ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.01.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Bazilica Sf. Treimi din Saccargia cea mai veche şi interesantă biserică din Sardinia

    TIPĂREȘTE URM de aici

    În drumurile noastre cu autocarul, o zărisem de două-trei ori, siluetă singulară în planul câmpiei sardiniene şi primul gând – nu ştiu de ce? - a fost s-o asociez cu biserica de la Densuş. La întoarcerea din vizitarea oraşului Sassari despre care n-am să scriu vreun review pentru că doar l-am ˝bifat ˝în fugă, am oprit.

    Bazilica Sfintei Treimi din Saccargia se află la 15 km de Sassari pe şoseaua SS597 în direcţia Olbia, în localitatea Condrogianos.

    Pe măsură ce ne apropiam de ea m-a cuprins un sentiment de uimire şi admiraţie. Bazilica este una din cele mai célèbre biserici din Sardinia. A fost construită la începutul sec. XII în stil romanic de călugării camaldule pe locul unei foste biserici din timpuri imemorabile.

    Din aceasta se mai păstrează urma unor ziduri şi în curte un puţ de apă. Lucrările de extindere şi consolidare ale primului lăcaş au fost încredinţate muncitorilor din Pisa, stilul bazilicii fiind romano-pisan, foarte căutat în epocă. A fost înzestrată în 1116 de giudicele Constantin din Torres şi soţia sa Maria, ca mulţumire că le-a fost hărăzit un copil.

    După ce în sec. XVI bazilica a fost părăsită şi lăsată pradă uitării, în 1901-1902 au început lucrările de restaurare. Ele nu au schimbat aspectul iniţial al bazilicii aşa încât pot spune că am vizitat un lăcaş vechi nemodificat de aproape 1000 de ani. Câteva precizări: Giudicele (judecător) în Sardinia era echivalentul ducelui talian sau la noi cneaz, voievod în Evul Mediu; camaldule era un ordin monahal benedictin înfiinţat în 1012 în Toscana.

    Denumirea de Saccargia provine din cuvântul fenician ˝sachar˝ ceeace înseamnă loc închis şi într-adevăr valea fertilă în care se găseşte bazilica este înconjurată din toate părţile de un platou de roci vulcanice; după alţii denumirea provine din sarda veche şi se leagă de valea în care păşteau bovinele, s'acca argia însemnând păşune

    Ce frapează la faţada bazilicii este alternanţa dintre brâurile de calcar alb şi cele de bazalt cenuşiu închis. În partea stângă a bisericii se înalţă turnul clopotniţă înalt de 40m care poate fi văzut pe terenul plan de la mare depărtare. Întregul edificiu este sobru şi cu o armonie perfectă a proporţiilor.

    Bazilica are un singur naos cu o lungime de 20m, lăţime de numai 7m şi înălţime 14m. Intrarea se face printr-un pronaos cu şapte arcade construite cu alternanţa culorilor alb şi negru. Nava este îngustă, întunecoasă şi dealungul ei sunt două şiruri de bănci cu un spaţiu foarte îngust între ele. Pereţii navei nu sunt pictaţi şi puţina lumină este dată de o singură fereastră circulară. Amvonul sprijinit direct pe peretele netencuit este albastru cu decoraţiuni florale.

    Din navă se deschid trei abside care conţin fresce originale cu scene din viaţa lui Hristos. Au fost executate la sfârşitul sec. XII de un pictor Italian din Umbria- Lazlo şi sunt foarte bine conservate. Altarul a fost realizat de un pictor de formaţie catalană la sfârşitul sec. XV. Este compus din două tripticuri pictate în ulei pe un suport de lemn. În panoul central este Madona cu Pruncul. La picioarele lor sunt Sfântul Petru şi Ioan Botezătorul şi deasupra lor Trinitatea: Dumnezeu-Tatăl, Fiul şi Sfântul Spirit (echivalent cu Sfântul Duh la ortodoxi) cât şi scene din viaţa lui Hristos.

    În bazilică într-o vitrină de sticlă se păstrează o statuietă de lemn de culoare închisă denumită Madonna di Saccargia care este sărbătorită anual între 26-28 mai.

    Este foarte ciudat cum, la ieşirea din această bazilică surprinzătoare am fost cuprinsă de un sentiment nedefinit de umilinţă spre deosebire de marile catedrale ale Europei care mi-au inspirat doar admiraţie.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Michi in 29.01.19 14:42:05
    Validat / Publicat: 29.01.19 15:25:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 1150 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P02 Sfânta Trinitate din Saccargia văzută din şosea
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    [900 PMA] [450 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în #Sardinia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052941799163818 sec
    ecranul dvs: 1 x 1