ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.01.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    O peşteră de poveste: Grotte di Nettuno

    TIPĂREȘTE URM de aici

    În acea dimineaţă am părăsit devreme hotelul pentru a prinde prima cursă a vaporaşului din portul Alghero către Grotele lui Neptun aflate în zona Capului Caccia din Parcul Regional Natural Porto Conte (vezi impresii). Costul unui bilet dus-întors a fost de 15 eu. Cele 15 mile marine (24 km) au fost străbătute în cca jumătate de oră, timp în care am admirat stâncile ieşite din mare şi grotele de la nivelul suprafeţei apei, un peisaj absolut superb.

    Ca să ajungi la Grotele lui Neptun poţi aborda calea maritimă - cum am făcut noi-sau să iei autobuzul din centrul oraşului Alghero (2.5 eu/ pers) până la staţia terminus Cappo Caccia. De aici trebuie să cobori 654 trepte pe Escala del Cabriole (în catalană scara cerbului). Scara a fost finalizată în 1959, este perfect amenajată dar la întoarcere, la urcuş, nu prea îţi mai pasă de cum arată, ci de cât mai e până sus.

    Grotele lui Neptun au coordonatele N40.33.53 şi E8.09.36.

    Taxa de intrare este de 13 eu. Vizitarea grotelor este permisă între lunile aprilie- octombrie iar accesul pe mare se face numai dacă timpul este favorabil. Există un proiect al unui tunel orizontal care ar lega baza stâncii Capo Caccia de grotă ceeace ar da posibilitatea vizitării ei în orice anotimp dar realizarea lui a fost amânată. Chiar şi în aceste condiţii, grotele lui Neptun sunt vizitate de cca 150000 turişti pe an. Numai în iulie-august 2016 s-a înregistrat un vârf de 88000 vizitatori.

    Peştera a fost descoperită întâmplător de un pescar în sec. XVIII dar fusese semnalată din Evul Mediu. Datorită mărimii, formaţiunilor carstice neobişnuite, a lacurilor interioare şi a zecilor de mii de stalactite şi stalagmite ea a urcat repede în topul celor mai frumoase peşteri din Europa şi prima din cele 300 ale Sardiniei. Lungimea peşterii este de 4 km dar sectorul care se vizitează depăşeşte cu puţin un kilometru. Deşi traseul este în pantă cu multe scări de urcat şi coborât sub nivelul mării, peştera este perfect iluminată, sunt cordoane de protecţie, aşa încât nu există risc de accidentare.

    Accesul în peşteră se face printr-un pasaj situat la cota +2m faţă de nivelul mării. Acest pasaj trece printr-o galerie de stalactite şi stalagmite deoparte şi de alta a traseului marcat. Se ajunge la o o plajă cu nisip alb, la un lac cu apă sărată Lamarmora, adânc de 10m, lung de 120m şi lat de 25m, apoi o cameră Reggia în care se află o coloană de 18m care desparte două arcuri spectaculoase. De aici se pătrunde în alte patru camere: salla del Rovine (cea a ruinelor) în amintirea distrugerilor din primii ani de vizitare a grotei, camera Smith cu numele unui căpitan englez care a cartografiat peştera în sec. XIX, camera Laces. Am admirat imensa orgă formată din multe tuburi de stalactite în camera cu acelaş nume.

    Vechimea peşterii a fost apreciată la 2 mil. ani. În ea s-au găsit scheletele fosilizate ale unor animale astăzi dispărute şi urme ale unui habitat neolitic. Peştera este compusă din mai multe galerii şi grote formate prin dizolvarea calcarului datorită eroziunii apei saline şi reprecipitării carbonatului de calciu (concreţionarea calciului) în diferite forme. Aşa au apărut domuri, coloane, perdele, tuburi şi miile-zecile de mii de stalactite şi stalagmite, forma definitivă fiind condiţionată de caracteristicile eco-sistemului în cele două miloane de ani de formare continuă. Cele mai impresionante sunt coloanele care susţin bolţile unor grote, domurile massive din Salla della Reggia, orgile-perdele din Salla dell´Organo şi ce să vă mai spun? totul, absolut totul este feeric, cum veţi vedea în poze.

    În porţiunea nevizitabilă cu o lungime de cca 3 km şi neamenajată pentru public au acces numai speologii care studiază lacul Semilunar, lacul Funghi şi galleria Metro. În zonă mai există şi Grotta Verde cu intrarea la nivelul mării şi peştera subacvatică Nereo. Aceasta din urmă este paradisul scufundătorilor însoţiţi numai de ghizi cunoscători ai locurilor dar şi al cercetătorilor pentru că acolo s-au descoperit picturi grafitti rupestre.

    Dacă ajungeţi în Sardinia- oriunde v-aţi afla - vizitaţi grotele lui Neptun!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Michi in 09.01.19 18:34:26
    Validat / Publicat: 09.01.19 19:21:54
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 6927 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Capo Caccia
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 38 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    Jimmy1
    [10.01.19 09:08:45]
    »

    Mă pregătesc să fac o excursie în Sardinia, aşa că citesc cu nesaţ completele şi frumoasele dv. relatăril. Dar nu-mi vine să cred că nu este lift pentru întoarcerea din grotă. Mă bizui în credinţă pe faptul că aşa am văzut la Castellana Grotte, lângă Alberobello: coborâre pe sute de scări, urcare cu liftul. Probabil că nu a fost loc sau este mai adâncă, voi vedea la faţa locului şi nu voi intra dacă trebuie să urc atâtea trepte.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    crismis
    [10.01.19 09:21:42]
    »

    @Michi: Superbă peștera, am vizitat-o și noi acum 5-6 ani, când am stat în Alghero. Tot de pe calea mării, desigur (de fapt, despre existența celor j'de mii de scări am aflat abia mai apoi - din fericire). Una dintre cele mai frumoase peșteri pe care le-am văzut vreodată!

    DOINITA
    [10.01.19 09:24:14]
    »

    Am stat pe margini, dar am venit cu superbonusul!

    Sunteti un exemplu pentru toti cei care se codesc cand vine vorba de putina miscare. Nimic nu va sta in cale si va admir pentru forta de care dati dovada!

    Frumoase locuri ati vazut si de aceasta data si multumesc ca ne faceti partasi la asemenea calatorii!

    Votat din toata inima!

    Sa ne vedem cu bine la Herculane!

    mprofeanu
    [24.01.19 20:27:08]
    »

    @Michi: Frumoasă peștera văzută tot în primăvara anului 2013, cu plecare pe mare din Alghero. Și acum îmi aduc aminte cum trăgeau de frânghii pentru a ancora vaporașul de puntea de unde apoi se mergea în peșteră... Se urcă puțin și apoi se coboară prin peșteră, drum lejer, asta îmi mai aduc aminte și bineînțeles Capul Caccia văzut de pe mare... Amintiri, noroc cu pozele din colecția personală, atunci nu prea scriam pe AFA...

    webmasterX
    [29.09.24 10:13:20]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica «Grotte di Nettuno (peștera)» (nou-creată, între timp, pe sait)

    [Rubrica inițială: Vacanța în Sardinia]

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crismis, DOINITA, Jimmy1, mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂGrotte di Nettuno (peștera):

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058694839477539 sec
    ecranul dvs: 1 x 1