BUN
Se mănâncă bine (pește, mai ales) la Zaga Zaga
Complexul Zaga Zaga are 2 restaurante: La Iaz și La Cherhana. Ambele cu specific de pește, afacerea inițială reprezentând-o ferma de sturioni și păstrăv. De-a lungul timpului, am mâncat de mai multe ori la amândouă, în funcție de cum le-am prins deschise. La Iaz (cel aferent piscinei) este singurul funcțional în capetele de sezon, iar în plin sezon oferă micul dejun și cina; pentru prânz (chiar întârziat) poți apela la celălalt. Până la urmă, nu contează prea mult unde nimerești, meniurile seamănă (deși nu-s identice), iar preparatele sunt ok în ambele situații. Poate un plus în ceea ce privește ambianța pentru Cherhana, ce ocupă 2 pontoane pe apă, unite între ele. Ambele restaurante sunt plasate în apropierea intrării în resort, la scurtă distanță între ele, făcându-le accesibile și oaspeților externi.
Am încercat să găsesc fotografii din trecut, dar n-am reușit; adevărul e că am pozele salvate pe diverse harduri externe și se pare că pe unele „le-am pus bine” ... În fine, din ce îmi amintesc, n-au existat diferențe notabile în timp în privința meniului, în schimb prețurile au urmat trendul firesc, deci ălea de acum 2-3 ani oricum nu mai sunt de actualitate. O să vă povestesc așadar doar despre experiența verii trecute, când am ajuns de 2 ori la Zaga Zaga.
Prima dată a fost în iulie, pe cont propriu, pentru un weekend. Am „aterizat” în jurul orei 17 și, după ce ne-am luat căsuța în primire, am pornit să rezolvăm principala masă a zilei (săriserăm peste prânz, cu gândul la bunătățile ce ne vor fi așteptat la destinație, iar despre cină – în înțelesul clasic – era clar că nu va mai putea fi vorba).
Pentru că ne aflam între prânz și cină, singurul deschis era La Cherhana. Având în vedere ora, n-a fost nicio problemă să găsim o masă liberă, ba chiar am putut să alegem una pe partea estică, să nu ne bată soarele-n cap (oricum, se puteau trage niște copertine pe partea opusă, just in case). Decorul respectă tema lacustră, cu mult lemn vopsit în alb-albastru, cu acoperiș de stuf, corpuri de iluminat protejate de niște abajururi împletite din răchită și mici brizbrizuri specifice. Pe pontonul principal se află o masă lungă pe mijloc (bună pentru un grup, dar nu numai) și multe mese de 4-6 persoane pe părți. Pe pontonul mai mic, conectat cu primul, este un bar central (nefuncțional la data vizitei noastre; poate se „activează” doar pe la evenimente-ceva) înconjurat de mese, iar în spate am văzut un loc de grătar.
Deci ne-am așezat, bucurându-ne de briză și de priveliște... Imediat am primit câte un meniu, pe care am prins a-l studia, ba chiar a-l și poza, întru buna informare a cititorilor AFA-iști 😊. Veți vedea că oferta nu e foarte vastă, dar suficientă, cuprinzând câteva aperitive, ciorbe, feluri principale cu pește/fructe de mare/alte cărnuri, garnituri și salate, sosuri și deserturi. Desigur, tot felul de „udături” , cu alcool sau fără. Prețuri medii, aș aprecia.
Am comandat așa: păstrăv somonat la plită (48 lei) cu cartofi la plită (14 lei) și sos de usturoi cu maioneză (9 lei), o porție de păstrăv întreg prăjit cu mămăligă și mujdei (59 lei) și 2 drafturi de bere (17 lei bucata). Am primit băuturile repede, nici pentru mâncare n-am așteptat prea mult (timpul de așteptare l-am folosit dând un ocol celor 2 pontoane și, profitând că nu erau oameni prea mulți, executând oarece fotografii). Porțiile au fost suficiente în ceea ce privește cantitatea, mâncarea delicioasă (nu prea văd cum ai putea greși să frigi niște pește proaspăt!). Mujdeiul și sosul cu maioneză au fost de fapt identice (un sos aiolli, mai degrabă), dar asta chiar nu ne-a deranjat defel, preparatul fiind oricum foarte bun și acompaniind perfect ambele tipuri de pește.
Am plătit pe această masă 164 lei (cu cardul) plus ceva firfirei cash pentru serviciu. Ne-am declarat sătui și satisfăcuți.
A doua zi s-a întâmplat să ne pălească foamea pe la 4 după-masa. Așa pățim când micul dejun e fabulos și bogat, așa cum se prezintă la Zaga Zaga, după cum v-am povestit în articolul precedent: comasăm prânzul și cina într-o singură masă. Deci iar am prins deschisă doar Cherhanaua. De data asta am optat pentru câte un aperitiv și câte o ciorbă. Voiam neapărat ciorbă și, cum pentru noi ciorbă și fel principal e prea mult, am zis s-o completăm mai bine cu gustare.
Concret: cremă de păstrăv cu miere (o ochisem din ziua precedentă și numai la ea îmi stătuse gândul; musai s-o încerc! ; 43 lei), zacuscă picantă de păstrăv (26 lei), borș de păstrăv (35 lei) și – desigur – storceag de sturion (49 lei). Am cerut și pâine și câte o bere draft. Pâinea avea să fie baghetă de casă (caldă) cu semințe, absolut minunată și prea puțină pentru tot ce am comandat, așa că la un moment dat am rugat să ni se aducă un supliment. Crema de păstrăv (de fapt, cremele, că erau 2 straturi, unul din păstrăv normal, altul din păstrăv somonat) nu ne-a dezamăgit deloc, a fost un deliciu, gustul de pește completându-se divin cu cel al condimentelor și al tușei dulci; nu mi-aș fi imaginat! Și celelalte la fel, dar o remarcă specială pentru crema de păstrăv! De menționat că ambele ciorbe au fost servite alături de un mic bol cu pastă aiolli.
Total pe nota de plată: 215 lei. Tips-ul ar fi putut fi adăugat acolo, dar am preferat să-l oferim separat.
... Și, știind că mi-a plăcut la Zaga Zaga, Doamne-Doamne mi-a făcut surpriza de a-mi prilejui o revenire peste numai 3 luni! Tot pentru un weekend, dar de data asta în cadru organizat, cu ocazia unui eveniment profesional. Cherhanaua se închisese deja, resortul însuși se pregătea să facă același lucru, așa că toate mesele s-au servit La Iaz. Deci am fost nevoiți să mâncăm 3 mese pe zi, cel puțin sâmbătă 😊 (am avut grijă să pun mai puține icre în farfurie la micul dejun).
Despre prețuri nu vă pot spune și nici despre oferta extinsă, totul fiind prestabilit. O să pun vreo 2-3 poze cu platourile, ca să vă dați seama. În tot cazul, vedetele au fost peștele și fructele de mare, însă au existat și variante pentru cei ce nu iubesc atât de mult acest gen de preparate. Singurele care nu mi s-au părut chiar așa de reușite au fost fructele de mare din a doua seară – prea mult înveliș făinos și prea mult prăjite. Cel mai mult au fost apreciate medalioanele de sturion de la prima cină.
În concluzie... vorba colegei @mprofeanu: mergeți la Zaga Zaga și nu veți regreta! În niciun caz din punct de vedere gastronomic!
Trimis de crismis in 28.12.24 13:28:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PANCIU & MĂRĂȘEȘTI.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
- Sep.2017 [Restaurant motel La Rusu [Mărășești]] Ospitalitate moldoveneasca - unde poti lua masa in drum spre Moldova — scris în 11.12.17 de VOIAJ din BACAU - RECOMANDĂ
- Aug.2010 [Restaurant Popas Tișița [Mărășești]] Popasul turistic Tisita – in lipsa de altceva... — scris în 03.09.10 de magdalena din BUCUREșTI - nu recomandă