ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2024
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Complexul arheologic Qutb, sau prima impresie despre un obiectiv turistic în India

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După un somn iepuresc, că doar vine Paștele :) la Leela Ambience New Delhi vezi impresii, un duș revigorant și un mic dejun și mai revigorant a urmat vizita obiectivelor turistice din New Delhi, acelea descrise în program. Programul nu eu l-am făcut așa că m-am conformat, și așa era destul de condensat și obositor. Reamintesc faptul că am avut parte de un sejur cu excursii, vizite incluse, câte 2 zile la o localitate, astfel erau vizitate cele mai importante obiective, o vizită pe cont propriu într-un timp atât de scurt nu mai era posibilă.

Am fost foarte mulțumit și așa cu acest sejur, mi-am făcut o mică idee despre India.

Câteva cuvinte despre New Delhi

New Delhi capitala Indiei se află în nordul țării la o altitudine de 215m deasupra mării. În zona centrală a capitalei New Delhi locuiesc aproximativ 250000 oameni iar în toată zona metropolitană cu toate suburbiile existente locuiesc cca 20 milioane indieni.

Orașul a devenit capitală în 1911. Înainte de această dată capitala Indiei a fost Calcutta (Kolkata) aflat în estul Indiei. În această schimbare de statut al orașului în capitală britanicii au jucat un rol important, India aflându-se sub ocupație britanică în acea perioadă. Probabil din acest motiv limbile oficiale sînt atât hindi cât și engleză. Am observat personal cel puțin în orașe că indienii vorbesc în engleză între ei. În provincie vorbesc mai mult în hindi între ei.

Multe clădiri emblematice s-au construit după 1911. Clădirile, palatele președintelui, clădirile administrative, India Gate (poarta Indiei) alte clădiri importante s-au construit după ce a devenit Delhi capitală. Populația s-a concentrat în jur, orașul s-a dezvoltat, astfel a devenit una din cele mai întinse și populate orașe din India. Are chiar și o zonă cu clădiri înalte.

Personal am avut șansa să vizitez câteva clădiri emblematice, câteva clădiri istorice, religioase și mai ales să savurez spectacolul străzii fie din mijlocul de transport fie pe jos. Cred că spectacolul străzii în sine a fost mai interesant pentru mine decât obiectivele turistice.

Despre complexul arheologic Qtub

Complexul arheologic Qtub este format din moscheea Quwwat-ul -Islam, minaretul Qtub, clădirile administrative ale complexului mai mult sau mai puțin conservate și zidurile de împrejmuire parțial conservate.

Acest complex s-a construit în anul 1193 la ordinul generalului Qutb al-Din Aibak fondatorul dinastiei sclavilor. Moscheea a fost construită după victoria unei armate musulmane ale imperiului Ghurid, iar materialul folosit a fost chiar piatra de la ruinele unor temple hinduse tocmai distruse.

În prezent este un important obiectiv turistic, face parte din istoria locului, este interesant atât pentru turiști indieni cât și pentru turiști străini.

Orar de vizitare și prețuri

Complexul arheologic se poate vizita de luni până duminică între orele 7.00-17.00 pe tot parcursul anului. Tarifele sînt diferite la turiștii indieni și la turiștii străini. Dacă indienii plătesc 40 INR cash sau 35 INR cu cardul turiștii străini plătesc 600 INR cash sau 550 INR cu cardul. Asta însemană 2.24 lei vs 33.6 lei 1 INR la momentul vizitei fiind 0.056 lei. La intrare există o parcare încăpătoare atât pentru autoturisme cât și pentru autocare. Vânzătorii ambulanți sînt la datorie precum și hoții de buzunare. Este o îngrămădeală generală, indienii stau la coadă cu sutele, ghișeul străinilor este aproape liber, omul alb are prioritate peste tot.

Adresa complexului :

Seth Sarai, Mehrauli, New Delhi, Delhi 110030, India

Structura complexului Qtub Minar

Clădirile mai mult sau mai puțin conservate se află pe mai multe hectare de teren și sînt împrejmuite. Există o împrejmuire actuală și păzită și pe urmă pe alocuri observăm împrejmuirea originală în formă de ziduri de apărare mai mult sau mai puțin înalte.

Dinspre intrare se va intra printr-o poartă fizică și se va ajunge într-o zonă de parc îngrijită cu multă vegetație, flori, arbuști și multe veverițe care mișună pe acolo. Aproape îți mănâncă din mână dacă ai cumva ce să le dai.

Imediat după intrare se va accesa Masjid, prima zonă arheologică compusă din ziduri de incintă, ruine și alte monumente mai mult sau mai puțin conservate.

Următoarea zonă din dreptul acestuia este proximitatea minaretului Alai Minar. Acesta este o ruină un minaret gros, foarte lat la bază dar ciuntit fără vârf. Dincolo de Alai Minar se află ziduri de incintă pe urmă strada, astfel o luăm la stânga spre celelalte zone.

Puțin mai în spate stânga de Alai Minar se află mauzoleul/mormântul regelui mamluk Iltumish (1211-1236) Este un mauzoleu și mormânt bine conservat aici în complex.

Venind înapoi fix în dreptul Alai Minar la stânga intrăm în curtea celui mai vechi moschee Quwwat-ul-Islam. Traducând această denumire aflăm că înseamnă măreția islamului.

În curtea moscheii bine conservate mărginite de stâlpi găsim mai multe obiective câteva morminte a conducătorilor vremii și un stâlp de fier cu inscripții în limba sanscrită. Acest stâlp se afla în fața unui templu din Udayagiri și a fost adus în Delhi în anul 993 de către regele hindus de atunci Anangpal. Ulterior a ajuns în acest complex iar în prezent este admirat de noi turiștii.

În colț se ridică majestuos Minaretul Qtub la înălțimea de 73 de metri. Este un minaret înalt cel mai înalt din lume. Nu se urcă în minaret este interzis atât pentru indieni cât și pentru turiști. Scările (379 buc.) nu sînt în cea mai bună stare și astfel o mulțime de turiști le-ar deteriora și mai mult. Dar se poate admira de la baza sa de 14 m diametru.

Lângă minaret se află o clădire cu o cupolă se poate intra se poate admira dinăuntru. Se numește Alai Darwaza și reprezintă poarta sudică de intrare în moschee.

Nu departe de această construcție-poartă se află Mauzoleul Iltutmish al treilea rege mamluk (a condus India de nord între anii 1211-1236). La est de poartă clericul islamic Imam Jamim are mormântul.

În final în spatele complexului zona vestică se află complexul mormântului lui Alauddin Khalji (1266-1316) guvernatorul Awadhului în sultanatul Delhi.

Vizita mea

La cumpărarea biletelor de intrare de către ghid, (acestea erau incluse în prețul sejurului) am primit jetoanele de plastic. Acestea arată ca niște monezi de plastic și nu se introduc nicăieri se pun pe un cititor. La ieșire acestea se vor introduce definitiv într-un aparat deci trebuie avută grijă de acestea pentru a nu le pierde.

De asemenea având în vedere căldura existentă (erau zilnic cca 38-39 grC ziua) n-ar trebui să lipsească șapca/o pălărie pentru protecție solară și multă apă. Apa aveam la dispoziție zilnic cât am avut nevoie.

După intrare ghidul a explicat despre toate obiectivele turistice aflate în complex după care am primit timp liber aroximativ 1.5 ore, suficient pentru vizită.

Personal am vizitat obiectivele în ordinea descrisă mai sus, am făcut multe fotografii din care o să aleg câteva pentru articol. Erau mulți turiștii indieni dar nu era deranjant este mult loc liber pe acolo. Dacă vizitatorul obosește sînt destule locuri de stat jos la umbră, complexul neducând lipsă de copaci cu o coroană deasă.

În final am fost foarte mulțumit de această primă vizită arheologică din India și m-am așezat cu nerăbdare în autocar pentru ca să ne ducă cât mai repede la următoarul obiectiv...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 28.04.24 22:14:59
Validat / Publicat: 29.04.24 02:40:34
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 404 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Complexul Qtub,New Delhi,minaretul Alai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Michi
[29.04.24 10:51:14]
»

@AZE: Si doar India era prinsă la must see dar nu a mai fost să fie. O las pentru următoarea reîncarnare.😍 Nu citesc despre hoteluri şi restaurante că până ajung eu acolo se schimbă configuraţia🤣. Frumos review, mai aştept impresii descriptive.

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[29.04.24 16:23:46]
»

@Michi: Sarut mana. Aveti umor asta stim de mai mult timp 😀👍

Pai da, o sa mai scriu despre India dar mai putin decat despre Australia. Si sejurul a fost mai scurt decat cel de la antipozi.

Sarbatori fericite Va doresc

doinafil
[29.04.24 22:12:51]
»

Hop și eu cu bonusul, sunt al 20-lea votant al articolului, dar pozele le-am văzut mai devreme!

În colț se ridică majestuos Minaretul Qtub la înălțimea de 73 de metri. Este un minaret înalt cel mai înalt din lume. Nu se urcă în minaret este interzis atât pentru indieni cât și pentru turiști. Scările (379 buc.) nu sînt în cea mai bună stare și astfel o mulțime de turiști le-ar deteriora și mai mult. Dar se poate admira de la baza sa de 14 m diametru

Dacă eu aș avea putere de decizie acolo, aș dispune înlocuirea treptelor vechi cu unele noi, pentru ca turiștii să urce până sus, să admire de-acolo ce este împrejur! Dacă mi s-ar aproba și introducerea unei taxe - modice, bineînțeles - pentru asta, ar fi foarte bine și pentru municipalitate, dar - și mai bine - pentru turiști!

Felicitări și... aștept continuările! Până atunci, ca de obicei, mulți

AZEAUTOR REVIEW
[29.04.24 22:21:55]
»

@doinafil: Sărut mâna. Păi da, eram unul din cei care urcă în turn în ciuda căldurii de 38gr. Asta ca să vezi și de sus ceva că nu ai voie cu drone. Am observat în multe locuri cu obiective turistice din India că există plăcuțe cu semne interzis dronelor. Era și aici la Qutub complex o asemenea plăcuță. Ms pt vizită, ecou și vot, o seară faină

iulianic
[29.04.24 23:23:18]
»

@AZE: Scrie, scrie, bunule coleg sibian! Odată și odată tot voi ajunge și eu în India. Voi avea nevoie de documentare, măcar că posed un ghid complet India. India este o țară cu multe obiective interesante din punctul meu de vedere. Singurele mele temeri sunt temperaturile prea ridicate și mai ales mâncărurile lor prea picante.

Aștept cu interes și celelalte relatări despre călătoria ta în India!

AZEPHONEAUTOR REVIEW
[30.04.24 14:12:14]
»

@iulianic: Buna ziua.

Exista remediu la ambele temeri ale Dvs.

Exista suficienta mancare nepicanta si este si marcat corespunzator. Pentru ca mie imi place asa picanta sste alta poveste. Mai era un turist ca mine.

Pe urma cu caldura va veti descurca. Intre vizite este suficient ragaz in autocare la racoare. Baniesc ca nu veti vizita pe cont propriu si circulat cu un taxi/autobuz local😀

Multumesc pt vizita,vot si ecou

iulianic
[30.04.24 15:58:44]
»

@AZE: Aaa, nici nu mă gândesc - nici măcar nu îndrăznesc să gândesc - să vizitez India pe cont propriu. Și încă singură. Sunt destui cei care privesc cu dispreț acest gen de călătorie - mă refer la excursiile în grup, organizate de o agenție turistică - dar în cazul meu nici nu se pune problema. În țară, da, mai plec singură, dar în străinătate nu.

În ceea ce privește mâncarea picantă, mă bucur de ceea ce-mi spui. Nu pot uita o salată în Turcia - bună, proaspătă, minunată - dar printre frunzele verzi se rătăcise intenționat și un ardei iute tăiat în bucăți mari. Una din bucăți a nimerit în furculița mea... În tot sejurul turcesc nu m-am mai atins de salatele verzi care ar fi putut camufla... dușmanul.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Delhi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072916984558105 sec
    ecranul dvs: 1 x 1