GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pestera Fundata, o pestera amenajata modern
In al doilea weekend din acest an, am fost din nou plecati la Casa cu flori, din Sacele (vezi impresii). A fost prima "convocare" pe anul acesta. De aceea, multi dintre noi au tinut sa raspunda: "Prezent! " Asta asa, ca sa ne mearga bine tot anu'. Si, ca de obicei cand ne intalnim, atat e de mare bucuria revederii, incat uitam sa mai avem limite in privinta mancarii. Parca, de fiecare data, dorim sa ne intrecem rezultatele precedente la proba: "aruncarea carnii pe gratar"! Apoi zacem ca niste greieri bortosi si umblam la rezervele de "Colebil", "Triferment" si alte de-astea. Si, cand ne mai venim putin in fire, e musai sa facem miscare, ca sa nu se depuna tonele de mancare ingurgitate.
Intreband gazdele unde ne-ar sfatui sa mergem, ne-au sugerat "Pestera Fundata", din Rasnov. Cica abia se deschisese circuitului turistic, de nici trei saptamani. Deci, iata-ne facand combinatii "care cu care", ca sa mergem cu cat mai putine masini, caci, de! e criza si tre' sa strangem cureaua. Plecand din Sacele, trecand prin Brasov, am ajuns destul de repede la Rasnov, si acolo am apucat-o pe soseaua ce duce spre Poiana Brasov. Am trecut de Cetatea Rasnov si, cam la 1km de acesta, pe partea dreapta un indicator ne arata drumul spre pestera si ne mai atragea atentia de faptul ca ne aflam in Rezervatia "Valea Cetatii". Tot acolo era si parcarea in care a trebuit sa lasam masinile si sa incepem urcusul destul de abrupt, uneori, dar nu imposibl. Avand in vedere ca "veterana" grupului, mult trecuta de 70 de ani, a urcat cei cca. 500 m, nu puteam sa ne plangem.
Drumul se strecoara printre copacii unei padurici. Era o zi minunata, cu soare, cu o temperatura cat se putea de potrivita pentru "drumetia" noastra. Am ajuns, in final, la pestera. Ne-am platit intrarea (10 lei adultii, 5 lei copiii). “Cam mult! ” am gandit noi, obisnuiti cu “intrari” modice la obiective turistice. Apoi, a trebuit sa astepam si iar sa asteptam, pana se intorcea din pestera ghidul cu grupul dinainte. Intre timp, am intrat in vorba cu supraveghetorul aflat la intrare. Ne-a spus ca aceasta pestera este deschisa de nici o luna, ca a fost luata de un “investitor strain”, care a amenajat-o timp de vreun an si acum a deschis-o pentru turisti. Ne-a explicat ca, pana acum, intrarea se facea pe branci, printr-o deschidere foarte mica, asezata mai sus, deci nu era accesibila decat specialistilor speologi, geologi. Cand a venit ghidul, ne-a numarat si nu a permis decat unui numar mic de persoane sa intre intr-o transa. Inainte de intrarea propriu-zisa din pestera, am trecut cate unul printr-o poarta speciala, din acelea cum sunt la intarea in Romexpo (cele care au “counter”, adica numara persoanele intrate), fiecare introducand fisa primita in loc de bilet de intrare. Probabil investitorul strain nu a vrut sa fie “tras in piept” de romanii care, cu bilete de intrare simple, ar fi putut face si ei o “invarteala” si sa-si mai bage niste banuti in buzunare. Ce om nemilos!
La inceput se merge pe un culoar ingust, de vreo 20 m. Se ajunge la “Sala Mare”, cea mai importanta parte vizitabila a pesterii. Interesanta, frumoasa, amenajata modern si cu zone puse foarte bine in valoare de luminile pe LED-uri, pentru a nu se schimba temperatura. In jurul Salii am mai putut vizita cateva zone, dar nu foarte mult. Ghiduta ne-a spus ca sunt in curs de amenajare si altele, care, pe masura ce vor fi terminate, vor fi deschise spre vizitare. Inca de la intrare, accesul se face pe “poteci” sau “podeturi” confectionate dintr-un material special, “eco” zic ei, o combinatie de plastic cu fibre de sticla.
Eu nu ma simt prea confortabil in pesteri, de aceea am incercat sa trec prin ea ca”trenul pe langa canton”, dar tot am putut sa observ ca este o pestera frumoasa, bine amenajata, luminata, deci, un loc ce nu trebuie ratat daca esti in zona.
Poate, intre timp, s-or mai fi terminat de amenajat si celelate galerii care erau “in lucru”.
Cu prima ocazie cand voi mai fi in zona, am sa o vizitez din nou. Da, chiar daca nu ma simt confortabil in pesteri, in “Fundata” mi-a placut si vreau sa ma reintorc. Din pacate, pozele facute in interior nu au iesit prea grozave, deci pun aici doar una.
As vrea sa nu fiti derutati de denumire: ” Pestera Fundata” si s-o cautati in localitatea omonima. V-am spus ca o gasiti la Rasnov, nu departe de cetate.
Trimis de ela7 in 08.11.11 09:08:55
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ela7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.58565500 N, 25.49418000 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Pestera Valea Cetatii (ex. Fundata)" (nou-creata pe site)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Explorând Misterul și Splendoarea Peșterii Valea Cetății — scris în 29.11.23 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Râșnov - peștera „Valea Cetății” — scris în 02.09.19 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Pestera Valea Cetatii - mica dar frumoasa! — scris în 08.06.17 de ElenaP din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Neașteptat de frumoasă — scris în 31.08.15 de Mircea P din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Peștera Valea Cetății — scris în 15.08.15 de Faannnyyyy din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 La Peştera Valea Cetăţii — scris în 13.08.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 O peșteră frumoasa dar mititica — scris în 18.07.14 de bogdan78 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ