ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 5 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 5 MIN

    Sicilia, Insula Soarelui

    TIPĂREȘTE

    Insula Soarelui, sau “scoica de aur”, cum o numeau cuceritorii arabi, te surprinde prin numeroasele etaje de culturi suprapuse, un statut dobândit într-un triunghi de pământ ce se înfăţişează lumii cu o zestre spirituală greu de egalat. Păşind pe lespezile de piatră ce acoperă străzile medievale, ţi se derulează în faţa ochilor un film surealist de epocă, cu gravuri sculptate pe pereţii catedralelor şi pe zidurile fortificate ale palatelor regale. Siluetele invadatorilor romani se suprapun într-o geometrie asimetrică celor greceşti, normande, islamice sau bizantine-un cortegiu istoric învăluit în fum, cu arome, culori, zăngănit de arme lucioase, pasiuni, răzbunări, veşminte, cruci, semilune, supuneri, răzmeriţe şi speranţe.

    Dacă vestigiile greceşti şi romane din Siracuza se individualizează prin canoane arhitectonice distincte, melanjul de stiluri din Palermo, Monreale, Messino, Callabria, te duc spre noi cutume ale convieţuirii multculturale, pe un spaţiu pe cât de incandescent al istoriei, pe atât de rafinat şi armonic în artă.

    Când eşti cu picioarele pe pământ, poţi distinge trei zone distincte de moştenire spirituală în Sicilia: cea de vest, sub voalul mozaicat al lumii arabe, cea centrală locul de întâlnire al coloanelor dorice, ionice şi corintice greceşti, şi pe cea de răsărit, sub măreţia apusă a templelor romane.

    Cuvintele celor pe care îi întâlneşti pe străzile pietroase sau pe colinele pline de migdali şi de livezi de măslini, se înalţă spre un cer odinioară deschis, de unde Zeii Olimpului, însetaţi, când de ură şi răzbunare, când de graţie, îşi trimiteau fie solii, fie coborau ei înşişi printre oameni. Totul se întâmpla până prin sec 3, când creştinismul trage cortina unei reprezentații cereşti şi o cataloghează drept o mitologie a trecutului.

    Cât va mai fi rămas din peştera lui Polifrem, căpcăunul ce devorase o parte din oamenii neînfricatului Ulise, aici aproape de Sicilia şi câte corăbii vor mai fi înghiţit vrăjitoarele din Scilla si Caribda? În ce culise ale cerului se vor fi retras actorii, regizorii, figuranţii si întreaga recuzita a celor ce stăpâneau atâtea secole toată suflarea unor imperii? Oare câţi dintre ei s-or fi retras printre oameni, cel puţin în imaginarul colectiv?

    Sunt multe întrebări ce îţi răpesc liniştea din momentul sosirii aici în Sicilia, până când marea, plină de stânci cotropite de spirite şi de vulcani cu ochi de ciclop, se pierde în apusuri preistorice.

    Sicilia Mafioso

    Când te strecori pe străzile medievale ale oraşelor siciliene, ca prin nişte tuneluri cu iz oriental şi baroc târziu, nu ai timp să bagi de seamă că limbile din Europa Estică nu se fac la fel de auzite ca germana, engleza, sau franceza. Mai mult, nu auzi nici un cuvânt în limba neaoşă a celei mai numeroase minorităţi de pe insulă, de etnie română. Se vorbeşte, în schimb în şoaptă, că aici, în Sicilia, ar fi mai rău ca pe vremea ilustrului nostru ţepaş, Vlad Vodă. Adică, nu se fură nimic de frica braţului nevăzut al celei mai fioroase asociaţii “neguvernamentale” de pe glob, cu rădăcini adînci în pământul Siciliei.

    Se crede că localnicii fiefului crimei organizate trăiesc şi acceptă convieţuirea cu lumea nevăzută a crimei, la fel cum olandezii sau danezii se complac în infernul seducător al drogului. O legendă urbană spune că poţi să-ţi laşi casa sai magazinul deschis atâta timp cât plăteşti o anumită taxă anuală unor personae cu “spirit protector”-o regulă ce ar funcţiona fără cusur în toată Sicilia.

    Dacă ar fi să ne luăm după media italiană, cei mai mari capi ai clanurilor mafiote, fie că nu sunt printre noi, fie că au de petrecut mulţi ani după gratii. În mod implicit, cei rămaşi trebuie să fi adoptat un regim atât de discret, încât omul de rând nu le mai simte prezenţa publică.

    Totuşi, în mod straniu, călătorind vrăjit de atîta frumuseţe şi istorie suprapusă în trepte, aidoma Grădinii Semiramidei din Egiptul Antic, prin oraşe ca Mesina, Palermo sau Siracussa, am putut trăi şocul întâlnirii cu cele mai fioroase chipuri ale căpeteniilor mafiote-în magazinele de suveniruri, desigur. Ipostazele mai familiare ale lui Al Capone, sau ale altor capi din Mafia Calabresa, în care te privesc impasibil de pe o ceaşcă de ceai, sau, parcă te te somează cu pistolul, spunîndu-ţi să cumperi cel puţin un produs cu marca deja consacrată a Siciliei...

    Gustul morbid al turiştilor, dornici să-şi impresioneze prietenii cu o ceaşcă în formă de pistol, sau cu o pălărie de epocă, stil Capone, nu cunoaşte limite.

    În mod cert, odată ieşit pe străzi, nonşalanţa turiştilor, de care mă las şi eu copleşit, te face să crezi că, după zilele petrecute aici, în Sicilia, mafia nici măcar nu a existat vreodată...

    “Ce le cadet de mes souci, ” (Este cea mai mică grijă pe care o am”) îmi şopteşte în fugă o colegă franţuzoaică.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de glcitizen in 01.12.18 11:26:49
    Validat / Publicat: 01.12.18 12:39:12
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 496 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Caii mitologici ai Siciliei.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    6 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [01.12.18 12:37:41]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Sicilia, #EXCURSII și CĂLĂTORII - SICILIA / INS. SUDULUI" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    Nicu
    [01.12.18 14:26:23]
    »

    Am fost recent in Malta, luna trecuta in noiembrie, de acolo se faceau excursii in Sicilia de o zi, am intrebat discutia a fost in lb romana fiinca cei de acolo de la agentie din Bugibba erau romani, intamplator trecand pe langa am auzit vorbind romaneste, cat costa Sicilia, raspuns la noi 139 euro cu plecare dimineata la 5 si inapoi undeva la ora 23, la noi e cu ghid.

    Am spus ca am gasit cu 80 dus intors, da dar la noi e cu ghid, bine ramane pe data viitoare.

    Aia cu 80 euro era transport dus intors.

    Sa vedem daca voi vedea Sicilia venind din Malta? Sau alta varianta.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    glcitizenAUTOR REVIEW
    [01.12.18 21:12:32]
    »

    @webmasterX: Multumesc.

    mishu
    [01.12.18 21:16:46]
    »

    @glcitizen: Si un SB acordat cu mare drag, felicitari.

    glcitizenAUTOR REVIEW
    [01.12.18 21:35:31]
    »

    @mishu:

    Multumesc, Mishule.

    glcitizenAUTOR REVIEW
    [05.12.18 15:43:28]
    »

    @Nicu: Ok. Succes!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    glcitizen, mishu, Nicu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05491304397583 sec
    ecranul dvs: 1 x 1