GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iordania — cateva lucruri esentiale de stiut inainte sa mergi acolo
Hei, iata ca imi fac timp sa va povestesc cateva detalii, zic eu, esentiale despre vizita in Iordania.
Iordania este o tara minunata si sigura de vizitat, si romanii se simt foarte bine aici. Oamenii sunt prietenosi si calzi. Recomand sa existe macar un barbat in grupul tau dar si doar femei e ok.
Unii zic ca cele mai bune perioade ar fi aprilie-mai, septembrie- noiembrie.
Inainte sa mergeti, e bine sa va completati online un formular pentru turisti care e obligatoriu: visitjordan.gov.jo/form.
Noi am fost un grup de 4 persoane acolo intre 16-23 aprilie 2022. Inainte sa plecam, m-am interesat dspre toate cele de pe acolo dintr-un grup dedicat de facebook. Dar pentru ca informatiile sunt cam disparate, m-am hotarat sa dau o mana de ajutor, poate nu mai cheltuiti atat de mult timp ca mine.
Deci, din Romania se poate ateriza pe aeroportul din Amman in nord (unde tre sa iei musai viza) sau pe Aqaba (unde nu e nevoie de viza). Eu recomand sa va luati oriunde mergeti in strainatate si asigurare medicala ca niciodata nu stii ce se poate petrece si sa fiti linistiti. Exista posibilitatea achizitionarii Jordan Pass doar online care include viza si intrari la multe obiective de vizitat (include si o intrare la Petra). Costa 70 JOD adica vreo 455lei. Aici e linkul: jordanpass.jo/buynow.aspx
Ideea e ca o intrare in Petra este 50 JOD, deci se merita, mai ales daca aterizati pe Amman si daca vreti sa mai vizitati unele dintre cele trecute pe lista (sunt vreo 40 de vizitat in lista).
Dupa ce am aterizat in aeroportul din Amman, noi ne-am luat cazare la Madaba, un orasel de langa. Citisem ca Ammanul e super aglomerat si ca e greu. In aeroport ne-am luat o cartela de 10JOD cu vreo 20 min internationale incluse, net vreo 50GB si desigur minute nationale. E fost super suficient pentru noi ca ne-am activat hotspot si ne dadeam pe net bine. In hoteluri am avut si wireless ok. Sunt vreo 3 companii: Orange, Zain si Umniah. Noi am luat pe ultima si a fost ok.
Noi ne-am inchiriat o masina draguta si nouta cu care ne-am plimbat peste tot de la autonationrentacar.com. Au fost ok. Am inteles ca exista variante de inchiriat masina si cu asigurare si cu “frachise” , va alegeti voi ceva sa va placa. Ei conduc pe aceeasi parte ca si noi, drumurile sunt bune, deci e super ok. Ne-am facut un program destul de incarcat caci voiam sa vizitam f multe. A fost cam un “fitness vacation” . ????
Ce am vizitat?
Pai dupa ce ne-am odinit la Mozaic hotel in Madaba, un orasel provincial cam murdar si zapacit dar care ne-a dat o idee despre viata localnicilor, am pornit la drum catre raul Iordan locul unde s-a botezat Iisus si s-au deschis cerurile. In drum catre acolo, am dat peste muntele Nebo care reprezintă cel mai înalt punct în această parte a Împărăţiei Moab. În zilele senine se poate vedea frumosul peisaj al Mării Moarte şi a luncii rîului Iordan precum şi cupolele Ierusalimului ce se pot observa la orizont. Mai pe scurt,
e un munte unde ai o vedere panoramica de sus pana foooarte departe (cateva zeci de km). E o priveliste impresionanta, intr-adevar. Acolo am dat 3 JOD de caciula si am intrat. Inafara de privelistea larga mai e de vizitat o bisericuta cu niste mozaicuri vechi si un muzeu mic cu alte obiecte. Ne-a placut.
Apoi am ajuns la raul Iordan. Aci am platit intrarea 12 JOD (puteam sa luam cu 8 JOD cand am luat Jordan Pass-ul) dar ne-am hotarat doar acolo…
Aici dupa ce parchezi, trebuie sa astepti autobuzul care pleaca din 30 in 30min la ore fixe: exemplu:12:00,12:30,13:00 etc. Fiecare autobuz are un ghid care ne duce pe acolo si ne povesteste una, alta. Ideea e ca e un pic de mers pe acolo… cam 700m, cred. E un loc semiamenajat cu carare de lemn si o panza deasupra sa nu mori (ca acolo bate soarele de te ameteste…). Am intrat in Iordan cu picioarele, unii intrau cu totul. Pe malul celalalt la 10m era teritoriul Israelian (care ghidul ne-a spus ca e palestinian ????) Apoi tot cu autobuzul, ajungem inapoi in parcare si pornim din nou la drum.
Ne-am dus la Marea Moarta. Inca de la hotel am ntrebat unde putem face baie, ne-au zis ca in principiu e bine sa mergem la plajele de la hotelurile de acolo. Ne-au facut ei o rezervare la Hotelul Holliday Inn cu un discount (ne-am luat inclus si pranzul ca sa stam linistiti si aveam prosoape si shezlong-uri incluse). Cand am ajuns la hotel, mancare bufet deschis f buna, apoi drum de vreo 500m pana jos la plaja. Nu prea erou sezlonguri, dar ne-au facut rost pana la urma (am dat 1 Jod si isi dau silinta).
Acolo floating pe apa super sarata (daca ne intra in ochi se lasa cu lacrimi) si namol din cosurile pregatite, ne-am facut negri, apoi din nou baie in mare sa dam namolul jos.
Marea Moarta e cal mai jos punct de pe pamant, 430m sub nivelul marii. Noi chiar am verificat cu o aplicatie jps ????. Acolo e mereu soare si cald in martie de exemplu si ff cald incepand cu iunie. Nu vreau sa ma gandesc cum e in aug acolo…
Era destul pentru o zi caci trebuia sa plecam catre Petra unde innoptam, dar noi inca nu stiam ca de acolo pana la Petra e un drum de vreo 4-5h. Si ne-am dus si la baile termale de la Ma’in. Ei, ca sa ajungem acolo am mers pe munti, pe niste curbe stranse si cu panta f mare. Si am pus masina automata pe modul cu viteze ca altfel o rupeam in bucati. (ps. Musai sa intrebati cand luati masina cum se schimba din modul automat in viteze… nu e chiar usor). Acolo am dat iara 15 JOD de caciula, ceea ce mi s-a parut f mult pt o baie de 1h… asta e. Ideea e ca sunt 2 cascade care curs de sus cu apa termala fierbinte si cad in niste bazine unde oamenii se relaxeaza. Noi am fost doar la prima cascada. Am inteles ca mai e un hotel unde sunt altfel dar noi nu am mai avut timp de explorari suplimentare. Acolo ne-am muiat bine in apa calda spre fierbinte. F buna baia dar dupa 1h am plecat ca era deja seara si mai aveam drum lung.
Surpriza a venit cand am dat pe maps ca mai aveam drum de 4.5h pana in Petra, si prima ora era o coborare in intuneric in pante super mari pe un drum asfaltat cu o singura banda. Va spun, nu a fost funny deloc… iar prapastia era in stanga. Deci nu mergeti prin munti noaptea ca la ei pantele nu sunt multe si domoale ca la noi, ci abrubte si in unghiuri f stranse. Chiar si in orase e asa, de exemplu in Petra.
Oraşul construit în jurul cetăţii Petra se numeşte Wadi Musa. Atât cât ne-a fost accesibil vederii din autobus, seamănă oarecum cu Ammanul: clădiri din piatră albă, străzi înguste, rezervoare de apă pe acoperişuri, magazine dezordonate şi prost organizate, mizerie stradală.
Petra sau orasul Roz/Rosu
Cateva detalii
Petra este una din cele 7 minuni ale lumii, un loc ce face parte din Patrimoniul Universal UNESCO si cea mai de pret comoara a Iordaniei. Pentru Petra recomand descarcarea aplicatiei “visit Petra” , descrie fiecare monument si urcarea pana la Manastire, e f spectaculos. Se manaca f bine (all you can eat = 10 jod/ pers) aprox. la jumatarea drumului dintra Trezorerie si Manastire in zona Great temple - Qasr al-Bint.
Povestea incepe de obicei cu legenda privind infiintarea orasului, aproximativ in sec VI i. H. de catre un Nabateeni, un trib nomad deosebit de ingenios. Plasat strategic intre peretii unui canion adanc care s-a format in mod natural, la intersectia rutelor caravenelor care aduceau matasuri din China, condimente din India si tamaie din Peninsula Arabiei, Petra a devenit curand un oras deosebit de bogat. Pe langa faptul ca se gaseau la aceasta intersectie de rute comerviale, locuitorii ei au stiut sa exploateze cea mai importanta resursa a zonei: apa. Ei au sapat in stanca si construit un sistem foarte ingenios de conducte din ceramica prin care captau apa de ploaie si o stocau pentru perioadale de seceta.
Traian cucereste in 105 dHr. Regatul Nabateean si il include in Imperiul Roman pana in secolul VI cand este cucerit de arabi. Nu stiu insa cu siguranta daca “cucerit” este cel mai potirvit termen deoarece majoritatea istoricilor vorbesc despre ultimul rege nabatean care a lasat regatul “mostenire” imparatului Traian. De ce? Greu de spus dar pot spune ca… asta da mostenire… Odata cu trecerea Imperiului Roman la crestinism, Petra adopta si ea noua religie, astfel ca in cadrul orasului apar nici mai mult nici mai putin de 4 biserici. Acestea vor ramane aici, la fel si populatia va ramane crestina si dupa ce califul Omar a ocupat in anul 638 orasul.
Totusi, Petra intra in declin incet dar sigur si acest lucru este tot mai accentuat dupa anul 363, cand un puternic cutremur de pamant darama majoritatea contructiilor. Apoi vreme de aproape 1500 ani dispare sub nisipul desertului, motiv pentru care mai este cunoscut si sub denumirea de “orasul fantoma” sau “orasul secret” , singurii care mai raman pe aceste locuri fiind beduinii. Cel care redescopera orasul este elvetianul Johann Ludwig Burckhardt, care auzise din vorbe despre orasul sapat in stanca. El a reusit sa ajunga aici pacalindu-i pe beduini, deghizant in arab si pretinzand ca doreste sa faca un sacrificiu. Se intampla in 1812.
120 de ani mai tarziu incep lucrarile arheologice si Petra se dezvaluie privirilor noastre. Nu stiu cat este de adevarat dar ghizii vorbeau despre faptul ca doar aproximativ 20% a fost descoperit pana azi. Intrarea in defileu este una impresionanta si te uimeste. Defileul numit de localnici “Siq” – “sageata” – este unul foarte ingust si inalt, pe alocuri peretii sai apropiindu-se si lasand un loc de maxim 3 – 4 metri. Inaltimea depaseste 10 metri si cu greu te poti abtine sa nu te gandesti ce s-ar intampla daca s-ar surpa. Pe jos, din loc in loc, se mai pot vedea urmele pavajelor construite in vremea romanilor.
Dupa mai bine de 1 km de la intrare dati de cea mai cunoscuta si impresionanta ruina din orasul antic Petra: “Al Khazneh” – Trezoreria – care este sapata in intregime in peretele de piatra auriu-rosiatica. Desi i se spune Trezoreria, nu a avut niciodata vreun tezaur depozitat. Se presupune ca este mormantul celui mai iubit rege nabateean, Harep al IV-lea, mormant construit prin modelarea pietrei de sus in jos, cu ajutorul unei rampe laterale. In zilele care au uramt am tras concluzia ca fiecare ghid isi “pozitioneaza” aici regele favorit. Spun asta pentru ca un alt ghid vorbea despre Trezorerie ca fiind mormantul regelui Aretas al III lea…
Pana la Trezorerie se poate ajunge si cu sareta sau calare. “Beduini” , mai mult sau mai putini originali vor fi foarte saritori in a iti oferi un astfel de mijloc de transport. Nu este exagerat de scump (40 de dolari sareta pentru doua persoane, camila 15-20 de dolari, magarii 5-10 dolari) si este foarte potrivit pentru persoanele mai in varsta sau cu probleme medicale. Bine… este potrivit si celor care nu vor sa mearga pe jos sau celor care vor sa se cocoate pe cocoasa camilei… Imaginea Trezoreriei este celebra si arhicunoscuta in primul rand datorita filmelor Indiana Jones…
Prin dreapta Tezaurului, drumul continua spre deschiderea larga a orasului, cu “strada fatadelor” , cum se numeste aceasta parte de traseu, unde se pot vedea mormintele cu intrari sculptate in piarta, retusate de ploi, vant sau nisip.
Următorul obiectiv gata să te impresioneze e măreţul amfiteatru roman care găzduia peste 8000 de spectatori. Apoi paşii îţi sunt purtaţi spre un altar de sacrificiu, spre oraşul roman străjuit de coloane impresionante şi spre Mănăstire, al doilea factor wow al cetăţii. Uiţi că ai urcat peste 900 de trepte în momentul în care în faţa ochilor priveliştea se deschide către Wadi Musa până spre marea Roşie.
… … … … … … … … … … … …...
Am ajuns praf la hotelul din Petra la ora 12 noaptea. Eu din intamplare, am intrebat pe receptioner cand sa mergem la Petra si a zis la 6 dimineata. Va dati seama, eram rupti deja si trebuia sa dormim si f putin. Vai, vai.
Apoi am realizat de ce a zis asa si ca avea maaare dreptate!
Am mancat la 8 si la 9 eram la Petra in parcare. Ulterior aveam sa realizam ca am ajuns foarte tarziu.
Pai de ce? Eu credeam ca situl istoric Petra e un drum prin canionul acela cu stanci rosii si apoi ajungi la templul sculptat in munte si cam asta e. Dragilor, este un oras antic IMENS prin care daca ai ambitia sa il vizitezi pe tot, ai vreo 8-12h de mers pe munte.
Ideea e ca daca nu esti prea fit si nu faci miscare prea mult in mod normal, iti recomand sa mergi pe poarta principala, mergi prin canionul Siq, ajungi la Trezorerie (unde poti negocia sa te duca un localnic pana la mijloc sus sau pana sus de tot sa faci poza vietii), apoi mergi in valea larga care cuprinde templu, alte scobituri in munte si iei pranzul la restaurante sau bei ceva linistit dupa care vii inapoi. Totul cam 4-5h.
Daca te simti sportiv ai 2 variante… dupa ce treci de rastaurante, urci vreo ora pe scarile de piatra pana sus la “Manastire” , care e tot un templu monumental sapat in piatra si apoi sa te intorci tot drumul pana inapoi (total vreo 7-8h apreciez). Dar e musai sa ai picioare bune…
Cealalta varianta si cea aleasa de noi, a fost asa: ca sa nu facem drum dus-intors, am vorbit in parcarea de la Petra cu un sofer care ne-a luat si ne-a dus pe alta parte la capatul drumului. Deci noi am trecut doar o singura data prin toata valea. Ei, aici mergi vreo 15 min prin desert, apoi incepe urcusul… pana sus. Sunt putini care stiu de acest drum si deci era liniste si am peisajele din vale linistit. Chestia e ca noi ne-am dat rotunzi ca suntem fit dar noi eram chiar rotunzi si ne-au cam iesit ochii pana sus. Noroc ca pe drum erau niste corturi de localnici unde ne luam cate un suc fresh de portocale si ne mai trageam sufletul…
Am admirat “Manastirea” , desigur ca am facut poze peste tot, apoi am coboarat pe jos incet incet pana la valea larga cu restaurante. Pe drumul de coborare trebuie sa facem loc pentru toti cei care urcau pe caii, magarii si camilele negociate.
Eram deja extenuati. Ideea e ca daca eram in forma, nu era nici o problema. Dar noi grasuti si statuti la birou mereu…
Ei, aici era ideal daca negociam si noi niste camile care sa ne duca pana la iesire. Dar noi, nu si nu, sa mergem pe jos ca asa ne zisesera toti pe net! Si eram atat de obositi ca nu ne-am bucurat prea tare de “Trezorerie” si cu atat mai putin de canionul roz si pana la iesire. Aviz amatorilor.
Ce mijloace puteti sa inchiriati daca obositi? Pai masinute, sarete, cai, camile, magari etc. Sunt foarte multe in zona si musai sa negociati la sange. Nu luati de bune preturile zise de ei initial!
Chestia e dupa acest drum, am facut toti 4 insolatie puternica+ne-am ars pe brate, umeri si gat care ne-au tinut vreo 3 zile de ne vaitam la fiecare pas ca niste babe. Deci, sfatul nostru izvorat din experienta: ar fi bine sa nu iti lipseasca sticla cu apa, peste tot in Iordania sa va cumparati imediat ce ajungeti un batic din acela gros care se pune in mai multe straturi pe cap si care acopera ceafa. Imbracati-va cu haine cu maneca lunga si mai grosuta. Pantaloni lungi, largi, comozi si in picioare, cea mai comoda incaltaminte posibil.
Eu am avut o sapca dintr-un material subtire pe cap si m-a durut capul de imi turnam gheata mereu apoi. Soarele din Iordania e nemilos chiar si in aprilie si daca te imbraci ca noi in tricou cu maneci scurte, ne-am ars de ne-am dat cu gel de aloe 3 zile sa putem cat de cat sa dormim fara sa tipam de durere.
Inca ceva important peste tot: la iordanieni TOTUL SE NEGOCIAZA peste tot. Deci, daca vrei o bratara, intrebi care e pretul si apoi incepi sa negociezi. O sa fii uimit ca poti ajunge la preturi f mici decat cele initiale. Daca te faci ca pleci, vin dupa tine si agreeaza pretul zis de tine, de multe ori. Dacă mergi în bazar şi nu te tocmeşti, pierzi o parte din farmecul locului. Downtown, ticsit de magazine, oferă produse felurite pentru toate buzunarele. Te simţi copleşit de abundenţa mărfurilor, nu e afişat niciun preţ, iar dacă întrebi vreun cost pentru un anumit produs, eşti invitat întâi să îl testezi, abia apoi ţi se răspunde la întrebare. Comercianţii au întotdeauna un plan B. Dacă nu eşti mulţumit de ofertă, au întotdeauna un produs similar, dar care să se plieze şi pe buzunarul tău. Odată intrat în acest joc, rareori scapi fără a achiziţiona ceva.
Exista si varianta Petra by Night - un spectacol in care labirintul de canioane o sa fie luminat cu lumanari si faclii. Dar se plateste separat, parca 17JOD (cam scump si oricum nu mai aveam timp).
Am plecat si innoptat apoi in desertul Wadi Rum, un sit Unesco, la fel ca si Petra, presarat cu munti de granit tocite de vreme (fix ca-n Arizona), dune, camile, platouri si tot ce-i mai sade bine unui desert. Ne-am cazat la Sultana Camp. Sunt multe camp-uri in acest desert fantastic de frumos si fiecare isi alege dupa buget si preferinte. Tineti minte: camerele patrate sunt mai ieftine decat bubble-urile care sunt dublu ca pret. Mai nimeni nu era cazat acolo… Noi am ales aici ca are si piscina (piscina in desert!!) dar apa era atat de rece in aprilie ca am facut baie doar 15 minute seara ca poate ne trece insolatia. Aici am avut o camera draguta, cu apa calda, si 2 mese incluse, f bune.
Credeam ca o sa admir stelele si sa ascult linistea, dar de unde? Ca seara aveau muzica de party unde turistii tzopaiau de zor iar intunerc bezna nu era deloc ca era luminat bine. Ne-am dus mai incolo, noaptea cu masina dar am dat peste alte campuri cu alte party-uri si cu alte lumini. Asta e…
A doua zi, am fost sa vizitam desertul, Safari cu jeep-ul 4x4. Nu se poate decat cu masinile lor speciale. Masinile au in spate niste bancute si stai in soare pe tot drumul dar e perfect asa ca poti admira tot. Iar repet: puneti-va pe cap ceva gros gen ghutra sau kufiyah si cu maneci lungi, pantaloni lungi etc. In picioare sandale, ca desi aici nu e un desert cu dune ci unul cu munti rosii, e si nisip si mi-a intrat in adidasi de nu puteam merge. ????
Ce e atat de interesant la acest desert: pai… muntii sunt rosii si roca lor e “dantelata” . Adica zici ca e topita si are un farmec deosebit. Noi am luat doar 2h la recomandarea unora dar, cel putin pentru mine a fost prea putin. Mi-ar fi placut cam 4h sa ma plimb pe acolo. Noi am vazut putin din ceea ce era de vizitat. Ne duceau in locurile renumite unde erau si corturi unde te serveau cu ceai gratis si unde aveau diverse suveniruri de cumparat. Intr-un loc erau niste desene preistorice vechi si acolo erau foarte multe camile (cam 100 cred) pe care ii suiau pe turisti si ii plimbau pe acolo. Oricum, acest desert patrimoniu Unesco unde s-au filmat si cateva filme celebre, este unic si fermecator. Recomand vizita de dimineata devreme pana la 12 sau dupa 17 seara, depinde si cand mergeti. Am inteles ca in martie in camp-uri era frig in camere, dar in aprilie deja foarte cald peste tot unde mergeam. Cred ca inceputul lui aprilie e cat de cat mai bine…
Am plecat din Wadi Rum catre Aqaba care e la mare. Ce se poate face aici? Pai, e Marea Rosie, una dintre cele mai exotice mari, un „hotspot” de biodiversitate la nivel global (pesti, corali), deci plaja, snorkel, diving, croaziera pe mare cu barca cu fund de sticla etc. Ne-am cazat la hotelul My Luxury Hotel. E dragut si aproape de cele mai bune restaurante. Unii au dat niste recomandari la restaurante faimoase si f aglomerate dar noua ne-a placut restaurantul indian “7 spices” . In spatele acestui hotel (cum faci dreapta) exista un fel de cofetarie cu chestii gen baclavale si sarailii, inghetata si prajituri de mergeam zilnic. Super delicioase, chiar localnicii faceau coada seara cand ieseau din post si nu erau asa dulci ca la noi, erau feluri pe care nu le-am vazut niciodata. La inghetate, pe langa cele clasice, era una arabeasca cu un gust unic care ne-a placut mult.
Acolo in loc sa mergem la plaja privata Berenice unde ne-au recomandat toti, pentru ca ni se parea prea scump sa platim 15JOD (cam 75 kei) de caciula si ne si doream sa simtim si pe oamenii locului. Deci am mers la plajele publice care la ei se numesc plaja nr1,2, 3 si 4. ????
Noua ne-am placut mult plaja nr 4 si am fost de cateva ori si la plaja nr 3 (Japanese garden) parca era mai fain la reciful de corali. Ideea e ca noi fuseseram si in Egipt si in Eilat la corali si pesti colorati si a fost super! Dar parca aici pestii se comportau mai diferit: se ascund sub stanci cand treci si nu sunt atat de multi asa cum ne imaginam. Oricum, ne durea si corpul de la febra musculara de la Petra, asa ca nu am facut snorkeleala asa multa ca in celelalte parti.
Femeile turiste pot face plaja cu costum clasic 2 piese sau cu totul, exclus topless.
Ceea ce ne-a placut noua au fost apusurile fantastice! Si cumintenia iornanienilor care veneau. Noi am prins Ramadanul, e sarbatoarea lor in care timp de o luna ei mananca dupa apus si pana la rasarit, apoi nici macar apa, nu consuma. De aceea orasul era cam pustiu peste zi, nu erau decat turisti la plaja dimineata si seara, dar la ora 7 seara, plaja se umplea de familii care veneau cuminti si mancau impreuna si admirau apusul. Si pentru ca erau lumini puternice, ramaneau pana seara tarziu, la fel si noi. Nu erau galagiosi deloc, era o liniste frumoasa.
In oras nu prea erau oameni pana la 7 seara dar apoi brusc orasul se anima foarte tare, ieseau toti la cumparaturi, restaurantele erau pline ochi, si pe strazi multa forfota si agitatie. E interesant…
In ultima zi am vizitat 2 biserici crestine cu mozaicuri impresionante in Madaba si ruinele romane din orasul Jerash, o asezare antica greco-romana, incarcat de istorie si secrete arhitecturale de milenii, foarte bine conservat. Musai de planificat vizitele in aer liber cu multa chibzuinta, dimineata devreme pana in 12, sau seara dupa amiaza, ca apoi se incinge soarele de va arde! Ruinele romane eu credeam ca e un loc micut si in 20 min, gata le vizitam. De unde? ... E un adevarat oras in oras, unde mergi vreo 2h daca nu vizitezi tot si pe fuga, ca noi am mers la pranz si iar am facut insolatie. ☹
Ne-am fi dorit sa vizitam si Canionul Wadi AlMujib care arata wow, dar era inchis pana la 1 mai. ☹
Concluzii: Sunt multe de vizitat in Iordania si 7 zile sunt cam putin dar ce e important de vazut, poti vedea: Petra, Aqaba, Marea Moarta, Gerash, desertul Wadi Rum. Fiecare isi alege ce il intereseaza.
Noi doar am trecut si pe langa Amman, capitala care e cu muult mai verde decat centrul si sudul care e arid si vezi doar niste tufisuri pe piatra seaca si camile care le pasc liber. Acolo puteti vizita Amfiteatrul Roman, ramasita impresionanta a vechiului oras roman Philadelphia (asa cum a s-a numit intr-o perioada orasul) si desigur bazarul si restaurantele. Ammanul pare un oras frumos, noi nu am avut timp sa il vizitam.
Exista o autostrada care leaga Ammanul de Petra care e f buna. Mai e un drum care coboara pe langa Marea Moarta paralel cu autostrada care e bun dar are foarte multe damburi de limitate a vitezei care sunt foarte enervante, mai ales pentru noi noaptea de statea cu ochii cat cepele sa nu zburam de pe vreunul.
Localnicii nu prea vand pe dolari sau euro, nu peste tot exista plata cu cardul (noi am folosit cardul revolut cu succes), de aceea va recomand sa schimbati la o casa de schimb valutar in JOD banii (dar nu in aeroport) ca apoi sa va puteti cumpara suveniruri, sucuri, apa, condimente arabesti, esarfe groase pentru protectia capului etc.
Iordania are un farmec aparte si veti fi suprinsi placut de o vizita acolo.
Va doresc o vacanta placuta!
Trimis de zanafabiola in 05.06.22 17:14:53
- A fost prima sa vizită/vacanță în ORIENTUL MIJLOCIU
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zanafabiola); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@zanafabiola: bun-venit în comunitatea AmFostAcolo.ro.
Mulţumim pentru impresii, te aşteptăm şi cu alte recomandări din vacanţele ori excursiile tale trecute sau viitoare.
-
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Iordania, # CĂLĂTORII - IORDANIA" (deja existentă pe sait)
Iordania este o dorință veche a mea, nu știu când se va materializa. Sfaturile tale sunt binevenite.
Am si eu in plan Iordania, doar in februarie as putea, sper sa se si materializeze!
Votat cu drag!
@zanafabiola: Am bucuria de a acorda Superbonusul pentru primul tau articol scris pe AFA. A fost o placere sa-l citesc pentru ca mi-a amintit de vizita mea de acum cativa ani in Iordania. Noi am fost intr-un circuit organizat de o agentie din Romania, un circuit care cuprindea si Israelul. In afara ghidului insotitor, roman, la Amman si la Petra am avut ghizi locali insotiti de reprezentanti al Ambasadei Romane in Iordania care ne asigurau traducerile. Mi-a placut cum am fost asteptati si primiti.
Ce am vizitat? Muntele Nebo, Aqaba, Madaba cu valoroasele mozaicuri reprezentand harti ale tinutului, Jerash cu ruinele romane (de acolo am cumparat un frumos album ilustrat pe care inca il mai pastrez), Amfiteatrul Roman din vechiul oras Philadelphia care ofera o superba panorama asupra capitalei de azi - Amman si bineinteles Petra - frumosul oras roz care face faima Iordaniei.
Calatorii frumoase oriunde si oricand!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
Super articol, pe care l-am pus la răboj pentru când va fi și Iordania mea, mulțumim!
@zanafabiola: Bun venit! si un articol de debut minunat. Felicitari, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Cascadele termale Ma' in -- Iordania — scris în 16.05.23 de 2rista din SLATINA - RECOMANDĂ
- May.2023 Canionul Wadi Mujib — scris în 15.05.23 de 2rista din SLATINA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Once in a lifetime Iordania — scris în 05.11.22 de evikely din COVASNA - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Iordania Superb circuit de vacanta in luna Ianuarie 2022 — scris în 30.04.22 de mary-criss din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2021 Fie pandemia cat de rea tot mai bine e in Iordania! — scris în 11.04.21 de ultrasro din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2020 De la Marea Roșie prin pustiu spre Marea Moartă — scris în 03.04.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jan.2020 Castelul Kerak și Petra by night, coordonatele principale ale unei zile în de iarnă în Iordania — scris în 19.03.20 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ