GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
-Se întâlnește Bulă cu un prieten. Bulă îl întreabă:
- Ce faci mâine?
- Păi, merg cu fiul meu să lansăm un zmeu. Dar tu?
- Ceva asemănător. Facem o excursie la munte cu soacra-mea...
Nu am plecat să lansăm zmei, nici soacre, am făcut o drumeție scurtă de la Cabana Babele acolo unde am ajuns pe drumul numit Transbucegi sau Drumul Babelor, impresii aici vezi impresii
În primul rând am dorit să-i arăt micului AZE Crucea Eroilor și Vârful Caraiman, pe urmă la întoarcere am făcut o parte din traseul spre Vârful Coștila, cel mic interesându-se de antenă. Din punct de vedere durată nu ne-am putut întinde prea mult, dna. AZE așteptându-ne la cabană.
La ieșire din cabană am admirat încă o dată Babele și Sfinxul aceste forme de ciuperci, babe sculptate de mama natură cu ajutorul vântului și ploilor, înghețului. Sînt cele mai „la îndemână” atracții turistice oricui venind cu telecabina fie și ne-iubitor al muntelui. Aceste forme se află la o altitudine de 2292 m în imediata apropiere a cabanei care a fost denumită după aceste... babe. Puțin la distanță dar nu prea departe se află și Sfinxul o stâncă impunătoare în formă de cap, care ne face să visăm despre Egiptul antic. Acesta se află la 2216 m.
De aici am pornit spre un alt fel de monument al eroilor (nu ca cele pe care le găsim în orice sat, comună din România) Crucea Caraiman folosind un marcaj turistic tot în formă de... cruce, roșie de această dată. Intersecția de cărări ne arăta și traseul spre Vârful Omu bandă galbenă 2 ore, iar destinația noastră 1 oră traseu ușor.
Traseul l-am început cu o coborâre în timp ce puteam să observăm releul de Vârful Coștila în stânga noastră. Ajungând într-o râpă am dat de zăpadă din belșug spre bucuria celui mic care parcă nu mai vroia să plece de acolo. Dar până la urmă gândul că va vedea ceva nou pentru el l-a făcut să o ia de pe loc. De aici urmează un urcuș susținut dar de foarte scurtă durată, și pe urmă o cărare normală fără nici un fel de dificultate. Doar că de aici am intrat oarecum în nori și am trecut ca hoții pe sub Vârful Caraiman de o înălțime de 2384 m. Cabana Caraiman care se află la dreapta de cărarea noastră în jos la o altitudine de 2025 m nu am mai văzut-o din cauza condițiilor meteo doar că știam că este acolo.
Distanța nefiind mare aproape am ajuns, trebuia să vedem crucea deja. Dar era acoperită de nori. Din când în când se mai ridica ceața și vedeam câteva secunde ori crucea ori Bușteniul. Dar până la urmă naturii i s-a făcut milă de noi și în vizita de ½ oră la monument și-a ridicat cortina formată din nori, iar noi puteam să admirăm Valea Prahovei cu Bușteniul în prim plan.
Crucea Eroilor Neamului se află la 2291 m înălțime în Șaua Caraiman. Este un alt fel de monument al eroilor căzuți în primul război mondial, iar anul construirii a fost 1928 cu o durată de 2 ani, bănuiesc că nu a fost ușor ridicarea monumentului de 28 m înălțime. Dar proiectul propus de Regina Maria și Regele Ferdinand I s-a materializat și a ajuns unic în lume fiind cea mai înaltă cruce montată pe un vârf de munte.
Arhitecții monumentului au fost Georges Cristinel și Constantin Procopiu, materialul din care este realizat este soclu din beton armat și oțel. Materialele au fost ridicate până acolo parțial cu un funicular și parțial cu tracțiune animală.
Instalația electrică a monumentului care mă interesează ceva mai mult decât restul a fost realizată prin amplasarea unui generator de curent în interiorul soclului și niște becuri de 500 W fiecare care luminau crucea și se vedea de departe. Nefiind combustibil acolo sus la discreție luminile se aprindeau doar de anumite sărbători atunci când urca câte un angajat cu canistra, făcea plinul la generator și aprindea luminile. Până în 1991 monumentul nu era luminat permanent, racordarea la rețeaua națională realizându-se în acel an folosind un cablu subteran tras și îngropat de pe vârful Coștila de la releu. În viitor se dorește modernizarea iluminației, există leduri care echivalează cu brio cei 500 W dar consumă mult mai puțin.
Jumătatea de oră a fost suficientă pentru observația monumentului și împrejurimilor atunci când se ridica din când în când ceața. Soclul monumentului este accesibil datorită unor scări frontale pe toată lățimea acestuia. Soclul este prevăzut cu balustrăzi, iar în incintă pot intra angajații de la întreținere pe o ușă neaccesibil turiștilor. Pe partea opusă se poate ieși în decor până la marginea abruptului pentru a vedea mai bine Bușteniul și spectacolul care oferă imaginea masivului de stânci. am observat turiști străini care tocmai aveau apel video și în timp ce vorbeau le arătau celor de acasă peisajele uluitoare de aici. Semnalul video înseamnă și un semnal bun de internet aici, dar pe traseu mai dispare pe aici pe acolo, nu mai merge nici 2G pe alocuri.
Întoarcerea a avut loc din nou parțial în nori după care am luat-o puțin și spre vârful Coștila. Am observat imediat Refugiul Salvamont Babele care se află la o înălțime de 2253m. Ne-am deplasat până aproape de Vârful Coștila 2490 m. I-am explicat celui mic că releele de radioteleviziune trebuie montate cât mai la înălțime precum și faptul că releul în cauză a fost construit timp de 15 ani pentru a fi cât mai rezistent, prima emisiune radio a avut loc în 01.01.1968 iar în maxim un an de atunci se transmiteau și programele televiziunii române.
Releul având o înălțime de 80 m vârful acestuia înseamnă cel mai înalt punct din România 2578 m. Obiectivul a fost considerat strategic fiind păzit de o unitate militară. Acest lucru nu se mai întâmplă în prezent dar totuși nu este accesibil turiștilor.
În penultima drumeție aici am făcut un fel de minicircuit, am urcat prima dată până la Coștila, de acolo la Crucea Caraiman pe alt traseu și m-am întors pe traseul descris astăzi.
Aici a avut loc finalul drumeției, am scris aceste rânduri cu gândul la colegul AFA dan&ema care va fi în excursie mâine în această zonă, și mă bucur pentru el pentru că o să aibă niște condiții meteo mai bune ca mine.
Rog WM să atașeze la începutul articolului, mulțumesc
https://www.youtube.com/watch?v=gqI49Y4DQGM
Trimis de AZE in 10.08.18 23:31:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mi-ai luat puțin fața, dar tot o să scriu și eu despre o altă bucată de traseu din zonă...
Eu am fost marți seară de la Vf. Coștila până pe vf. Caraiman și retur și am revenit și cu ceva poze care cred eu că merită arătate.
Să văd când îmi fac puțin timp să scriu... Bravo pentru tură!
@Dragos: N-am uitat ca ai fost acolo marti. Iar condițiile meteo au fost bune, deci asteptam pozele.
O zi buna
@AZE:
Frumoase initierile astea pentru copii. Acum pornim si noi intr-acolo! ☀️????
@AZE: Impresionant! Și tu, ca și @Dan&Ema, sunteți de lăudat că vă inițiați băieții în dragostea pentru munte!
@Zoazore:
Acum ne-am intors. O zi exceptionala in care am avut si niste participanti surpriza foarte placuta de ultima ora. ????
@Dan&Ema: așteptăm să scrii despre excursie si mai ales sa pui niste poze, se poate?
@AZE:
Vine, vine, putintica rabdare, e f greu cu timpul, ca mai e si revolutie, dar gasim. ????
@AZE: Un monument spectaculos care cinstește Eroii Neamului, mulțumim pentru articol și fotografii. Drumeția până la Cruce e plăcută, atunci când vremea e frumoasă. Am fost și noi acolo în timpul verii și tot am mai găsit un petec de zăpadă ascuns într-o viroagă.
Din 2016 monumentul a fost preluat de Ministerul Apărării Naționale care a început demersurile de recondiționare. Așa cum a scris și Dragoș în articolul recent (vezi impresii), deja au fost aduse materiale pentru restaurare la baza monumentului. Transportul s-a efectuat pe calea aerului (dcnews.ro/cruce-caraiman- ... apn_606830.html).
La parter și etaj se va organiza o expoziție permanentă ilustrând participarea României la Primul Război Mondial, dar și momente din etapele de ridicare a acestui monument.
@tata123, Dragos:
Zicea sambata un lucrator d-acolo ca pe platforma care o amenajeaza langa cruce, va fi heliport. Oare asa sa fie?
@Dan&Ema: Informații despre un helioport și o terasă suspendată deasupra hăului au circulat prin 2014 și 2015. Atunci se vorbea despre fondurile norvegiene care ar putea fi utilizate pentru aceste construcții (emunte.ro/heliport-si-ter ... crucea-caraiman).
Între timp, în 2016, Crucea Eroilor Neamului a fost preluată în administrare de Ministerul Apărării Naționale care a elaborat și pus în practică proiectul numit Restaurarea, reabilitarea, conservarea şi amenajarea unui spaţiu expoziţional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor, Crucea Caraiman /Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman).
Printre obiectivele acestui proiect nu se regăsește construcția unui helioport (vezi aici informații adiționale: sg.mapn.ro/pages/view/100).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Predeal - Bușteni pe sub Bucșoiu — scris în 23.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ