ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
LUNA
MAY-2017
prieteni
27 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Popas la Poliana [Costești, VS]

TIPĂREȘTE

"Pe drumul de costișă ce duce la Vaslui" am mers de foarte multe ori. De fiecare dată, din goana mașinii, între Bârlad și Vaslui, am remarcat - la Costești - o curbă în care și-au găsit locul câteva pensiuni cu mici restaurante. Stâna Costești și La Matei sunt amplasate pe partea dreaptă a drumului (cum mergi spre Vaslui), iar Poliana pe partea strângă. Uneori am și oprit acolo, dar numai pentru o cafea.

În lungul drum pe care l-am făcut de curând înspre Republica Moldova, s-a stabilit ca popasul pentru servirea mesei de prânz să se facă înainte de a trece hotarul, la Restaurant Poliana. Nu mai fusesem niciodată acolo. M-am documentat și am aflat că Restaurantul Poliana din comuna Costești - Vaslui s-a deschis la 20 septembrie 1993, că funcționează non stop și că servește celor aflați la drum micul dejun, prânzul sau cina - după cum se întâmplă să nimerească acolo, dar și numai o cafea sau o băutură răcoritoare celor mai grăbiți. Alături de clădirea restaurantului există și un foișor cu mese și bănci din lemn unde poți savura în tihnă pachetul sau sandwich-urile pe care le-ai adus în portbagaj. Restaurantul Poliana este un local potrivit pentru grupuri, spațiul interior fiind destul de mare, putându-se face și rezervări prealabile. Cu vreo două ore înainte, ghida noastră a telefonat din mers anunțându-ne sosirea și dorința de a fi serviți cu câte o ciorbă caldă.

Am găsit un local curat, îngrijit, cu o terasă mare, acoperită și înconjurată cu plante înflorite. În fotografiile pe care le voi atașa se poate vedea cum arată localul în interior, așa că nu voi insista cu amănunte. Așezați la mesele lungi, de 4-6 persoane, cu banchete de o parte și de alta, am comandat pentru început ciorbe. Eu și prietena mea am preferat ciorba de porc cu tăiței de casă (9,50 lei/porția), foarte bună, proaspătă și adusă la masă cu promptitudine. Doi mici de vită la grătar cu cartofi au completat masa noastră. La barul Restaurantului Poliana, cei care au dorit au comandat bere și cafea, iar noi ne-am suplimentat rezervele de apă pentru drum.

Cred că pentru cei plecați la drum lung, popasul la Costești - la Poliana, la Matei sau la Stâna Costești - este exact ceea ce-i trebuie unui călător. Plecați din București dis-de-dimineață, fără să fi luat un cât de frugal mic dejun, pentru noi a fost mai mult decât perfect.

N-aș fi scris despre acest loc de popas dacă n-aș fi vrut să evidențiez încă un motiv pentru care ar trebui să opriți la Costești dacă vă aflați pe E581.

Dincolo de pensiuni, pe partea dreaptă în sensul de mers spre Vaslui, în câmp, se poate observa un pod dezafectat, închis circulației rutiere. Acest pod mi-a atras atenția de multe ori în drumurile mele și chiar m-am apropiat cândva de el. De astă dată, pentru că nu aveam timp suficient la dispoziție, doar l-am fotografiat din șosea. Este Podul Doamnei, unul dintre monumentele istorice ale județului Vaslui. Podul construit peste râul Bârlad, din piatră, lega odinioară drumul principal de satul Roșiești. În prezent trecerea către acest sat se face pe un pod modern, situat puțin mai la nord. Podul Doamnei, lat de aprox. 5 metri, încă robust, atrage pe curioșii asemenea mie care - chiar dacă nu ajung până aproape de el - măcar se întrebă ce-i acolo. Pentru că l-am văzut cândva, celor care vor să știe, le pot spune că la mijlocul podului, pe partea interioară, sub o stemă a Moldovei, dăinuie două inscripții destul de greu de descifrat. Se înțelege totuși că pe parapetul din aval inscripția este în limba latină, iar pe cel din amonte este în limba română, scris într-un amestec de litere chirilice și latine.

Deși pare că s-a încercat recondiționarea inscripției pentru a o face mai inteligibilă, mi-a fost greu să deslușesc ceea ce scria acolo. Pentru a mă informa, am accesat Wikipedia și o transcriu aici: "Acest pod este construit din poronca pre înaltu Domn MIHAIL GRIGORIU STURZA V. V. domn Țerei Moldovei în al VIII an al domniei însale și savârșinduse supt ministeria d. log. Const. Sturza sau deschis pentru călători în 8 Noem. 1841".

Așadar, dacă opriți la Poliana, la Matei sau la poposul Stâna Costești, toate cu posibilități de cazare și de servire a mesei, pe lângă cadrul natural cu dealurile din jur, cu un iaz și cu multe flori în anotimpul călduros, puteți admira - bineînțeles - și Podul Doamnei, podul istoric ce se arcuiește peste vechea albie a Bârladului.

Cu prânzul servit, cu rezervele de apă pentru drum împrospătate, dar și cu amintirile despre Podul Doamnei actualizate, am urcat din nou în autocar și am pornit iarăși la drum rulând în viteză spre Huși - Albița, apoi - prin Leușeni - spre Chișinău.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 23.05.17 20:12:39
Validat / Publicat: 23.05.17 21:19:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VASLUI.

VIZUALIZĂRI: 6326 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Costești - Popas "La Matei" și autocarul nostru staționat vis-a-vis de Restaurant Poliana.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19100 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[23.05.17 21:34:53]
»

@iulianic: Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Vaslui și împrejurimi ?, VASLUI" (nou-creată pe sait)

mishu
[09.06.17 20:12:41]
»

@iulianic: Un scurt popas pe mai departe si un SB acordat cu drag.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Vaslui și împrejurimi?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053692817687988 sec
    ecranul dvs: 1 x 1