ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.11.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Incursiune in Roma (II) – Forul Roman

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    [partea I, poate fi citita aici - nota webmaster]

    O vizită în Roma nu poate fi completă fără vizitarea centrului comercial, politic, religios şi judecătoresc din vremuri străvechi a acesteia.

    Poate nu degeaba a fost aleasă valea în care este amplasat Forul Roman. Dacă toate drumurile din lume duc la Roma, aproape toate drumurile din Roma duc în această vale, având în vedere că din vale se poate urca înspre patru coline, respectiv Colina Palatină şi Colina Capitolină, legate de via Sacra, precum şi Colina Quirinal şi Viminal ce îşi lasa aici ultimele pante.

    În vremurile Romane, în această vale se strângea apa de pe dealurile Quirinal şi Capitoliu. Valea a fost asanată prin amenajarea canalului “Cloaca Maxima”, astfel că, în timp, s-au putut construi diverse clădiri, în funcţie de dorinţa diverşilor împăraţi şi politicieni ai Romei, poate tocmai de aceea monumentele aflate aici, sau mai bine zis ce a rămas din ele, aparţin diverselor perioade din istorie.

    Forul Roman, te transpune, practic, în timpurile Romei Antice.

    Nimic în jur nu mai este întreg, sunt numai ruine, bucăţi de istorie, dar, adunate, formează un întreg, acela al unei civilizaţii.

    În decursul timpului, au fost perioade când valea Forului Roman a fost inundată de noroiul provenit de la ploi de pe dealurile din jur, din cauza funcţionarii defectuoase a canalului “Cloaca Maxima”, astfel că ceea ce vedem este rezultatul multor intemperii datorate scurgerii vremii.

    Chiar dacă cititsem înainte multe lucruri despre Forul Roman, iar altele le ştiam de la tatăl meu, prin natura pregătirii sale şi care mi-a deschis gustul către istorie şi cultură, întrebările mele găsind mereu răspuns, norocul nostru a fost să ne întâlnim cu un ghid englez simpatic, ce avea câţiva turişti cărora le povestea cu patos despre tot ceea ce a reprezentat Roma odinioară în aceste locuri.

    În perioada Renaşterii, multe noi construcţii s-au datorat folosindu-se piatră şi marmură de la monumentele lăsate în paragină, componenete ale Forului Roman, ca peste tot în Roma.

    Până şi Bazilica Sf. Petru a fost construită folosindu-se marmură şi pietre de la monumentele de aici, scoase la suprafaţă prin excavaţii succesive, ca şi din bucăţi din Colloseum.

    După unificarea Italiei, Forul Roman a fost “descoperit” puţin câte puţin, astfel că acesta s-a dezvăluit în întreaga sa splendoare istorică.

    Ce putem vedea în valea ce adăposteşte Forul Roman? Sau mai bine zis, ce se poate distinge....

    -ruine ale Bazilicii Aemilia, în faţa cărora se afla o placă cu o inscripţie dedicată lui Lucius Caesar, fiul Împăratului Augustus. Numele provine de la cel care a cosntruit-o cu 2000 de ani în urmă: magistratul Marco Aemilius Lapidus. De peste 16 secole e lăsată în ruine, de când a fost distrusă de incendiul pricinuit cu ocazia unui jaf asupra Romei.

    -Via Sacra, şi poate ar fi trebuit să încep cu ea, este o stradă care face intrarea în For dinspre Via dei Fori Imperiali şi care duce spre Dealul Palatin, pe unde am coborât noi în vale.

    -Cloaca Maxima, de care vorbeam mai devreme, ce se afla pe partea stângă a Bazilicii sus amintite şi care a fost un canal pentru a drena valea Forului.

    -Curia, clădirea unde se afla Senatul Romei şi care mai este în picioare datorită numeroaselor restaurări şi reconstrucţii, chiar dacă în acele timpuri avea altă orientare. A fost folosit şi că biserică pe timpul lui Papa Honorius.

    -Mormântul lui Romulus, primul rege al Romei, numit Lapis Niger, adică Lespedea Neagră, din fata Curiei, numită aşa deoarece presupusul mormânt a fost protejat cu plăci din piatra neagră. Legenda spune că în acest loc ar fi fost, de fapt, omorât Romulus.

    -Comiţia, zona din faţa Senatului, unde se strângea plebea.

    -Tribunele, de unde magistraţii vorbeau poporului şi care se afla în faţa Templului Concordiei, acum vizibile fiind numai găurile unde se afla înfiptă construcţia...

    -Arcul lui Septimius Severus, care este vizibil în toată splendoarea lui, ridicat cu 1800 de ani în urmă şi care are peste 20 de metri înălţime, dacă stai la baza lui şi te uiţi în sus, ai însă senzaţia că nu se mai termină...Interesante sunt scenele de bătălie surprinse în relief. În apropierea lui s-ar afla “ombilicul Romei”, reprezentat printr-o construcţie din cărămidă.

    -Arcul lui Septimius Severus, a fost construit mai târziu decât alte construcţii. O panoramă excepţională a văii şi a arcului se vede din Tabularium (sediul arhivei statului), care acum reprezintă o parte din Palatul Senatului, fiind încorporat acestuia şi unde se citeau tablele cu legi.

    -Tot din Palazzo Senatorio se văd perfect şi celelalte temple aflate la poalele dealului Capitolin, destinate funcţiilor politice (despre Capitolin am povestit aici ). Astfel că putem vedea:

    -Templul lui Saturn (martor al unei sărbători cu măşti – Saturnalia, ţinuta de romani în decembrie)

    -Templul lui Vespasian

    -Templul Concordiei, semnificând pacea dintre patricieni şi plebei şi care a fost şi un muzeu veritabil cu opere de artă celebre.

    -Coloana Împăratului Focas, mai nouă, de prin anul 600 d.Cr., poate de aceea mai stă în picioare...

    -Bazilica Julia, vizavi de Bazilica Aemelia, construită pe ruinele altei bazilici şi care închide partea sudică a Forului

    -Templele lui Castor şi Polux, aflate în dreapta Altarului lui Cezar, din care nu au mai rămas decât trei coloane.

    -Templul Vestei şi Casa Vestalelor, chiar cum se urcă spre dealul Palatin. Templul a fost construit de Septimius Severus, fiind mai nou decât celelalte temple. Marea Preoteasa/Vesta avea ca sarcina să păzească flacăra sacră din templu ca să nu se stingă niciodată. Vestalele, erau fecioare din familii nobile alese special şi care aveau îndatoriri bine definite. Ele trebuiau să rămână caste 30 de ani de când erau alese, altfel erau arse de vii. Din casă a mai rămas curtea interioară înconjurată de rămăşiţe ale statuilor ce o înfrumuseţau, aşezate pe piedestal.

    -Templul lui Antoniu şi al Faustinei.

    -Templul lui Romulus, transformat în bazilică.

    -Bazilica imensă a lui Maxentius şi Constantin ce se întinde de-alungul Viei Sacra, cea mai mare dintre bazilicile romane şi care se afla pe o fostă colină (Velia), netezită (în partea de Est a Forului).

    -Arcul lui Titus, construit pe vremea lui Domitian în memoria fratelui său. În partea superioară a arcului se afla o inscripţie perfect vizibilă dedicată acestuia. Interiorul arcului este decorat cu sculpturi în relief.

    -Templul lui Venus, unul dintre cele mai mari ale antichităţii, astăzi stând mărturie numai coloanele rămase.

    Forul Roman, în transformare perpetuă de la primele construcţii ce l-au format, cuprinde şi alte temple şi monumente, bazilici, unele mai puţin vizibile şi greu de distins, altele pe care le-am putut observa şi eu, însă, tot acest amalgam de construcţii reprezintă, parcă, o Romă antică la scară mică, un “cuprins” al acesteia, astfel încât un slalom printre aceste construcţii este absolut necesar.

    Ceea ce m-a minunat pe mine, a fost că întregul sit arheologic este lăsat la voia turiştilor, poate tocmai de aceea “simţi” istoria aici, pentru că poţi să te odihneşti pe o piatră, poţi să pui mâna pe un templu, te poţi opri şi imagina cum altădată era forfotă în Piaţa Forului, cum se făcea comerţ, cum mişunau samsarii şi cămătarii, cerşetorii şi femeile uşoare, cum oratorii vorbeau de la tribune...În piaţa se luptau şi gladiatorii înainte de construirea amfiteatrelor, astfel că imaginaţia ne-o poate lua razna fără oprelişti.

    O prietenă dragă mie, îmi spunea că viaţa e prea scurtă pentru a merge în acelaşi loc! Încercaţi, însă, să petreceţi câteva ore bune în Forul Roman şi veţi simţi cum viaţa sta în loc, veţi simţi istorie prin toţi porii şi veţi avea senzaţia că v-aţi întors în timp şi că prezentul şi viitorul sunt foarte departe de voi, încărcându-vă astfel cu timp. Acel timp după care gonim în neştire, fără să conştientizăm că dacă ne-am opri puţin din alergătura cotidiană şi am acorda mai multă atenţie nouă înşine, am recâştiga o parte din el....


    [fb]
    ---
    Trimis de magdalena in 22.11.11 16:30:37
    Validat / Publicat: 22.11.11 18:20:12
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6072 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Roma - Forul Roman, ce a mai ramas din Templul Vestei
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    9 ecouri scrise, până acum

    magdalenaAUTOR REVIEW
    [22.11.11 17:01:27]
    »

    Webm, as dori acest videoclip http://www.youtube.com/watch? v=zsHCr6FWsoQ&feature=related

    Multumesc!

    -------------------------

    Rezolvat.

    magdalenaAUTOR REVIEW
    [22.11.11 20:01:18]
    »

    Precizez ca pentru vizitarea Forului Roman am facut uz de Roma Pass, pentru care am platit 25 de euro/persoana si care a cuprins si vizitarea Colloseumului si a Colinei Palatine.

    Dupa ce am vazut Colina Palatina, am coborat in vale si ne-am ingrozit de faptul ca mai aveam atata de vizitat si nu aveam suficiente provizii la noi.

    Apa se poate gasi la cate un izvor, unul era chiar cand coborai Palatinul, insa altceva nu.

    Cei care doresc sa petreaca ore bune aici, ar trebui sa aiba si ceva de mancare, pentru ca aria este destul de mare.

    Forul se poate vizita chiar si pana la ore tarzii, depinde de luna, insa trebuie sa fiti atenti pentru ca se pot inchide niste iesiri, noi am vrut sa iesim pe langa Palazzo Senatorio si inchisesera, asa ca am batut drumul inapoi pana la poarta dinspre Via dei Vori Imperiali.

    In august a fost destul de cald, trebuie sa aveti o palarie neaparat si doamnele un sal pentru acoperirea umerilor daca nu aveti bluza cu maneci, pentru ca arde foarte tare si toata zona e descoperita.

    Mai puteti sa va refugiati intr-unul din temple, dar sa cautati umbra nu prea se poate...

    Informatii utile vizavi de Roma am scris aici: vezi impresii.

    dorgo
    [22.11.11 22:00:24]
    »

    @magdalena... felicitari pentru review... in prima imagine de pe videoclip se observa Forum-ul roman, refacut prin tehnici moderne, ma bucur ca piata noastra, a Senatorilor, inca mai sta si azi in picioare.

    Nu departe de Forum, in Colosseum, in timp ce @magdalena se teleporta cu 2 milenii in urma, neinfricatul general Maximus, alias Russell Crowe, devenit sclav, intra in arena pentru a se razbuna pe imparatul Commodus, intr-un final demn de cei mai buni regizori de la Hollywood...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [22.11.11 22:15:53]
    »

    @valimi, pentru ecoul de mai sus, care intre timp a fost sters, ai primit un avertisment cu un mesaj destul de clar. Incerca sa ti-l insusesti.

    mariana.olaru
    [23.11.11 11:27:02]
    »

    @magdalena, îți mulțumesc pentru că m-ai readus în mult iubita mea Romă și că m-ai purtat pe acolo pe unde eu însămi n-am călătorit cu pașii, ci doar cu privirea, privându-mă astfel, datorită împrejurărilor, de o originală incursiune în lumea antichității romane. Din fericire, lectura review-ului tău m-a consolat însă de această pierdere.

    dorgo
    [23.11.11 13:55:03]
    »

    @all

    am impresia ca totusi @Dragos are partea lui de adevar, cel putin aici la Roma, atunci cand spune ca trebuie sa te documentezi bine inainte de a pleca intr-o excursie. Avand in vedere faptul ca acum, Forum-ul roman si Colosseumu-ul, sau termele lui Caracalla, sunt numai ruine, e bine ca turistul sa vizoneze inainte cateva videoclipuri, albume, pliante, etc, precum clipul prezent mai sus sau filme istorice, in special "Gladiatorul", dar si "Cezar si Cleopatra" sau "Antoniu si Cleopatra", unde va vedea Colosseum-ul si Forumul roman si termele asa cum erau ele acum 2000 de ani, reproduse toate prin tehnici novatoare. Daca nu, printre ruine fara nume si glas, veti fi un pic dezamagiti sau va trebui sa apelati intens la imaginatie. Columna lui Traian, Pietele Romei (Popolo, Navona, Essedra, Espania, etc), Fontana di Trevi, palatele, vilele, Via Appia, (drumul roman ce leaga Roma de Capua), arcurile lui Septimiu Sever, Titus si Constantin, Campidoglio, biserica Sf. Petru in Vinculis, in care se gaseste un monumet funerar dominat de statuia lui Moise, templul lui Vesta, dedicat Vestalelor, femei ce decideau adeseori viata sau moartea gladiatorilor, Podul si castelul St. Angelo sau Vaticanul cu Piata San Pietro, Catedrala San Pietro, Arcada coloanelor lui Bernini, sunt bine conservate. Monumentul arhitectural Vittorio Emmanuele II, ne poate insela, este ultramodern, comstructia lui a fost inceputa nu demult, aproape odata cu Turnul Eiffel (1888), si inca nu este in totalitate terminata, precum nici Sagrada Familia.

    webmaster
    [23.11.11 22:11:13]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

    webmaster
    [10.07.12 18:33:57]
    »

    Mutat la rubrica "Roma - locuri 'must see'" (nou-creata pe site)

    webmaster26
    [02.03.16 19:54:17]
    »

    Mutat în rubrica "Piața Colosseum-ului - obiective turistice în zonă, ROMA" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dorgo, magdalena, mariana.olaru, valimi
    Alte impresii din această RUBRICĂPiața Colosseumului - obiective turistice în zonă:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044964075088501 sec
    ecranul dvs: 1 x 1