ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiesti
ÎNSCRIS: 16.08.10
STATUS: GOLD
LUNA
AUG-2014
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 3 MIN

    Ce, cum si cat se manancă in Italia (Roma)

    TIPĂREȘTE

    In cele douasprezece zile cat am „haladuit” prin toate cotloanele anticei si modernei Rome am putut observa multe din obiceiurile culinare ale acestei natiuni.

    In ceea ce priveste masa, italienii sunt foarte traditionalisti si nu numai, au atat de multe tipicuri dupa care se ghideaza incat atunci cand intra in contact cu turisti de prin alte parti ale lumii cu alte tabieturi (fiecare cu obiceiurile lui) sunt de-a dreptul incurcati si nu prea accepta ideea unui alt stil.

    Din ce-am constatat eu, probabil si datorita temperaturilor ridicate in perioada estivala, oamenii locului sunt extrem de matinali. Isi incep ziua devreme (la ora 7.00 sunt deschise magazinele, saloanele de coafura, cafenelele si alte pravalioare) cu un capuccino „Per piacere” insotit de cateva fursecuri sau prajituri. La ora 13.00 se aduna la terase sa serveasca pranzul ce se compune din doua feluri de mancare destul de usoare: un sandwich cu salata sau o portie mica de paste pentru felul intai si o friptura de pasare sau peste insotita de ceva legume gratinate.

    „Regulile” dupa care se servesc anumite feluri de mancare la felul intai si altele la felul doi sunt atat de „fixe” incat se considera aproape o ofensa daca le incurci sau le amesteci.

    Daca nu cunosti obiceiurile locului si nu ai fost la masa pana cel tarziu la ora 14.30 (atunci pleaca bucatarul si nu mai poti da comanda de mancare) poti sa-ti iei adio de la masa de pranz si astepti cina care incepe la ora 19.30.

    Intre ora 15.00 si 19.30 totul este inchis, nici oamenii nu prea mai circula pe strazi, nu tu magazine (in afara de cele chinezesti), nu gelaterii... nimic.

    Eeee, cina este cea mai importanta masa din zi. Este momentul cel mai aglomerat la terase si restaurante (italienii nu prea mananca acasa), oamenii ies seara de seara cu familiile si prietenii sa socializeze unii cu altii si sa se bucure de un adevarat festin culinar pentru ca la aceasta masa consuma cel putin patru feluri de mancare. Masa dureaza si trei ore, se sta de vorba si se savureaza un vin bun (rar am vazut italieni care sa comande „vinul casei” – servesc doar vin imbuteliat de buna calitate sau „vino frizzante” – un gen de vin spumos). Sa revin la cina si sa va povestesc componenta ei. Se incepe cu bruschette sau foccacia sau un platou asortat de branzeturi si pancetta, se continua cu fructe de mare sau scoici, apoi paste (cea mai des intalnita specialitate este „spaghetti alla vongole” – spaghetti cu scoici), apoi o portie de pui cu salata sau legume (broccoli, ciuperci, fenel, morcov), iar ultimul fel este desertul, usor, gen pannacotta cu fructe sau pur si simplu fructe de sezon proaspete (melone, capsuni, ananas). Si cum traditia lor spune ca orice masa se incheie cu o cafea, bineinteles ca se serveste un capuccino uneori insotit si de o bautura digestiva gen limoncello, grappa sau amarilla.

    Intr-un cuvant, merita sa experimentati bucataria mediteraneeana italiana, mai ales daca sunteti fani de fructe de mare, scoici si peste. Sunt mereu proaspete (de cele mai multe reprezinta captura zilei), apetisante si extrem de bine pregatite.

    Sa mai adaug faptul ca nu ingrasa... ca uleiul de masline este nelipsit, ca inghetata facuta in casa (gellato artigianale) este intr-o varietate „inexplicabila” de nuante si arome naturale... ca apa minerala este cu adevarat minerala de izvor...


    [fb]
    ---
    Trimis de Nadina in 21.08.14 14:35:54
    Validat / Publicat: 21.08.14 16:31:44
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 8737 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Nadina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 5850 PMA (din 7 voturi)

    ECOURI la acest articol

    3 ecouri scrise, până acum

    krondia*
    [21.08.14 20:13:46]
    »

    Ai dreptate referitor la orele de siestă, am păţit-o şi eu atât în Roma cât şi, mai recent, în Malta.

    În ceea ce priveşte prospeţimea peştelui sau a fructelor de mare am o reţinere Din păcate atât în Roma dar chiar şi în Grecia peştele era, în majoritatea restaurantelor, congelat, chiar dacă staţiunea se găsea pe malul mării. Ştiu asta pentru că este primul lucru pe care îl întreb înainte de a comanda peşte.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    NadinaAUTOR REVIEW
    [22.08.14 08:41:55]
    »

    @krondia: Este adevarat ceea ce spui tu, insa eu am observat ca la restaurante in meniu preparatele la care este utilizat un produs congelat - indiferent daca vorbim despre un anume tip de peste sau de cartofii prajiti de exemplu - au in dreptul lor o steluta, iar in josul paginii este specificat acest detaliu.

    Din fericire pentru noi, acolo unde am mancat peste chiar era proaspat, era prezentat de catre ospatar la inceputul mesei, dupa ce-ti oferea spre "consultatie" meniul, ca fiind captura zilei - venea cu tot ceea ce insemna peste prins in dimineata respectiva, proaspat, crud, pe un platou, si-ti alegeai tipul de peste pe care vrei sa ti-l prepare, modul in care il vroiai preparat (la cuptor, grill, etc) - apoi, cand era gata ti-l prezenta din nou in forma gata preparata, dupa care ti-l dezosa si ti-l servea. Era chiar OK!

    P. S. Asta nu in Roma, doar in statiune! In Roma... nu pot sa ma pronunt, n-am mancat peste, am preferat paste mai ales daca erau facute in casa.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Marian Preda
    [04.12.14 09:41:27]
    »

    @Nadina -

    Felicitari pentru articolul... culinar!

    Toate bune!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Marian Preda, Nadina
    Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Roma?:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.6849250793457 sec
    ecranul dvs: 1 x 1