GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Din nou în Africa
Atunci când îti popui să trăiești pe banda rapidă a vieții, în care lucrurile se desfășoară secvențial, ca într-un caleidoscop plin de imagini trecătoare, trebuie să-ți alegi câte o pozâ de la care poți porni un portret, o istorie sau o întreagă filosofie de viață. Vezi visele omenirii pietrificate în sculpturi, zâmbete și gesturi ca apoi să te întrebi oare încotro mergem.
Revăzând Africa, inima întunecată a lumii, ai senzația că iți dai o nouă întâlnire atemporală cu oameni ce trăiesc cu un mileniu în urmă, luându-și energia vitală de la soare și trăind în geometria verde a savanei, într-o lume minerală splendidă și pură. Acolo, își fac apariția grupuri de umanoizi cu pielea albă ce fac o mare nedreptate peisajului prin venirea lor. Ei privesc mirați, ca niște oaspeți nepoftiți, o pictură naivă cu eroi vii.
După ce treci Maroc, Kenya, Mozambic, Tanzania și Zanzibar, afli că ziua unui trib nu face decât să transcrie contururile nopții pentru câte 80-100 de oameni ce trăiesc în niște colibe înconjurate de un gard viu, în care timpul se scurge într-o încetineală înfricoșătoare...
. Oare ce taine ascunde vălul nopții pentru cei din pustietățile Africii de Sud, Botswana și Namibia, unde îmi voi petrece următoarele săptămâni?
Dacă primele zboruri spre Africa însemnau neliniști, întrebări, emoții și întreruperi de ritm, călătoria spre Johannesburg devine mai degrabă două sesiuni lungi de somn București-Doha și Doha Africa de Sud, unde îmi propun să folosec fiecare clipă, așa cum mi-am planificat-o din timp. Călătoria din categoria “knowledge trip” (excursie de cunoaștere) presupune planificarea șederii din clipa preluării de la aeroport până la plecare, cu excursii de peisaj, culturale, gastronomice, safari, cățărare, biking, scuba, după cum îți poți mulțumi sufletul.
Diferența de o oră a fusului orar te ajută să-ți dai sema că te afli cam la 13.000 km distanță de casă, într-un colț de lume la fel de străin cum li s-a părut portughezilor sosiți aici în jurul anului 1500, că formalitățile de vamă au standarde mai bune decât ceea ce văzusem prin vămile africane, că transferul la hotel merge ca la carte, în ciuda avertizărilor de violență maximă a străzii primite prin SMS de la Ambasada României... că la Hotelul Radisson Blue camerele, micul dejun și serviciile poartă semne de normalitate, cu personal amabil care țintește bacșișul turistului, oricât ar fi el de mic. În schimb, nu par deloc firești gardurile foarte înalte cu sârmă ghimpată și ferestrele ferecate cu gratii ce devin un light motiv pe toate srăzile centrale ale Johannesburgului.
Ofertele scurte și la obiect, cu pornire din Hotelul Raddison Blue, cu siguranță maximă, așa cum este de preferat in Africa de Sud, acoperă câteva puncte de interes maxim: Safari la Pilanesburg Nature Reserve Center, Muzeul Appertheid și Soweto, un Safari Baloon la Magaliesburg, dar și o expediție la Cascada Victoria sau Kruger Park, pentru care se impun cel puțin două zile. Prima mea opțiune este Pilanesburg Safari (cam 80USD), care promite și niște informații despre comportamentul animalelor, primite chiar de la naturaliștii experți ce lucreaza ca ghizi în incinta rezervației.
Ziua următoare, după un mic dejun în zorii zilei, la 6.30 sunt alături de o familie de coreeni care țin să-mi spună că muzeele sunt plictisitoare, pornim spre primul safari african, la 40 de kilometri de capitală. Drumurile și autostrăzile impresionante, cele câteva clădiri zgârîe-nori ce se văd spre zona centrală a metropolei, magazinele și restaurantele cu aer american, mă fac să mă gândesc dacă nu cumva ar trebui să-mi întitulez primul reportaj “Good morning, Africa! ”, dar ceva îmi spune să mai aștept o zi-două.
Pe măsură ce ne îndepărtăm de Johannesburg, peisajul se răsfiră iar casele mici din plăci de beton apar în grupulețe cu aspect de sate, căte un punct comercial sau tarabe improvizate cu de-ale gurii, materiale de construcții, piese de mobiliar și haine, ateliere de reparații-de fapt, un pas prin purgatoriul ce desparte viața sălbatică de așezările urbane cu primele locuri de muncă. Prin parbrizul mașinii, totdeauna închis, văd șiruri de bicicliști ce par a fugi spre libertate, stații de autobuz arhipline, intersecții aproape blocate de vânzători ambulanți cu legături de ceapă, portocale, papaya, banane, ardei iuți africani, autostopiști. Dar și autostrăzi luminoase circulate de mașini ce amintesc de gusturile foștilor ocupanți. Și aici zăresc câteva persoane singure ce par a aștepta pe cineva care nu mai vine, sau poate nu mai este în viață.
Chiar dacă nu pare a fi atribuția lui, Isaak, ghidul ce ne duce la Pilanesburg, ne avertizează să fim atenți pe toată durata șederii în rezervație pentru că, în ciuda aspectului relativ timid, animalele pot fi imprevizibile. Apoi, ne spune despre experiența nefericită a unei americance care, profitând de neatenția rangerului, ar fi coborât, chiar anul trecut, alături de un copil de doar 12 ani, pentru un selfi cu un leu ce-și făcea liniștit siesta la umbra unui tufiș. După câteva zeci de secunde dramatice, doar telefonul ar fi rămas intact.
Cu doza de adrenalină administrată din timp, aștept într-o mașină Safari deschisă, de 20 de locuri, prima confruntare cu fiarele savanei din Africa de Sud.
Trimis de glcitizen in 21.05.19 17:36:36
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Am fost in ianuarie in AFRICA si m-am îndrăgostit iremediabil de acest tărîm cu copii de ciocolată! In iulie voi pleca din nou pentru a le face oamenilor de la marginea junglei un atelier de croitorie.
Am fost si in safari tot cu masina deschisă. Rangerul ne-a avertizat si pe noi ca nu e voie să cobori din masina, însă, în apropierea unui grup de girafe, acesta a cedat rugamintilor unor fete din grup si le -a permis sa faca un selfie cu aceste uriașe animale.
Abia astept continuarea!
Multumesc, andri-nico.
Africa are mereu surprize noi si placute.
Sunt convins ca îti va merge business-ul pt ca sunt docili si harnici.
@glcitizen: O altă experiență minunată, cu un itinerariu cu vizite palpitante, excelent povestită, pentru care iți mulțumesc frumos.
Ce aventuri în locuri foarte îndepărtate de casă, pe care cititorii le pot trăi virtual alături de tine.
Aștept cu interes continuarea vacanței tale, și multe fotografii.
FELICITĂRI pentru articol si fotografiile minunate!
Călătorii plăcute! Pe curând!
@Dana2008:
Multumesc mult, Dana. Sper sa ma pot riica la nivelul asteptarilor.
@glcitizen: Nu am de gind sa fac bussines. Ma duc sa fac voluntariat. Si daca nu sint cadru medical ca sa ii ajut si sa ii tratez de bloi, fac si eu ce stiu. Croitorie.
Am strins bani ca sa le cumpar citeva masini de cusut, deja am umplut valizele cu ate, fermoare si alte accesorii care la ei nu se prea gasesc. in limita a 80 kg o sa ducem materiale medicale si accesorii care o sa imi trebuiasca mie in atelier.
Abia astept!
@glcitizen: Citit cu mare atenție și plăcere primul tău articol despre o lume atât de îndepărtată dar care prin povestirile tale va deveni și pentru mine mai apropiată!
Aștept cu interes continuarea...
Mă bântuie și pe mine Africa de Sud, mai precis Cape Towe, despre Johannesburg am citit că nu este sigur să te aventurezi pe acolo pe cont propriu....
Sunt atentă la ce ai vizitat acolo și mai ales cum....
@glcitizen: Ti-am mai spus ca îmi place ft mult cum povestești experiențele tale din locuri în care se ajunge destul de / foarte greu.
Ești un scriitor talentat, lectura articolelor tale este o adevărată plăcere pentru sufletul meu... visez cu ochii deschiși și sunt acolo, în povestea ta fascinantă.
Hai, scrie, că aștept continuarea.
Pe curând! Numai bine!
@mprofeanu:
Multumesc, colaega. Poate la grup ar merge si Johannesburg dar multa lume lauda Capetown.
Eu inca mai visez Iranul despre care ai scris frumos,
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2019 Dansul Zulu, o sărbătoare a trupului — scris în 15.09.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Incursiune în lumea nevâzută a Tribului Zulu — scris în 07.09.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Pietricica destinului din Tribul Zulu — scris în 30.08.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Mai aproape de inima tribului — scris în 24.08.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Show-biz la Tribul Zulu — scris în 16.08.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Furia neagră. La Muzeul Apartheid din Johannesburg — scris în 26.07.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - nu recomandă
- Apr.2019 Drumul spre Soweto, sau drumul spre libertate — scris în 19.07.19 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - nu recomandă