ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Turnul Dunării, panorama asupra Vienei care te lasă fără răsuflare

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Mergând pentru prima oară la Viena, am urmărit să vizităm, atât cât ne-a permis timpul și așa destul de limitat, clasicele și reputatele obiective pe care le deține frumoasa capitală a Austriei. Acestea sunt comori de netăgăduit, fără de care ți-e rușine să spui că ai fost la Viena și nu le-ai văzut: Stephansdom, palatele Hofburg, Schőnbrunn, parcul Prater, etc.

Deși Turnul Dunării a fost cel din urmă obiectiv rezervat, dar și vizitat, debutez cu acesta povestirile despre ce am făcut la Viena și nu începutul, pentru că așa am simțit și pentru a nu ieși cumva din categoria oamenilor suciți, așa cum mă văd și eu pe mine însămi.

Nu am luat Vienna Pass (am fi putut lua pentru două zile), din cauză de croazieră pe Dunăre, voi povesti la un moment dat. După mai multă vreme de aprofundări și analize, încropisem un plan cu ce am putea să vizităm și în ce măsură s-ar realiza, primisem undă verde de la soț, apoi am purces la a face rezevări online pentru a fi mai eficienți la fața locului. Concentrasem bine cele două zile pline vieneze, însă nu-mi dădea pace Turnul Dunării căruia nu-i găsisem loc inițial, pe urmă l-am vizat cu gândul că-l înghesuim noi cumva printre picături. Dacă pentru celelalte obiective principale am rezervat ziua și ora de vizită, la Turnul Dunării am observat că biletele cumpărate online erau valabile un an de la data achiziționării, deci în situația în care nu mai reușeam să-l vedem, aveam un motiv temeinic de a reveni în mai puțin de un an la Viena pentru o priveliște de neegalat!

Așadar, am încheiat apoteotic minivacanța la Viena, urcând în Turnul Dunării de unde am avut vederi splendide asupra Vienei la apus. Și am avut parte de un asfințit superb, pe care nici măcar nu l-am căutat special ca în alte locuri, ci pur și simplu a venit de la sine ca o încununare a acelei plăcute șederi.

Ce este Turnul Dunării (Donauturm), unde se află?

Localizare: Parcul Dunării, coordonate: 48.24021100 N, 16.40984200 E

Adresă: Donauturm Aussichtsturm- und Restaurantbetriebsgesellschaft m. b. H

Donauturmplatz 1,1220 Vienna, Austria

Website: https://www.donauturm. at/en

E-mail: reservierungen@donauturm. at

Tel. :+43 1 2633572

Orar: 10,00-23,00, ultima ascensiune la 22,30, ultima coborâre la 22,45

În câteva cifre, Turnul Dunării se prezintă ca cea mai înaltă construcție din Austria (252 m), ridicată între anii 1962-1964 ca turn de observație și agrement (cu aspect filiform) și inaugurată în 16 aprilie 1964, cu prilejul Salonului Internaţional al Grădinilor. Arhitectul principal a fost profesorul vienez Hannes Lintl. Are o platformă (la 150 m înălțime) la care doritorii sunt primiți pentru a admira de sus Viena, precum și o cafenea elegantă și un restaurant de soi, prima la înălțimea de 165 m, cel de-al doilea la 170 m. De reținut că restaurantul se rotește lin, așa încât vizitatorii au parte la masă de o panoramă completă (360º) și uluitoare asupra orașului în timp ce-și savurează deliciile preferate. Există și o terasă interioară vitrată, în care accesul este permis tot timpul anului, și dă posibilitatea vizitatorilor să se bucure de perspectiva oferită din turn și în situația în care condițiile meteorologice nu sunt dintre cele mai prielnice.

Din 2016, Turnul Dunării este proprietate privată, iar în 2018 a fost renovat complet și modernizat. La baza sa, a fost extinsă oferta gastronomică diversă prin localurile Donau Café și Donaubräu, iar magazinul de suveniruri a primit o nouă față, inclusiv grădina spațioasă pentru oaspeți amenajându-se pe măsură, toate acestea fiind deschise vizitatorilor în noua formă din februarie 2019.

Cert este că Turnul Dunării reprezintă unul dintre simbolurile Vienei și, în același timp, a devenit o locație populară pentru evenimente de tot felul: cereri în căsătorie, vernisaje, aniversări, întâlniri diverse, etc.

Sursă de informare: website-ul propriu

Cum am ajuns acolo și ce ne-a oferit

Încă de acasă, am cumpărat biletele, se-nțelege, online (16 €/pers.), valabile un an de la data achiziționării, cum am mai zis. Am ajuns acolo, cu metroul pe linia U1, până la stația Altedonau și de acolo două stații cu autobuzul 20A, iar la întoarcere, am mers pe jos până la metrou, pentru a ne bucura un pic de plimbare prin parc. Informațiile acestea le-am regăsit în e-mailul primit cu biletele atașate, indicațiile fiind extrem de utile.

Biletele standard (cumpărate și de noi) asigură doar ascensiunea cu unul dintre cele două lifturi rapide, până la terasa panoramică aflată la 150 m altitudine, fiecare dintre acestea având capacitate de câte 15 persoane (cu tot cu personal autorizat), urcând cu o viteză de 6,2 m/s, care face ca în câteva zeci de secunde să fii deja la o înălțime amețitoare. Urechile începuseră să mi se înfunde imediat de la presiunea ridicată. Desigur că în situații excepționale, turnul poate fi accesat pe cele 779 scări existente, însă cazurile acestea de urgență nu cred să se întâmple decât foarte rar.

Puteam opta și pentru un bilet combinat, desigur mai costitsitor, cu intrare la restaurant sau cofetărie, pentru care am fi avut nevoie și de rezervare, dar cum nu știam nici măcar dacă vom mai ajunge acolo, am lăsat pentru altcândva bucuria aceasta. Pentru că tot suntem la capitolul bilete combinate, trebuie spus că există mai multe feluri, combinația fiind făcută și între accesul în turn și grădina zoo din parc, trenulețul din parc sau chiar cu Roata Mare (Riesenrad), rezultând prețuri mai avantajoase.

De reținut ar fi că timpul petrecut pe terasă este nelimitat, fiind permis fiecăruia să rămână cât dorește să stea și să admire priveliștea absolut spectaculoasă. Pe platformă sunt montate câteva ecrane informative, tactile, despre Viena și ceea se vede din turn, pe care le poate consulta oricine, iar terasa are marginea (parapetul) înaltă, mai sus de brâu, în scop de protecție, precum şi zăbrele solide în sus, aşa ca o colivie. Se spune că pe vreme senină, vizibilitatea foarte bună asigură să poți zări până la 80 km depărtare de Viena.

După ce am sosit, am intrat la parter, am arătat biletele, apoi am fost invitați în zona lifturilor pentru a fi preluați în momentul când ar fi sosit primul. Odată poftiți în ascensor, suntem întrebați dacă urcăm pe terasă sau la restaurant, răspundem că acum ne mulțumim doar cu priveliștea, data viitoare vom experimenta și cafeneaua sau restaurantul. Nici nu apucăm bine să ne dumirim, că ne și trezim sus pe platformă. Priveliștea este senzațională, din orice locșor. Îți taie respirația, nu alta! Se zăresc foarte bine Roata Mare (Riesenrad) din parcul de distracții Prater, Stephansdom cu turnurile sale, Primăria (Rauthaus), colina Kahlenberg, iar Dunărea și insula sa sunt de-a dreptul fantastice. În plus, ajungând la apus, iar acesta fiind perfect vizibil, deoarece ziua fusese senină, nuanțele cerului transpuse în oglinda apei și atmosfera erau feerice, chit că era cam aglomerat, pentru că alți vizitatori vânaseră special aceste momente.

Ne-am desprins cu greu din loc, practic după ce soarele a coborât de-a binelea după coline și, pe urmă, îmbătați de atâta frumusețe, am luat-o ușurel pe aleile parcului până la stația de metrou.

Concluzie

Pot spune că urcușul în Turnul Dunării a fost o experiență minunată pe care aș mai repeta-o negreșit cu ocazia revenirii la Viena. S-a dovedit deopotrivă de frumoasă și de relaxantă, nu degeaba înșiși vienezii folosesc această capodoperă tehnică ca pe un loc de recreere în care merg să vadă orașul de la înălțime și să-și încarce retinele cu imgini de neegalat. Îți clătești ochii, nu alta!

De la o vreme, de pe adresa de pe e-mail a turnului primesc constant invitații pentru petrecerea de Crăciun sau Revelion la restaurant, inclusiv meniu și program, prezentate într-o formă aproape irezistibilă. E clar că vienezii știu să atragă clienții într-un mod foarte plăcut.

Vă rog, atașați următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=V9HPC-uTkko

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 28.10.22 18:13:28
Validat / Publicat: 28.10.22 19:15:01
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AUSTRIA

VIZUALIZĂRI: 1881 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Turnul Dunării
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 53300 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.10.22 19:14:27]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[28.10.22 19:24:57]
»

@irinad: Ce frumos! Acolo am fost si eu cu familia mea in 2015 si am facut o scurta oprire la resturant si am baut ceva in timp ce restaurantul ne oferea cea mai frumoasa priveliste asupra orasului. Si pot spune ca este singurul loc unde unde se invarteste locul cu tine fara sa fii ametit.

Intradevar privelistea este minunata si daca ai noroc de vreme buna cu atat mai bine. Noi am fost pe o vreme mohorata de inceput de decembrie, insa asta nu ne-a impiedicat sa ne bucuram de atmosfera.

Si pot sa iti spun ca restaurantul despre care iti povesteam este pe traseul lui U1, mai aveai de mers 4 statii , stii data viitoare.

Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

irinadAUTOR REVIEW
[28.10.22 19:37:08]
»

@webmasterX: Mulţumesc!

irinadAUTOR REVIEW
[28.10.22 19:47:42]
»

@mishu: Şi eu am zis la fel, că priveliştea din turn este de vis şi cred că mi-ar fi părut tare rău dacă nu ajungeam. Sincer, regret şi că nu am rămas la restaurant, dar pentru masă ne-am întors în Parcul Prater unde mai fuseserăm cu o zi înainte şi ne cucerise un preparat care arăta senzaţional la localul unde nepoata mea ne dusese pentru ceva tradiţional.

Am avut noroc de vreme bună, am avut noroc şi mai mare de un apus de poveste, dar din turn te poţi bucura de panoramă pe orice vreme, important este să ai bună dispoziţie.

Si pot sa iti spun ca restaurantul despre care iti povesteam este pe traseul lui U1, mai aveai de mers 4 statii , stii data viitoare.

Ce bine mi-ar părea dacă ar exista şi o dată viitoare (adică sper în sinea mea), atunci îţi voi cere detalii şi instrucţiuni precise.

Mulţumesc pentru ecou, vizită, vot, aprecieri! Seară bună!

webmaster
[28.10.22 19:58:49]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

irinadAUTOR REVIEW
[28.10.22 20:35:05]
»

@webmaster: Mulţumesc frumos!

maryka
[29.10.22 09:39:49]
»

Ai început spectaculos povestea despre Viena! Ce poate fi mai frumos decât un apus surprins nu oriunde, ci la mare înălțime, astfel încât ziua ta de plimbări să fie încheiată ca o poveste! Iată că a ieșit perfect asta, deși poate nu ai plănuit-o astfel! Câteodată ies mai bine așa multe lucruri. Mai ales în ultimul timp, nu?

Mi-a plăcut tot ce-am văzut, așa că acum aștept restul poveștii. Cum nu am fost de mult acolo, mă voi bucura pentru tot ce ai de spus!

Să ai un weekend minunat! Pupici, cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
irinadAUTOR REVIEW
[29.10.22 15:41:24]
»

@maryka: Mă bucur că te-am făcut să-ţi aminteşti de Viena, de propria ta experienţă acolo. Pentru mine a fost un prim contact, foarte foarte scurt, însă fructuos având parte şi de contribuţia nepoatei mele într-o anumită măsură.

Ştii că întotdeauna suntem de părere că lucrurile se văd mult mai frumos de sus, de aceea pe unde mergem încercăm să avem şi o perspectivă de la înălţime asupra acelui loc, dacă e posibil. De data aceasta, la Viena am avut norocul să experimentăm acest lucru de trei ori: de aici din Turnul Dunării, din turnul sudic al Catedralei Stephansdom şi de pe două coline de la periferia Vienei. A fost minunat de fiecare dată, sper să mai povestesc.

Desigur că şi lucrurile neplănuite pot ieşi uneori chiar mai bine şi mai frumos decât cele programate, nu o singură dată ni s-a întâmplat să avem parte de surprize de proporţii. Recent, am fost martorii unui eveniment extrem de plăcut, dacă e să mă refer la lucruri fortuite.

Îmi pare bine că prin intermediul articolului meu ţi-am adus mai aproape imagini ale frumoasei Viena.

Şi ţie îţi urez o după-amiază frumoasă şi un weekend pe măsură! Te îmbrăţişez cu drag!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
valentinag
[31.10.22 14:49:59]
»

Desi am fost de multe ori la Viena, n-am ajuns la turn niciodata. Data viitoare il trec clar pe lista, alaturi de restaurantul de care vorbeste mishu.

irinadAUTOR REVIEW
[31.10.22 18:19:44]
»

@valentinag: Păi, n-ar fi rău să le vizitezi pe amândouă: turn şi restaurant, cred că-ţi vor plăcea amândouă, ordinea o stabileşti tu! Mă bucur dacă am reuşit să te fac să te gândeşti să vizitezi turnul. Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, maryka, mishu, valentinag
Alte impresii din această RUBRICĂTurnul Dunării - Donauturm (Parcul Dunării):


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063078165054321 sec
    ecranul dvs: 1 x 1