GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bucataria italiana - locuri de servit masa in CEFALU
Asadar, am petrecut 10 zile in Cefalu, la hotelul Santa Lucia le Sabbie D’Oro, si datorita modului in care ne place sa ne petrecem concediile am optat doar pentru mic dejun, desi la hotel exista posibilitatea de a servi toate cele trei mese. Asadar, primul motiv era legat de mobilitate, mai ales in Sicilia unde chiar sunt o multime de locuri de vizitat, fiind relativ comod chiar si daca nu alegi sa inchiriezi o masina. Al doilea motiv pentru care am decis sa nu achizitionam mai multe mese e faptul ca Bucataria Siciliana e senzationala; sunt o multime de locuri unde poti servi masa o varietate mare de produse de toate felurile si pentru toate buzunarele. Toata aceasta varietate de produse au un singur numitor comun: sunt extraordinar de gustoase. Pot spune ca de la mancarea de genul “street food” sau patiserie pana la pizza, paste, peste si deserturi totul are un gust absolut fantastic!
Pentru a alege locuri excelente de servit masa eu am inceput sa folosesc portalul tripadvisor, acolo gasesti topuri de acest gen, poti alege genul de mancare pe care vrei sa il servesti (desert, patiserie, masa normala, pizza) si sa citesti review-urile altor “mancaciosi”. Eu am folosit versiunea italiana a forumului pentru informatii legate de mancaruri mai speciale care necesitau o parere avizata, dar si versiunea americana pentru chestiile mai clasice.
Despre bucataria siciliana citisem multe, si doar pareri bune, astfel aveam in minte cateva tipuri de mancare pe care doream sa le incerc neaparat. Asa cum anul trecut am plecat in Alghero cu gandul ca vreau sa mananc homar, asa am plecat aici cu fixul de a manca ton proaspat, caponata siciliana (un aperitiv din legume- vinete, telina, ardei rosii si masline) si cannoli siciliani (spun unii ca e cel mai bun desert din lume).
Pe langa chestiile proaspete si excelent preparate eu cred ca exista doua lucruri care dau savoare mancarii siciliene: faina din grau dur din care se prepara pastele, pizza si orice fel de paine si sosul de rosii. In general imi vine sa arunc marginile la pizza, fiind de multe ori prea tari sau prea arse, insa aici am mancat de doua ori pizza, iar pe margine se simte cel mai bine gustul senzational al sosului de rosii. Pur si simplu e ceva ce nu am mai mancat niciodata, iar gustul e si mai bine sesizabil cand mananci paste. Pur si simplu sosul ala face toti banii! Toate ingredientele sunt proaspete si de calitate, insa in cazul pizzei sosul de rosii face aproape toata treaba :)
In general preturile sunt cam aceleasi la toate restaurantele, variaza 10-20%, in sensul ca la restaurantul X poti gasi un fel de mancare mai ieftin ca la restaurantul Y, insa altul e mai scump. Am gasit si restaurant relative scumpe unde pretul pestelui era afisat la 100g si era apriox 5-6 €, (Il Normanno de exemplu).
Voi incerca sa fac o evaluare a preturilor pe care le-am intalnit in Cefalu, si ulterior voi relata impresiile mele despre restaurantele unde am mancat in oras.
Se impune intai o impartire a locurilor de iesit in oras in functie de utilitatea lor, fiindca se respecta anumite traditii care e bine sa fie cunoscute celor care merg in aceste zone. Asadar exista cateva feluri de localuri:
-Bar – unde se serveste bautura si chestii marunte, eventual un sandwich sau bruschete. deseori langa bautura primesti si un bol mic cu masline si/sau cu chipsuri. Aici se plateste in general bacsis, lasi cat vrei.
-Enoteca – loc unde in general se bea vin; nu am stat la nicio enoteca.
-Pizzeria – Se serveste in general antipasti, pizza si paste. Sunt si alte chestii, insa nu multe si e bine de stiut ca specificul acestor locuri e ca se mananca mai mult Pizza si paste, iar preturile sunt chiar decente. Bonul fiscal cuprinde Coperto, care inseamna ca bacsisul se trece pe bon si nu mai lasi nimic pe deasupra.
-Ristorante – restaurant clasic unde s-ar putea sa nu gasesti pizza, preturile sunt mai mari si se gaseste o varietate mai mare de mancare decat la pizzerii. Coperto apare de asemenea pe bon, si in general costa mai mult decat la pizzerii.
-Exista si combinatii de bar-gelaterie unde poti servi si o bautura si inghetata sau ceva dulce.
Am simtit nevoia sa fac aceasta clasificare fiindca noi doream sa mancam intr-o seara un cannolo siciliano, ne-am asezat la un restaurant unde pe langa desert am platit si coperto 3€ de persoana. Inutil, spun eu, dar daca asa e regula trebuie sa o stii ca sa nu patesti ca noi.
Acum despre preturi, acestea variaza in functie de ce mananci si mai ales unde mananci.
Antipasti
Preturile incep de la 4-6€ o portie de bruschete, caponata sau legume la gratar si urca pana la 12-13€ cand vine vorba de preparate de peste sau fructe de mare – la pizzeria sau resturante normale. La restaurantele mai chic preturile sunt mai mari. De mentionat ca noi niciodata nu am luat doua aperitive, sunt relative mari si chiar ajunge o portie la doua persoane.
Pizza
E cel mai bun fel de mancare daca vrei sa te saturi si sa platesti putin. La pizzerii preturile sunt cuprinse intre 7-10€, iar pizza e mare. Preturile mai mari sunt pentru variantele cu somon sau alte chestii nu prea locale, preparatele cele mai interesante costa undeva intre 7-9€.
Paste
La pizzerii si restaurant normale pentru oameni normali preturile unei portii sunt intre 7-10€, la restaurantele mai chic preturile sunt mai mari, incep de la 10€ si pot ajunge pana la 18€ in functie de ce alegi sa mananci. In general, portiile sunt mari, o persoana se satura fara probleme.
Carne sau peste
La carne de porc sau pui nu prea ne-am uitat, insa am observant ca de multe ori erau mai scumpe aceste preparate decat cele din peste. Am mancat peste spada cu 10€ portia, platou de calamari si creveti cu 10 €; unele aveau garnituri, altele nu. Acolo unde portia nu cuprinde garnitura trebuie sa cumperi separat salata de diferite feluri sau cartofi prajiti ori fierti. Garniturile costa 4-5€ chiar si in cele mai scumpe restaurante.
Bauturile
Berea se vinde la 0,33 sau 0,66 in general, 3-3,5€ o bere mica, 4,5-6€ o bere mare. Vinul casei costa 5-6€ carafa de 500ml si 8-9€ o carafe de 0,75ml sau 1l. Apa minerala 2-2,5€ o sticla de 0,75ml-1l. La sucuri nu ne-am uitat, in multe locuri nici nu se vindea asa ceva.
Coperto
La restaurante in general e 2€, o singura data am platit 3€ si atunci, culmea, mancasem doar desert. La restaurantele unde in general coperto costa 2€ si servesc pizza, se specifica faptul ca daca comanzi pizza coperto costa doar 1€.
Deci, in concluzie, o masa pentru doua persoane costa intre 25-30€ daca mananci pizza sau paste, si servesti cate o bere, dar poate urca si mai sus daca adaugi antipasti si alte feluri de mancare. In centrul vechi sunt suficiente magazine de tip Abc sau alimentara de unde poti sa cumperi o bere sau un vin si sa consumi relaxat pe o banca sau pe malul marii. Multa lume am vazut ca face asta, e si mai ieftin, si mai practic si nu prea ai chef sa te asezi la bar de fiecare data cand ti-e sete.
Locuri de servit masa in Cefalu
Recomand pizzeria Il Gabbiano, are mancare foarte buna si preturi ok. Pizza gasesti lejer la 7-8€ si e foarte gustoasa, noi am luat si o Caponata siciliana care era vreo 6€. Am mancat de doua ori aici, merita fiindca ai o mare varietate de pizza, paste si antipasti.
Alte doua restaurante care merita si au preturi ok sunt A Marina si Amore di Sicilia; La Amore di Sicilia am fost serviti de o doamna 55-60 de ani care parea de-a casei iar portiile sunt “ca la bunica acasa”. Am luat niste antipasti clasice siciliene care cuprindeaun ceva legume la grill, masline, branza si caponata, iar caponata era la fel de mare ca portiile solo din alte locuri. Pastele de asemenea sunt bune aici, si se serveste si pizza. Cam aceeasi poveste si la A Marina, portii mari, restaurant mai putin pretentios dar mancare excelenta.
La Galleria ne-a placut foarte mult, am mancat aici niste paste excelente cu menta si ton si paste cu sos ragu a la cefaludese; preturile sunt putin mai mari insa atmosfera intima relaxanta si muzica mai mult in surdina de pe terasa aflata in curtea unei cladiri vechi fac din acest restaurant unul cu totul deosebit. In aceeasi atmosfera pot sa situez si restaurantul “Il Covo dell Pirata” unde am mancat de asemenea niste excelente paste cu ton, sos de rosii si menta, sau restaurantul Vecchia Marina unde am mancat niste paste extraordinare cu sos de rosii si homar, si ton la gratar in crusta de fistic. Un deliciu!!! Pozele va vor da mai multe detalii!
Antica Corte apare si in ghidurile turistice ca un loc bun de servit masa. Mancarea e tipic mediteraneana, pizza, paste si excelenta mancare de peste si fructe de mare. Am mancat aici un excelet platou de creveti proaspeti prajiti. Tot in acelasi stil am gasit si restaurantul Il Covo dell Pirata.
Pe langa mancarea de restaurant si mancarea mai rapida este excelenta. Noi luam des de la patiseria hotelului Santa Lucia elemente de patiserie sau sandwichuri. Recomand Arancini, care sunt niste bulgari de orez umpluti cu tot felul de chestii : branza si sunca, ciuperci, sos ragu, plus alte variante, insa astea le-am incercat noi.
CANNOLI SUNT EXTRAORDINARI, niste deserturi de biscuiti cilindrici umpluti cu o branza ricotta dulce – in general nu mananc deserturi, iar de impresionat ma impresioneaza prea putine dulciuri, insa despre Cannoli sunt sigur ca sunt cel mai bun desert pe care l-am mancat vreodata. Celelalte produse de patiserie sunt si ele bune, insa daca ai Arancini si Cannoli e greu sa te mai intereseze altceva de pe acolo.
Asadar, asa am perceput noi mancarea siciliana. Merita din plin incercata atunci cand esti in Sicilia, si cred ca insula asta este excelenta chiar si pentru vizite gastronomice.
Trimis de giuliani in 22.09.16 16:55:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@giuliani:
hai ca m-am grabit sa te votez prima si fug sa arunc pe geam cantarul. Daca pui si poze, pot arunca si hainele sa cumpar altele mai largi.
Buna informarea, felicitari!
@giuliani: Interesante şi utile informaţiile tale gastronomice.
Dacă tot ai trecut în revistă tipurile de "mâncătorii" italiene, cred că ar trebui adăugate şi următoarele:
- "trattoria" - un tip de local mai puţin pretenţios decât "ristorante" şi mai ieftin, cu mâncăruri mai puţin sofisticate; de obicei este decorat în stil rustic şi nu percepe "coperto";
- osteria - local apropiat ca stil de trattoria; este şi mai ieftin
- bottiglierie - specificul acestui tip de local este acela că poţi să-ţi rezervi o sticlă de băutură, din care să bei de câte ori intri acolo; evident, se adresează unei clientele fidele iar eu am văzut astfel de localuri numai în satele din Toscana
- tavola calda - restaurant cu autoservire, cu nimic diferit de cele de la noi: am mâncat deseori în astfel de locuri (mai ales când ne grăbeam) şi am fost mulţumiţi, dar preţurile nu sunt cu mult mai mici decât la trattoria
În legătură cu preţurile preparatelor cu peşte şi fructe de mare, am remarcat într-adevăr şi eu că, spre deosebire de toate celelalte locuri pe unde am fost (inclusiv în Italia), în Sicilia uneori acestea erau mai mici decât al preparatelor din porc sau pui. Şi în pieţele siciliene preţul peştelui era mai mic decât în alte zone din Italia. Sicilia e totuşi o insulă.
Cât despre deserturi, rămân la părerea că în Sicilia nimic nu se compară cu gelato: varietatea e incredibilă iar gustul divin!
@Carmen Ion:
Corect, ar trebui adaugate cel putin osteria si trattoria in lista; bottiglierie inca eu nu am vazut, probabil o fi vreun obicei toscan
@giuliani: Buna,
Multumim pentru postare, e foarte utila si frumoasa, te face sa iti doresti sa ajungi acolo.
Poti sa dai cateva detalii si despre cazare?
Ma intereseaza si pe mine acelasi hotel la care ai stat si tu.
@simcris:
Multumesc de aprecieri. Am scris un review despre hotelul la care am stat, aici:
Despre Cefalu, nu pot sa spun decat ca il recomand oricui cu caldura, e locul meu favorit din cate am vazut pana acum
@giuliani:
Da, am vazut cu intarziere postarea despre hotel.
Cred ca, aproape, am luat o decizie.
Multumesc!
@simcris: sa inteleg ca planuiti o vacanta la cefalu? ma bucur ca articolele mele v-au convins
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Ristorante «La Locanda Dell’ Marinaio» — scris în 22.09.16 de giuliani din [DE] - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Ristorante Nangalarruni - Exceptional — scris în 20.09.16 de giuliani din [DE] - RECOMANDĂ