GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Thassos – destinatia de vacanta la mare in 2011 – am ales-o in urma impresiilor frumoase citite pe internet si a unor dezbateri cu prietenii, familii cu copii. Ultimii 3 ani am petrecut vacantele la mare in resorturi UAI din Antalya, transport foarte comod cu avionul (plecat din Brasov la 5 am, pe plaja la 11am). Intrucat copii au mai crescut am considerat ca putem incepe sa facem si ceva “turism” si am ales ca destinatie Grecia. Pana la urma ceea ce am citit despre Thassos si distanta de parcurs intr-o zi cu masina (Brasov – Keramoti drum destul de lejer, 12 ore de la 5 pana la 17), ne-a convins ca e o destinatie care merita explorata. Am cautat un loc care sa nu fie aglomerat, agitat, sa spunem ceva de genul 2 Mai, cu o plaja cu nisip fin si intrarea lina in apa, si asa am ales golful din nord estul insulei, iar ca si statiune Skala Potamia, care intelesesem ca e ceva mai dezvoltata ca si Skala Panagia (ca si taverne, magazine, locuri de joaca pentru copii) si a fost excelent.
La sfarsit de iunie, in Grecia ne-a intampinat o vreme inchisa, pe autostrada dupa Alexandrupoli a plouat torential foarte tare. La Keramoti nu mai ploua, ne-am imbarcat pe ferry, si desi cred ca toate masinile ar fi incaput pe puntea principala, ne-au bagat in cala si masinile una langa alta - procedura.
In Limenas a fost simplu de gasit directia spre Panagia, iar drumul incantator cu serpentinele pe langa carierele de marmura. Indata ce treci de Panagia se deschide o priveliste superba a golfului Golden Beach cu cele doua Skale: Potamia in partea de sud si Panagia in partea de nord (spre aceasta drumul face la stanga chiar la intrare in Panagia. Am gasit usor vila Emotions, unde ne-am cazat. Skala Potamia este o statiune aerisita, majoritatea vilelor fiind construite in livezile de maslini din aceasta vale superba de la poalele muntelui Ypsario. Doar in extrema sudica langa port e concentrare mare de restaurante, pensiuni, magazine. Vila noastra, parea un pic departe de acest centru “agitat” al statiunii, insa plimbarea de 10-15 minute pe malul marii pana la zona de restaurante si distractie pentru copii a fost chiar potrivita. Desi pe toata faleza sunt terase, taverne, am ales sa mergem in locuri recomandate: Korali, Krambousa, Theagenis, etc aflate in zona centrala. Alt motiv au fost si locurile de joaca pentru copii aflate in apropiere: unul cu gonflabile (vreo 4-5modele), trambuline, unde am intrat cel mai des si luna parkul de langa port, unde sunt masinute, trenulete si alte jocuri distractive pt copii. Si nu numai. :). Aici in centru gasesti tot ce ai nevoie: restaurante, fast-fooduri, centre de inchiriere masini, scutere, biciclete, magazine de suveniruri, minimarketuri cu toate cele necesare, macelarie, pescarie… Sunt si ceva magazine mai mari pe drumul principal (circularul insulei mai sus spre Potamia), insa nu neaparat mai bine aprovizionate sau cu preturi mai bune. Un magazin mare bine aprovizionat este cel din Limenas de pe drumul spre Complexul Makryamos, insa sunt cativa kilometri pana acolo. Este important de stiut ca nu accepta cardurile, doar in unele locuri si daca cumperi de cel putin 30 de euro. Este insa bancomat in Skala Potamia, pe drumul principal – un fel de chiosc destinat doar aparatului. La benzinarii am achitat cu cardul.
Plaja faina in Skala Potamia, este doar in partea de sud, in dreptul centrului, lata cu nisip, iar de la hotelul Kamelia pana in dreptul Aigaio Studios, e pietroasa. (pe google earth se vede un palc de plopi, pe la jumatatea golfului) De aici incepe plaja frumoasa, cu nisip, care se intinde pana in capatul de nord al Skala Panagia. Vila unde am stat se afla chiar in zona asta, in spatele Aigaio, astfel ca am avut parte de plaja cu nisip, putin aglomerata, in dreptul ei.
Nu ma gandeam ca pe parcursul celor 10 zile planificate initial vom petrece doar vreo 4 pe plaja “ noastra”, insa cele citite despre locurile care merita vizitate ne-au determinat sa facem mai mult de 500 km pe insula. E drept ca la asta au contribuit si zilele mai inorate. Impresia noastra a fost ca daca e sa fie inorat sau sa ploua pe insula, atunci asta se intampla in zona Golden Beach. De cele mai multe ori cand vremea ne-a facut sa plecam spre alte obiective spre sud sau vest, am dat de soare, iar la intoarcere am gasit balti si nisipul ud in Skala Potamia. Vremea a fost potrivita, nu ne-a coplesit prea tare caldura, dar am si nimerit noi o perioada mai racoroasa si ploioasa decat normal.
Prima deplasare mai lunga a fost la piata de luni din Prinos, unde am ajuns cam tarziu si nu am mai gasit decat ceva fructe si legume. Eram interesati si de posibile produse traditionale. Captura de vinete ne-a determinat sa organizam o seara la gratarul vilei, astfel ca am apelat la macelaria din Skala Potamia, de unde am achizitionat si ceva carne: miel si pui pt copii mai mofturosi.
A urmat directia spre sud, trecand de Kinira, pana la Paradise Beach. Este foarte frumoasa, merita vizitata. Drumul de acces este cu panta mare insa accesibil pt orice fel de masina. La ora 9 dimineata era goala parcare de langa plaja, insa mai tarziu se aglomereaza, cand plecam la pranz erau parcate masini si sus pe marginea drumului principal.
Aliki - este un satuc, tot spre sud, cu doua plaje mai mici, dar spectaculoase. E foarte pitoresc cu casutele traditionale de piatra. Masina se poate lasa in parcarea de pe marginea drumului, sau daca ajungi devreme, inainte de 9 dimineata, si esti mai comod, cred ca te poti incumeta sa gasesti un loc de parcare pe drumul care coboara spre plaje.
Practic la Aliki, drumul incepe s-o ia spre vest, prin sudul insulei. Peisajul este arid fata de ceea ce este in nord estul insulei. Sigur si asta vine sa confirme constatarea noastra: daca ploua in Thassos, ploua in Golden Beach.
Theologos - aici am ajuns dupa o dimineata de plaja la Psilli Amos, trecand prin Potos. Aici sunt cateva taverne bine reprezentate in reclamele locale: Augustos, Yatrou si Stelios. La intrarea in localitate drumul se bifurca, instinctul ne-a condus spre dreapta unde am si gasit tavernele. La plecare am continuat inainte pana am dat spre stanga de cealalt drum pe care ne-am intors. Fiind pranzul si caldura mare, nu ne-am oprit sa exploram la pas satul, insa nici nu ne-am simtit atrasi de peisaj sau locuri, asa cum s-a intamplat in Kazaviti sau Panagia.
Kazaviti – intr-o zi innorata am plecat din Skala Potamia spre vestul insulei cu destinatia Kazaviti unde sa si servim pranzul. Clasic, deja dupa Limenas era soare. Ne-am oprit si la Pachis Beach, unde am servit o inghetata, o bere, la umbra pinilor pe plaja. In Prinos se bifurca drumul spre Kazaviti sau Megalo/Micro Prinos, caci asa parca aparea pe indicatoare. Vazut de jos satul este cocotat pe munte. Se ajunge cu masina chiar pana langa tavernele din piateta cu platan. Am servit masa la Andreas, la umbra copacilor, intr-un peisaj si atmosfera linistitoare. Spre deosebire de Theologos aici am fost atrasi sa facem o mica incursiune pe stradutele cochete, inguste si ubroase. Ora pranzului, liniste totala, casute dichisite, renovate, pareau nelocuite. Am aflat ca sunt case de vacanta, multe cumparate si reconditionate de straini.
Potamia – l-am vizitat de mai multe ori fiind in apropierea cazarii noastre. Este un sat mai putin comercial decat Panagia, cu mult mai putini vizitatori. In centru sunt cateva baruri, cafenea, restaurant, farmacie, o macelarie si pescarie. De aici pleaca si drumul spre varful Ypsario, insa nu am fost curiosi si de asta, avand destule alte obiective mai usor accesibile, iar muntele este langa noi si acasa.
Panagia – merita vizitat. Este cel mai turistic sat: aranjat, pregatit pentru vizitatori cu case proaspat varuite, cafenele, taverne, cofetarii, magazine de suveniruri, fabrica de ulei, etc…Mai greu e cu parcarea insa noi am gasit de fiecare data loc la intrarea dinspre Potamia, pe marginea drumului sau pe drumul care se face spre stanga. De acolo pana in centru probabil ca sunt 2-300 m. Cum cobori pe drapta este fabrica de ulei. Aici ai noroc daca prinzi un grup organizat si are loc prezentarea procesului de fabricare a uleiului de masline (la tv, desigur). Propietarii de livezi aduc recolta la ei pentru procesare, fabrica retinand ca si plata un procent din productia fiecaruia de ulei (parca 10%). De aici se poate cumpara ulei la 3 l cu 12 euro sau 5 l. Imediat pe stanga se afla o cofetarie, care are in spate o terasa umbroasa foarte potrivita pentru servirea unei delicioase prajituri si a unui pahar de apa rece. O alta cofetarie este chiar in centru, dar are un aer mai comercial. Tot aici este si marele platan, clasic, inconjurat de taverne cafenele, magazine de suveniruri. Din acest loc se poate face o plimbare in sus, pe langa fantana, pe stradutele cochete.
Am vizitat si Manastirea aflata dupa Aliki spre Potos. Curtea plina de flori, si un peisaj de-a dreptul superb de pe stanca unde se afla situata.
Thassos este o destinatie care pentru noi a meritat din plin orice efort. …Dovada si prelungirea sejurului de 10 zile cu inca 2 zile. Plajele diverse, unele mai amenajate, altele mai salbatice, satele pitoresti, toate in drumuri relative scurte cu masina, 30 de minute, fac din aceasta destinatie una foarte potrivita si pentru familiile cu copii, care peste tot au gasit si ei lucruri interesante, iar plajele cu nisip fin si intrarea lina in apa sunt perfecte.
Am uitat ca nu am postat si aceste impresii in toamna, pe langa cele legate de plaje, taverne, cazare, astfel ca acum, am déjà stabilita si destinatia 2012, evident tot Grecia: turism in Lefkada, trecerea pe la Meteora si relaxare la vila pe plaja in Halkidiki - Vourvourou. Ne dorim sa revenim in Thassos, dar nu chiar asa curand.
Trimis de bv_sorri in 09.04.12 13:56:29
- A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (bv_sorri); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Avand in vedere ca ne-ai dat foarte putine detalii despre cazare si ca ai pus review-ul la o rubrica "de calatore", am anulat notele data pentru servicii/cazare/bucatarie. Daca vrei sa ne povestesti mai pe larg despre acestea, poti s-o faci la rubrica deja existenta a vilei respective.
Multumim!
Ai facut prezentarea insulei intr-un mod inedit si frumos. Ai prezentat din toate cate putin si asta e bine. Meriti maximul de puncte pe care le pot acorda.
Thassos merita vizitata si poate cu acest review starnesti curiozitatea cititorilor .
@ufoman: Multumesc de aprecieri. Intrucat despre plaje, taverne si cazare am scris impresii separate, aici am incercat sa cuprind alte obiective. Nu prea ma pricep sa folosesc cuvintele, metafore, sa redau starea de spirit traita in aceasta vacanta, insa in titlu am cuprins cam ce a insemnat Thassos pentru noi.
Ce nu am mentionat mai sus, este ca drumul circular pe insula, este in sine o incantare prin privelistile pe care le ofera.
Ce regret ca nu am reusit sa facem in Thassos: sa vedem Giola, sa participam la o seara greceasca sau sa dansam seara tarziu la petrecerile de la barul de pe plaja Psilli Amos (erau ceva afise care anuntau astfel de evenimente acolo).
minilectia de limba greaca:
1. kalokairi (calocheri) =vara
2. Kardia (cardia) = inima
)
Melodia postata se poate sterge/schimba!
O destinatie de senzatie spre care inca nu m-au purtat pasii dar ma apropii usor-usor, sper , o descriere relaxanta si placuta ochiului cititorului obosit de inceputul Saptamanii Patimilor! Subliniez si fotografiile, tip National Geographic, nr. 1 si 13 - bestiale!
@bv_sorri: Are dreptate @le maitre. Pozele sunt "bestiale". Pe mine m-a fermecat P05 si mai ales P13. Privindu-le, am impresia ca as putea trai aici o vesnicie.
Din pacate n-am fost niciodata in Thassos. Cei care merg fara masina au posibilitati de transport local pentru a vizita intreaga insula? Ceva organizat, gen excursii de o zi sau chiar individual?
Ma bucur sa acord eu superbonusul. Felicitari!
@bv_sorri: Tocmai in asta sta ineditul si frumusetea prezentarii, ca nu ai folosi metafore si parabole pentru a descrie ceea ce ai vazut si ai apreciat. Speranta mea este ca vei continua cu aceeasi modestie sa ne incanti cu asemenea amintiri. Inca odata BRAVO!
Ma bucur ca v-au incantat impresiile si fotografiile. Sunt facute cu un aparat obisnuit, insa meritul este al luminii si al locurilor speciale. Si eu as mai fi ramas putin pe acolo...
In Thassos merita sa mergi cu masina proprie. Altfel, de acolo se pot inchiria masini, scutere, biciclete pentru cei mai sportivi. Cred ca sunt si autobuze intre statiuni pe drumul circular al insulei, dar nu cunosc detalii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Thasos 2024 – generalități — scris în 09.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Din nou in Thassos — scris în 07.10.23 de Elena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cea mai tare vacanta din viata mea, vreau sa fiu grec — scris în 26.08.22 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Prima data in Thassos — scris în 11.08.22 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Thassos... cu rele şi bune! — scris în 17.10.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Maraton Thassos — scris în 26.06.20 de mrsmr* din CEAHLăU [NT] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Thassos in septembrie — scris în 15.10.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ