GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Acum ne-am întors dintr-un mic concediu petrecut in staţiunea Eforie Nord. Aceasta statiune este preferata mea de pe litoralul românesc. Nu am mai fost aici din 2013 şi pot spune că am găsit staţiunea schimbată în bine în multe privinţe. Despre Eforie Nord se spune că ar fi a doua staţiune în preferinţa românilor după Mamaia, nu ştiu dacă este aşa, dar este o staţiune foarte aglomerată.
Eforie Nord se află în judeţul Constanţa, la aproximativ 15 kilometri de reşedinţa judeţului. Coordonatele GPS pentru central staţiunii sunt următoarele: N – 44.064385 şi E – 28.634232.
Cum se ajunge în Eforie Nord. Din Râmnicu Vălcea pâna în Eforie Nord sunt 400 de kilometric şi drumul este destul de uşor. Am lut-o spre Piteşti trecând Dealul Negru, fără oprire la Dăduleşti, apoi din Piteşti pe autostrada A1 până în Bucureşti. Aici sunt două posibilităţi: să megeţi pe Centura Bucureştiului şi să ieşiţi la Autostrada Soarelui sau să traversaţi Bucureştiul. Drumul pe centură este mai lung şi din cate am auzit destul de prost. Aşa că noi am ales să traversăm Bucureştiu. Am intrat în capital prin Militari, am continuat până după Paltul Cotroceni, am luat-o la dreapta pe malul Dâmboviţei până în Piaţa Unirii, aici am trecut râul şi am continuat pe Bulevardul Unirii, apoi Calea Dudeşti şi apoi am intrat pe autotostrada A2. Am traversat Bucureştiul în 50 minute. Fiind o zi de joi şi ora nouă jumate, nu am prins prea multă aglomeraţie (când ne-am întors am făcut 42 de minute). Am continuat drumul pe A2 până aproape de Eforie Nord, apoi am intrat pe autostrada A4 pe care am mers câţiva kilometric şi apoi am ieşit spre Eforie Nord şi am mers bara la bara până în staţiune. Ca să evitaţi aglomeraţia de pe acestă porţiune vă dau un sfat, nu ieşiţi de pe A4 când vedeţi indicatorul spre Eforie Nord, ci continuaţi spre Portul Constanţa (aşa scrie pe pancardă) drumul vă duce peste podul nou construit peste Canalul Dunăre-Marea Neagră şi vă scoate chiar la sensul giratoriu de la intrarea in Eforie Nord.
Istoria. Dupa războiul de independenţă din 1877-1878, dominaţia otomana a fost inlaturată din aceste locuri, iar teritoriul dintre Dunăre si Marea Neagră intră în componenta României. Dupa 1878, statul român a donat terenul de pe litoral, marelui patriot român Mihail Kogalniceanu, drept recompensa pentru meritele sale dovedite in timpul revolutiei de la 1848 si in timpul razboiului din 1877 si 1878.
Mihail Kogalniceanu va restitui statului o mare parte din pamantul primit. Aceste terenuri vor fi colonizate cu români. Urmaşii lui Mihail Kogalniceanu au vândut pământul moştenit lui loan Movila, boier din Moldova, urmaş al familiilor istorice moldovene din secolu al XVI-lea, care a luat hotărârea de a intemeia pe mosia cumparată o satiune balneara.
Eforie Nord localitatea-staţiune a fost înfiinţată în 1894, când Eforia Spitalelor Civile din Bucureşti a construit aici un sanatoriu balneoclimateric. La 20 septembrie 1899, prin punerea pietrei de temelie a Hotelului Movila, pe malul mării si a Bailor Movila, pe malul Lacului Techirghiol, lua naştere prima statiune turistica a Dobrogei, denumită Statiunea balneară Movila-Techirghiol. Expansiunea acestei statiuni începe însa în jurul anului 1920, cand se construiesc mai multe vile particulare apartinand personalitatilor vremii. De-a lungul timpului, staţiunea s-a mai numit: Carmen Silva, Vasile Roaita sau Eforie.
Unde te poţi caza în Eforie Nord. Nu vreau să fac reclamă la vre-un hotel sau pensiune din staţiune, dar cel mai impunător hotel de aici este hotel Europa, este un hotel cotat la 4 stele. Un lucru bun pe care l-am observant este că s-au renovat hotelurile comuniste iar două dintre acestea aflate in apropierea teatrului de vara arată foarte bine, unul este cotat la 4 stele iar celălat la 3 stele (nu le-am reţinut numele). Dintre hotelurile cotate la 3 stele îl amintesc doar pe Hotelul Vera pentru că am stat noi în el în 2012, iar acum s-a extins şi are şi pişcină în curtea interioară. Apoi sunt o mulţime de pensiunii şi vile, plus localnici care vă aşteptă cu cheile în mână. Noi de data aceasta am stat la Vila Izu.
Unde facem plaja şi baie în Eforie Nord. Un lucru bun care care s-a întâmplat în staţiune anul trecut este lărgirea plajejei în unele locuri şi cu 20 de metri, aşa că au apărut mai multe posibilităţi să stai tolănit la soare. Din start vă pot spune că pe toată lungimea plajei din Eforie Nord nu am văzut alge sau alte mizerii. Incep cu cea mai cunoscută şi frecventată plaja din staţiune şi anume cu plaja Belona aceasta este foarte lată, este plină de şeslonguri cu umbreluţe, mult spaţiu şi pentru cerceafuri. Sunt multe baruri de unde vă puteţi răcorii, cu dj-ei care întreţin atmosfera. Pentru copii sunt castele gonflabile cu toppogane, iar pentru iubitorii sportului un teren de fotbal şi unul de volei. Am vazut multă lume jucând fotbal (erau şi căte 5 echipe care îşi aşteptau rândul să intre pe teren). Intrarea în apă se face lin, (în anii trecuţi se făcea brusc) copii au mulţi metri cu apă mică. Urmează plaja Debarcadier şi aceasta este lungă şi lată, este plină de şeslonguri dar este spaţiu mare şi pentru cearceafuri. Pe acesta plaja sunt mai mulţi copii mici pentru că în unele locuri apa este mai mică, iar aceştia se pot bălăcii în voie.
Următoarea este plaja Acapulco, poarta denumirea restaurantului amplasat pe faleză. Aici cred că se observă cel mai bine faptul că plaja a fost marită, în trecut aici nu erau prea mulţi metri de plaja, iar acum sunt suficienţi, binenţeles este plină de şeslonguri cu umbrele.
Urmează plaja Steaua de Mare aceasta se află în partea nordică a staţiunii, mai aproape de portul Agigea. Si aici se observă beneficial lărgirii parţii cu nisip a plajei, este plină de şeslonguri cu umbreluţe iar acum sunt locuri şi pentru cearceafuri. Mai sunt locuri de făcut plajă şi în partea dinspre Eforie Sud, una este pentru nudişti.
Cum ne putem distra in Eforie Nord. Alt lucru bun care s-a făcut în staţiune este deschiderea unui Aqua Park pe malul lacului Belona. Acesta este plin cu tobogane, piscină pentru copii şi una pentru adulţi şi locuri pentru servit masa. Atmosfera este întreţinută de animatori pentru copii, dar sunt şi animatoare pentru adulţi. Seara programul este întreţinut de către Acsinte de la Vacanţa Mare şi invitaţii acestuia. Biletul de intrare costă 45 lei pentru adulţi şi 35 lei pentru copii, este valabil doar o singură intrare (dacă ai iesit la amiaza şi vrei să te întorci după masa, trebuie să plăteşti din nou intrarea). Nu este voie cu alimente sau băuturi proprii, la intrare este un anunţ care specific faptul că prin achiziţionarea biletului vă daţi acordul în controlarea bagajelor, iar alimentele găsite vă vor fi reţinute.
Alt loc unde vă puteţi distra este Teatrul de Vară, aici au loc periodic spectacole artistice susţinute de vedete din ţara nostră (muzică uşoară, popular, manele, glume etc). In faţa Teatrului se află un mic parc, unde sunt amplasare aparate de fitness unde vă puteţi dezmorţi oasele după o zi de stat tolănit la plajă. Pentru “păsările de nopte” în staţiune sunt mai multe discoteci (sau cluburi cum le zice acum), iar pe terasele din staţiune sunt formaţii care întreţin atmosfera. Alt lucru nou apărut în staţiune sunt nişte mini autobuze electrice cu care se poate face turul staţiunii. Preţul unui bilet este de 5 lei de persoană, iar traseul este Hotel Belona-Steaua de Mare-peco Petrom- Centru-Hotel Coralis-Hotel Belona.
Unde putem mânca. Unitaţile pentru servit masa sunt o multitudine, Cele mai ieftine sunt locaţile cu autoservire, unde preţurile sunt acceptabile pentru majoritatea turiştilor. Acestea sunt cele mai pline. La unele se plăteşte la porţie iar la altele la gramaj. Cele mai cunoscute sunt Pescărusul, Berlin. Litoral, Bulevard. Cei care nu doresc să mănânce de la autoservire, sunt restaurant acsebilile aflate in central staţiunii, iar pentru cei mai rafinaţi sunt restaurantele hotelurilor. O pizza bună am mâncat la pizzeria Corner. Cei care doresc să mănânce fast food sunt o mulţime de astfel de locaţii. Pentru iubitorii de peşte sunt şi cerhanale care sevesc produse maritime.
Pentru cei care vin în staţiune pentru tratament, Baza de tratament funcţionează pe tot timpul anului, pentru că spaţiile de cazare sunt încălzite în perioada sezonului rece. In bazele de tratament din Eforie Nord se trateaza afectiuni reumatismale, inflamatorii si degenerative (spondiloza reumatica si poliartrita, respectiv spondiloza cervicala, lombara sa dorsala), boli ale sistemului nervos periferic (paralizie posttraumatismala si pareza membrelor), tulbrari de circulatie afectini dermatologice, afectiuni respiratorii, boli ginecologice, etc – informaţie de pe situl viaromania.ro
Ce nu ne-a plăcut. Sunt destule lucruri care trebuiesc îmbunătăţite, cum am zis unele s–au mişcat (renovarea vechilor hoteluri, faleza arată foarte bine este complet refăcută). Lucrul cel mai rău, a fost că în plin sezon în staţiune s-a săpat un şanţ pentru canalizare, iar după terminarea lucrarii locul nu s-a asfaltat. Acest sanţ se intinde pe toată lungimea Bulevardului Tudor Vladimirescu, strada cea mai aproape de mare, şi generază mult praf. Alt loc care arată urât în staţiune este vechea cladire a poştei care are doar parterul folosit, în rest arată ca după razboi. Cam atât cu nemulţumirile.
Ca şi final vă recomand această staţiune.
Trimis de zlatna in 16.08.16 10:21:49
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Primul vot. Normal ca m-am grabit, am amintiri frumoase legate de Eforie Nord, ani la rand acolo mergeam cu copiii (de cand avea cel mic 1 an si pana a ajuns pe la vre-o 8 ani). Era o statiune pe care o consideram mai pentru oameni normali. Acum sa nu se supere nimeni, insa fitele din Mamaia m-au indepartat de acel loc. Nici Eforie nu poti sa spui ca este de vis, insa ne simteam relaxati acolo, chiar daca aveam ceva de mers pana la plaja, treceam pe langa bazat, era frumos insa.
Ma bucur sa constat largirea plajei si alte lucruri bune facute acolo, normal ca am tras cu ochiul si la poze).
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu - Cum am scris si in articol, EN este preferata mea de pe litoralul nostru si pentru ca este o statiune mai mult pentru oameni cu venituri medii, nu sunt fite ca si in Mamaia. Dar cam fiecare statiune de la noi are specificul ei, Mamaia cum am zis cu fite, Eforiile pentru oameni medii, Costinestiul pentru studenti, Vama Veche pentru nonconformisti, mai sunt Jupiter, saturn Venus care sunt pentru toti, aici am vazut si multi straini mai ales rusi.
@zlatna - Mi-a plăcut articolul tău scris intr-o notă mai optimistă, în care ai prezentat staţiunea.
Anul acesta au fost destul de multe articole despre litoralul românesc-staţiuni, cazare, terase-scrise numai cu aspecte negative.
Anul acesta doar am trecut prin Eforie Nord (era foarte aglomerat) şi ne-am oprit la Eforie Sud, am amintit despre asta în articolul meu cu plajele pe unde ne-am plimbat.
Felicitări pentru vacanţă.
Toate cele bune.
@zlatna - Felicitări pentru articol! Și nouă ne place Eforie Nord din aceleași motive pe care le-ai expus mai sus. Este stațiunea în care am revenit aproape an de an de ceva vreme și unde am găsit mai mereu cazări rezonabile fără a avea vreo rezervare făcută dinainte.
Un important atu pentru stațiune este reprezentat de lărgirea plajelor, arată foarte bine plajele Acapulco sau Debarcader unde înainte nu puteai să arunci un ac în plin sezon.
În ceea ce privește șantul de pe b-dul Tudor Vladimirescu, ai mare dreptate, autoritățile nu au fost deloc inspirate. Arată rău locul, păcat de faleza și plajele refăcute din vecinătate.
Cu bune și cu rele, noi plecăm iar joi dimineața la mare și sperăm să ne cazăm tot la Eforie Nord. Voi reveni cu impresii!
@ANILU - Multumesc pentru aprecieri. Am citit articlolul dumneavoastra despre "plajele pe unde va-ti plimbat" si mi-a placut. Statiunea am prezentat-o intr-o nota optimista deoarece chiar sunt unele imbunatatiri fata de cum arata in anii trecuti, si este loc de mai bine, cred ca la anul dupa ce se reasfalteza si strada cu santul o sa arete si mai bine.
Va doresc calatorii placute.
@Crazy_Mouse - Multumesc pentru aprecieri si va doresc sejur placut pe litoral.
@ Zlatna :
” Aceasta statiune este preferata mea de pe litoralul românesc
.
Nu pot sa cred asa ceva, parca citesc si nu pot crede ca o personalitate ca a ta, un om care, din cate mi-am dat seama este un calator, un turist adevarat, prin excelenta, poate sustine asa ceva legat de aceasta [beep], numita Eforie Nord. Nu cred sa existe in Romania vreo statiune turistica mai sinistra ca aceasta.
Fireste, parerile sunt ale noastre si sunt mai mult sau mai putin obiective, dar... Doamne, putoarea aceea de pe plaja, jegul din autoserivirile alea infecte, vecinii de sezlong de cea mai joasa speta si totul poate continua
@rentea - Domnul Rentea, fiecare poate sa aiba parerea sa despre statiunile din tara. Eu am spus ca este preferata mea, nu am spus ca este cea mai buna sau cea mai frumoasa din Romania.
Cred ca nu ati mai fost demult in acesta statiune, pentru ca statiunea chiar s-a modernizat, si eu nu am simtit nici o putoare pe plaja, iar la autoservirile jegoase cum le spuneti dv. nu este obligatoriu sa mergegi, si sa stiti ca s-au deschis mai multe autoserviri si unele sunt chiar curate.
Despre vechini de seslong, plaja e mare si sunt locuri pentru fiecare.
Va doresc concedii placute.
@zlatna: oho, am scris aceasta tocmai pt m-am intors recent de acolo. Cand plaja geme de lume, nici vecinii de sezlong nu prea mai poti sa ii alegi, mai ales ca poti da "din lac in put".
Si eu va doresc concedii placute oriunde va simtiti dvs. bine.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2021 O experiență de nedorit — scris în 31.08.21 de Cosmin D din TâRGU MUREș - nu recomandă
- Aug.2021 Eforie Nord 2021 - un jeg de stațiune — scris în 21.08.21 de mihai_sebi din PLOIEşTI - nu recomandă
- Jul.2021 Cea mai nașpa vacanță — scris în 04.08.21 de ux121546 din ORADEA
- Sep.2020 Eforie Nord la vreme de Covid — scris în 07.09.20 de cosminp din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Evitati inca 5-10 ani statiunea Eforie Nord — scris în 15.06.20 de danielene din PLOIEşTI - nu recomandă
- Sep.2019 De evitat aceasta statiune — scris în 14.09.19 de DianaL11 din TIMISOARA - nu recomandă
- Aug.2019 Eforie Nord — gunoi cat vezi cu ochii — scris în 10.09.19 de dalina0004 din BRASOV - nu recomandă