GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cetatea eternă prin ochii a doi îndrăgostiți cu buget redus
Mini-turul nostru continuă în povești...
Primele 3 zile au fost dedicate Romei, cetatea eternă. Nu am ales Roma Pass, întrucât aveam planul făcut de acasă, acesta neincluzând foarte multe obiective acoperite de Pass. Transport nu ne trebuia, căci suntem tineri și picioarele ne țin kilometri întregi.
Să purcedem!
Prima zi ne-am cazat la Domus Castrense (vezi impresii) și am plecat spre Colosseum. Trebuie să vă spun că toți ne facem planuri de acasă, dar Roma e copleșitoare la prima vedere (și la următoarele, în opinia mea). Trebuie să vă opriți în loc și să respirați orașul. Să vă bucurați de moment și să nu alergați între obiective. Toate se vor vedea în viața asta, dacă e scris să se vadă de ochii noștri. E păcat să fim doar turiști, nu călători îndrăgostiți de locurile văzute atât cu ochii, cât și cu sufletul.
Scuzați paranteza. Am ajuns la Colosseum, unde am fost uimiți de mărimea gigantului, așa că jumătate de oră am stat pe un pod dinspre strada Cavour, unde am admirat priveliștea. Apoi ne-am îndreptat spre intrare, unde, după controlul anti-tero (unde nu am stat deloc), spre suprinderea noastră nu erau decât vreo 50 de oameni, o coadă decentă, care mergea pe două rânduri paralele, urmând ca în fața ghișeelor cele două rânduri să se desprindă în 5-6 artere. Totul a mers foarte repede. Am stat aproximativ 10 minute. Am cumpărat două bilete combo (pentru Colosseum, Forul roman și Dealul palatin), unul întreg, unul redus la jumătate (vârsta mea fiind sub 25 de ani). Am arătat buletinul pentru a demonstra vârsta.
Colosseumul este un simbol al Romei și nici nu ar avea cum să fie altfel. Gigantul este impunător și demn de uimirea noastră. Intrarea poate părea pentru unii dintre noi desuetă. Că doar "ce se vede pe afară, se vede și pe dinăuntru". Nu este asa, întrucât rămâi mut în fața construcției privită pe interior. Numai gândul că acel amfiteatru a fost construit în anul 80 și noi, 1936 mai târziu, ne uităm uimiți la arenă... muți!
După Colosseum a urmat Arcul lui Constantin, care este o frumusețe arhitecturală, cu niște detalii excepțional croite. Ne-am îndreptat spre Forul roman și Dealul Palatin, unde marea uimire a fost canalizarea. Eu nu sunt o specialistă în antichități, nici în istorie. Așa că nu vă faceți cruce că m-a impresionat o canalizare de dinainte de Hristos. Atâta poate o fată care nu are canalizare în comuna ei, la țară, în 2016... să se oprească în loc, în mijlocul Forului Roman și să exclame "of, Doamne! ". Ce să vă mai povestesc despre grandoarea stâlpilor ce au rezistat atât de mult în timp, prin anotimpuri și cutremure? Noi eram niște oameni mici în fața istoriei vii.
Priveliștea din grădinile de pe Dealul palatin nu poate fi exprimată în cuvinte. După ce am admirat Forul de jos, dintre temple antice, simțindu-ne prea mici, am ajuns în acel loc, unde aveam istoria întinsă la picioare. De neprețuit.
Trebuie precizat că la data la care am fost noi, nu se puteau cumpăra bilete combo decât de la Colosseum, fapt datorat - probabil - orei târzii (după 17).
De la ieșirea din For am înaintat pe Via dei Fori Imperiali, strada ce pornește de la Colosseum și traversează centrul, ajungând la Altare Della Patria, monumentul dedicat lui Vittorio Emanuele al II-lea, părintele patriei. Acesta este o construcție impunătoare, care face notă discordantă cu antichitățile din zonă, prin marmura albă și ornamentele de pe clădire. În lateralele altarului sunt două fântâni, reprezentând cele două mări, Adriatica și Tireniana. Altarul este reprezentat de statuia lui Vittorio Emanuele al doilea, călare pe un armăsar imens, sub aceasta aflându-se statuia zeiței Roma. Ne-am odihnit pe treptele din interiorul monumentului, unde era umbră și o priveliște deosebită.
Întorcându-ne spre casă, ne-am oprit să admirăm Columna lui Traian, noi fiind singurii oameni care ne-am întrerupt drumul în dreptul ei. Aceasta ne-a trezit emoții ținând cont că aduce în memoriile tuturor victoria lui Traian în Dacia. Monumentul se află în Forul lui Traian.
Am încheiat seara luând cina la restaurantul La gallina bianca, aflat pe strada Via Antonio Rosmini, un restaurant recomandat de @adri-nico, loc în care am mâncat o pizza excepțională.
A doua zi a fost un maraton chiar și pentru noi, obișnuiți cu sportul. Am făcut o primă oprire la Fontana di Trevi, pe care am găsit-o extraordinar de frumoasă, în orele dimineții, când lumea nu se strânsese în jurul ei.
Am ajuns la Treptele spaniole, care erau încă în reconstrucție, deci închise publicului. Piazza di Spagna este un paradis al cumpărăturilor, fiind înconjurată de magazine de marcă, precum Gucci, Versace, Chanel. Noi suntem pe low budget sistem așa că înaintăm.
Am luat metroul până la Vatican, unde ne-am propus să vizităm doar Basilica și Cupola, neavând suficient timp pentru Muzeu.
Intrarea în biserică este gratuită. Trebuie să stăm la coadă pentru a face controlul anti-tero, fiind destul de greu dacă ai norocul să nimerești în spatele unui grup de pelerini. Noi am zăbovit aproximativ 20 minute.
Nu voi da prea multe detalii despre Basilica San Pietro, întrucât s-a scris atât de mult și de frumos, încât cuvintele mele ar fi de prisos. Voi spune doar că este o construcție impunătoare, cu detalii și picturi de o frumusețe de neînchipuit. Totodată trebuie să știți că spiritualitatea cuvenită unui asemenea loc este zero. Mulțimea de vizitatori gălăgioși, blițurile aparatelor foto și îmbulzeala fac ca religia și credința să fie pe locul 2, în detrimentul turismului atât de promovat.
Am petrecut două ore în Basilică, după care ne-am îndreptat spre coada de la intrarea în cupolă, unde am plătit 6 euro de persoană pentru a urca pe trepte. Contra sumei de 8 euro puteți urca o parte din totalul de 554 de trepte cu liftul. Trebuie să știți că acea parte este cea mai ușoară și extrem de accesibilă pentru oricine. Partea cea mai grea de la lift începe! Eu nu aș recomanda urcarea unei persoane corpolente ori cu probleme medicale, chiar dacă există butoane SOS extrem de dese.
Priveliștea de pe Cupolă este deosebită, fix ca în poze. Tocmai din acest motiv toată lumea încearcă să își facă un selfie lipindu-se de gardul ce împrejmuiește cupola, blocând deseori accesul. Locul este strâmt și aglomerat. Am încercat să evităm grupurile, găsindu-ne un loc unde să savurăm vederea. Asta s-a întâmplat la polul opus de Piazza San Marco, spre grădinile papale. Toți încercau să facă fotografia cunoscută către piață, centrând obeliscul din mijlocul pieței. Noi am admirat grădinile Papei, Roma de departe și, fugitiv, am tras și noi un cadru strâmb al pieței centrale. :)
Coborârea este aproape la fel de grea ca urcarea. La mijlocul ei se găsesc toalete și o cișmea unde vă puteți umple sticlele. Tot aici, la jumătatea drumului, vă aflați de fapt în spatele statuilor ce se observă de jos, din Piazza San Marco. Mi-a plăcut să fim atât de aproape de ele.
În total am petrecut aproape 5 ore în Vatican, ore pe care nu le regret nicio secundă.
Am pornit pe jos spre Castelul Sant Angelo, pe care însă nu l-am vizitat, lăsându-l pentru o altă escapadă. Ne-am oprit pe malul Tibrului pentru a admira priveliștea, iar mai apoi în parcul ce desparte Castelul de Curtea Supremă de Casație, pentru a ne odihni. Curtea Supremă de Casație este o clădire emblematică, turiștii oprindu-se la podul ce trece prin fața Castelului, necontinuându-și drumul spre instanța supremă. Pentru noi are o semnificație aparte, așa că am ținut neapărat să o vedem.
De aici am pornit către Piazza Navona, unde am admirat cele trei fântâni, fiecare deosebită în felul său aparte, însă preferata mea a fost Fântâna celor patru râuri. Tot aici am umplut sticlele de la o cișmea foarte solicitată, cel mai probabil datorită poziționării. De jur împrejur există tot felul de restaurante și cafenele, cu prețuri destul de mari (un fel principal 20 euro în medie).
Drumul nostru a continuat către Pantheon. Aici intrarea este gratuită. Este cea mai bine conservată construcție din Roma și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Acoperișul este punctul cel mai privit și fotografiat, fiind o poză must-have cea în care telefonul mobil este pus pe podea, iar fotomodelele (în speță, noi) ne uităm spre camera foto, care va surpinde razele soarelui de deasupra noastră, cum coboară din acoperiș. Însă Pantheonul este mai mult decât un acoperiș, el găzduind mormintele regilor Vittorio Emanuele al doilea, Umberto I, dar și a lui Raphael.
Următoarea oprire a fost la Templul lui Hadrian. Un perete al acestuia este încă în picioare, împreună cu 11 dintre coloanele de 15 metri înălțime, pe o bază de 4 metri. Se pot vedea găurile de pe fațada templului, care nu este atât de bine conservată ca și coloanele.
Ne oprim apoi într-un loc interesant, la Via della Quattro Fontane, sau, mai bine zis, intersecția celor 4 fântâni, mai puțin cunoscute de turiști. Biserica San Carlo alle Quattro Fontane se află aici, la intersecția celor patru fântâni, o basilică ce este opera celebrului Borromini. Sursele spun că arcada și tavanul acestei biserici redau tristețea și depresia de care suferea acesta, el sinucindu-se după finalizarea construcției.
Intersecția este deosebită nu doar pentru existența bisericii, cât și pentru arhitectura fiecărei fântâni, dar și pentru apa extrem de rece care circulă prin acestea. Turiștii au acces la apa din ele, însă nu cred că este potabilă. Însă dacă vă doriți să vă răciți mâinile într-o zi fierbinte de august, acest loc este raiul pe pământ.
Ne-am întors la hotel pentru o scurtă relaxare, urmând să ieșim pe noapte, la ora 22, pentru a experimenta o Romă mai goală și mai romantică. Am trecut pe lângă Colosseum, Altarul patriei și Forul lui Traian. Pe rămășițele clădirilor vechi se proiectau imagini dintr-o Cetate antică, probabil filme vechi. Am luat cina la același restaurant și ne-a plăcut orașul gol. Avem o slăbiciune pentru orașele mari la ore nepotrivite, dar știm că așa cum și noi dorim să vedem o metropolă, așa își doresc și alții, deci nu putem condamna oamenii pentru aglomerația de pe zi.
A treia și ultima zi a fost dedicată celor două biserici cunoscute din Roma, Biserica Santa Maria Maggiore si Biserica San Pietro in Vincoli. Dacă la prima există control anti-tero și o mulțime de turiști, cea de-a doua impune exact spiritualitatea pe care o caut eu în biserici.
Prima este impunătoare atât din exterior, cât și din interior. Cele trei altare sunt deosebite, cu picturi imense ori sculpturi ce atrag admirația tuturor. Tavanul din Basilica Santa Maria Maggiore este cel mai fotografiat punct din biserică, detaliile acestuia fiind, într-adevăr, excepționale.
Cea de-a doua biserică este mai puțin vizitată. Aici se află lanțurile cu care a fost închis Sfântul Petru, de unde și numele basilicii. Lanţurile sunt păstrate într-un relicvar sub altarul principal. Tavanul central are o superbă frescă a lui Giovanni Battista Parodi. Statuia lui Moise realizată de Michelangelo (pe lângă lanţuri) este o altă atracție a acestui loc. Pentru a lumina statuia se introduce o monedă de 1 euro, dar nu sunt multe persoane dispuse să dea acești bani. Nici noi nu am fost și nu din cauza sumei, ci că ni s-a părut exagerat să luminăm o statuie așa frumoasă și "vie".
Cu asta se încheie vizita noastră în Roma. Ne revedem în Florența!
Trimis de cloverina in 20.08.16 18:32:03
- A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cloverina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Draga mea micuta fata de la tara unde nu exista canalizare,
Ai scris un review excelent si meriti toate aplauzele. Din pura intimplare am deschis anuntul primit pe mail si gindeam in sinea mea " ia sa vad ce se mai aude de la Roma".
De batrina ce sint, nici numele nu ti l-am recunoscut ca fiind acel utilizator ce mi-a multumit pentru pontul de la Gaina Alba. Abia cind am ajuns in dreptul ala cu povestea, mi-am adus aminte.
Ma mira faptul ca e control antitero la Santa Maria Maggiore. Parca nu era cind am fost noi. Dar cu teroristii astia...
Inca o data felicitari pentru review!
@adri-nico - Sarut mana pentru apreciere si, mai ales, pentru recomandarea excelenta a restaurantului. Am mancat atat de bine acolo, incat am revenit doua seri la rand!
In ceea ce priveste controlul anti-tero, din pacate, acesta exista aproape peste tot in Roma. Cand ti-era lumea mai draga vedeai verificari facute la intrari ori baieti cu PM-uri la brat. Inteleg precautia in astfel de situatii, insa logica nu era intotdeauna imatabila. Spre exemplu, la Pantheon nu era niciun fel de control si niciun baiat cu mitraliera in zona (sau cel putin nu vizibil ochilor nostri vigilenti) si un atentat in acea zona ar fi devastator. Pe cand un control al bagajelor la Santa Maria Maggiore ni s-a parut desuet...
Acuma, eu nu pot gandi ca un terorist, dar presupunand ca as vrea sa dau o lovitura, de ce as da intr-o biserica, fie ea si extra-cunoscuta, si nu m-as duce la Pantheon, loc atat de cunoscut in lumea toata?
Eh, traim vremuri ciudate! Vremuri cu copii mai mici decat mine care tin pusti in mana si conduc masini blindate.
@webmaster - am o rugaminte. Daca se poate, as dori o trimitere din articolul Mini-tur prin taramuri italienesti catre acest articol, caci mi-ar placea sa se continue articolul referitor la transport cu articolele ce descriu vizitele prin orasele din Italia. Multumesc!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@cloverina - Dragi frumoși tineri, îndrăgostiți și cu buget redus: felicitări!
Și pentru vacanță și pentru articol.
Ce noroc ați avut cu pozele că nu ați fost sufocați de indieni.
@cloverina - Îți doresc din suflet să ai parte de multe zile pe tocuri acolo unde îți dorești. Trebuie doar să ai ambiție și să înveți mult și bine. Succes dragă copilă!
@krisstinna: Mulțumim!
Sufocați de indieni? Am fost extra, mega, ultra exasperați de asiatici. Nu am vrut să scriu în recenzie despre asta, pentru că încerc să fiu Zen. Chiar și acum când scriu despre ei, mi se ridică un pic părul în cap. Eu sunt o persoană extrem de tolerantă și îmi plac oamenii pentru că sunt oameni, nu datorită vreunei apartenențe de vreo națiune, însă în acest concediu am avut parte de grupuri imense de asiatici peste tot pe unde mergeam.
Efectiv ajungeam la un obiectiv turistic și era o mare de japonezi, coreenii și alte nații. Și sunt extrem, dar extrem de gălăgioși. Poate este din cauza proeminenței vocalelor din limba lor, însă senzația e de țipăt continuu.
Of, că mi-am scris năduful!
@krisstinna: Mulțumesc! Deocamdată mă mulțumesc cu tocurile pe treptele unei instanțe din România. Dar să dea Dumnezeu ca măcar în vizită să ajung și la Curtea de Casație din Roma.
@cloverina -
Felicitări pentru impresii, pentru modul de organizare a vacanței, pentru spiritul de organizare și cel de observație și, nu în ultimul rând, pentru limba română clară și corectă în care te exprimi (și cu diacritice, în plus! ).
Cât despre locurile văzute, îți urez să revii cât mai curând pentru a completa ceea ce nu ai putut vizita de data asta.
Călătorii frumoase în continuare îți urez!
@Costi: Mulțumesc, mulțumesc, mulțumesc!
Iubesc diacriticele și sufăr când sunt pe un laptop nou, unde nu am voie să configurez scrierea după bunul plac.
Ai vazut ca Moise al lui Michelangelo are doua coarne mici?
@Radu Tudoran: Amuzant, dar da! Am râs pe loc de capul statuii și am zis că sigur e o ironie a artistului față de biserică. Ulterior, ajungând în tren, unde beneficiam de Wi-Fi gratuit, am căutat detalii despre coarnele nărăvașe. Am fost puțin dezamăgiți să realizăm că a fost o eroare și nu o ironie.
Eu sunt o persoană credincioasă, însă duc o luptă (mai mult interioară) cu biserica și afacerile sale de-a lungul timpului. Astfel că ironiile, sarcasmul și glumele (bune, evident) față de un anumit abuz dintr-o anumită perioadă a vremii mi se par întotdeauna savuroase. Cine știe? Poate Michelangelo chiar a avut în cap ceva mai mult decât o eroare și acesta a fost doar pretextul bisericii în fața unei asemenea opere de geniu.
@cloverina -
Abia acum am reușit să citesc articolul tău - era însemnat în mail-ul meu ca ceva important de citit în liniște - și cred că nu te îndoiești când spun că mi-a plăcut mult și cu mare drag am votat "fericirea romană". Este deosebit din toate punctele de vedere, plus că ai niște poze foarte frumoase. Felicitări și multe vacanțe frumoase să aveți voi doi!
Ca o completare, controlul sporit în biserici este de înțeles și în viitor probabil va fi și mai sever, este logic în aceste perioade mai înnourate mondial.
@elviramvio: Cu mult drag mulțumesc și eu! Am roșit la un asemenea ecou frumos.
Italienii au cele mai frumoase femei, majoritatea românce!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2023 City break Roma 2023 pe cont propriu — scris în 30.04.23 de Keyla din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Oct.2019 Cum arata Roma in 4 zile — scris în 27.10.19 de MONITA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 La pas prin Roma - On the Budget — scris în 02.10.19 de puiu din RESITA - RECOMANDĂ
- Mar.2019 Obiective turistice GRATUITE in Roma — scris în 03.07.19 de Ode19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Apr.2018 Roma Aprilie 2018 — scris în 02.05.18 de Traveleru din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Sfaturi practice pentru Roma — scris în 24.09.17 de Costas1 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Sfaturi utile la Roma — scris în 02.07.17 de OANA PANDELE din BUCURESTI - RECOMANDĂ