ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2026
LUNA
MAR-2026

SERVICII:
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 10 MIN

Bologna, „La Grassa” ? Oh, da, și chiar mai mult!

Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă tot v-am povestit despre locul în care ne-am odihnit trupurile două nopți în Bologna - vezi impresii, mi-am zis să vă spun și unde ne-am delectat papilele gustative cu delicioasele preparate bolognese, căci, da, Bologna este cunoscută drept „La Grassa” , precum și „La Dotta”  și „La Rossa” , primul atribut  denotând bogăția bucătăriei locale, bunătatea preparatelor originare de aici, precum și gustul lor desăvârșit.

Presupun că știți că în Italia orele în care sunt deschise mâncătoriile sunt pentru prânz, între aprox. 12,00-15,00 și cină începând cu 19,00 până pe la 22,30-23,00. E musai să vi se facă foame atunci, dacă nu, vă descurcați de la supermarket sau mai răbdați pînă se face ora deschiderii!

Din observațiile mele, un alt lucru pe care vreau să-l aduc în atenție este faptul că în majoritatea covârșitoare a cazurilor, se merge pe rezervare prealabilă, ad-hoc trebuie să ai noroc să găsești vreo masă liberă, te simți de parcă ar fi un privilegiu pe care ți-l acordă să te primescă în restaurantul lor.

Știind cum stă treaba, în general, prin Peninsula-Cizmă  și fiind acum pe drojdie cu timpul, m-am hotărât să fac rezervări încă de acasă pentru cele patru mese: două cine și două prânzuri, direct pe website-urile lor sau prin platforma The Fork  pe care o mai folosiserăm cu succes și în alte dăți, și în țări.

Desigur că m-am orientat pe hartă urmărind localurile în funcție de menu pentru vestita lasagna și nu mai puțin celebrele paste, dar și în funcție de prețuri nefiind dispuși să plătim cât nu face, trimițând cereri către patru restaurante. Trei mi-au răspuns a doua zi pentru confirmare la ora solicitată, unul mi-a răspuns că este de acord să ne primească dacă sunt dispusă să-mi preautorizeze pe un card suma de 50 €, care, în caz că nu mă prezint, îmi va fi reținută ca penalizare. Pe buneee?! Unde s-a ajuns! Asta m-a indignat de-a binelea, așa că am zis pas! Eu înțeleg că italienii nu agreează risipa de mâncare, dar asta îmi suna un pic a japcă pe față!

Am găsit un alt restaurant care nu m-a condiționat deloc și mi-a aceptat cererea de rezervare confirmându-mi-o a doua zi. Ce-i drept, cu o zi înainte de fiecare dintre rezervări mi s-a cerut să reconfirm sau să anulez, ceea ce mi s-a părut corect.

În fine, acestea fiind zise, să purcedem la masă!

Ristorante Posta

Adresă: via della Grada, 21/a, Bologna

Website: https://ristoranteposta. it/

Tel. : +39.051.6491022

E-mail: posta@ristoranteposta. it

Prima experiență culinară avută în Bologna a fost în seara sosirii, mai înainte de a ne caza. Ochisem două restaurante în preajma cazării noastre, hotelul Re Enzo, și am inițiat prima oară o comunicare cu Trattoria Da Me despre care, v-am povestit că mi-a cerut să-mi securizez rezervarea cu un card de pe care să-mi preautorizeze 50 €. Dacă zborul s-ar fi anulat sau avea o întârziere mare și nu am fi ajuns, pierdeam banii. Nu am dat curs, așa că am primit anularea aferentă pe e-mail.

Cea de-a doua mâncătorie din vecinătatea cazării s-a numit Ristorante Posta care mi-a răspuns a doua zi că-mi confirmă rezervarea pentru orele 21,45 așa cum solicitasem, fără nimic suplimentar. Așa da!

De cum am ajuns în Gara Bologna Centrale, am pus numele localului pe google. maps și acesta ne-a indicat cam 20 minute de parcurs la pas. Eram deja în întârziere, aveam speranța că puteam să ne încadrăm, dar nu a mers chiar bine, așa încât la orele 22,00 intram pe ușa localului.

Am fost neașteptat de bine primiți, cu tot cu rucsacurile din dotare și degrabă am fost conduși la o masă cu o poziție excelentă, de unde puteam privi spre toată sala. Am primit curând meniurile tipărite și am comandat tagliatelle al ragù (12 €), o specialitate cu rădăcini bolognese, sosul ragù, cel cu carne de vită măcinată, pancetta, ceapă, morcovi, țelină apio, pastă de tomate, vin roșu și, opțional, lapte sau smântână sau supă de carne, fiind originar de aici.

Au fost atât de drăguți încât s-au oferit să ni pună în două farfurii separate după ce ne-au întrebat dacă le shareuim. Am primit parmezan de la o doamnă care venise cu răzătoarea și calupul aferent, mult mai mult decât am fi vrut! În plus, o pungă de hârtie cu diverse feluri de pâine ne-a fost adusă la masă odată cu băuturile.

Al doilea fel a fost un preparat care s-a numit roast beef con salsa tonatta  (17 €), adică feliuțe de carne de vițel la cuptor cu sos de ton și maioneză, un fel de mâncare fin, care s-a dovedit absolut delicios. Să nu înțelegeți că tagliatellele ne lăsaseră indiferenți, au fost o bunătate și recunosc că nu prea seamănă cu ce am mâncat în România sub aceeași denumire. În documentarea mea citisem că ne vor surprinde plăcut chiar dacă acasă nu suntem fani paste. Nimic mai adevărat!

De băut, am vrut o sticlă de apă minerală carbogazoasă San Pellegrino de 0,7 l (3€) și o sticlă de vin personalizat, Posta, alb, demisec, la 0,5 l (6 €). Ori că eram lihniți de foame, ori că mâncarea a fost excelentă, totul s-a dovedit a fi o încântare pentru papilele noastre gustative! Am ras totul din farfurii!

Nota de plată a însumat 48 €, din care coperto 4 € (2 €/pers.), rezonabilă zic eu! Achitată cu cardul!

Berăria-Restaurant Doppio Malto Malpighi

Adresă: Piazza Malpighi, nr. 1, Bologna

Website: https://www.doppiomalto.com/it/ristoranti/bologna-malpighi/

Tel. : +390510465949

E-mail: bolognamalpighi@doppiomalto.com

Doppio Malto este o rețea de localuri răspândite în mai multe orașe italiene, iar Bologna are două deschise, cel la care mă voi referi eu aflându-se în centrul istoric al orașului. L-am ales tocmai din acest motiv, practic între două obiective de vizitat aveam să facem pauză de masă de prânz, la 12,15.

De cum am intrat, am spus că avem rezervare, am fost preluați și poftiți la o masă de două persoane, apoi ne-au fost aduse meniurile tipărite. Mai studiasem un pic meniul dinainte pe website așa că nu era chiar o noutate.

După câteva dialoguri, ne punem de acord și comandăm de băut un Beer Tour, adică o selecție de patru sortimente de bere în shoturi de 250 ml (9 €) pentru a vedea la care să ne orientăm să mai cerem, de mâncare luăm o Parmigiana (9,8€), adică o vânătă umplută cu parmezan, la cuptor, ce arăta apetisant, la care am asortat o porție de cartofi prăjiți  (3,80 €) și o pizza Crudo&Piccadilly (13,80 €) cu multă șuncă și parmezan.

Mai întâi ne-a fost adusă berea acompaniată de o căniță de popcorn din partea casei și gustând din shoturi ne-am orientat separat la cea Regina, din care am comandat un pahar de 400 ml (6,20 €).

Apoi, ordinea a fost următoarea: Parmigiana cu cartofii, culminând cu pizza, toate preparatele dovedindu-se foarte bine gătite, delicioase de-a dreptul! Nota de plată s-a ridicat la 46,60 € din care 4 € coperto (2 €/pers.) pe care am achitat-o cu cardul.

Ristorante Parlor

Adresă: Via Cartoleria, 12/A 40124 - Bologna

Website: https://parlorbologna. it/en/

Tel. : 051 648 6648

E-mail: info@parlorbologna. it

Pentru cea de-a doua cină în Bologna am ales Parlor,  un restaurant atipic, așa cum se autodefinește pe propriul website și cum mi s-a părut și mie că iese din obișnuit.

Parlor se vrea ceva stilat, un salon culinar confortabil, înconjurat de o bibliotecă plină cu diverse volume, în care se instalează o atmosferă armonioasă, un concept original, așa cum se laudă gazdele. În plus, Parlor beneficiază de serviciile unui Chef adevărat, pe nume Giacomo, foarte apreciat și titrat pe plan local.

După ce am făcut rezervarea, am primit confirmarea a doua zi, în mesaj menționându-se că voi avea masă rezervată între 19,30 și 21,30.

Din păcate, nu am putut ajunge decât la 20,00, iar angajații de la Parlor ne dăduderă deja lipsă la The Fork care mi-a trimis imediat un e-mail ușor cu reproș, mai cu seamă că primisem un reminder în acea zi și eu reconfirmasem prezența nostră la cină. S-a remediat totul a doua zi de dimineață, după ce a fost raportată prezența noastră la masă.

La Parlor eram nerăbdători să testăm renumita lasagna și cotoletta alla bolognese, altă specialitate locală ce constă într-o bucată generoasă de cotlet de vițel pané învelit cu șuncă crudă și parmezan, desigur prăjit, apoi scăldat într-o supă specială, despre care citisem că sunt excelente. La fața locului am aflat că lasagna nu este disponibilă decât la mesele de prânz de sâmbătă și duminică, deci pas!

În atare situație, am reapelat la tagliatelle al ragù tradizionale bolognesi (14 €) și am comandat cotoletta alla bolognese (26 €), iar de băut am luat o apă minerală San Pellegrino (2 €) și două beri artizanale Apollo (12 €). Am primit din partea casei un sos de ton cu maioneză într-un foietaj, un coș cu multe produse de panificație și un bol cu parmezan din plin. Cam piperate prețurile, dar preparatele au fost curcubeu pe cerul gurii! Mi-nu-na-te!

Nota de plată a reflectat exact calitatea preparatelor și serviciul atent, astfel încât cei 60 € pe care îi menționa nu ni s-au părut exagerați, mai ales că includeau și coperto de 6 € (3€/pers.). Am plătit din nou cu cardul, desigur!

Ristorantino Vamolino

Adresă: Via de’ Poeti, 2e, 40124 Bologna

Website: https://vamolinobologna. eatbu.com/? lang=it

Tel. : +390514589956

E-mail: ristorantevamolino@gmail.com

Cel de-al doilea prânz în Bologna l-am rezervat la Ristorantino Vamolino, un local micuț și cochet situat în centro storico, foarte aproape de Bazilica San Domenico. Se remarcă prin ambianță plăcută, atmosferă intimă, de familie.

În sfârșit, venise vremea să testăm la mama ei celebra lasagna bolognese, mai-mai că plecam din Bologna fără s-o fi gustat la ea acasă.

De cum am pășit în interior, m-am prezentat cu nume și prenume la recepție, apoi am fost invitați la o masă de două persoane, unde ne-au fost aduse meniurile tipărite pe care le-am studiat, pe urmă am chemat-o pe chelneriță să facem comanda.

Eu eram hotărâtă pe lasagna pe care am regăsit-o în menu ca Lasagna classica Bolognese a sfoglia verde cotta al forno (12 €), adică lasagna cu foi verzi (de la spanac), gătită la cuptor, soțul, cu gândul rămas la cotoletta din seara precedentă, a vrut neapărat să repete cotoletta, de aceea a ales Cotoletta alla Bolognese con crema di parmigiano e prosciutto crudo, cotta nel brodo di Cappone (22 €), care s-ar traduce cotlet (de vițel) bolognese cu cremă de parmezan și prosciutto, gătit în supă de Cappone la care a mai anexat niște cartofi cu rozmarin la cuptor (5 €). De băut, am luat o sticlă de apă minerală carbogazoasă la 0,7 l (2,5 €), pentru mine un Aperol Spritz (6 €) și o bere mică Birra Moretti pentru soț (4,50 €).

Bucatele au fost grozave, porțiile bune, îndestulătoare. Nota de plată a fost de 57 € și a cuprins și coperto de 5 € (2,50 €), achitată tot cu cardul.

Concluzie

După experiențele gastronomice avute la Bolgna, am înțeles de ce acesteia i se mai spune „La Grassa” , chiar dacă nu este prea sănătoasă, mâncarea de acolo este delicioasă, nu-mi venea a crede, dar m-am convins. Aș zice că am avut parte de un adevărat festin culinar la Bologna unde ne-am bucurat papilele gustative din plin.

Dorința revenirii la Bologna apărut nu numai urmare faptului că nu am reușit să vizităm chiar tot ce ne-am propus, ci și datorită faptului că am vrea să repetăm experiențele culinare bolognese, în plus am mai avea multe feluri pe care să le gustăm.

Recomand bucătăria bolognesă, merită încercate toate preparatele tradiționale.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de irinad in 08.03.26 15:11:47
    Validat / Publicat: 08.03.26 18:46:52
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

VIZUALIZĂRI: 146 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    P20 Doppio Malto, interior
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită

8 ecouri scrise, până acum

webmaster13
    [08.03.26 18:55:46]

avem muzica!

adsoPHONE
    [08.03.26 19:04:48]

@irinad: Faine experiente, multumiri pentru impartasirea lor!

Acum vreo trei zile ma pregateam sa scriu despre Osteria Contemporanea, locul in care am luat (singura) masa in Bologna. Dar, vazand ca ati inceput dvs sa povestiti, si ca aveti mult mai multe lucruri de spus (noi am stat in oras doar o zi), m-am oprit. Ba chiar am avut senzatia ca am scapat de un fel de obligatie

Am plătit din nou cu cardul, desigur!

Eu platesc de obicei cash, desigur!

[08.03.26 19:10:49]

@webmaster13: Mulțumesc frumos!

[08.03.26 19:21:33]

@adso:

Acum vreo trei zile ma pregateam sa scriu despre 051 Osteria, locul in care am luat (singura) masa in Bologna.

Ufff! Iar m-ai luat cu dvs. ! Abia îmi promiseseși că mă tutuiești!

Eu te îndemn sincer să scrii, întotdeauna cei care citesc pentru vreo idee, vreo recomandare, vor vrea să afle cât mai multe, mai ales că, din ce înțeleg, e vorba de alt local, poate unul care ar putea fi mai căutat. Deci, e bine să nu consideri că ai scăpat de obligație, ci mai oportun ar fi să așterni câteva cuvinte despre experiența voastră, diversitatea este întotdeauna apreciată.

Aștept cu interes articolul tău! Seară bună!

P.S. Eu plătesc întotdeauna cu cardul, atunci când e posibil, defect profesional. Este foarte comod, mai ales când îl ai instalat în portofelul din telefon. Recomand! La Bologna nu cred să fi cheltuit cash mai mult de vreo 38 €, acolo unde chiar nu se putea cu cardul.

adso
    [08.03.26 20:03:23]

@irinad: În Danemarca, Suedia, Islanda, Cehia - am folosit doar cardul, nu am aflat cum arată banii lor.

În Turcia, Maroc, Egipt, India - mixt, atât card, cât și monedă locală. Dar preponderent cash, pentru că 1. este ceva mai scump dacă folosești cardul; 2. îi vezi că se bucură mai mult când achiți cu bani în mână.

În zona euro prefer să folosesc cash. Mai ales în sud - Italia, Spania, Grecia, unde, din motive pe care nu le dezvoltăm aici , plata cu cardul nu e foarte bine văzută de către comercianți.

webmaster
    [08.03.26 20:03:31]

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2026) sau anul trecut (2025) ;
    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

[08.03.26 20:29:28]

@adso: Așa cum spui, și eu în Maroc, Egipt (unde am fosr și eu, dar nu am scris deloc) am folosit aproape numai cash, în Turcia și Grecia, țările mele dragi, folosesc ambele variante orientându-mă exact cum spui și tu, să surprind bucurie în ochii lor, dar în Italia, la masă, prefer cardul, mă încurcă acel coperto, nu mai am disponibilitate de încă o taxă în plus.

În Spania sau Portugalia am folosit preponderent cardul, preferând să las cash câțiva euro pentru serviciu când am crezut de cuviință, în Danemarca, Suedia, Islanda, Cehia nu am fost, deci nu mă pot pronunța.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    [08.03.26 20:52:16]

@webmaster: Mulțumesc foarte mult, mă onorează!

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Bologna?:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)
  • pagină generată în 0.34735202789307 sec