ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Sicilia - o destinaţie superbă din mai multe motive

    TIPĂREȘTE

    Pentru Sicilia avusesem un itinerariu întocmit de ceva vreme. După cum citisem la momentul întocmirii lui, Crăciunul mă atrăsese în mod special acolo datorită faptului că se reunesc familiile. Iar pentru sicilieni familia e ceva într-adevăr sfânt, legăturile dintre membrii ei sunt foarte strânse, cu un cap al acesteia care se detaşează printr-o autoritate recunoscută ca nicăieri altundeva.

    Doar să vă imaginaţi că dimineaţa crâşmele sunt populate cu bărbaţi ce stau tacticoşi la taclale iar picior de femeie vezi doar din când în când până la amiază. După ce îşi termină ei bucata de zi rezervată dovedirii masculinităţii…

    Dar am ajuns în perioada unei alte importante sărbători creştine, Sfintele Paşti, ocazie excelentă de a observa modul şi tradiţiile în care aceasta e sărbătorită şi de alţi creştini.

    Dacă ar fi să scriu pe repede înainte ce m-a atras spre cea mai mare insulă din Marea Mediterană aş menţiona curiozitatea de a călca pe urmele şi prin locurile în care s-au născut legendele mafiote, frumuseţea plajelor – care mi se părea exagerată -, şi ceva din farmecul acelei Italii sudiste, vechi şi sărăcăcioase rămase în mintea mea dintr-o vacanţă anterioară petrecută pe Coasta Amalfitană.

    Mai presus de toate, destinul şi-a făcut încă o dată numărul, prilejuindu-mi sporirea nerăbdării de a pleca într-acolo. Nu e prima oară când mă aflu în această ipostază şi nu ştiu dacă va fi sau nu şi ultima…

    La scurt timp după achiziţionarea biletelor de avion, cam cu două luni înainte de plecare, Anca, cumnata mea şi o cititoare ferventă, îmi recomandă şi trimite două romane. Nu vă ascund că am început să râd când am luat primul volum în mână şi am simţit din nou legătura cu ceva imaterial, de nedescris.

    Dacă la începutul anului îmi recomandase şi am citit trilogia “În ţara norului alb” de Sarah Lark cu acţiunea desfăşurată în Noua Zeelandă – ţara avută în vedere pentru un concediu din noiembrie, acum mi-a trimis “Leii Siciliei” scrisă de Stefania Auci. E doar întâmplare, oare? ...

    Ei bine, cartea aceasta pot spune că m-a pregătit pentru Sicilia, mi-a descifrat taine locale, mi-a luminat momente istorice, m-a determinat să includ noi locaţii în itinerariul deja planificat şi, mai presus de toate, m-a făcut să îmi doresc să calc pe urmele celor din neamul Florio.

    Cea mai cunoscută familie de pe insulă, cei care au introdus cultivarea viţei de vie şi fabricarea vinului pe insulă, cei care au patentat la nivel mondial conservarea peştelui în cutii de tablă, cei care au început să extragă sarea la Trapani şi cei care au contribuit decisiv la ridicarea Teatrului Masimo, construcţiei ce ocupă locul secund în Europa în clasamentul clădirilor culturale după Opera Garnier din Paris.

    Un neam care a influenţat decisiv istoria şi economia Siciliei, respectat şi în zilele noastre după cum aveam să constat la descinderea mea pe acele meleaguri.

    Unde aveam să aflu că de acolo a pornit fascismul, ideologie politică radicală dusă la extrem de Mussolini după ce a preluat idea fasciilor, un fel de organizaţii sindicale în organizate în fabricile siciliene.

    De aici a pornit şi Mafia, cu rădăcini în neîncrederea localnicilor în guvern pe timpul secolelor de putere suverană absentă, perioade în care sicilienii au învăţat să se bazeze pe justiţia administrată de şefi locali. După anul 1860 proprietarii de terenuri şi fabrici au angajat bandiţi pentru a Ie proteja afacerile, ceea ce a condus la proliferarea unui sistem interlop ce a folosit crima şi frica, au format alianţe şi au penetrat societatea şi administraţia., asociind în mod definitiv în conştiinţa omenirii Mafia cu Sicilia.

    Dincolo de aspectele cu relevanţă lugubră în istoria omenirii, insula se întipăreşte în amintirea turistului prin frumuseţea plajelor – sunt de-a dreptul magnifice unele dintre ele! -, prin acea gălăgie din cartierele perifice ale oraşelor, marcă înregistrată a sudului dar şi prin preparatele culinare locale.

    Între care, de departe, la loc de cinste se află îngheţata. Poate cea mai bună de pe unde am umblat şi gustat. Probabil că am mai scris undeva asta prin scrierile despre pelegrinările mele, dar revin şi actualizez informaţia la zi.

    Sicilienii sunt mândrii de produsul lor şi explică faptul că poziţia de frunte în clasamentul pe ramură se datorează unei creme obţinute din influenţele culinare arabe şi spaniole. Închipuiţi-vă seara cozi la gelaterii cam ca pe vremea comunismului la lapte!! Formate din localnici şi nu din turişti.

    Aşa ceva am văzut la Mazzara del Vallo, acolo unde am intrat în cea mai interesantă gelaterie în care găseai o infinitate de modele şi soiuri de îngheţată, de la ciocolată şi fistic până la tiramisu şi zupppo inglese, de-a dreptul sublime pentru papilele gustative! Păcat că nu aveau ciorbă de perişoare…

    După 10 zile petrecute acolo, îmi vor rămâne în amintire dimineaţa din Trapani în care am asistat la vânzarea de peşte direct din bărcile pescarilor şi am gustat pentru întâia oară creveţi cruzi, plimbarea cu bicicleta pe Insula Favignana, drumeţia prin Rezervaţia Naturală Zingaro, clădirile superbe din Palermo şi serpentinele care ne-au dus prin munţi.

    Pentru a ajunge să trăim toate acestea, ne-am folosit de un Nissan Micra a cărui închiriere ne-a costat foarte mult, în opinia mea: 500 euro – asigurare completă – şi o garanţie de 300 euro, care ne-a fost returnată la o săptămână după ce am ajuns acasă.

    Când afirm că am considerat scump acest serviciu am în vedere alte vacanţe dar şi preţul solicitat de companiile de închirieri pentru luna aprilie, de vreme ce pentru un număr similar de zile în luna martie tariful nu se ridica nici la jumătate. Deh, a început sezonul turistic…

    La nicio firmă de închirieri cu care am luat legătura nu am avut posibilitatea de a prelua autoturismul decât cu plata asigurării Casco în lipsa unui card de credit. Peste tot am plătit şi garantat cu cardul de debit, ba chiar am solicitat băncii şi unul embosat pentru a nu avea probleme odată ajunşi la destinaţie. Însă sicilienii nu şi nu, o ţineau pe a lor.

    Stăteam în două dacă să închiriem sau nu după ce am trecut pe la ghişeele mai tuturor firmelor de profil situate în aeroport sau în dreapta acestuia.

    Varianta a doua însemna transportul public dar şi ciuntirea itinerariului în funcţie de rutele de deplasare a acestuia.

    Conform zicalei “dai un ban dar stai în faţă” , am purces la drum cu Nissan-ul, maşinuţă ce nu ne-a dezamăgit deşi se spetea la greu pe unele pante mai accentuate din munţi. Acelaşi lucru îl recomand oricui ajunge acolo întrucât îţi oferă posibilitatea de a hălădui pe drumuri pe care nu circulă autobuzele şi nu depinzi de orarul lor.

    Am luat insula la vizitat în sensul acelor de ceasornic şi am început de la ora 4, conform celui mai mare, respectiv cu Siracusa.

    Am continuat cu Noto – Ragusa – Agrigento – Mazzara del Vallo – Trapani – Insula Favignana – Castellamare del Golfo – Rezervaţia Zingaro – Palermo – Cefalu – Gangi – Taormina pe nişte drumuri când foarte bune, când acceptabile sau chiar denivelate şi cu gropi (în special în interiorul localităţilor).

    Cazări am ales la B&B-uri, apartamente şi chiar o pensiune agroturistică cocoţată între dealuri şi munţi, departe de alte localităţi, acolo unde am simţit adevăratul şi autenticul spirit sicilian, luând cina cu gazdele şi parte din familia acestora, într-o sâmbătă seara. Totul spontan, nimic programat, drept pentru care mă întorc la vorbe din popor: “nu aduce anul ce aduce clipa” .

    Contrar majorităţii turiştilor, Etna nu a reprezentat un punct de interes pentru noi.

    Nu am ţinut să intrăm nici în Catania şi am ales Palermo în detrimentul ei pentru a ne plimbări printr-un oraş mare. Nu cred că am greşit de vreme ce am descoperit unul dintre oraşele cele mai frumoase prin care am trecut, cu o sumedenie de palate şi biserici la tot pasul.

    În antiteză, musai să deplâng faptul că aşa multe clădiri superbe lăsate în paragină nu am văzut nicăieri…

    Până la urmă aceasta este Sicilia. Poate partea cea mai autentică a Italiei însă rămasă în urmă din punct de vedere economic şi, implicit, al celor ce decurg de aici.

    Cu oameni care au migrat masiv din cauza lipsei locurilor de muncă şi au lăsat în urmă mii de case goale, actualmente în diverse stadii de degradare şi pe care unii edili locali încearcă să le propună spre achiziţie străinilor la preţul de 1 euro cu obligativitatea de a investi în renovarea lor, Gangi fiind orăşelul cel mai frumos şi cunoscut.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Marius 72 in 10.05.23 15:04:24
    Validat / Publicat: 10.05.23 16:58:44
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 7940 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    pitiPHONE
    [10.05.23 18:29:06]
    »

    Salutare,

    Cât de incomod e drumul cu un autoturism mai mare și cu o gardă mai joasă (13 cm)? Bănuiesc că nu e indicat dar vreau încă o părere.

    Întreb în ideea de a ajunge acolo cu auroturismul propriu.

    Mulțumesc.

    Aștept următoarele episoade. Sicila e pe lista scurtă.

    adso
    [10.05.23 19:16:36]
    »

    @Marius 72: Cumva s-a potrivit că, în ultimii ani, v-am călcat pe urme - și mi-au fost de folos impresiile pe care le-ați lăsat aici. Ei bine, în Sicilia v-am luat-o înainte - deși în versiune prescurtată, am bătut doar coasta nordică a insulei.

    cartea aceasta pot spune că m-a pregătit pentru Sicilia, mi-a descifrat taine locale, mi-a luminat momente istorice, m-a determinat să includ noi locaţii în itinerariul deja planificat

    Dap, cunosc . Pentru mine, imboldul a fost dat de seria Comisarul Montalbano, un fel de Maigret sicilian. Deși nu am ajuns la el acasă, în Agrigento. Înțeleg că dvs ați fost acolo, aștept să povestiți.

    Am văzut însă (doar pe dinafară) palatul în care s-a filmat Ghepardul, în Palermo. Și orașul în care se desfășoară seria Comisarul Cattani, Termini Imerese.

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [10.05.23 21:12:29]
    »

    @piti: Cu Nissan Micra nu am avut niciun fel de probleme.

    Am umblat pe autostradă, pe șosele naționale, provinciale și chiar pe coclauri fără niciun fel de probleme.

    A se înțelege că toate coclaurile sunt asfaltate. Uneori curea, alteori mai denivelate și cu gropi.

    Nu știu ce autoturism ai, însă părerea mea e că se poate merge fără probleme.

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [10.05.23 21:18:32]
    »

    @adso: Nu am ajuns la casa comisarului și nu i-am urmat itinerariul deși a devenit un reper turistic al insulei.

    Mi-am întocmit eu un traseu pe care, sincer, l-am tot modificat până am rezervat prima cazare ????.

    În Agrigento am vizitat doar Valea Regilor, nu am intrat și în oraș întrucât am considerat că e destul de asemănător celorlalte.

    Bujie
    [29.06.23 12:40:20]
    »

    Multumesc pentru review - foarte limpede!

    O mica sugestie (utila pentru cititor) ar fi ca pozele sa fie localizate.

    Cum a fost temperatura in aprilie. Dar preturile?

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [29.06.23 19:08:20]
    »

    @Bujie: Mulțumesc de sugestie!

    De obicei localizez pozele.

    Cât despre ce m-ai întrebat, vremea a fost însorită și caldă - se putea lejer umbla în tricou și pantaloni scurți - iar prețurile cresc după data de 1 aprilie, dată la care începe sezonul turistic acolo.

    Ca un exemplu de care m-am lovit, dacă până în 31 martie închiriam o mașină cu 5 sau 6 euro/zi, după 1 aprilie tariful minim găsit de mine a fost 25 euro/zi, fără asigurare.

    Angela19
    [06.08.24 19:58:16]
    »

    Va multumesc mult pentru impresiile detaliate, foarte interesante, utile.

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [06.08.24 20:49:23]
    »

    @Angela19: Mă bucur dacă le-ați găsit utile!

    E una din menirea acestor rânduri.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Angela19, Bujie, Marius 72, piti
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051764011383057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1