GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bolboci - Scropoasa - Cascade de clipe
Traseul descris: Cabana Bolboci (Lacul Bolboci) – Cabana Scropoasa (Lacul Scropoasa)
Localizare: Muntii Bucegi – Teritoriul Parcului Natural Bucegi
Marcaj: Cruce Albastra
Durata: 3 h (dus-intors)
Descriere: Traseul incepe din dreptul Cabanei Bolboci in usoara coborare, lasand in spate barajul de anrocamente Bolboci. (Amenajarea Bolboci – Scropoasa este localizata pe Raul Ialomita, la altitudinea de 1438 m. Acest lucru in confera Barajului Bolboci titlul de barajul situat la cea mai inalta altitudine din tara. Acumularea de 18 milioane metri cubi de apa, asigura alimentarea Municipiului Targoviste.). Dupa ce depasim Complexul Zanoaga (la 10 minute de Bolboci), parasim drumul auto, orientati fiind de indicatorul spre Lacul Scropoasa (pe partea dreapta a drumului). In acest punct intram in Rezervatia Naturala Orzea – Zanoaga – Lucacila. Traseul va fi unul tipic de chei (Cheile Zanoagei Mari si Mici), in unele portiuni traseul necesitand atentie datorita coborarii pe stanci alunecoase. Podurile de lemn care permiteau trecerea peste raul care ne insoteste pe tot parcusul traseului, anul trecut au fost rupte de viiturile inregistrate, deci, exista portiuni in care se poate trece chiar prin apa. Marcajul turistic este bun, neexistand riscul ratacirii. Traseul este frecventat de ursi!
Acces auto Cabana Bolboci: Din DN71 (Sinaia-Targoviste) prin Moroieni trecand pe langa sanatoriul Moroieni si apoi pe drumul de pamant sau pietruit. Accesul este relativ usor pentru autoturisme, inregistrand dificultati pe vreme nefavorabila (ploaie/zapada). Drumul ajunge prin Cheile Tatarului, la Grota Ialomitei (Pestera Ialomitei) si Hotel Pestera.
----------------------------------------------------------------
Malul Lacului Bolboci. Un mal de clipe, clipe lacustre de liniste …Acest loc, este a doua casa a mea. Practic, e marea mea din munte. Aici pot admira albastrul unui lac ca-n povesti, iar apoi, ridicand privirea spre inalturi se pot zari Varful Costila si crestele pudrate-n alb ale Bucegilor.
La circa o ora si un pic de Lacul Bolboci, se afla si surioara acestuia, o sfioasa fata, ascunsa prin padurea de brazi, aratandu-se doar celor care pot aprecia frumusetea ochilor ei verzi. Numele ei este Scropoasa, iar astazi, eu … imi voi porni pasii spre ea, fiindca-mi lipseste atat de mult smaraldul ochilor ei.
Poteca sapata in stanca ma face sa pretuiesc si mai mult maretia lumii de piatra. Mai jos de poteca, fredonand parca un cantec haiducesc raul involburat imi canta prin zeci de cascade. Fiecare cascada spune o alta poveste dar stancile, de fiecare data tresar cand le aud povestile inspumate.
Aici este unul din locurile in care Bucegii si-au pastrat salbaticia de odinioara, locul in care natura isi poarta nepatata rochia verde de bal decorata cu mici minuni de un rosu sangeriu. Natura, cat de frumos iti sade cu aceasta rochie-padure plina de fragi.
Stancile reci sunt si ele imbracate de bal, in muschi verzi galbui, marturie a timpurilor care au trecut cu atata repezeciune.
Cu fiecare pas facut ma aproiam din ce in ce mai mult de fata cu ochii de smarald din codrul de brad… Il ultima portiune a traseului poteca intersecteaza o poiana iar pasii ne conduc spre Cabana si Lacul Scropoasa. Verdele sau este inconfundabil. Iar tot ce gasim aici…inseamna liniste, incantare si contemplare.
In lumea vesnicilor verzi,
Sub murmur de izvoara,
Te-am cunoscut, Iubita mea,
Demult... odinioara...
In lumea vesnicilor verzi,
Departe de Jepii Mici,
Te cautam, Iubita mea,
Si te-am gasit, aici...
In lumea vesnicilor verzi,
Ascunsi de ochii lumii,
Am adormit, Iubita mea,
Sub mangaierea lunii...
In lumea vesnicilor verzi,
Pe marginea cararii,
Eu te-am pierdut, Iubita mea,
Dar nu te dau... uitarii
Autor: Catana Cristian-Alexandru
Fotografii: Catana Cristian-Alexandru
Trimis de private_rayen in 05.03.11 13:31:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (private_rayen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Din lumea veşnicilor beţi,
Din ameţeala prunii,
Eu mă ridic ca să votez
Ce-ai arătat tu lumii.
mutat la "Redescopera Masivul Bucegi", rubrica deja existenta pe site; de asemenea, avand in vedere ca nu ai dat detalii despre unitatea de cazare unde ai plasat initial acest review (nu am reusit sa imi dau seama din review daca ai fost cazat sau nu - probabil ca nu) am anulat notele acordate la capitolul cazare.
@rayen
Din creste ametitoare si pana-n vale
De la miazazi si pana la miazanoapte
Din zori si pana-n ale apusului soapte
Orice creatie de-a ta, e-o incantare
Pentru ochii si inima mea, suruprinse
De farmec si exaltare, feerice cristale
Ce imi lumineaza intortocheata cale
A vietii plina de umbre, lumini si noapte
@Rayen... am fost la cabana Bolboci, e pe malul unui lac, am ajuns acolo cu cercetasii c-un camion militar am dormit in paturi de lemn suprapuse sistem cazarma sau hostel, la comun, ne gateam noi din conserve de fasole cu carnaciori... asta a fost demult... ai fost in cabana? S-a mai schimbat ceva? s-a modernizat? as avea nevoie de ceva amanunte... caci voi trece pe-acolo iarasi la vara... cat costa un pat? drumul e tot atat de prost si periculos? la masa e tot "self-service? "
Cabana s-a modernizat foarte mult fata de cum o stii. In ultimii 2-3 ani s-au produs aceste schimbari. De ea se ocupa aceiasi vechi cabanieri, statornici de peste 20 de ani in aceste locuri. Cabana dispune in prezent de 72 locuri care sunt impartite astfel: 60 locuri in cabana propriu-zisa (camere de 2-4-6-10 locuri avand grup sanitar la comun, si 12 locuri in anexa nou construita in camere de 2 locuri cu grup sanitar propriu. Am stat in aceasta anexa si am fost foarte multumit, la fel si multi prietenei de ai mei carora le-am recomandat aceste locuri.
Ca si preturi avem: 50 ron camera cu un sg pat dublu.
80 ron camera 2 locuri din anexa. -conditii f bune aici-
60 ron camera 2 paturi - cladirea veche.
Drumul e cat de cat mai bun decat in trecut... acum depinde si de vreme.
Acum, cabana dispune de restaurant + terasa, afara unde se poate manca admirand frumusetea lacului. Sper ca au fost de folos aceste date.
Carari cu soare
Multumesc! Dupa ce revin de acolo, am sa fac o prezentare comparativa, la un interval de aprox. un deceniu...
Sa incerci sa faci rezervare cam cu o saptamana inainte. Mai ales in week este foarte aglomerat. Si incearca sa nu ratezi drumetia pana la Scropoasa. Mai ai ca optiuni si continuarea drumului auto pana la Pestera... unde poti vizita Schitul Ialomicioarei, Cabanele Diana si Padina, Pastravaria Tatarului, Turbaria Laptici, si Rezervatia floristica din zona Cocora. De la Bolboci pana la Pestera drumul este mult mai bun decat Moroieni-Bolboci.
Multumesc @costin1968
Şi eu care credeam că sunt ingenuu.
@private_rayen
De multa vreme imi doresc sa ajung sa vad lacul Bolboci. Am auzit multe lucruri frumoase despre imprejurimile de acolo, iar acum, pozele tale mi-au intarit convingerea ca neaparat trebuie la vara sa merg acolo impreuna cu familia.
Prin descrierile tale fascinante, ignorand vremea de afara, ai reusit sa ma transpui macar virtual intr-o locatie de vis... Felicitari!
Singurul lucru care ma retine este drumul in acea zona. Poti, te rog, sa ne dai mai multe amanunte? Cam cat se face pana acolo? Dar de la cabana Boloboci pana la hotel Pestera? Drumul este asfaltat sau numai pietruit?
@popescu. borsa, din motive lesne de inteles, ecoul de mai sus a fost sters si esti rugat sa nu mai lansezi tot felul de comentarii care nu isi au rostul. Considera acesta un avertisment.
Dana, am scris un review despre cum se ajunge in zona click aici sper sa te ajute, oricum multe nu cred ca s-au schimbat.
Insa salbaticia zonei merita tot efortul, crede-ma.
Drumul nu este atat de dificil. Poate pune probleme pe conditii de ploaie - daca ploua f mult timp. Nu este deloc asfaltat ci doar pietruit. Cu masina de la Bolboci la Pestera faci cca 20 minute. Cum am mai subliniat, drumul Bolboci - Pestera este mult mai bun decat Moroieni-Bolboci. Am avut prieteni care au ajuns cu Matizul fara probleme.
Din Moroieni la Bolboci cam 45 minute de mers cu masina.
Daca vrem poteca turistica: Se poate urca cu telecabina din Sinaia pana la Cota 2000 si de acolo, porneste traseul pe Valea Dorului, in coborare spre Bolboci. Durata 3h.
Sinaia - cab Cuibul Dorului - Bolboci - 7 h. Alta varianta. Acesta este si drum auto (transalpinul) din Bucegi... dar care este foarte prost intretinut si majoritatea opteaza pt autoturism pe varianta Moroieni.
@pepsi70 si @private_rayen va multumesc pentru informatii si detalii.
Vacante frumoase tuturor!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Primăvară cu zăpadă pe Vârful Grecului — scris în 31.03.24 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2023 O zi de Decembrie la Sfinx... — scris în 05.12.23 de AlexandruA din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Bucegii mai puțin cunoscuți - Valea Albă — scris în 30.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2023 Importantă este călătoria, nu destinația — scris în 30.05.23 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 In vizită la balaurul din Bucegi — scris în 28.01.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi pe traseul Cabana Piatra Arsa - Babele - Sfinxul - Crucea Eroilor — scris în 08.08.22 de crismcl313 din BUZăU - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Predeal - Bușteni pe sub Bucșoiu — scris în 23.07.21 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ