GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Caldura mare! Luna iulie (cuptor), tocurile sandalelor strica asfaltul trotuarelor din oras, aerul e de nerespirat, iar soarele pare ca-ti da cu ciocanul in cap. Pana la plecarea in concediu pare ca mai este un secol si ceva.
In urma unui consiliu ad-hoc (sotul meu + doi amici), suntem instiintate (noi nevestele) ca urmeaza sa plecam la sfarsit de saptamana din oras.
Dupa momentul de bucurie urmeaza intrebarea “Unde? ”, pauza in zona masculina a grupului si la un moment dat se aude si raspunsul “Undeva, cu cortul! ”. “A-ti luat-o pe aratura”, “V-a batut soarele in cap”, “Vi s-au evaporat creierii”, …... etc.
Dupa o perioada de tratative si aprecieri, nu tocmai bune de reprodus aici, la modul de gandire al masculilor, cedam si ne apucam sa facem bagajele. A doua zi, inca mormaind diverse aprecieri, incarcam in masini bagaje si copii (una bucata de fiecare familie) si pornim la drum.
Directia – Dobrogea – punct final – undeva la umbra pe malul unei ape.
Punctul final il stabilim pe drum, prin eliminare, metoda interesanta si comica uneori, nu o recomand celor “sensibili” la schimbari bruste de mediu si confort. Malul tulcean al Dunarii – prea populat, prea aproape de oras; lacul Babadag – cat vezi cu ochii nici un boschetel, ceva care sa faca umbra; lacul Razim – superb dar cu malul prea abrupt pentru a permite intrarea in apa a copiilor; si tot asa pana mai aveam un pic si treceam la bulgari.
Din una in alta, ghidati de sotul meu (de profesie geograf – dotat cu un “portpagaj” de harti), ajungem intr-un satuc numit Vadu (de la iesirea Nordica a satului Corbu spre mare), unde oprim la mini-market, carciuma, “birou de informatii turistice”, toate la un loc (aprox. 3m²). Dupa infomatiile primite o luam iarasi “la picior”, dupa cativa metri intram pe un drum din pamant-nisip, drept parca nivelat cu o ora inainte de a ajunge noi, mult mai bun decat mare parte a DN-urilor asfaltate.
Dupa 2-3 km iata-ne ajunsi la capatul cautarilor noastre, pe grindul Chituc, capatul sudic al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, o limba de pamant formata din depunerile de aluviuni dunarene ca o bariera de catre Marea Neagra in lungul golfurilor ce acum ascund si lacul Sinoie, singurul loc din rezervatie (teoretic) unde este permisa camparea. Este o zona salbatica, neatinsa de “binefacerile” civilizatiei urbane, un loc superb in care pare ca timpul s-a oprit, un loc in care spre surprinderea mea am vazut ca oameni nu mergeau acolo pentru costurile reduse (am vazut Mercedes-uri, BMW-uri, Jeep-uri, ultimile modele) ci tocmai pentru salbaticia, frumusetea si linistea pe care cu greu le mai poti gasi in statiunile actuale super dotate si “super civilizate”.
Am privit oameni cu studii superioare (avocati, doctori) care se “coborau”la nivelul de-a gati la ceaunul pe pirostie, de-a manca din aceeasi farfurie fara tacamuri si eticheta impuse de civilizatie, am admirat copiii jucandu-se fara restrictii si in acelesi timp i-am invidiat pentru capacitatea lor de a se adapta la conditii oarecum primitive (in comparatie cu ce aveau acasa), gandind ca pentru toate astea si multe altele simtite si greu de exprimat in cuvinte, se merita sa rupem in fiecare an cateva zile din concediile noastre.
Imi revin in minte alte locuri din tara noastra la fel de frumoase si salbatice si ma incearca incearca un sentiment ciudat de teama si ”egoism” ca daca le “dezvalui” locatia va navali civilizatia, lasand in urma mormane de gunoaie acompaniate de ritmul “elegant” al manelelor. Dar asta e alta poveste!
Revenind la minivacanta noastra pot spune ca ne-am intors acasa parliti de soare, murdari, cu nisip si-ntre dinti (asta ca sa folosesc un limbaj civilizat!!! ), dar in acelasi timp relaxati psihic, cu “bateriile incarcate” si cu o bucurie imensa in suflet ca zidurile de piatra si soselele asfaltate au mai ratat un coltisor de rai.
Si spre surprinderea mea, ma bate gandul sa repet aceasta experienta de cate ori voi avea ocazia!
Pragmatic vorbind, trebuie sa va luati totul de acasa, ca in Delta. Este utila o securica pentru vreascuri, crengi uscate, curatat terenul pentru cort, groapa pentru vatra de foc. Este mult mai utila o copertina sau minim o umbrela de soare, umbra nu exista. Nu uitati ca atata apa potabila cat ati luat la voi, aia este toata, sau o completati cu cea din sat de la birt, pret de Monaco. Doi: incercati sa nu va lipiti de alte grupuri, cum au facut amici nostri la intrare in sejur cand au dat peste doua fete ce isi uitasera hainele acasa. Toti de acolo respecta un pact tacit: intimidate (nu sunt grupuri la mai putin de 50m unul de altul) si liniste.
Nevasta de geograf
Trimis de cc_iordachescu in 27.01.10 01:23:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CORBU / CAPUL MIDIA. A mai fost în/la: Bucovina, Apuseni, Dobrogea, Oltenia, Ardeal, Moldova, Delta Dunarii, Carpati
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cc_iordachescu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
excelent! frumos debut (daca nu ma insel e prima postare a dnei) -- direct cu un un review de superbonus! -- asa-mi spune intuitia, vom vedea
Pentru conformitate, rog specificati anul cand a avut loc aceasta 'escapada de weekend'.
Multumesc pentru aprecieri webmaster, este prima mea postare, dar intentionez sa continui, avand multe de spus cel putin in privinta Romaniei.
e.iordachescu
Nu stiu cum fac de la un timp dar, nimeresc dis-din-zori, ceva bun de citit asa ca sa pice bine cafeaua la... serpentine!! Intodeauna simplitatea novelistica care te transpune intr-o locatie, a fost si este pe gustul meu... placerea de a plescai aerul sarat dintre mare si Sinoe, atat de bine pus in pagina de simpatica noastra nou-venita in The Club: cc_iordachescu
Uite ca sunt primul care va da cele 100PMA-uri si eu zic ca merita muuuuuuuult mai mult!!!
Bravos... cred ca te vom boteza: CC Catch.
e. iordachescu: ne bucura asemenea intentii, te asteptam
ajustat perioada sejurului (in fisa tehnica) cf indicatiilor autoarei.
Si acum urmeaza intrebarea: incotro sa o apucam mai intai? ! ? spre Cernauti unde ne indruma dl profesor sau spre Vadu unde ne indruma sotia dlui profesor??? grea intrebare, insa pana sa plecam la drum mai adaugam 100 PMA-uri pentru povestioara si sper ca pana la vara sa uite cati mai multi de aceasta recomandare, sa ne mai bucuram macar un sezon de salbaticia de la Vadu!!!
Vacante minunate!
Multumesc pentru aprecieri si va asigur ca voi recidiva (in functie de timp).
e. iordachescu sau CC Catch
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2020 Mare, nisip, pescarusi si... tu — scris în 05.07.20 de belcinoasa din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plaja Vadu, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii — scris în 23.08.19 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Vadu - Plaja semisalbatica din Biosfera nesupravegheata — scris în 17.07.18 de UrsFe din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Plaja noastra favorita din Romania — scris în 22.08.17 de olteanul2010 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Superb — scris în 23.08.16 de mihai1234 din MIOVENI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Plaja Vadu sau ce putem pierde... — scris în 24.05.16 de mvr din BUCUREşTI - nu recomandă
- May.2015 Plaja Vadu — scris în 14.05.15 de oddfever din BUCURESTI - RECOMANDĂ