GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ne trezim dis de dimineata si ne indreptam spre chioscul de bilete din centrul statiunii Potos. Este ora 7.45, iar chioscul ne intampina cu obloanele trase. Pe sensul de mers spre Limenas, statia este plina de copii care merg la scoala si de adulti pregatiti pentru o noua zi de munca.
Oamenii se saluta politicos, se intreaba de una, de alta, ce mai fac parintii, copii.
La cafeneaua din colt trei batranei savureaza cate o cafea grecesca si nelipsita tigara si pun tara la cale.
Intrebam o localnica daca putem cumpara bilete din autobuz si primim raspuns afirmativ. Stiam lucrul acesta din anii trecuti, dar o confirmare in plus nu strica, mai ales ca nu vrem sub nici un chip sa facem cunostinta cu politistii greci.
Ora 7.55. Autobuzul KTEL (Green Bus), pe care scrie cu caractere grecesti KAVALLA, un autocar in toata regula, cu scaune rabatabile, aer conditionat si cala de bagaje, soseste in statia de pe sensul de mers spre Alyki. Urcam, ne ocupam locuri pe partea dreapta sa vedem tot timpul marea si cerem taxatorului doua bilete valabile pentru o zi intreaga. Ne taie biletele in valoare de 9,5 euro/pers, scrie pe ele data, ruta Potos-Alyki si dedesubt „gyros”, adica „de jur imprejur”, nicidecum specialitatea lor culinara din bucatele de carne, cartofi prajiti si sos tzatziki infasurate frumos intr-o lipie.
Prima oprire: siturile arheologice de la Alyki. Chiar la intrare ne asteapta „ghidul” nostru pentru cateva ore, Dimitrios, gazda noastra din sejururile trecute in Potos.
Incepand cu sec. al VI-lea iHr, Peninsula Alyki cunoaste o dezvoltare fara precedent datorita exploatarii marmurei albe, indeletnicire care continua pana in sec. al VI-lea dHr. Ruinele vechilor ziduri, coloanele ionice din marmura alba slefuita de vant si ploi, micul cimitir si templul lui Apollo stau marturie vremurilor de demult. Oras port, din care marmura pleca spre Egipt direct pe mare in corabii uriase, Alyki gazduia si un asezamant in care femeile nu aveau alta preocupare decat desfatarea trupeasca a locuitorilor si a calatorilor.
Pana sa descoperim cum arata orasul antic, ne oprim langa ruina unei cripte, enorma in comparatie cu micile mormite din imprejurimi.
Venit sa vada cum decurge taierea si incarcarea marmurei necesare, un rege egiptean a facut calatoria impreuna cu suita si fiica sa, Alyki. Din pacate, printesa nu a rezistat voiajului si la scurt timp s-a prapadit in asezarea care astazi ii poarta numele.
A fost inmormantata cu tot fastul potrivit rangului, coborand in cripta, alaturi de ea toate bijuteriile: aur, argint si pietre pretioase, precum si amfore cu uleiuri frumos mirositoare.
Navalitori de toate neamurile, in special romani si otomani, au jefuit toate bogatiile mormantului princiar.
Nu doar mormantul printesei egiptene a cazut prada navalitorilor ci intreaga asezare. Romanii au daramat constructiile, iar otomanii au dat foc la ce a mai ramas.
Pe deal descoperim doua bazilici din perioada paleocrestina, construite in sec. al V-lea, respectiv al VI-lea dHr. De dimensiuni considerabile pentru acea perioada, bazilicile sunt decorate cu coloane ionice si altare circulare orientate spre rasarit. Intr-una dintre ele se mai pot vedea ruinele baptiseriului.
Ne continuam drumul spre prima cariera de marmura si, incercam, cu ochii mintii, sa vedem cum munceau sclavii in urma cu peste 2000 de ani. In fata noastra se dezvaluie pereti de marmura taiati cu precizie milimetrica ce se prabusesc in mare. Facem un exercitiu de imaginatie si incercam sa aproximam cam cat se intindea peninsula in mare avand in vedere cat s-a taiat din ea vreme de mai bine de 1000 de ani.
Pentru ca ne vede ca absorbim informatiile cu mai mult nesat decat soarbe desertul ploaia, Dimitri se hotaraste sa ne „terorizeze” si ne arate „perla” celei de-a doua cariere, o coloana ce parca strapunge vazduhul.
Drumul este anevoios, uneori pieptis si foarte alunecos. Incercam sa gasim alta cale de acces mai putin dificila insa fara succes. Purcedem prin padure si ne oprim un pic sa ne tragem sufletul si sa ne imbatam cu aerul racoros. Dupa minute bune de mers prin padurea de pini, iesim din nou la soare, iar in fata noastra se dezvaluie o priveliste de basm. Intotdeauna m-a amuzat fraza care apare repetitiv in toate basmele romanesti „la soare te puteai uita, dar la dansa, ba”. Abia acum am inteles talcul acestei ziceri. Intr-adevar, la soare te puteai uita, insa la stralucirea marmurei, cu greu te descurcai cu o singura pereche de ochelari de soare.
Din pacate, coloana de marmura pe care ar fi trebuit sa o vedem falnica zacea doborata nu de vreo invazie barbara, ci de furtunile din ultimele luni.
Si cum calatorului ii sta bine cu drumul, dupa ce am dat roata celor doua golfuri, ne indreptam din nou spre statia de autobuz.
Urmatoarea oprire: satul Panagia. Autobuzul se strecoara cu greu pe stradutele inguste si intr-un final ne lasa in fata tavernei al carei acoperis este strapuns de platanul matusalemic. Pornim la pas pe stradutele pe care cu greu poti merge altfel decat in sir indian si ajungem la biserica din sat unde se afla icoana Sf. Fecioare care, indiferent din ce unghi te uti la ea, parca „te priveste”.
Poposim ceva mai mult timp la cele trei izvoare incadrate de trei platani: doi cu scorburi in forma de inima si unul ale carui doua crengi groase descriu aproximativ o forma de inima. Poduletul de piatra s-a ridicat tot peste forma unei inimi.
Legenda spune ca cei necasatoriti care beau apa din cele trei izvoare isi vor gasi perechea pe insula. Iar cei care sunt deja casatoriti, daca beau apa privindu-se in ochi vor ramane impreuna toata viata.
Coboram si mergem sa vedem prima fabrica de ulei de masline din insula Thassos. In curtea din spate, asistam impreuna cu un grup organizat format din turisti bulgari la o „demonstatie” despre cum se extragea licoarea zerilor prin forta apei, apoi intram in fabrica moderna. Urcam in magazinul ce tine loc si de muzeu si urmarim un film despre procesul de productie. De aici se pot cumpara masline si ulei de masline. Se spune ca aici este cel mai bun ulei din toata insula. S-ar putea sa fie asa datorita capacitatii de productie foarte reduse. Celelalte fabrici, din Limenaria si din Prinos, au capacitate mai mare, insa extractia se face tot mecanic, pe insula neexistand nicio rafinarie care sa prelucreze chimic.
Mergem apoi la o degustare de miere si dulceturi. Sincer, mi-au placut mai mult cele din Theologos si din Potos comercializate sub marca „Sourini”, dar e chestie de gusturi.
In asteptarea autobuzului, mai ramane timp de cascat gura prin magazinele de suveniruri si pentru un caffe-frappe la trasa cu scaune albastre si cismeaua din care se serveste toata lumea, sateni sau turisti.
Alt autobuz, alta oprire: Limenas. Intrarea in orasul de astazi se face printr-una din portile orasului antic, Poarta lui Zeus si a Herei. Practic, actuala capitala s-a construit pe ruinele vechii cetati. Din portul nou, pe vremuri port deschis, comercial, pornim spre portul vechi, alta data port militar, inchis si inaccesibil muritorilor de rand. Patrundem in Arheia Agora si vizitam pe rand ce a mai ramas din Voulefterion (locul in care se intruneau politicienii republicii) si din templele ridicate in cinstea zeilor. Urcam cele peste 100 de trepte si ajungem la teatrul care inca gazduieste spectacole pe toata perioada sezonului estival. Panorama asupra portului si culoarea apei marii sunt deosebite. Alegem sa coboram pe o poteca ce ne conduce spre Biserica Sf. Apostoli, suspendata deasupra marii, o „Meteora” in miniatura.
Ne intoarcem acasa, tocmai la timp pentru a admira apusul de soare pe plaja din Potos.
38 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (almona); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
38 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bine ai revenit din vacanta...
am si eu o intrebare inseamna ceva in greaca Panagia?!
inteleg ca la acest autobuz poti circula toata ziua oprindu-te pe ici colo si lunadu-l apoi din nou... excelent daca e asa... frumos review si interesant... primul vot e al meu... ma laud un pic...
pana l-am scris uite ca alti useri te-au apreciat! inca odata interesant si util.
E o variantă bună de a cunoaşte insula, acest autobuz de genul hop-on/hop-off. Interesante legendele legate de locurile vizitate, în mare parte nu le cunoşteam. Din câte ştiu, "panagia" înseamnă "fecioară".
Mercic krondia... bunica mea materna, avea o vorba foarte de duh... pentru mine... cand faceam o boroboata in copilarie... si d-asta ma interesa!
Panagia este mai degraba un nume al Fecioarei Maria, mai este dat acelei statui care pare ca se uita la tine din orice unghi te uiti tu la ea...
Bine v-am regasit pe toti
Panagia inseamna de fapt "Fecioara Maria" si se compune din cuvintele "pan" care inseamna "in totalitate", "al tuturor", "peste toti sau toate" si "agia" care inseamna "sfinti".
In traducere libera ar fi "a tuturor sfintilor" sau "mai mare peste toti sfintii"
Foarte interesant! Eu nu am stiut de acest tur cand am fost in Potos!
Multumesc voua... deci eu eram a tuturor sfiintilor... am inteles... nu stiu de unde pana unde, ajunsese tocmai la ea expresia asta... tocmai la Vaslui...
In limba romana "panaghia" inseamna altceva. Este colacul cu icoana care se ridica la pomenirea de 40 de zile. Dar daca bunica ta spunea "Panagiamou" sau "Panagoudamou", atunci se vaita: "Sf. Fecioara, ce a mai facut copila asta"
In Romania avem un sat in Dolj cu numele asta, o editura (probabil carti religioase) si o... legenda: click aici
Bunica era o femeie simpla, moldoveanca sadea... care spunea clar Panagia, deci eram a tuturor sfiintilor!
ce fotografii...ce albastru...offf...
Felicitari @almona ca ai abordat acest subiect. Inainte sa plecam am cautat si eu multe informatii despre autobuzele locale, am vazut ca exista unul care face turul insulei dar nu am gasit nicaieri ce inseamna asta cu adevarat. Asa ca am inchiriat masina.
Consider ca ce ai scris tu este deosebit de util pt cei care nu au carnet sau pur si simplu pt cei care nu vor sa dea banii pe inchiriat.
un review de exceptie! completarile istorice sunt deosebite, imi place foarte mult atentia ta pentru detalii. multumim frumos!
Acum nu mai imi pare rau ca nu am avut timp de turul insulei, super relatat de tine! Insa in Panagia, cand ma voi reintoarce in Thassos, cu siguranta voi ajunge, negresit! Ador satele grecesti, cu stradutele lor inguste! Cand am plecat cu autocarul spre Limenas, trecand prin Panagia, a venit o masina din sens opus si aprope s-a lipit de zid sa ne faca loc!
Felicitari pentru review si pentru ghid! Toata stima domnului Dimitrios!
Totusi, mi-ar fi placut sa mergem impreuna in turul asta; poate, data viitoare!
Pana anul acesta nu am facut acest tur, ci am vizitat insula "pe bucati", tocmai pentru ca nu stiam prea bine cum stau lucrurile.
Anul acesta am gasit click aici principalele rute ale autobuzului. Sunt trei trasee de jur imprejur, iar intre localitati autobuzele sunt destul de dese. In statii sunt tabele cu orarul actualizat. Cel de pe site este un program global si nu contine si rutele mici, de ex. Panagia-Golden Beach sau Potamia-Skala Potamia.
Practic nu autobuzul este important, ci biletul care functioneaza ca un abonament pe o zi. Il prezinti de fiecare data la urcare si gata.
Cred ca este o alternativa buna pentru cei care nu au permis, nu-si permit sa inchirieze sau pur si simplu nu vor sa inchirieze o masina.
Personal, in vacanta REFUZ sa ma asez la volan. Mai cu seama ca am constat ca mai usor parchezi in centrul Bucurestilor la ore de varf decat in Panagia.
Pe noi autobuzul ar fi trebuit sa ne lase in fata tavernei Platani, dar pentru ca parcase o masina de aprovizionare (cateva minute, cat sa descarce marfa) si se crease o oarecare busculada, ne-a dat jos cu vreo suta de metri mai inainte, in fata fabricii de ulei, langa Hotel Hermes.
Multumesc, @almona de pont, este foarte util! Trebuie sa revin in Thassos, au ramas multe nedescoperite! Vorba ta, pentru plaja si excursii ar fi trebuit sa stau 14 zile!
Da, autobuzul e o varianta excelenta pt a explora insula.
Intr-o zi in care nu era vreme de plaja am vrut sa luam si noi autobuzul de ora 11 pana in Limenas (din Skala Potamia). Cand am ajuns in statie am descoperit ca multa lume a gandit ca noi. La ora stabilita a venit autobuzul din Golden Beach, dar era foarte plin. Soferul foarte calm ne-a spus ca nu poate lua pe nimeni pt ca nu are loc (in autobuz era multa lume si in picioare) si ca va veni un alt autobuz la ora 12. Asa ca am mai asteptat o ora, cu urmatorul am putut pleca.
Dar nu am putut sa nu ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca era seara si era ultimul autobuz din alta localitate decat cea in care eram cazati. Cu ce ne-am fi intors?
Am hotarat sa nu riscam si din Limenas ne-am intors cu penultimul autobuz.
@ trandafir 1970
Uneori si 14 zile pot fi insuficiente.
Insa eu cand merg, ma cazez intotdeauna in partea de sud-vest a insulei, respectiv in Potos, lucru care imi permite ca dimineata sa ma fatai incolo si incoace, iar dupa amiaza pana seara tarziu (in iulie-august chiar pana dupa ora 21.00) sa zac pe plaja. Si sa vad soarele cum "cade" in apa.
@almona ai scris ceva despre Potos... eu am citit ca este cea mai buna plaja acolo si cea mai frumoasa statiune din insula...
Nu am vizitat inca Thassosul, dar este printre primele destinatii pentru concediile viitoare, iar faptul ca ne-ai impartasit si noua turul insulei in acest mod, pe mine ma ajuta foarte mult. Felicitari!
@sandu. 53
Parerile sunt impartite.
Mie mi-a ramas la suflet de cand am fost prima oara, in 2004. Mi-am facut foarte multi prieteni si continui sa-mi fac an de an, asfel ca atunci cand merg acolo nu mai sunt tratata ca un client sau potential client, ci, vorba unei fete din autocar care venise pentru prima oara "am senzatia ca am venit la unchiul de la tara care toata ziua a stat cu ochii in zare sa vada cand vine nepoata preferata".
In ceea ce priveste plaja, sunt si portiuni bune si mai putin bune. Sunt zone in care stai pe sezlong cu talpile pe umerii celui din fata si zone in care poti sa-ti pui prosopul fara sa te deranjeze nimeni. Sunt zone cu pietre in apa si zone fara. Depinde de tine cat esti dispus sa te misti.
Apoi, in cursul anului am o slujba eminamente sedentara si cum orice organ sau simt neexersate se atrofiaza, in curand cred ca n-o sa ma mai misc decat intr-un scaun cu rotile. Asa ca in vacanta profit la maxim de mersul pe jos, iar Potosul imi ofera aceasta posibilitate. Spre vest, pana in Limenaria, sunt 4 km, spre est, spre Psili Amos, cam tot atat. Pe stanga, respectiv pe dreapta vezi drumuri de pamant care pleaca din soseaua principala (nu sunt semnalizate, nu sunt indicatoare ca ar duce undeva) si daca ai curaj si incaltari bune, daca n-ai copii mici cu galetusa, colac si lopatele si daca nu esti dependent de salteaua si umbrela de plaja, descoperi niste golfuri no name cu plaja pt tine si familia ta cu conditia sa nu fie prea numeroasa. Plajutele astea nu se vad de sus. Trebuie sa-ti spuna localnicii despre ele sau sa ai curaj sa le descoperi singur.
Cel mai bine sta Potosul la capitolul viata de noapte. Dupa 23.30 faleza devine un furnicar si barurile de noapte au muzica si dans pana la ziua.
S-a mai spus ca e plin de romani. Da, este adevarat. Sunt foarte multi romani care lucreaza acolo si foarte multi turisti. Asa ca e foarte bine sa ne gandim de doua sau mai multe ori ce slobozim pe gurita ca nu stim cine ne intelege.
Personal nu m-am ciocnit de neamuri proaste, insa din ce am discutat cu localnicii am aflat ca suntem foarte putin sociabili, care cu chiu cu vai dau sau raspund la buna ziua, dar suntem clienti ideali: nu ne dezlipim de barurile de pe plaja sau de la piscina si ne deplasam doar pentru plaja si masa.
multumesc @almona pentru ecoul atat de complet pe care l-ai scris... oricum anul viitor imi propun sa ajung in Thassos, voi vedea unde, asa ca voi trece prin toate localitatile si voi incerca sa vad cat mai multe locuri... si eu repet la infinit, cand merg in Kassandra in Kallithea, tot asa am senzatia ca merg acasa, intr-un loc unde parca am mai fost si tot asa sunt de-al casei si cunosc locurile de acolo aproape foarte bine! Multumesc frumos inca o data!
sa nu uit, felicitari pentru fotografii... P21 si P22 sunt de-o frumusete rara! e drept ceea ce tot spun, acolo te ajuta si natura!
@recul
Ramasesem datoare cu un raspuns referitor la datele istorice. Stiu ca e posibil sa-mi iau o tona de injuraturi sau sa se creada ca am vreun interes ascuns, dar tot o sa spun ca de multe ori ghizii (mai mult sau mai putin autorizati) isi au rostul lor.
Eu nu fac parte din categoria celor care n-au nevoie decat de o masina si un computer cu conexiune la internet ca sa-si faca o vacanta. Eu intru in categoria "fraierilor" care merg cu autocarul, cotizeaza la agentiile de turism si de multe ori fac excursiile optionale oferite de acestea.
Daca pentru alte obiective cu incarcatura istorica "geme" internetul de informatii, pentru cele din Thassos astfel de informatii sunt sublime, dar lipsesc cu desavarsire. Daca nu ai pe cineva care sa-ti spuna povestea acelor ruine unde fiecare altar, fiecare stalpisor, fiecare cripta are o poveste, ai "bifat" locul si gata ai vazut niste pietre si atata tot.
La Alyki, l-am avut ghid ad-hoc pe Dimitri care si el stie povestile de cand era copil, insa si el spunea ca nu stie fiecare cladire ce este ca inscriptiile care s-au mai pastrat sunt in greaca veche. Indicatorul catre bazilicile paleocrestine este numai in greaca. Altarele si baptiseriul le-am intuit.
In Panagia si in Limenas n-am mai avut ghid ca Dimitri s-a dus si el la treaba lui. Povestea izvoarelor am aflat-o de la proprietarul unui magazin de antichitati. La fabrica de ulei, daca nu era grupul de bulgari nu stiu daca dadeau drumul la apa sa invarta roata sa ne arate numai noua cum se zdrobeau maslinele acum 100 de ani.
Si aceleasi povestioare ne-au fost confirmate ulterior de o fosta ghida de statiune din insula.
Ceea ce ne-ai spus tu aici, @almona, nu gasesti pe internet. Sunt poate unele lucruri luate sablon, insa altele le stiu numai localnicii sau ghizii cu experienta. Noi am avut pe autocar o ghida care urmeaza sa-si dea doctoratul pe Grecia si Turcia, efectiv mananca istorie pe paine, pacat ca a fost numai insotitor de grup, ne-a adus si a plecat in tara. Nu contest profesionalismul celor de pe insula, pentru ca nu am fost cu niciunul, e posibil ca o ghida, despre care stiu ca sta definitiv pe insula, sa stie multe chestii interesante.
Cred ca asta e farmecul Thassos-ului, daca nu si a intregii Grecii, sa incerci sa-i descoperi din secrete, cu sau fara ghid specializat, iar tu ai reusit acum sa ne arati o insula mai altfel, nu numai plaje si taverne!
”Nu contest profesionalismul celor de pe insula, pentru ca nu am fost cu niciunul, e posibil ca o ghida, despre care stiu ca sta definitiv pe insula, sa stie multe chestii interesante.
Este mare lucru sa gasesti acolo un ghid bun. Alina, despre care ne-a spus si @georgiana este una dintre ele. Faptul ca locuieste acolo de mult timp si ca s-a preocupat sa nu ramana doar un "revanzator" de excursii ii face cinste. Pentru cel care vine prima oara fara un minim bagaj de cunostinte despre insula este un ajutor nepretuit si poti sa treci cu vederea faptul ca la trei cuvinte spune "EU".
La polul opus, imi aduc aminte de o alta ghida care le-a spus turistilor ca la Manastirea Sf. Arhangel Mihail se afla "unghiile lui Iisus" pt ca asa a crezut ea ca se traduce "The Holly Nail" (SF. Piron)
”Cred ca asta e farmecul Thassos-ului, daca nu si a intregii Grecii, sa incerci sa-i descoperi din secrete, cu sau fara ghid specializat, iar tu ai reusit acum sa ne arati o insula mai altfel, nu numai plaje si taverne!
Daca v-am starnit interesul, am castigat.
De multa vreme vad pe forumurile de specialitate lucruri de genul "nu ma duc sau nu te duce acolo ca sunt romani" sau "n-am chef sa dau peste romani".
Va marturisesc ca si la Alyki si in Panagia si in alte locuri despre care o sa va povestesc am vrut sa gasesc romani. Am vrut sa nu fim noi singurele bezmetice vorbitoare de limba romana care bat coclaurile. Nimic, nada, τίποτα. Ne-am intalnit cu foarte multi nemti, sarbi si bulgari, cei mai multi trecuti cu bine de prima tinerete si poate chiar si de a doua. Oameni la 40-50-60 de ani, cu imbracaminte lejera si incaltari solide, palarii sau sepci de soare, n-aveau alt bagaj decat camera foto si sticla cu apa.
Din pacate, imi spunea si Dimitri care din 1997 primeste grupuri de romani, ca maxim 1% din cei care se cazeaza la el ies din vila mai departe de plaja si taverne.
"Legenda spune ca cei necasatoriti care beau apa din cele trei izvoare isi vor gasi perechea pe insula. Iar cei care sunt deja casatoriti, daca beau apa privindu-se in ochi vor ramane impreuna toata viata. "
Foarte frumoasa legenda... daca s-ar si adeveri!
Felicitari pentru review!
Si eu am petrecut cateva ore bune prin Panaghia!
E adevarat, am gasit cam greu parcare, dar s-a rezolvat. Si am cumparat miere foarte buna de acolo si ulei si masline. Si bijuterii...
Cine-i ca tine? De 2 ori pe an in insula Thassos?!
@ Ellada_sagapo
Există o singura cale de a afla. Mergi acolo, bei apă din cele trei izvoare apoi ne trimiti invitaţiile la nuntă.
@georgiana
Nu e prima oară când fac lucrul ăsta. Dar anul acesta chiar a fost o ocazie pe care n-am vrut să o ratez, pentru că eu ştiu că ocaziile se răzbună.
Aşa că am profitat din plin de ofertă şi nu-mi pare rău de niciun minut petrecut acolo, mai ales că şi vremea a fost superbă la mijloc de septembrie.
@almona: Sa inteleg ca poti sa te plimbi in jurul insulei cu acest autobuz? Adica eu daca plec din Skala Panagia sau din Thassos Town, pot sa cobor pe rand in Skala Prinos, Limenaria, Potos, Astris, Alyki, Paradise Beach si apoi 'acasa' in Skala Panagia? Si toate astea la doar 10 euro/pers??
Pretul l-am gasit pe site-ul insulei, dar nu mi-e inca foarte clar daca chiar opreste in toate aceste statiuni autobuzul. Ai putea sa ma lamuresti?
@Ammelie: Poţi face lucrul acesta cu condiţia să te sincronizezi cu programul autobuzului care, de regulă, este afişat în centrul fiecărei staţiuni, ori la choişcurile de ziare, ori la o tavernă, ori la un magazin.
De exemplu, în Panagia, este unul la magazinul de lângă "taverna cu platan" şi vis-a-vis, la taverna cu scaune albastre şi cişmea.
În Potos, este la choşcul de ziare de lângă "Luna Park", iar în Thassos Town (Limenas) la terminalul KTEL.
singurele localităţi în care nu ajunge autobuzul sunt Micro Prinos şi Megalo Prinos.
Ce trebuie să ştii este că pentru a vizita pe îndelete obiectivele nu îţi ajunge o singură zi, iar dacă sunteţi mai mult de două persoane este mai rentabilă o maşină închiriată.
Eu îţi doresc vacanţă plăcută şi să ne povesteşti la întoarcere cum te-ai distrat.
@almona: Multumesc pt raspuns. Din pacate, niciunul dintre noi nu conduce, asa ca trebuie sa ne bazam pe autobuze. Ma gandesc in acest moment sa impart turul insulei in 2 sau chiar 3 zile, pentru ca tot citind pe AFA am ajuns la concluzia ca vreau sa vad chiar tot!
In statiuni am vazut ca au statii autobuzele, asa ca singurele care imi par acum greu accesibile sunt Paradise Beach, Giola si Marble Beach. La Marble Beach aproape ca m-as incumeta sa merg pe jos, iar pentru celelelalte cred ca o sa incercam cu taxi...
Mersi din nou si voi reveni cu siguranta cu review-uri.
@Ammelie: La Paradise Beach se face staţie, dar e ceva de mers pe jos până la plajă. La Marble Beach mergi pe jos vreo 4 km din Thassos Town. La Giola şi cu maşina e greu că drumul e cam desfundat.
@almona: Bun, daca se face statie si la Paradise Beach, atunci inseamna ca bifez cam tot ce vreau. Ne auzim la intoarcere
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Thasos 2024 – generalități — scris în 09.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Din nou in Thassos — scris în 07.10.23 de Elena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cea mai tare vacanta din viata mea, vreau sa fiu grec — scris în 26.08.22 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Prima data in Thassos — scris în 11.08.22 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Thassos... cu rele şi bune! — scris în 17.10.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Maraton Thassos — scris în 26.06.20 de mrsmr* din CEAHLăU [NT] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Thassos in septembrie — scris în 15.10.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ