le pun în apă clocotită preț de maxim un minut, dar gustul lor e foarte bun. Mamă și câte-ar mai fi. Scriind despre ele îmi fac rău singur :).
Să scriu și despre fructe? Mi-am înfrânt reticența de anul trecut din Thailanda și am încercat durian. Am citit că-i foarte nutritiv, plin de vitamine. Miroase groaznic (în Singapore e interzis să intri cu durian în metrou), gustul e ciudat, dulce rău amestecat cu un pic de sărat. Odată ajunge. Am făcut-o și pe-asta. Jack fruit, mango, papaya, guava, fructul pasiunii, fructul dragonului alb, roșu sau mov, pepene, toate culese la momentul optim. Le consumi ca atare sau sub formă de fresh sau de smoothie. Dacă iei un fruct întreg și te uiți la el ca broasca-n țeavă neștiind de unde să începi să-l cureți, nu-i bai, îl curăța ei.
Singurele produse care nu m-au dat pe spate, în fapt nu mi-au plăcut, au fost cele de patiserie. Am vaga senzație că folosesc făină de orez pentru a le face și asta clar schimbă gustul. Dar a fost mai bine, că oricum nu-mi trebuie patiserie și dulciuri.
Am vorbit de feluri de mâncare, dar n-am spus nimic de banii pe care trebuie să-i plătești pentru a mânca. Hai s-o spun în banii noștri, că-i mai ușor de făcut o comparație. Prin piețele de noapte, o masă pentru noi doi, cu două beri, cu ceva mâncare rămasă pentru că nu mai încăpea... țineți-vă bine, 55-60 de lei. În restaurant ceva mai scump, dar nu cred c-am sărit de 100 de lei la o masă. Un homar era undeva la 100-120 de lei, funcție de mărime. Un calamar la grătar undeva la 30-35 de lei, tot așa, funcție de mărimea lui. În medie, la o masă, cu 20-25 de lei de persoană te saturi. Din punctul ăsta de vedere, m-aș muta în Vietnam chiar mâine, dacă s-ar putea. Și cu toate astea, m-am întors acasă cu șase kilograme mai puțin. De ce?
Păi de-aia. Am mers pe jos în Vietnam, după socotelile mele, peste 80 de kilometri. Am urcat și am coborât peste 3,000 de trepte. Bașca în Thailanda, dar asta e altă poveste. Am plecat de-acasă cu o listă de obiective de vizitat lungă cât postul Paștelui, în speranța că voi vedea măcar 75% din ce mi-am propus. Cu câteva excepții, unde n-a ținut neapărat de noi, am văzut tot ce era pe listă. Sunt multe de văzut în Vietnam, mult mai multe decât am văzut noi. Am vizitat obiective unde n-a trebuit să plătim accesul, am vizitat obiective unde am plătit sume modice și am vizitat obiective unde am plătit prețuri comparabile cu cele din Europa, dar a meritat fiecare donguleț plătit. Se pot face croaziere de o zi, de două zile la Halong Bay, de o oră pe râurile din orașe. Au telecabine care dețin recorduri mondiale, funiculare la peste 3,000 de metri altitudine, poduri de sticlă unde poți trăi senzații tari. Peșteri de excepție, pagode, temple, morminte imperiale, orașe imperiale, parcuri tematice, plaje. Voi încerca să” vorbesc” despre ele atunci când va veni vremea să scriu un articol despre zona în care le poți găsi pe fiecare. Ideea e că nu te plictisești 19 zile. Dac-aș avea timp și bani aș mai merge odată și cred c-aș sta 30 de zile, atât cât îmi permite viza și cred că tot nu m-aș plictisi. Există zone rurale unde poți sta câteva zile și poți trăi ca un simplu vietnamez, alături de localnicii care am înțeles că te primesc cu mare drag în casele lor. Din păcate n-am avut de-astea în program.
Și pentru c-am vorbit de vietnamezi să spun câteva cuvinte și despre oamenii de-acolo. Marea majoritate sunt prietenoși, respectuoși. La hoteluri sunt amabili, profi, vorbesc engleză, unii mai bine, alții mai puțin bine. Poți” vorbi” cu ei folosind Google Translate și chiar e distractiv cum trece telefonul dintr-o mână în alta până se-ajunge la rezultatul final. N-am avut nici măcar o secundă vreun sentiment de nesiguranță. E adevărat c-am fost doar în zone turistice, n-am fost prin periferii de orașe, dar asta o fac oriunde mă duc. Am umblat la miezul nopții printr-o piață (găsisem eu o scurtătură șmecheră spre hotel) și m-am încurcat printre tarabe. S-a trezit unul care dormea acolo ca să-și păzească marfa și m-a îndrumat cum să ies de-acolo. La Hue și la Hoi An ne-a rugat câte o profesoară să schimbăm câteva cuvinte în engleză cu copii de 7-8 anișori care-și exersau engleza întocmind diferite referate pentru școală, unii cu utilitatea telefoanelor mobile în viața oamenilor și ceilalți care făceau o statistică cu naționalitatea turiștilor care le vizitează Vietnamul. M-am uitat pe tableta unui copilaș și mi s-a făcut rău. Pe locul întâi erau chinezii, era evident, văzusem și noi asta. Pe locul doi... iarăși rușii? Scap și eu undeva de ei? Apoi francezii. Am rămas uimit când un băiețel l-a recunoscut pe Dracula, pe care-l aveam la unul dintre fermoarele rucsacului. Un breloc ieftin agățat la un fermoar. I l-am dăruit și mi-a strâns ceremonial mâna, în timp ce în ochișorii lui oblici apăruse o lacrimă.
Sunt oameni harnici vietnamezii. N-am văzut pe nimeni să cerșească. OK, venea lângă tine să-ți vândă te miri ce, dar nu cerșea. Muncesc din greu, cam 10 ore pe zi, șase zile pe săptămână din câte-am înțeles eu. Pentru un salariu de 300-400 de dolari pe lună în Hanoi sau Saigon și undeva la 200 prin orașele mai mici. Ne-a plăcut să interacționăm cu oamenii de-acolo. E adevărat, când vrei să cumperi ceva, încearcă să” te facă” . Dar cred că asta e valabil în orice țară în care prețurile nu sunt afișate și cumpărăturile se fac pe bază de negociere.
Și cum nu toate pot fi doar roz, am avut și mici dezamăgiri. Prima și cea mai mare a fost la cazarea din Hanoi. A fost singurul vietnamez pe care în România l-aș numi fără să ezit niciun moment... (ar fi dur epitetul din dreptul punctelor de suspensie). Am fost deasemenea dezamăgiți de ghida pe care am avut-o în excursia din Delta Mekongului. Slab pregătită, influențată de o familie de vietnamezi din microbuz a modificat programul în funcție de dorințele acestora și puțin obraznică atunci când restul participanților îi ceream explicații. Însă chestiile astea mărunte nu mă pot face să-mi schimb părerea. Mi-au plăcut oamenii întâlniți acolo, m-aș întoarce oricând acolo.
Probabil mi-au scăpat multe, dar sper să mai pot face completări prin viitoarele articole pe care intenționez să le scriu despre locurile vizitate.
Dar până atunci, v-ați obișnuit, nu-i așa? Va doresc zile liniștite și nopți romantice :).
Trimis de Pușcașu Marin in 03.04.24 09:01:00
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pușcașu Marin); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
21 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Felicitări pentru excursia în Vietnam.
Foarte interesant și acest articol. și ți-a ieșit chiar unul lung, vezi că merge treaba cu scrisul? 😀
Am citit cu mare interes (nu dintr-o dată) despre ceea ce ai scris. Iar cele câteva fotografii (atât cele din primul articol cât și cele atașate acestui articol) sînt interesante, frumoase.
O zi bună
@AZE: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou.
Să știi că nu-mi ies din cap niște vorbe ale lui @dorgo pe care le-a zis el la un moment dat într-un ecou sau într-un articol, ceva de genul... în curând vom scrie câteva cuvinte despre locurile vizitate, câteva poze și gata. Are și el dreptatea lui având în vedere că trăim în era vitezei, a lipsei acute de timp, pe care o resimțim cu toții.
Dar parcă nu m-am îndurat să scriu doar câteva fraze despre o țară ca Vietnamul. Putea ieși chiar mai lung articolul, sunt multe de spus, dar pe lângă faptul că pot plictisi mai e și lenea mea cronică la mijloc.
Cu fotografiile, știi cum e. În cele în care surprinzi ce-a făcut natura, meritul e al naturii. Noi doar apăsăm pe un buton.
Cred că te-ai plictisit să numeri zborurile zilnice dintre Hanoi și Saigon. 😋
Sau ai prins o zi cu trafic mai redus!
În timp ce așteptam în aeroport, de curiozitate, am numărat și eu. Am "prins" oră cu 5 zboruri între cele 2 orașe. Apoi, și mai curios, am căutat pentru toată ziua de 18 decembrie 2022. Rezultatul? Uluitor: 62 de zboruri!!!
Era o companie cu zboruri la 18:00,18.05 și 18:10 sau o alta cu 2 decolări la aceeași oră!
Referitor la populație, vietnamezii au trecut de 100 milioane încă dinainte de 2022 iar acum, la ritmul de înmulțire, poate au mai adăugat vreo 10.
Cât despre mâncare, deja salivez după preparatele amintite de tine!
Trebuie să mărturisesc că inițial am fost oarecum intrigat de ce ne va aștepta în cele aproape trei săptămâni de sejur în ceea ce privește opțiunile de masă. Deși plecăm avizați de acasă, în ideea că pentru a te simți bine în Vietnamul autentic trebuie să lași acasă pretențiile de confort.
Mesele luate în piețe, pe acele scăunele micuțe de plastic, alături de localnici, au reprezentat un reper pentru noi.
Dar când observam cum și unde spălau vasele... Sanepidul lor este extrem de indulgent! 🤣
Chiar ai de gând să mai scrii?
Să răsucești cuțitul în rană! 😄
Mi-a fost dor de Vietnam din ziua următoare sosirii acasă. Iar tu, acum, trezești balaurul... 😝
Oricum și orice ai mai scrie, felicitările mele!
@Pușcașu Marin: Foarte interesant reviewul și util celor care intenționează să ajungă acolo. Printre care nu mă număr, dar nu din lipsă de interes pentru Vietnam, ci pentru că nu suport zborurile lungi. După două ore și jumătate, max trei, încep să trepidez...
Te felicit pentru curajul cu care te înfrupți din street food. Eu mi l-am pierdut în Egipt, după o enterocolită făcută pe vapor în croaziera pe Nil. Se întâmpla cu peste 30 de ani în urmă, dar de atunci am rămas consecventă ideii de a nu consuma mâncare pe stradă în zone mai... nesterile, dacă pot zice așa. Chiar dacă asta înseamnă să mă privez de savoarea unor produse locale.
@Marius 72: Și eu mă documentez la greu înainte să plec pe undeva, inclusiv despre ce vom mânca sau ce vom bea. Având în vedere că-s un mare gurmand, nu mă dau la o parte de la mâncarea locală, oriunde merg, ba chiar o prefer, că doar nu mă duc în Vietnam să mănânc ceafă de porc cu cartofi prăjiți. Eh... documentarea ca documentarea, practica ne omoară . Însă am găsit” leacul” împotriva normelor de igienă alimentară locală. Îmi spun singur că nici în restaurantele românești nu văd cum se pregătește mâncarea sau cum se spală vesela, tacâmurile sau tingirile în care se prepară mâncarea.
Voi ați pățit ceva neplăcut de la mâncarea din Vietnam? Noi nu. Mint, am” pățit” ceva. Ne e dor de ea
De scris, aș mai scrie. Să văd cum e cu timpul, dar o să mă organizez într-un fel. Sunt sadic, așa-i?
Mulțumesc mult pentru ecou.
@Carmen Ion: Mulțumesc pentru ecou și pentru felicitările alea. Dar nu e meritul meu. E ceva genetic. Cred că de la mine s-a inventat treaba aia cu” trăiesc ca să mănânc” .
Culmea e că la mine, tocmai în Egipt a început dorința de a mânca pe stradă. A fost prima țară non-europeană pe care am vizitat-o și am zis de ce nu? Cred c-am fost norocos până acum, n-am pățit nicăieri nimic, n-am avut niciodată probleme stomacale sau digestive. Știu că-mi asum multe riscuri, dar când fac” analiza de risc” , întotdeauna beneficiile mi se par mai mari decât eventualele pagube
@Pușcașu Marin: Am întâmpinat 2 "probleme":
- mereu aș fi mâncat pe săturate din toate porțiile;
- nu pot adapta fructele de pe acolo și în livadă noastră.
Pentru că, pe lângă bunătățile bucătăriei vietnameze, fructele au reprezentat un alt deliciu.
Dintr-unele mâncasem anterior pe acasă sau pe unde mai umblasem, de altele doar știam iar în ultima categorie am introdus cele complet necunoscute, dar atât de delicioase!
Ne erau atât de străine încât nici să le mâncăm nu reușeam! 🤣
Noroc cu vânzătorii amabili care ni le curățau și împărțeau, acțiuni îndeplinite cu surâsuri timide de înțelegere.
Dar am gustat și tării extrem de interesante! Rachiu de banane și de cocos, sortimente ce merg și ele înainte de o slănină cu telemea 😋
La fel ca și voi, nu am avut repercusiuni neplăcute după dieta vietnameză. Poate doar dependență... 🙂
@Marius 72: Mi-am propus ca după ce scriu despre ce-am văzut prin Vietnam să scriu un articol în care să vorbesc numai despre mâncare . Sper să mă și țin de plan. Cred c-o să iasă cel mai lung articol .
Am băut și eu vin de orez brun în excursia din Delta Mekongului. Numai că la ei vinul are vreo 25 de grade. Era și cam cald afară și am băut și paharul soției, ei nu i-a plăcut. Sincer, l-am simțit .
Acum ajuns acasă am încercat să gătesc câte ceva de-acolo. Una la mână... nici o șansă să aibă același gust, pentru că ingredientele pe care le-am cumpărat nu sunt la fel ca cele din Vietnam și doi la mână... costul iese de câteva ori mai mare, cam de multe ori chiar.
Foarte interesantă vacanța in Vietnam! Destinația se află și pe lista mea, utile informațiile. Felicitări!
@alinafulg: Mulțumesc. Îți doresc s-ajungi acolo, dacă e pe listă.
@Pușcașu Marin: Felicitări, un review util celor care vor să ajungă acolo, printre care mă număr. Este o destinație la care visez, dar incă nu am reușit să ajung. Mi-a plouat in gură când am citit despre mancare. Am testat restaurantele vietnameze din București, știu că nu e același lucru cu cele de acolo, dar totuși, mi-am făcut o părere și pot să spun că mi-a plăcut.
Frumoase fotografii, abia aștept să citesc următoarele peripeții.
@Mika: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou. Am văzut că iubești muntele. Mergi în Vietnam cu încredere, chiar ai drumeții de făcut cu duiumul. Și nu numai. Despre mâncare... eu iubesc mâncarea cam cum iubești tu muntele . Pe lângă faptul că e foarte bună, e și foarte ieftină. Și-aș îndrăzni să spun că vietnamezii mănâncă mult mai sănătos ca noi.
Îți doresc să-ți îndeplinești dorința de ajunge acolo.
@Pușcașu Marin:
Extraordinar review!
Cred că ai detaliat toate aspectele care ar putea interesa un turist dornic să viziteze pe cont propriu această ţară. De fapt, fiecare are de unde alege obiectivele care l-ar interesa mai mult, pentru că puţini ar fi capabili de acelaşi tur de forţă, dar şi de o organizare atât de riguroasă.
Nu prea mi-a plăcut treaba asta cu dongii, mi se pare dificil să foloseşti aproape exclusiv moneda locală în ţări cu o monedă slabă.
Despre mâncare, nu prea ştiu ce să zic. Cel mai important mi se pare faptul că este ieftin să mănânci acolo, restul ţine de gust şi de gusturi... Eu sunt curioasă să încerc lucruri noi, dar am şi o mare temere ca acestea să nu fie pe gustul meu, aşa că aş alege un hotel care să-mi ofere şi varianta de bucătărie internaţională, pentru a nu face foamea în cazul în care bucătăria locală nu mă convinge. Doar la fructele exotice cred că m-aş băga fără vreo reţinere.
Ai scris că ai slăbit după circuitul în Vietnam, dar nu pentru că nu ai mâncat, ci din cauza efortului extenuant din fiecare zi. Eu cred că aş leşina de foame pe acolo, fără a mai reuşi să vizitez mare lucru. Dacă nu ar costa atât de mult şi nu ar presupune zboruri atât de lungi, cred că pentru mine o vacanţă într-o ţară din această zonă ar fi cura de slăbire perfectă, cu efect garantat, în caz că mi-aş propune să slăbesc atât de drastic
”Mi-am propus ca după ce scriu despre ce-am văzut prin Vietnam să scriu un articol în care să vorbesc numai despre mâncare. Sper să mă și țin de plan. Cred c-o să iasă cel mai lung articol
De ce nu? Eu voi fi pe recepţie
@nicole33: Mulțumesc... de mai multe ori . În primul rând pentru ecou. Apoi... să stai la cafeaua de duminică dimi... nu prea mai e dimineață, dar e duminică și să primești un ecou... pfff ce mișto e.
După două zile te obișnuiești cu banii lor, nu e problemă. Ori împarți la 25,000 și calculezi în dolari, ori tai trei zerouri și împarți la cinci și vezi cât face în lei. Deși nu pare, e totuși o țară comunistă și bănuiesc că au reguli mai stricte privitoare la deținerea de valute străine. În fapt nici la noi nu poți plăti oriunde cu euro sau dolari, dar, e adevărat, e altă rată de schimb. Înainte de denominare însă... tot ca acolo era. Și-apoi gândește-te cum o fi în Botswana, cu miliardele de... bani de-ai lor, am un lapsus acum la cum se numesc .
N-ai nicio treabă cu mâncarea în Vietnam. Sunt enorm de multe restaurante unde poți comanda mâncare internațională. Doar că eu prefer mâncarea locală acolo unde merg și dacă se poate să fie și pe stradă, e și mai bine. Iar în piețele de noapte din orașe, pe care nu le-am ratat, trebuie să fii de piatră ca să reziști la spectacolul ăla de arome și de culori. Dar e adevărat, fiecare știe mai bine ce poate și ce nu. Sincer, pentru mine gastronomia locală, indiferent de locație, e pe locul doi după obiectivele turistice vizitate.
Am slăbit șase kilograme pentru că acasă noi suntem foarte sedentari. Cum dăm de puțină mișcare, topim calorii. Efortul este mare pentru că nu suntem noi obișnuiți. Poate ăsta e și un motiv pentru care prefer vacanțele pe cont propriu. Nu mă aleargă nimeni, mă duc unde vreau, stau cât vreau. Ce vezi cu agenția de turism într-o zi, eu văd în două. Da, durează mai mult, dar le văd în legea mea. Și cu toate astea ies la un 50-60% din prețul unei agenții de turism, raportat la durata vacanței. Nu te gândi că facem maratoane, pentru că nu putem. Nu cred că e mult 5-6 kilometri de la șapte dimineața la șapte seara. În 19 zile se-adună, e adevărat. De-aia am și îmbrățișat ideea soției mele de a combina circuitul cu sejurul și încercăm să încheiem vacanța cu ceva zile la plajă. Nici ea nu prea agrează” alergătura” cu toate că-i place ceea ce vedem, dar dacă s-ar putea cu elicopterul, ar fi perfect
@Pușcașu Marin:
”Apoi... să stai la cafeaua de duminică dimi... nu prea mai e dimineață, dar e duminică și să primești un ecou... pfff ce mișto e.
Pentru cei care se trezesc mai târziu duminica, pot spune că încă este dimineaţă, iar eu îmi savurez acum a doua cafea
Probabil, este la fel de mişto şi să citeşti despre o destinaţie exotică, foarte colorată, călătorind, virtual, alături de autorul articolului Chiar dacă nu-ţi doreşti neapărat să ajungi acolo şi încă mai visezi cu ochii deschişi sau parţial deschişi la momentul în care teleportarea va fi la fel de banală cum este călătoria cu tramvaiul sau metroul.
”După două zile te obișnuiești cu banii lor, nu e problemă. Ori împarți la 25,000 și calculezi în dolari, ori tai trei zerouri și împarți la cinci și vezi cât face în lei.
Am înţeles. Nu este atât de complicat cum am crezut iniţial şi la cifre încă mă pricep binişor.
Eu făceam comparaţie cu Republica Dominicană unde nu am plătit niciodată nimic decât în dolari americani şi parcă o dată sau de două ori cu card bancar în magazine mari, gen supermarket. Acolo am schimbat la recepţie dolari în bani de-ai lor doar câte o bancnotă de fiecare tip, cât mai puţin uzate, pentru un prieten colecţionar, care s-a bucurat mult de suvenirul primit.
Chiar şi în Egipt la cele mai recente vizite am folosit aproape exclusiv dolari şi nu m-am mai complicat cu lirele lor ca la primele vizite, obţinând, aparent paradoxal, preţuri mai bune în USD decât în lire egiptene, echivalent.
”Deși nu pare, e totuși o țară comunistă și bănuiesc că au reguli mai stricte privitoare la deținerea de valute străine.
Că Vietnamul este o ţară comunistă era şi impresia mea şi poate de aici şi lipsa mea de dorinţă şi interes în a o vizita, nefiind o nostalgică a vechiului regim. Articolele tale deja mi-au dezvăluit o altă faţă, nebănuită, a Vietnamului.
”Nu mă aleargă nimeni, mă duc unde vreau, stau cât vreau. Ce vezi cu agenția de turism într-o zi, eu văd în două. Da, durează mai mult, dar le văd în legea mea. Și cu toate astea ies la un 50-60% din prețul unei agenții de turism, raportat la durata vacanței.
Chestia asta cu alergatul în goana nebună de a bifa cât mai multe obiective nu-mi place nici mie, dar totodată sunt conştientă că pe cont propriu lenea ar fi prea mare şi aş vedea mult prea puţin. Mă pregătesc acum pentru vacanţa de Paşti în care intenţionez să iau toate excursiile opţionale propuse, scumpe ca naiba , dar asta este, să văd cât mai multe în scurtul timp avut la dispoziţie, pentru că nu ştiu când sau dacă mai ajung pe acolo. Voi vedea la faţa locului dacă ritmul nu este totuşi prea alert pentru vârsta şi sănătatea noastră şi reconfigurez din mers, după caz.
”Nici ea nu prea agrează” alergătura” cu toate că-i place ceea ce vedem, dar dacă s-ar putea cu elicopterul, ar fi perfect
Cam are dreptate
@nicole33: Eh, vezi... ăsta-i unul dintre” costurile” unei vacanțe de 30 de zile. Pe 2 mai cred că voi fi singur la birou. Atunci, cu 3 zile de concediu luate, poți face o vacanță de 10 zile. Evident că m-am oferit să mă duc eu la birou, în condițiile în care colegii mei vor pleca, care prin Grecia, care prin Italia sau mai știu eu pe unde. Dar mie mi se pare echitabil așa.
Anul trecut în Cambodgia am plătit numai în dolari SUA. Au și ei moneda lor, dar nici măcar n-am văzut cum arată. Inclusiv de la bancomat poți retrage doari. În Egipt, așa cum ai zis și tu, chiar mi se pare că le sclipesc ochii când vrei să plătești în dolari. În Asia e altfel. Nici în Malaezia, nici în Singapore, nici în Thailanda nu prea merge în alte valute. Vorbesc despre ce-am văzut până acum.
Vietnamul e țară comunistă doar” în acte” , la nivel de formă de guvernare. Am înțeles eu, dac-am înțeles bine, că doar terenul e proprietatea statului, în afara pământului dat de Ho Chi Minh oamenilor, câte 700 de metri pătrați de familie. În rest, economie de piață, cu investiții străine la greu.
Eh, o trece și Paștele. Aștept să citesc despre... hmm, opționale scumpe, zborul trebuie să fie în limita a 3 ore, ar fi loc și de ceva plajă... să fie Iordania? N-aș paria prea mult pentru că nu prea am inspirație la asta, dar un leu aș paria . Și Cappadocia s-ar încadra, dar nu e cu plajă pe-acolo. Orice-ar fi, eu îți doresc de pe-acum vacanță frumoasă.
Prin excepție de la regula „într-un serial deja selectat ca MG episoadele individuale nu se poate selecta, la rândul lor, ca MG” :
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Mulțumesc, e onorant pentru mine. Dar nu băga ranga în cutia aia a Pandorei, că era o vorbă pe vremuri... ceva cu bătut cuie în botoșei de unul singur
@Pușcașu Marin:
”Eh, vezi... ăsta-i unul dintre” costurile” unei vacanțe de 30 de zile. Pe 2 mai cred că voi fi singur la birou. Atunci, cu 3 zile de concediu luate, poți face o vacanță de 10 zile. Evident că m-am oferit să mă duc eu la birou, în condițiile în care colegii mei vor pleca, care prin Grecia, care prin Italia sau mai știu eu pe unde. Dar mie mi se pare echitabil așa.
Cam ar fi şi rândul tău să te sacrifici şi să rămâi pe baricade, deci este echitabil În plus, muncind scapi şi de aglomeraţia absolut previzibilă în orice direcţie şi pe orice cale, terestră sau aeriană, când aproape toată populaţia României va migra spre alte zări pentru petrecerea vacanţei de Paşti.
Am cochetat şi eu cu ideea unei vacanţe mai lungi, dar nu-mi puteam lua mai mult de o zi de CO, ziua de 2 mai oricum o recuperez , aşa că am ales 1-6 mai, doar cinci nopţi de cazare, la fel ca majoritatea.
”Aștept să citesc despre... hmm, opționale scumpe, zborul trebuie să fie în limita a 3 ore, ar fi loc și de ceva plajă... să fie Iordania? N-aș paria prea mult pentru că nu prea am inspirație la asta, dar un leu aș paria
În Iordania am fost două săptămâni, tot de Paşti, în 2016. Zborul este într-adevăr în limita a trei ore, deşi mie mi s-a părut mult mai lung având zboruri de noapte atât la dus, cât şi la întors. Mai am ceva restanţe pe acolo, dar nimic urgent deocamdată
În Cappadocia am fost deja cu maşina proprie, cam lung drumul, dar nimic de speriat cu o oprire intermediară. Şi am condus doar eu Că a plouat acolo în fiecare noapte şi sporadic, dar torenţial, şi peste zi, inclusiv grindină am prins, este altă poveste.
Am ales un hotel în prima linie şi am plătit şi destui bani în plus pentru sea view, parcă şi o ţigară intră altfel când ai parte de un peisaj deosebit , dar nu am speranţe că voi putea face şi baie altundeva decât la duş . Zborul va fi puţin mai lung de trei ore
Mulţumesc mult pentru urări! Chiar am nevoie de o vacanţă relaxantă şi reuşită după atâta stres şi probleme de tot felul
@Angela19: Eu îți mulțumesc pentru că l-ai citit. Și pentru ecou, desigur.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2024 Mai prin ceață, mai prin soare, o zi prin Sa Pa la plimbare — scris în 22.04.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- Feb.2024 O zi pe Muntele Fansipan - "acoperișul” Indochinei — scris în 17.04.24 de Pușcașu Marin din UM01065 - RECOMANDĂ
- May.2023 Vietnam o destinatie minunata, necunoscuta Europenilor?? — scris în 02.10.23 de luc64 din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Cea mai autentică experienţă vietnameză — scris în 06.04.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Ha Long Bay - minunea lumii din Vietnam — scris în 05.04.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Atracţiile turistice înşirate pe drumul de la Hoi An la Hue — scris în 28.03.23 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Considerente generale despre sejurul din Vietnam — scris în 24.12.22 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ