GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Nu puteam marca mai bine cele 100 de review-uri scrise pe AFA decât cu o scriere despre munte, loc pe care il iubesc și unde intotdeauna merg cu plăcere.
De data aceasta nu este despre vreo ascensiune spectaculoasă sau despre cucerirea vreunui vârf din cele cu inălțimi de peste 2500 m, ci este vorba despre un superb apus de soare văzut de la cei 1925 m ai Vârfului Vânturiș.
Propunerea de a urca la apusul soarelui pe Vârful Vânturiș a venit de la Dan&Ema, ia noi ceilalți, adică, tatăl lui @Dan&Ema, @mihaelavulpe și cu mine, am răspuns afirmativ fără nicio ezitare.
După ce am terminat acțiunea de protest și de strâns gunoaiele de pe platoul Bucegilor, scopul principal al prezenței noastre in acele zile in Bucegi (acțiune despre care a scris pe site @Dragoș (vezi impresii) și @Dan&Ema (vezi impresii)), ne-am intors la Cabana Dichiu unde eram cazați, ne-am luat in rucsaci apă, frontalele și ceva mai gros de imbrăcat, și am plecat la drum.
Era in jurul orei 17 și vroiam să ajungem pe vârf inainte de 18.30 când apunea soarele.
De la Cabana Dichiu există un traseu care urcă spre Vârful Vânturiș, dar nu l-am abordat, cred că nici nu este marcat, nu prea vroiam să orbecăim noaptea pe trasee lungi și nemarcate.
Am ales un traseu mai scurt, cu mașina până in Șaua Vânturiș, unde incepe drumul de acces către Stâna Vânturiș, la poalele muntelui, și de acolo pe jos, un urcuș susținut cu o diferență de nivel de aproximativ 200 m.
Am lăsat mașina pe un mic platou de la marginea drumului și am plecat la drum. De jos se vedea urma unei cărări, speram să ajungem cumva la ea. Nu era niciun marcaj, niciun indicator, am plecat folosindu-ne de instinct și de ceva experiență pe munte. Am mers aproximativ 100 m pe drumul forestier care merge la stână, după care am cotit strâns la dreapta pe o pășune cu multe movile mici acoperite cu iarbă. Sărind peste aceste movile sau făcând slalom printre ele, am ajuns la o curmătură, sau mai bine spus o viroagă in munte pe care se putea urca ușor spre vârf. Că eram pe traseul bun ne-a dovedit-o singurul marcaj abia vizibil pe o stâncă (triunghi roșu), intîlnit pe drum la urcare (la coborâre am mai văzut unul).
Dar noi nu am urcat pe viroagă până sus, ci am cotit la stânga scurtând puțin pe un traseu mai abrupt puțin, care mergea printre tufe de jnepeniș și afini până sus pe creasta muntelui. De acolo până pe vârf a mai fost un pas de cca cinci minute. Am mers pe marginea muntelui, in jos se vedea Valea Vânturiș iar in spate incepea deja să coboare soarele pe după culmile Munților Leaota.
Am ajuns pe vârf care era marcat de o plăcuță mică pe care scria numele și inălțimea. Iși merita cu prisosință numele de Vânturiș, un vînt rece sufla cu destulă putere astfel incât să ne facă să ne scoatem gecile mai groase. Mai era puțin până să apună soarele, așa că am profitat de lumină și am făcut câteva fotografii. De jur imprejur se vedeau: Colții lui Barbeș, undeva jos orașul Sinaia, Munții Baiului și in depărtare, abia văzute, culmile stâncoase ale Ciucașului. In față se vedea strălucind Lacul Bolboci și culmile inalte ale Caraimanului și ale Coștilei iar in depărtare se zăreau culmile zimțate ale Pietrei Craiului.
Soarele incepuse să cadă pe după vârfurile Munților Leaota, colorând in nuanțe de roșu cerul și munții din jur. Ne-am așezat și am inceput să privim cum soarele cobora incet și se ascundea după munte, o minge roșie de foc, apoi trei sferturi din ea, jumătate, un sfert și... gata. Soarele s-a dus la culcare și numai lumina roșie a cerului lăsată incă in urma lui mai amintea de prezența lui.
Incă nu se intunecase, o lumină slabă albăstruie ne inconjura. Ne-am pus pe cap frontalele și am inceput să coborâm repede, ca să profităm de lumina naturală măcar până coboram prin viroagă.
Coborârea a fost extrem de rapidă, intunericul ne impingea de la spate, așa că am ajuns la mașină fără să folosim frontalele.
Dar totuși nu puteam să plecăm așa, fără să le folosim. Le-am aprins și am făcut câteva poze cu ele pe cap. Ne-am amuzat. Parcă eram trei extratereștri, care in loc de cap aveau o lumină.
Ne-am urcat in mașină și am plecat la cabană. Eram obosiți și infometați dar fericiți după o zi plină, in care i-am mulțumit muntelui pentru tot ce ne oferă prin minora noastră contribuție la curățarea lui iar el ne-a mai răsplătit incă o dată prin peisaje de vis.
Trimis de Mika in 26.10.19 15:18:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mika:
”Nu puteam marca mai bine cele 100 de review-uri scrise pe AFA decât cu o scriere despre munte, loc pe care il iubesc și unde intotdeauna merg cu plăcere.
Felicitări pentru cele O SUTĂ de articole publicate pe AFA!
Călătorii minunate în continuare, urmate, desigur , de alte câteva sute de articole!
Eu nu mă supăram nici dacă era despre Portugalia, serial pe care îl urmăresc cu mare interes, pentru mine fiind mai probabil să ajung acolo decât pe diverse "vârfuri" mult mai apropiate geografic, dar mult mai greu accesibile pentru cei ca mine
@Mika: Felicitări pentru cele 100 de reviewuri! La cât mai multe!
@nicole33: Mulțumesc, Portugalia urmează. Am atâtea amintiri frumoase de acolo!
@Carmen Ion: Mulțumesc, sper să am timp pentru cât mai multe.
@Mika: Felicitări, felicitări, felicitări!!!
Pentru suta de articole, la cât mai multe sute!
Pentru că îți place să te cațeri pe munte!
Felicitări pentru participarea la acțiunea de pe munte!
Subscriu la ultimul paragraf din ecoul lui @Nicol...
La cât mai multe călătorii și să ne povestești și nouă.
Toate cele bune.
@ANILU: Mulțumesc! Nu știu dacă vor mai fi sute dar sper să mai fie măcar câteva zeci! Urmează Portugalia!
@Mika: Felicitări şi din partea mea pentru prima sută de articole publicate pe AFA şi la cât mai multe sute de aici înainte! " Material" sigur ai despre ce să scrii, timp trebuie să-ţi faci, deşi ştiu că nu e uşor.
@irinad: Mulțumesc! Așa e, timpul imi pune piedici și nu mă lasă să devin o mare scriitoare . Cu serviciu, doi căței, o pisică și doi copii (chiar dacă sunt maturi), imi mai rămâne puțin timp pentru pasiunile mele, printre care se numără și scrisul acestor review-uri.
@Mika:Sunt minunate fotografiile!
Felicitări!
Numai bine! ????????
@Mika:
Ce zile faine am petrecut in Bucegi! Actiune sociala, actiune de protest / sensibilizare, drumetie, multa voie buna!
Superb!
Ma bucur ca v-a placut ideea si ati raspuns afirmativ invitatie de a da “o fuga” pana pe Varful Vanturis pentru o persoectiva de vis asupra zonei si un apus de soare care ne-a rasfatat cu ce are el mai fain.
Felicitari pentru 100! Esti de acum la 100+. Mai ai putin si faci 200! Si tot asa!
Numai de bine!
☀️⛰????
@Dan&Ema: Da doar un pas până la 200. Mulțumesc! Au fost două zile foarte frumoase!
Felicitări, măi, munțomanilor! (uite că am învățat ceva de la tine!
Frumos articol și frumoase poze! Ce n-aș da să mai pot urca și eu pe munte... dar, ce să fac nu mă mai țin nici șălili și nici picerilii!!!
Noroc cu voi, ăștia mici, că „mă plimb” și eu pe munte!
Felicitări pentru recordul celor 100 articole și... aștept Portugalia!
@doinafil: Mulțumesc! Mai urc și eu cât mai pot! Portugalia este pe drum...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Predeal - Bușteni pe sub Bucșoiu — scris în 23.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ