ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
LUNA
SEP-2023
Familie
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cherhana Venus, restaurant pescăresc deschis tot timpul anului

TIPĂREȘTE

Unde mâncăm peşte proaspăt şi bun în Venus? Am găsit răspunsul la această întrebare care însoţeste vacanţele noastre la ţărmul Mării Negre, drept pentru care vă invit la masă, la un borş pescăresc, un storceag, o porţie de icre, un peşte de apă dulce sau sărată, după placul dumneavoastră.

 

După ce ne-am cazat la hotelul Carmen Azzuro din Venus, am pornit în căutarea Cherhanalei Venus, despre care ştiam că se află pe malul micului lac din centrul staţiunii, adresa oficială fiind str. Gheorghe Ţuţuianu nr. 1. Pentru noi a fost vorba doar de o scurtă plimbare, cel mult 10 minute, cu tot cu căscat ochii pe la magazinaşele cu articole de plajă care afişau reduceri de sfârşit de sezon. Intrarea principală în Cherhana este chiar lângă hotelul Del Mar, cunoscut celor din generaţia mea ca hotel Vulturul. Este unul dintre cele trei hoteluri înalte din centrul staţiunii Venus, celelalte două fac parte din complexul Mera, cu servicii all-inclusive.

 

Pentru cei care vin cu autoturismul, între strada principală şi Cherhana se află o parcare mare. Nu ştiu dacă este gratuită, nu m-a interesat acest aspect. Foarte aproape este staţia microbuzelor care leagă Mangalia cu toate staţiunile din sudul litoralului românesc. Prin urmare, pe jos, cu maşina personală sau cu transportul în comun, se ajunge uşor la Cherhanaua Venus!

 

Cherhanaua Venus este singurul restaurant din staţiune deschis permanent, tot timpul anului. Firesc, are o sală închisă, construită pe malul lacului şi o terasă sezonieră, amenajată pe un ponton, deasupra apei. Terasa este spaţioasă, acoperită, poate fi protejată de vânt, pe partea dinspre lac, cu rulouri de plastic. Când vremea este frumoasă, de primăvara până toamna târziu, terasa decorată cu năvoade mari şi alte obiecte din recuzita pescarilor este locul preferat al clienţilor. Chiar dacă nu se află pe ţărmul mării, pontonul este un loc plăcut, cu vedere frumoasă spre micul lac cu nuferi, populat cu păsări, înconjurat de sălcii şi pâlcuri de trestie şi papură. Un peisaj care aminteşte de bălţile din Delta Dunării, un loc liniştit şi reconfortant, numai bun pentru un restaurant cu specific pescăresc.

 

Din pură curiozitate, am întrebat ospătăriţa cum rezistă restaurantul în sezonul rece, într-o staţiune în care toate hotelurile se deschid în mai-iunie, şi se închid, cel târziu, la finalul lunii septembrie. Dacă în timpul sezonului cald, majoritatea clienţilor sunt turişti cazaţi la hotelurile din Venus şi din staţiunile vecine, după ce hotelurile se închid, Cherhanaua este frecvantată mai ales de localnici din Mangalia şi din satele din jur care serbează aici diverse evenimente sau, pur şi simplu, ies cu familia sau cu prietenii la o ciorbă bună de peşte. Mai sunt puţinii turişti îndrăgostiţi de Mare, pe care vântul tăios al iernii nu-i descurajează...

 

Alături de Cherhana, se află ViiLA Lac, o vilă nouă şi frumoasă, cu arhitectură elegantă, cu influenţe mediteraneene. Este deschisă tot timpul anului, tariful unei camere duble în extrasezon este 290 lei pe noapte şi creşte treptat în sezonul cald, până la 530 lei pe noapte. Turiştii cazaţi la ViiLA Lac au inclus în tariful de cazare micul dejun, la Cherhanaua Venus, şi beneficiază de o reducere de 10% la consumaţia de la Cherhana. Alte facilităţi: parcare gratuită, staţie de încarcare pentru maşini electrice, două şezlonguri gratuite, în timpul verii, pe plaja Perla Venusului. Bonus, vederea splendidă spre micul lac... Pare o idee bună pentru un team building sau o scurtă ieşire la mare în extrasezon, nu-i aşa?

 

Meniul Cherhanalei Venus, cuprinde, aşa cum ne-am aşteptat, multe preparate din peşte (de apă sărată şi dulce) şi fructe de mare (midii, creveţi, rapane, calamar). Peştele de Marea Neagră (guvizi, hamsie, chefal, zargan, calcan, lufar, pălămidă) este procurat de la pescarii din zonă. La aperitive, icre de crap şi de ştiucă, zacuscă de peşte, pate de peşte, chilcă (peşte marinat), midii marinate. Dacă eşti nehotărât sau prea pofticios, poţi alege Gustarea Pescarului (55 lei), un platou pentru două persoane, cu multe bunătăţi.

 

Găsim câte ceva în meniu şi pentru musafirii care nu mănâncă peşte, ales mai ales pentru copii (supă de pui cu tăieţei de casă, piept de pui, cotlet de porc la grătar, degeţele de pui, mămăliguţă cu brânză şi smântână, salate). Desigur, garnituri care însoţesc peştele şi fripturicile (cartofi prăjiţi şi natur, orez sârbesc, legume la grătar) şi desert (plăcintă cu brânză dulce şi stafide, kataif, clătite, tort, îngheţată).

 

De băut, ca la orice restaurant, de toate pentru toţi mesenii... apă şi băuturi răcoritoare, cafea şi alte băuturi pe bază de cafea, ceai, sucuri naturale de fructe, diverse sortimente de limonadă, cocktailuri cu sau fără alcool (30-35 lei), vin la sticlă de la crame renumite, vin la pahar (18-20 lei) sau vinul casei la carafă (30 lei/500 ml). Desigur, din meniu nu lipsesc berea, palinca şi o mulţime de tării... neinteresant pentru mine!

 

Imediat ce am ocupat o masă pe terasa Cherhanalei, a venit la noi o ospătăriţă drăguţă şi ne-a oferit meniurile. Băieţii au comandat, fără a sta pe gânduri, ciorbă de peşte (25 lei). Pe mine m-a tentat, ca de obicei, storceagul de morun (38 lei). Ca antreu, am luat o porţie de icre de crap (21lei) cu pâine prăjită. Doar băiatul nostru a mai comandat crap prăjit cu mămăligă, noi am anticipat că icrele şi ciorba vor fi mai mult decât suficiente. De băut, am cerut o cafea şi două limonade reci.

 

Cafeaua şi limonadele au sosit repejor. Cafeaua, tare şi aromată... Limonada, excelentă, cu cuburi de gheaţă şi multe fructe, întregi sau tăiate în bucăţi mici (afine, căpşuni, coacăze). După băuturi, am primit icrele de crap cu lămâie şi ceapă roşie, însoţite de pâine, prăjită exact cât trebuie. Bune icrele de crap, dar un picuţ cam sărate pentru mine. O porţie a fost de ajuns pentru toţi trei, nu era cazul să ne săturăm înainte de ciorbă.

 

La momentul potrivit, ospătăriţa ne-a adus, în castroane măricele, ciorbele aburinde care s-au dovedit a fi gustoase şi săţioase. Ciorba de peşte, presărată cu leuştean verde, era plină de legume şi bucăţi mari de peşte... un borş pescăresc ca la carte! Storceagul meu a fost delicios, poate cel mai bun pe care l-am mâncat până acum. Alături de castronul cu storceag, am primit ardei iute, mărar proaspăt, tocat mărunt şi un sos de usturoi. Ca să dreg ciorba după gustul meu! Din greşeală, ciorba de peşte a fost însoţită şi ea de mărar şi usturoi, dar în mod obişnuit vine doar cu ardei iute.

 

Ne-a plăcut la Cherhanaua Venus, prin urmare nu puteam pleca acasă fără a mai trece încă odată pe la ei. Ultima zi a minivacanţei noastre a fost foarte călduroasă, aproape caniculară. După câteva ore bune petrecute pe plajă, soţul meu a renunţat la masa de prânz, descurajat de drumul scurt, dar în plin soare, până la Cherhana. Băiatul nostru era hotărât să mai savureze o porţie de peşte, iar eu l-am însoţit bucuroasă, chiar dacă nu-mi era deloc foame.

 

Am ocupat aceeaşi masă de pe ponton, pe partea dinspre hotel Del Mar, ne-a servit aceeşi ospătăriţă, politicoasă şi zâmbăreaţă. Însetaţi, am comandat două limonade reci, la fel de bune ca cele de data trecută. O porţie de icre de ştiucă (34 lei) cu pâinică prăjită... mi-au plăcut mai mult decât cele de crap!

 

La capitolul peşte de Marea Neagră, aveau tot ce era trecut în meniu, şi am fost asiguraţi că peştele e proaspăt, abia primit de la pescarii din zonă. Avantajul unui restaurant deschis permanent, pe la terasele sezoniere deja nu mai găseai mare lucru... Fiul meu, mare amator de peşte, a ales o porţie de lufar la grătar cu mămăliguţă (60 lei). Dacă întrebi pescarii de pe litoral care este cel mai gustos peşte de Marea Neagră, cei mai mulţi vor spune cenacop, adică lufarul mic pescuit mai cu seamă la sfârşitul verii şi începutul toamnei. Adică, exact la vremea vacanţei noastre la Venus... Am gustat şi eu un cenacop din farfuria băiatului meu, şi pot spune că am descoperit un peşte delicios, de existenţa căruia nu ştiam!

 

Am mâncat pe îndelete o îngheţată bună, privind cu nostalgie apele micului lac, înconjurat de sălcii care-şi schimbau încet culoarea. Afară, într-un şopron, fierbea zacusca, mirosea a vinete şi a ardei copt... melancolia începutului de toamnă plutea în aer, chiar dacă afară era arşiţă ca în miez de vară.

 

Am plătit cu cardul circa 160 lei, mulţumind ospătăriţei cu un binemeritat bacşiş în numerar. Servirea a fost ireproşabilă, cu zâmbet pe buze, cu o vorbă bună, cu toate lămuririle necesare. Se cunoaşte că la Cherhana lucrează personal angajat permanent, poate şi câţiva sezonieri, doar pe timp de vară.

 

Vom mai trece pe la Cherhanaua Venus, se mânâncă foarte bine, peştele e proaspăt, ciorbele gustoase, oamenii care lucrează acolo sunt atenţi şi binevoitori. Nu uitaţi, dacă aveţi drum spre sudul litoralului românesc, Cherhanaua Venus aşteaptă clienţii în fiecare zi a anului, pe soare, pe ceaţă, pe ninsoare...


[fb]
---
Trimis de Floria in 18.11.23 17:23:44
Validat / Publicat: 18.11.23 21:22:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VENUS.

VIZUALIZĂRI: 2909 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Cherhana Venus. Storceag de morun.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 36200 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.11.23 22:56:54]
»

@Floria: Mi-a făcut plăcere să citesc despre un loc tare drag mie. Locul în care e amplasat, personalul, și nu în ultimul rand, meniul delicios, îl fac să fie ceva aparte pe litoralul nostru. Abia aștept să ajung iarăși acolo, la vară! ????

FloriaAUTOR REVIEW
[20.11.23 18:58:24]
»

@cris1982: Am citit impresiile scrise de tine despre restaurantele din Venus si am retinut ca ti-a placut Cherhanaua. Ne-a placut si noua dar si mai tare ne-a placut La Caru cu Scoici, o gradina de vara cu vedere la mare, amplasata la iesirea din Venus spre Cap Aurora. Daca veti reveni in vacanta de vara intr-una din statiunile din sudul litoralului romanesc, va recomand din tot sufletul sa mergeti si La Caru cu Scoici. Sper sa am timp sa scriu despre aceasta gradina de vara care pentru noi a fost cea mai placuta surpriza a vacantei.

Vacante frumoase iti doresc!

cris1982PHONE CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.11.23 20:47:45]
»

@Floria: Este foarte frumoasă locația de la Carul cu Scoici, ne-a atras și pe noi, însă prețurile afișate în meniul de la intrare ne-au gonit de acolo. ???? Și cred că nu doar pe noi ne-au gonit prețurile, pentru că aveau în general puțini clienți. Anul viitor vom merge tot la Venus, (pentru plaja frumoasă și pentru lipsa fițelor din rândul turiștilor) și avem în plan să luăm la rând terasele și să ajungem inclusiv unde nu am reușit să ajungem anul acesta. După ce voi citi review-ul dvs. poate voi trece pe lista dorințelor și Carul cu Scoici. ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cris1982, Floria
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Venus? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.84873604774475 sec
    ecranul dvs: 1 x 1