ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
91.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Râșnov - peștera „Valea Cetății”

TIPĂREȘTE URM de aici

Excursia din iulie în orașul Râșnov am terminat vizitând Peștera Valea Cetății.

Am revăzut Cetatea Râșnov și centrul vechi. M-am întors în timp milioane de ani vizitând teritoriul dinozaurilor din parcul tematic Dino-Parc Râșnov. Mi-am potolit foamea de dinozaur în restaurantul Valea Cetății. Iar după ce am mâncat și am băut s-o iau la drum? Desigur că nu, a mai rămas de vizitat ceva nu prea departe de primele obiective Peștera Valea Cetății.

Acces la peșteră

Repet : Dinspre Sibiu se ajunge pe DN1/E68 iar în dreptul localității Ghimbav se virează la dreapta pe DN73B. După intrarea în localitate se va vira la stânga spre Poiana Brașov DN1E. De aici am circulat aproximativ 3 km. Parcarea unde se lasă mijloacele de transport se află pe partea dreaptă a drumului. Este încăpătoare și nu se plătește nimic.

De aici se va urca pe jos în pădure pe un drum forestier și o cărare printre copaci. Înainte de a ajunge aici am citit că se ajunge în 10 minute sau 15 minute sau 20 de minute (în funcție de sait, cei care vor să ajungi neapărat vor scrie despre 5 minute) Adevărul este că drumul este obositor și durează undeva între 15-25 minute în funcție de persoană. Din acest motiv turiștii se pot folosi contra cost de avantajele unei mașini de teren adaptat pentru transportul a mai multor persoane, aproximativ 12 locuri am numărat în partea din spate a camionetei de teren care avea și o copertină de protecție în cazul în care plouă. La momentul vizitei nu circula și nu scria nici de preț nicăieri. Dacă la Cetatea Râșnov trenulețul ne duce pentru 5 lei nici aici nu poate fi mai mult mai ales că distanța e mică. Pe drum am întâlnit o rulotă unde o tanti vindea tot felul de bunătăți de prin zonă, souveniruri, borcănele cu gem, fructe de pădure, dulciuri și altele asemenea la suprapreț bineînțeles. Puțin mai departe erau și două toalete ecologice amplasate asta ca să nu mergi în pădure bineînțeles. După aceste toalete poți alege traseul, fie mergi pe drumul forestier fie pe cărare pe niște trepte de lemn improvizate. Noi am ajuns în aproximativ 25 de minute la peștera situată la o altitudine deasupra mării de 825 m (să fie prânzul de vină oare...)

Despre peșteră

Nu am găsit informații despre vechimea peșterii. Doar despre data la care a fost descoperită, cu puțin timp după terminarea de la al doilea război mondial 1949. Descoperirea a fost accidentală atunci când o veche intrare nedescoprită încă de omenire s-a desfundat datorită presiunii apei acumulate înăuntru. Pe atunci locuitori din zonă i-au dat denumirea de Fundata, denumirea Valea Cetății este mai recentă. Pe atunci s-a descoperit o galerie de aproape de 1 km mai exact 958 m. Diferența de nivel pe această lungime este de 38 m. Din toată această lungime pentru turiști sînt disponibili aproximativ o treime. Pentru cei care vor să meargă mai departe este nevoie de mai mult, ceva pregătire, echipament, programare ceva mai mulți bani.

Din 2011 peștera este vizitabilă pentru pubicul larg. Nu este ceva mare și nicidecum atât de deosebit ca alte peșteri mai mari și lungi ca mărime din România. Totuși Peștera Valea Cetății are farmecul ei, se organizează concerte având în vedere acustica din interior. Și bineînțeles că este mai mare decât cea din Alanya Turcia văzută de mine în acest an care avea cam un sfert din acesta ca mărime.

Deoarece discutăm despre o arie protejată există niște reguli de vizitare. Acestea sînt afișate în parcare precum și în alte zone. Eu le-am copiat de pe un sait, se vede în următoarele rânduri:

Reguli de vizitare în aria naturală protejată Peştera Valea Cetăţii

•NU rupeți flori, arbuști, plante, etc. Acestea sunt protejate prin lege!

•NU adunați pietre de pe drumul de acces.

•NU atingeți, rupeți sau adunați formațiuni sau roci din interiorul peșterii.

•Respectați traseele de acces la peșteră; accesul se face pe drumul pietruit sau pe poteca amenajată. Turiștii sunt rugați să parcurgă cu atenție cele două trasee de acces către peșteră (drumul pietruit și poteca). Personalul Ariei Protejate NU își asumă responsabilitatea pentru accidentele survenite din cauza neatenției turiștilor sau a nerespectării indicațiilor ghizilor și a custodelui, atât în interiorul peșterii cât și în exterior!

•Respectați cu strictețe indicațiile ghizilor în timpul turei de vizitare.

•NU agresați liniștea naturii și a celorlalți turiști.

•NU aruncați pe jos nici un fel de gunoaie; folosiți coșurile pentru gunoi amplasate pe traseu.

•Folosiți NUMAI toaletele ecologice amplasate la jumatatea distanței dintre parcare și intrarea în peșteră.

•NU intrați în Aria Naturală Protejată cu: biciclete, motociclete, ATV-uri.

•ESTE INTERZISĂ organizarea de grătare, mese, campare în incinta parcării și a Ariei Naturale Protejate.

•Parcarea se va face conform indicațiilor personalului Ariei Naturale Protejate.

•Nu este permis accesul cu animale de companie în interiorul peșterii; acestea pot însoți turiștii doar până la intrarea în peșteră.

Program și prețuri

După ce am ajuns la peșteră am citit panourile toate informațiile găsite pe panouri și m-am îndreptat spre casa de bilete. Am plătit câte 15 lei pentru mine și dna AZE iar pentru cel mic 10 lei. Pentru grupuri organizate (de la 20 în sus) prețul este 12/7 lei adult/copil.

Nu se specifică pe tabele când se organizează concerte probabil acestea sînt evenimente ocazionale și sînt anunțate prin massmedia sau siteul peșterii. În cazul unor concerte intrarea costă 50 lei/adult și 20 lei/copil. Ceea ce am aflat că muzica este una simfonica sau cel mult instrumentală iar acustica foarte bună. Artiști nu încap prea mulți pe locul amenajat în peșteră probabil cel mult un quartett. Peștera se poate vizita între orele 10.00-18.00 iarna și între orele 10.00-20.00 vara. Am ajuns în jurul orei 17.00 și am mai așteptat aproximativ 10 minute până la următorul tur ghidat. Nu se intră individual doar cu ghid. Pentru ca timpul de așteptare să fie mai plăcut s-au amplasat niște bănci de odihnă și s-a amenajat o tiroliană contra cost 10 lei parcă. În apropierea intrării am observat o căsuță probabil un fel de centru de unde se închiriază echipamente de speologi, etc. O tânără tocmai crăpa niște lemne, deh iarna e aproape, ulterior am aflat că cea care crăpa lemnele era și ghida noastră în vizita peșterii.

În peșteră

După ce ne-a venit rândul am intrat fisele primite la casă nu le-am folosit, le-am predat de și există tehnologie în acest sens (pentru deschiderea ușii de intrare) probabil pentru a câștiga ceva timp.

După intrare am început să urcăm printr-o galerie mai strâmtă. Calea de acces folosită este din același material antiderapant necoroziv pe care am văzut și la alte peșteri în formă de grătar. Pe pereții strâmți încă nu se observă nici o stalagtită sau stalagmită doar urmele eroziunii apei. La scurt timp după un urcuș siusținut ajungem în sala mare și cea mai spectaculoasă. Aici scările urcă și coboară iar ca iluminație s-a folosit tehnlogie Led. În sala mare observă stalagtite și stalagmite chiar și cu o mărime de 2 m. Din păcate în perioada de la descoperire și pînă la începerea exploatării s-au mai vandalizat anumite obiective ale naturii.

La anumite puncte ghida oprea și povestea despre peșteră. Am ajuns și în locul de unde se poate pleca mai departe pentru a explora toate cele 958 m plus extensia de încă 200. La un moment dat ghida a stins luminile cu o telecomandă și ne-a rugat preț de câteva secunde să tăcem și să ascultăm... glasul peșterii. Adevărat se auzea apa picurând. Există un debit de apă în peșteră mai mare sau mai mic în funcție de sezon. Umezeală este tot timpul. Am văzut și locul unde stau instrumetiștii la concert. Nu este un loc prea mare, dar cred că mi-ar place să particip la așa ceva. Poate la o altă dată viitoare...

Turul ghidat durează 30 de minute. Asta cu deplasare cu tot de la intrare și înapoi. Mergeți și vizitați peștera. Este a noastră, a tuturor care își iubesc țara cu obiectivele sale turistice.


[fb]
---
Trimis de AZE in 02.09.19 23:11:39
Validat / Publicat: 02.09.19 23:42:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RÂȘNOV.

VIZUALIZĂRI: 1801 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Intrarea în peșteră
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54600 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[03.09.19 05:42:57]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

AZEAUTOR REVIEW
[03.09.19 08:41:25]
»

@webmaster: multumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE
Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Valea Cetății (ex Fundata) :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056155920028687 sec
    ecranul dvs: 1 x 1