ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sannicolau Mare
ÎNSCRIS: 24.07.08
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Schitul Sihla-o oaza duhovniceasca

TIPĂREȘTE

Am avut ocazia sa ajung aici pentru prima data la sfarsitul lunii septembrie, cand ma indreptam inspre Bucovina. Dupa ce am vizitat Manastirea Agapia, am vazut un indicator care informa ca la 8 km, din spatele manastirii, (pe un drum forestier destul de bunicel), se poate ajunge la Schitul Sihla.

In urma cu cativa ani am mai fost pe aici, cu inca niste prieteni, fiecare cu masina lor si la o rascruce de drumuri, fara indicator, ne-am pierdut unii de altii, noi ajungand la Agapia si ei aici, la Schitul Sihla. Intr-un final, dupa multa panica, ne-am intalnit, pe atunci nefiind aparute telefoanele mobile, dar imi ramasase in minte de peste 16 ani acea intamplare, in care prietena mea imi povestea ca ajunsese aici pe inserat si ca mirosea la schit teribil de frumos, a paine calda si ca fusese invitati la cina de catre calugari, dar…cu toate ca le era foame, chipurile si privirile stranii ale calugarilor nu i-au indemnat sa ramana. Si de atunci, recunosc ca m-am mi-am dorit sa mananc si eu la o manastire. Macar o data! Si dorinta mi s-a implinit acum, pentru ca era, cred eu, momentul potrivit.

Manastirea este asezata undeva, intr-un loc ascuns, pe o coama de obcina, sub o ingramadire de stanci, intr-un loc pitoresc, la altitudinea de 1000 m, in Muntii Neamtului.

Deci, am ajuns aici pe un drum forestier bun, dar pustiu, semanlizat corect, care serpuia printre codrii seculari. Nu ne-am mai ratacit. Am lasat masina in parcare, unde erau destule, fiind duminica dimineata si venise lumea la slujba. Era ora amiezii si plouase un pic de dimineata.

Intarea se face trecand pe sub turnul clopotnita, cu 2 etaje. Este o manastire ortodoxa. Slujba era gata, o multime de pelerini erau prin curtea schitului. Si multi calugari stateau de vorba, undeva in mijlocul aleeii pavate cu pietre de rau. Totul era frumos si plin de bunastare. Parca pe aici cuvantul ‘’criza’’ era ceva necunoscut!

In partea stanga, e o constructie noua si frumoasa, in care sus sunt chiliile calugarilor, iar jos bucataria si camara. Afara, in ambele parti ale intrarii, erau 2 mese foarte lungi cu bancute, in care lumea servea masa. Asadar si noi am fost poftiti si va imaginati ca n-am facut-o pe sfiosii. Meniul era alcatuit din ciorba de legume, salata de vinete, salata de rosii si castaveti, paine si fructe la desert. Ne-au fost aduse si niste carafe cu apa si am fost intrebati daca dorim si vin. O mare parte dintre cei care se ridicasera de la masa inaintea noastra, acum au dat o mana de ajutor calugarilor, la spalatul farfuriilor. Noi eram mai la sfarsit, ca lumea deja pleca. Am mancat si noi cate un pic, era cam rece afara, pe bancutele acelea, am multumit si apoi am continuat si noi sa descoperim ceea ce era acolo, in cele doua bisericute, pentru ca aceasta era scopul vizitei.

Curtea era mare si frumoasa ,,incarcata de flori de toamna si de braduleti de toate formele si culorile. Totul era verde! Mai erau si cateva cruci si morminte ale staretilor.

Biserica mare

Este din lemn, construita in stil autentic moldovenescAsezarea ei aici, in mijlocul codrului, da o nota de intimitate si tihna. Are hramul pe 24 iunie, cand se sarbatoreste Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul.A fost ridicata din 1813, construita din barne de brad si temelie din piatra. Cu timpul ea a fost reinnoita si impodobita cu picturi ale diferitilor mesteri. Din 1990 arata asa cum este astazi.

Am intrat in biserica si am observat ca majoritea oamenilor care se ridicasera de la masa erau acolo rugandu-se si la sfarsit fiecare punea bani. Interiorul, chiar daca nu e mare, este frumos. Cateva fresce bizantine impodobeau peretii, iar candelabrele somtuoase –tavanul. In partea stanga mi-a atras atentia o racla sculptata din lemn. M-am apropiat si am citit cu atentie. Erau si cateva picturi care reprezentau sfintii a caror ramasite ale moastelor era pastrate acolo: Maria Magdalena, Sf. Ioan Botezatorul, precum si capul Cuviosului Ieremia. Dupa cateva minuta am iesit, iar la 100 de metri undeva in partea dreapta am ajuns pe niste scari la cealalta biserica.

Biserica Mica

Sau…Biserica dintr-un brad!

Este construita din anul 1763, sub o stanca uriasa. Este un unicat, prin insasi dimensiunile ei mici, avand doar cativa pasi. Are forma unei corabii si nu are turla. Erau si aici cativa pelerini. Un calugar se ruga, impreuna cu credinciosii. Alaturi sunt 2 chilii si mai vechi decat bisericuta, de prin secolul al XVlea, semn ca acest loc era ca o oaza a credintei pe aceste meleaguri, inca din cele mai vechi timpuri.

Aceasta bisericuta are hramul in 6 august, de sarbatoarea Schimbarii la fata. A ramas asa cum era in starea initiala, emanand un aer al epocii de demult. Interiorul este slab luminat si simplu.

Pestera Sfanta Teodora de la Sihla

De la bisericuta cea mica, mai sus, printre stanci, pe o carare tainica, ajungi in doar cateva minute la pestera in care a trait Cuvioasa Teodora, unde si astazi multi credinciosi vin aici in pelerinaj si se roaga la ea. Aici, in pestera a trait cativa ani buni din viata sa. Am gasit usor pestera, fiind atrasa de murmurul cantecelor religioase si al rugaciunilor oamenilor care au venit aici, in mijlocul codrilor, in amintirea ei. Oameni simpli de-ai locului, sau simpli pelerini. Rasuna toata zona si cu siguranta imi voi aminti mereu de acest loc. Poate de aceea acesta este primul meu review pe care il scriu despre multele manastiri din Moldova pe cate le-am vizitat in toamna aceasta!

Cuvioasa Teodora mai era numita si ‘’Mireasa lui Hristos’’.

Pestera este cunoscuta din secolul al XVII lea. Este asezata intr-un spatiu foarte ingust, unde este un altar amenajat, cu icoana ei, multe flori si lumanari. Hramul se tine in 7 august. Moastele Cuvioasei Paraschiva am aflat ca se afla de ceva timp la Kiev.

Un calugar se ruga si aici, in interiorul pesterii, alaturi de alti credinciosi. Altii stateau afara. In rest –totul uimitor de simplu, un covoras cu modele nationale si…. stanca! La doar cativa pasi, daca cobori niste scari ajungi in locul unde se zice ca ea manca. E un lel de gaura in forma de triunghi, ca o cada de baie, scobita in piatra, la care ca sa ajungi iar urci pe niste scari, sapate in piatra. De aici, te poti intoarce pe un alt drum, mai scurt si ajungi in apropierea parcarii. Este indicator si de pestera, inaintea intrarii in incinta schitului, pe dreapta.

Dar am vazut si un indicator cu triunghi albastru, pentru cei care doresc sa ajunga aici prin padure, pe traseul turistic. La 6 km de aici este si Manastirea Sihastria, dar noi nu am mai mers, pentru ca nu stiam cum e drumul si mai aveam de mers destul pana la Pojorata. Si incepea sa se lase ceata.

Mi-a placut mult aici. Chiar daca schitul este oarecum ascuns in inima padurii, am observat ca acesta nu este considerat un impediment, daca e sa ne luam dupa numarul mare al masinilor din parcare, care au sosit aici si din judete mai indepartate.


[fb]
---
Trimis de georgiana in 08.11.10 11:20:04
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7297 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

29 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul forestier de la Manastirea Agapia,catre Schitul Sihla
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 11600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

29 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[08.11.10 11:40:28]
»

Retras PMA standard conform Regulamentului, cred insa ca voturile vor compensa.

valimi
[08.11.10 13:02:00]
»

Nici acum patru ani, nici anul acesta nu am ajuns la Schitul Sihla, cu toate ca era destul de aproape.

Anul acesta a fost vremea rea si nu ne-am incumetat sa ne abatem de la asfalt (ca noi nu avem 206, ca voi, de teren .

Exista o legatura stransa si bine stabilita intre lacasurile de cult dintr-o zona ca Neamtul, iar acest schit este o za importanta in lungul lant de asezari monahale de aici, iar daca tot ai pornit intr-o cursa pentru vizitarea tuturor, este pacat sa ratezi vreuna. Ma bucur ca voi ati reusit sa nu intrerupeti sirul.

Felicitari pentru review.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
georgianaAUTOR REVIEW
[08.11.10 13:17:55]
»

@Valimi,

Nu am luat tot la rand, nu-ti imagina, ca in Moldova, stii bine ca din fiecare localitate este indicator spre vreo manastire. Am fost doar la Varatc, la Agapia si la Schitul Sihla, asta... in Judetul Neamt ma refer!

magdalena
[08.11.10 13:48:33]
»

Frumoasa relatarea ta, am avut senzatia ca sunt acolo. Ai mancat din ciorba de legume pregatita de calugari? Sau ai mancat altceva?

georgianaAUTOR REVIEW
[08.11.10 13:58:34]
»

@magdalena,

Am mancat de musai, ca mi-era tare foame si nu aveam alta alternativa acolo, in mijlocul codrului !

Ellada_sagapo
[08.11.10 15:48:04]
»

Imi place P05, cu un calugar asa cum imi este intiparit in minte: cu barba, cu parul lung si... slab.

ascent
[08.11.10 19:06:21]
»

Cred ca a fost foarte gustoasa mancarea...

Un loc deosebit care merita un efort pentru a fi vizitat!

mariana.olaru
[08.11.10 19:50:53]
»

Fără să fiu habotnică, vreau să spun că trăiesc o adevărată stare de bine și de satisfacție atunci când merg la o mănăstire, oricare ar fi ea. Nu prea mă dau în vânt după biserici, dar cu mănăstirile lucrurile stau altfel, am o chemare pentru ele( ca pelerin vreau să zic). Și pentru că la schitul Sihla nu am mai fost din 1988, călătoria de azi alături de tine a fost o plăcută aducere aminte și deopotrivă o surpriză neașteptată, pentru că privind fotografiile am văzut căt de mult s-a schimbat în bine schitul de la Sihla! Mulțumesc pentru această invitație!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
georgianaAUTOR REVIEW
[08.11.10 19:58:36]
»

@Ascent,

Da, a fost gustoasa mancarea, cum toata mancarea gatita la cazan e mai buna ca cea de acasa mereu.

Adevarul e ca mie tare imi mai place sa mai mananc de altii !

@Mariana Olaru,

Iti multumesc pentru cuvintele sincere si frumoase. Pe mine m-a impresionat cel mai mult altarul din pestera, drumul pana acolo, printre stanci, pe-o carare intunecoasa si intortochiata.

Si bineinteles, legenda ei, a Cuvioasei Teodora-''mireasa lui Hristos'' !

lica baesu
[08.11.10 21:01:10]
»

felicitari pt rw! Iar eu care locuiesc in Neamt nu pot decat sa ma bucur cand citesc randuri frumoase despre locurile de aici.

georgianaAUTOR REVIEW
[08.11.10 21:04:03]
»

@lica baescu.

Multumesc frumos!

Daca am gresit undeva te rog sa ma corectezi, pentru ca intr-o vizita scurta ca a mea, nu poti chiar tot retine exact.

Sau, poate mai ai de adaugat altceva interesant.

lica baesu
[08.11.10 21:25:53]
»

cum sa te corectez eu? ai scris asa frumos ca eu daca m-as apuca s-o fac si eu m-as face de ras... si apoi impresiile tale sunt mai recente decat ale mele, cred ca -s mai mult de doi ani de cand am fost ultima oara acolo si eu nu mai privesc de mult manastirile nemtene cu ochiul de turist asa ca n-am ce corecta sau adauga, ai facut-o foarte bine si fiecare vede si simte un loc in felul sau.

any*
[08.11.10 23:30:17]
»

Bun review, ai scris foarte frumos despre aceasta manastire...

De la Herculane un vot...

almona
[09.11.10 09:08:32]
»

Frumoase locuri pline de legende la fel de frumoase. Am fost şi eu cu mulţi ani în urmă la Văratec, Agapia şi Mănăstirea Neamţului. Acum, după povestirile tale, trebuie să-mi fac timp să iau de la capăt ţara în lung şi în lat să o văd şi cu ochii omului matur.

piti
[09.11.10 09:53:18]
»

Fotografia P16 parca e de pe alta lume, m-am tot uitat la ea si are ceva... drumul acela ingust flancat de stancile masive, ceata care contribuie la efectul de scena... parca e din Trilogia Inelului... poate si personajul central contribuie cu ceva... )

georgianaAUTOR REVIEW
[09.11.10 10:00:35]
»

@piti,

E desigur meritul fotografului .

M-ai facut sa zambesc, pentru a nu stiu cata oara.

Multam fain.

Diaura*
[09.11.10 11:18:04]
»

Am fost de atatea ori in Bucovina si am vizitat multe manastiri din zona, dar recunosc ca de acest schit nici nu am stiut. Alta data sa fiu mai atenta la indicatoare.

Pacat ca vremea a fost urata.

dannek
[09.11.10 11:30:43]
»

Masina in parcare la manastirea Secu???

sau Sihastria.

Cu masina nu se poate ajunge la Sihla chiar si pe vreme buna??

georgianaAUTOR REVIEW
[09.11.10 11:32:45]
»

@Dannek, nu te inteleg. Eu vorbeam de Schitul Sihla, nu de Secu sau Sihastria. Explica-mi...

dannek
[09.11.10 15:38:11]
»

P20 unde este parcarea la Sihla??

georgianaAUTOR REVIEW
[09.11.10 15:40:50]
»

@Dannek,

Exact in fata intrarii la schit, inainte de a trece pe sub turnul-clopodnita, undeva in partea stanga.

biancuta
[09.11.10 15:42:31]
»

In drumul meu spre Manastirea Sihastria, am trecut pe langa drumul care duce la schit, dar timpul nu mi-a permis sa intru. Vazand rw tau imi pare rau. In cinstea Cuvioasei Theodora de la Sihla s-a ridicat Catedrala din manastirea de care spuneam. Sper sa mai am ocazia sa ajung acolo.

dannek
[09.11.10 15:44:34]
»

eu am nimerit iarna, era ceva zapada iar cei de la Sihastria ne spune-au ca nu se putea urca cu masina!

georgianaAUTOR REVIEW
[09.11.10 15:46:54]
»

@daneek,

Poate ca aveau dreptate. Eu nu am venit de acolo, ci de la Manastirea Agapia si drumul era destul de usor toamna.

mirelutza
[10.11.10 15:40:16]
»

la Sihla a fost calugar cativa ani si parintele Cleopa de la Sihastria. In ordine cronologica - vieturea in pustiu (padure) ca isihast, manastirea sihla si apoi manastirea sihastria unde a si murit. E normal sa fie o zona plina de sfintenie cand sfintii in viata i-au calcat pragul...

raoulp55
[10.11.10 22:37:53]
»

Cu ani in urma, multi, am facut drumul de la Agapia, Agapia Veche, Sihla, Sihastria, Secu si retur... pe o poteca ingusta prin padure...

Astazi, pe drumuri forestiere, se poate ajunge cu masina...

Drumetia are insa farmecul ei... la pas...

Nici manastirile nu mai au aerul sacru de atunci... s-au transformat mult... nu stiu daca in bine... Este mult de vorbit pe tema aceasta.

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.11.10 23:11:10]
»

@georgiana

De-abia acum ti-am descoperit acest review, care m-a uns la suflet. Am dat timpul inapoi si am rememorat circuitul nostru in Moldova, de acum 4 ani, cand bineinteles am ajuns in pelerinaj si la manastirile: Sihastria, Sihla, Agapia, dar... am poposit si la pestera Sfantei Cuvioase Teodora de la Sihla, a carei poveste m-a impresionat teribil. Tin minte ca atunci am cumparat ca suvenir chiar o carte despre viata Teodorei de la Sihla, al carei nume il indragesc tare mult, deoarece si numele baiatului meu cel mare este tot Teodor.

Pentru cei interesati puteti spicui aici cateva despre viata acestei Sfinte click aici

Georgiana, ati reusit sa ajungeti cumva si la Schitul Sf. Daniil Sihastru?

Pentru ca era drumul cam greu pana acolo, noi am renuntat , dar acum am gasit ceva detalii pe acest site

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.11.10 23:19:11]
»

Daca am gresit undeva te rog sa ma corectezi, pentru ca intr-o vizita scurta ca a mea, nu poti chiar tot retine exact.

Desi aceasta fraza ii era adresata lui @lica baesu, imi permit sa fac eu 2 corectii:

Hramul se tine in 7 august. Moastele Cuvioasei Paraschiva am aflat ca se afla de ceva timp la Kiev.

Cred ca era vorba tot de moastele Cuvioasei Teodora de la Sihla.

Iar in splendida poza P17 cred ca este vorba tot de pestera Cuvioasei Teodora de la Sihla.

Oricum lecturarea review-ului tau si pozele postate mi-au amintit cu placere ca si eu am fost acolo in vara lui 2006 si intr-adevar vizitarea acelor frumoase manastiri m-au facut sa plec cu o incarcatura emotionala aparte s-acum sa-mi amintesc cu mare placere de ele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Ioana198
[06.08.16 00:08:39]
»

In vacanta din acest an am descoperit si eu acest loc minunat, schitul Sihla. Este un loc aparte, unde te incarci cu energie. Articolul descrie foarte frumos zona, minunat

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
any*, ascent, biancuta, dananecula, dannek, Diaura*, georgiana, Ioana198, magdalena, mirelutza, piti, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂSchitul Sfânta Teodora [Sihla,Vânători-Neamț]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093973875045776 sec
    ecranul dvs: 1 x 1