ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.01.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    I murales din Orgosolo şi Tinnura

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Orgosolo este un orăşel vechi de origine medievală în inima Sardiniei, situat la cca 20 km de capitala regiunii Barbagia, Nuoro. Este amplasat la 660 m altitudine în regiunea Supramonte înconjurată de munţi. Principala îndeletnicire a locuitorilor este păstoritul.

    Oraşul a devenit faimos datorită celor 150 picturi murale de mărime naturală executate pe pereţii exteriori ai caselor. Temele predilecte sunt cele politice şi sociale:scene din viaţa bandiţilor, vendeta, războiul, fascismul, lupta pentru independenţa Sardiniei. Cauza acestei explozii contestatare este proiectul guvernului Italian din anii ´60 de a crea o bază militară în colaborare cu NATO şi expropierea pământurilor păstorilor sardinezi. În urma acestei acţiuni fenomenul banditi cunoscut de secole în regiune a luat amploare, astfel încât în a doua jumătate a secolului trecut Orgosolo din cauza ratei ridicate a criminalităţii era numit, ˝satul ucigaşilor˝.

    Deşi după anii ´80 carabinierii au stopat în mare fenomenul, încă funcţionează în comunităţile izolate codul onoarei şi vendetei numit Codice Barbaricino. Judecata se face în cadrul comunităţii fără sprijinul autorităţilor şi ducerea la îndeplinire a verdictului o face familia celui lezat. Vittorio de Seta (nu Sica) a regizat în 1961 un film de mare succes Banditi a Orgosolo (interpretat de localnici) care descrie evoluţia unui păstor simplu deposedat de pământ de guvern care se transformă în transfug şi terorist.

    Prima pictură murală semnată Dioniso a fost realizată de un grup de anarhişti din Milano conduşi de arhitectul Pinnucio Scuola în 1969. Au urmat compoziţiile echipei unui profesor comunist Francesco Casino care şi-a încurajat studenţii să picteze faţadele modestelor case şi să diversifice temele, ducându-le până la conflictele internaţionale din Vietnam sau Gaza, criza petrolului din 1973, lupta pentru pace. Fiecare pictură are impact dramatic asupra privitorului atât prin desen cât şi prin mesajul care o însoţeşte. Stilul abordat oscilează între impresionism, hiperealism şi pictură naivă, rădăcinile fiind luate din pictura revoluţionară a mexicanului Diego Rivera (vă mai amintiţi de filmul Frieda cu Salma Hayek?).

    Mişcarea sardineză s-a numit revoluţia Pratobello şi înafară de protestul prin pictură au apărut şi lupte de gherilă susţinute de grupări organizate de banditi. În cele din urmă guvernul a renunţat la confiscarea pământurilor păstorilor şi la amplasarea unei baze militare în munţi şi păstorii şi-au reluat viaţa tradiţională pe care o duceau de sute de ani.

    După anii 80, odată cu ieşirea din criza economică, picturile politice nu au mai avut motivaţie şi în alte localităţi cum sunt San Sperate, Villamar sau Tinnura, murales reprezintă viaţa de zi cu zi a agricultorilor şi păstorilor dar şi teme de interes global şi internaţional. Pictura murală sardină este o formă de décor urban în care locuitorii micilor comunităţi povestesc nealterat problemele lor actuale. Există o preocupare a autorităţilor şi organizaţiilor neguvernamentale de a proteja aceste picturi unicat care se deteriorează prin expunere la intemperii.

     

    Tinnura este un mic sat cu numai 250 locuitori situat în regiunea Planargia în centrul-vest al insulei la 9 km de Bosa şi 55km de Oristano capitala provinciei. De la Bosa se ajunge în 16 minute cu autobuzul comunal la preţ de 2 eu. Nu aş fi scris despre acest sătuţ patriarhal în care locuitorii se ocupă cu împletirea coşurilor de trestie, păstorit, agricultură şi producţia excelentului vin Malvasia dacă nu ar fi şi el renumit prin celebrele sale picturi murale. Întregul sat este un muzeu în aer liber. Picturile murale din Tinnura sunt mai recente decât cele din Orgosolo. Ele au fost create în anul 2000 de muralistul Pina Monne.

    Pe faţadele caselor sunt pictate în culori vii scene din viaţa de zi cu zi, cu ilustrarea îndeletnicirilor oamenilor. Sunt reprezentate 30 de picturi de dimensiunea pereţilor exteriori ai caselor iar execuţia lor este atât de perfectă încât ţi se par scene vii. Spre deosebire de murales din Orgosolo care au o tentă politică şi revoluţionară şi toate picturile sunt însoţite de text, aici este redată viaţa simplă în esenţa ei, puţin romanţată, fără niciun comentariu.

    Am avut ghinionul să intrăm în localitate pe o aversă de ploaie care a şiroit pe geamurile autocarului şi ca atare multe poze au ieşit brăzdate. După terminarea aversei şoferul a întors autocarul aşa încât am putut poza câteva murales di Tinnura în toată splendoarea lor.

    WEB, dacă se poate youtube

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Michi in 13.01.19 12:56:38
    Validat / Publicat: 13.01.19 14:35:09
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1640 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P21 Tinnura- pictură murală văzută pe ploaie
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    doinafil
    [13.01.19 17:01:23]
    »

    @Michi:

    Interesant și de succes acest mod de a protesta, prin grafitti. Mie nu-mi plac mâzgălelile de pe pereții Bucureștiului, care se vor artă (?!?!?), însă cele de aici, din Orgosolo și din Tinnura au un mesaj clar, de contestare a guvernanților. Sunt nu numai cu mesaj, dat sunt și bine executate!

    Mi-a plăcut ce am citit și văzut, în consecință am votat cu drag!

    MichiAUTOR REVIEW
    [13.01.19 17:24:12]
    »

    @doinafil:Mulţumesc Doina, cu atât mai mult cu cât te ştiu o cunoscătoare în artă.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [13.01.19 17:55:12]
    »

    @Michi: Foarte, foarte interesant acest mod de protest. Și foarte diferit de picturile murale văzute de mine la Lyon.

    mihaelavoicu
    [13.01.19 17:57:43]
    »

    Foarte interesante picturile astea murale. Au expresie, șarm, mesaj. Numai cineva cu talent, poate chiar plasticieni, pot face așa ceva.

    Mi-am amintit de filmul ”Frații corsicani”, văzut prin anii 60, film dur cu un sfârșit tragic.

    Frumos review! Vă îmbrățișez!

    MichiAUTOR REVIEW
    [13.01.19 18:49:26]
    »

    @ Carmen& @ Mihaela, mulţumesc pentru vot, ecou şi apreciat poze.

    Jimmy1
    [13.01.19 23:33:52]
    »

    @Michi: Nu mai am voie să vă votez că n-am publicat nimic. Excelent articol, excelente poze.

    mprofeanu
    [24.01.19 19:44:23]
    »

    @Michi: Am fost la Orgosolo în primăvara anului 2013, cu autobuzul din gara orașului Nouro. Și acolo la Nouro am fost cu un alt autobuz ce pleca din Olbia.

    Mi-a plăcut acel sat și acum îmi aduc aminte cum autobuzul a urcat destul de abrupt și sinuos pe drumul ce duce în sat.

    În Tinnura nu am fost, atunci nu ne trecea prin minte să închiriem mai bine o mașină și să vizităm Sardinia mai ușor.

    Frumoasă este Sardinia!...

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, Jimmy1, Michi, mihaelavoicu, mprofeanu
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Sardinia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061143159866333 sec
    ecranul dvs: 1 x 1