ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Brașov
    ÎNSCRIS: 22.07.09
    STATUS: SENATOR
    DATE SEJUR
    JUN-2008
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Misterioasa pestera-labirint de la Limanu

    Ilustrație video-muzicală

    TIPĂREȘTE

    Atrasi de misterul ce invaluie acest loc, iata-ne la capat de tara, dornici sa vedem de aproape aceasta “gaura neagra a istoriei” cum mai este supranumita pestera de la Limanu. Aceasta se gaseste la marginea comunei Limanu, la 5 kilometri de Mangalia, in apropiere de Vama Veche. In sat aflam ca intrarea in pestera este la poalele dealului, mai jos de paduricea de pini, langa niste pietre mari.

    Indicatoare nu exista. In afara satului, nici tipenie de om, asa ca dupa ce lasam masina in sosea incepem sa urcam dealul cautand cu privirea reperele catre labirintul subteran. Vrem doar sa aruncam o privire pentru ca lanterne nu am reusit sa gasim in Mangalia si am fi nevoiti sa ne bazam pe luminile de la telefonul mobil si de la camera. Nu stim nici daca pestera este deschisa. Auzisem ca din cauza repetatelor acte de vandalism savarsite in pestera, la intrare ar fi o poarta care, in general, este incuiata.

    Cutreieram dealul de-a lungul si de-a latul si, nimic, nici urma de pestera. Dar tocmai cand ne gandeam sa ne intoarcem, epuizati de mersul prin soarele fierbinte, zarim, in vale, o bucata uriasa de piatra. Ne dam seama ca ne aflaseram pana atunci deasupra pesterii. Avem noroc. Poarta metalica este intredeschisa. Ne strecuram cu teama inauntru, privind cu aviditate in jur. Inaintam doar putin. Ne propunem sa nu ne indepartam prea mult. Pietrele scrasnesc sub picioare la cea mai mica atingere, infiorandu-ne si mai mult. In jur, tot felul de semne pictate cu vopsea, care nu stim ce inseamna si nici unde duc. Tavanul este plin de funingine, pe jos gasim la tot pasul resturi de lumanari, pietre arse dispuse in cerc, probabil urmele ritualurilor satanice despre care citisem ca ar avea loc in pestera. Pe alocuri peretii sunt scrijeliti, intrevedem urme de desene sau simboluri, nu ne dam exact seama. Posibil sa fie recente si sa apartina celor care au profanat pestele.

    Din galeria principala se intra in alta “incapere”, inalta cat statul unui om, incat nu este nevoie sa ne aplecam. Ne deplasam pe langa perete, privind, mereu, in urma. Se zareste inca, in spatele nostru, lumina tulbure de afara. Decidem sa mai facem cativa pasi. In fata, insa, galeria se ramifica brusc, atat in dreapta, cat si in stanga. Mai fac un pas si imi dau seama ca am uitat sa ma mai uit inapoi. Intorc capul incet, speriata, presimtind parca urmarile. Intr-adevar, raza de lumina care ne calauzise pana aici, se stinsese. Suntem inconjurati de intuneric. Totul in jur imi pare la fel. Ne oprim debusolati. Pentru moment, mi se taie rasuflarea. Nu ma pot orienta nicicum in bezna adanca. Am nevoie de timp sa imi amintesc toti pasii facuti. Nu cumva am venit din dreapta? Sau, de dincolo de dupa pietrele alea mari? Degeaba.

    Imi trec atunci prin minte toate legendele pe care le citisem despre acest loc al pierzaniei, un labirint intortocheat, lung de aproximativ 4 km. Cercetarile stiintifice au dovedit ca pestera se intinde pana in Bulgaria si ca dateaza din vremea dacilor, cand acestia s-ar fi refugiat aici, impreuna cu vitele si bunurile lor mai de pret, prigoniti de romani. Apoi, pestera ar fi fost folosita si de crestini ca loc de refugiu sau, poate, de insingurare. Oamenii locului spun ca cei mai multi dintre cei care s-ar fi aventurat in cotloanele sale intunecoase nu ar mai fi gasit drumul inapoi, sau ca un om ar fi dat de lilieci in timp ce sapa o fantana, semn ca se gasea deasupra pesterii. Pestera nu este pretioasa numai pentru dovezile istorice care s-au gasite aici: ceramica dacica, inscriptii, desene rupestre, ci si pentru mostenirea speologica si populatia bogata de lilieci care locuieste aici, ocrotita de lege.

    Incercam, totusi, sa ne pastram cumpatul. In timp ce luminam peretii intunecati parca mi se lumineaza gandurile si totul devine mai clar. Imi amintesc precis ca eu nu am facut niciun pas spre dreapta sau stanga, am tinut drumul tot inainte deci daca as face cativa pasi inapoi ar trebui sa dau din nou de lumina. Cu pasi mici ma intorc. O geana de lumina in departare ma face sa tresar. Rasuflam usurati. Nu vreau sa ma mai gandesc ce se putea intampla daca mai faceam un singur pas gresit. Ne indreptam spre iesire. Parca a trecut o vesnicie de cand ratacim pe taramul umbrelor.

    Nu mai doresc sa zabovesc sub pamant nicio clipa. Tanjesc dupa aerul curat de afara. Lumina soarelui ma ameteste si inima imi bate cu putere. Aventura a luat sfarsit si, cu siguranta, nu o voi uita prea curand. Plec totusi cu regretul de a nu fi vazut decat o infima parte din misteriosul labirint. Ar fi fost o idee buna sa incercam sa sunam la numarul de telefon afisat la intrare, poate ghidul care se ingrijeste de pestera si care a participat la cercetari ar fi venit sa ne desluseasca misterele subterane.

    Si nu pot sa nu ma intreb de ce nu se pune in valoare aceasta minune a naturii, martora a unei istorii zbuciumate, de ce nu s-au continuat cercetarile pentru a se elucida misterul care o inconjoara. Ar mai fi de mentionat faptul ca pestera a intrat chiar si in atentia NASA pentru ca in adancurile sale exista viata fara oxigen, la fel ca pe Marte Ar mai fi de mentionat ca in apropiere se gaseste Pestera Movile care a intrat in atentia NASA pentru ca in adancurile sale exista viata fara oxigen, la fel ca pe Marte, dar care nu se poate vizita.

    Pentru mai multe detalii despre istoria pesterii si poze spectaculoase, urmati acest link.

    Va rog sa adaugati ca fundal sonor: click aici


    [fb]
    ---
    Trimis de krondia* in 11.02.10 22:57:52
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 13518 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P12 Nume scrijelite pe peretii pesterii
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6600 PMA (din 11 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    14 ecouri scrise, până acum

    pepsi70ro
    [11.02.10 23:07:30]
    »

    Felicitari!

    webmaster13
    [12.02.10 00:00:37]
    »

    am atasat melodia propusa , excelenta alegere !

    mario 110
    [12.02.10 07:52:19]
    »

    foarte frumos. felicitari. foarte utila descrierea experientei traita in pestera: nota 10, adica 400.

    dar niste fotografii cu intrarea in pestera si cu imprejurimile imediat invecinate pesterii, in scop de orientare pentru cei care ar vrea sa ajunga acolo, nu aveti?

    va multumesc

    krondia*AUTOR REVIEW
    [12.02.10 09:24:54]
    »

    Din pacate nu am alte poze.

    Pe linkul de mai jos se vede intrarea in pestera. Pestera se gaseste pe partea dreapta a soselei dupa ce iesi din sat. Orice localnic va poate indruma dar eu recomand sa intrebati in sat direct de ghid. Pe cont propriu este nu numai foarte riscant dar nici nu poti sa inaintezi foarte mult pentru ca te pierzi foarte usor, pestera fiind foarte intortocheata.

    click aici

    mario 110
    [12.02.10 10:12:39]
    »

    multumesc frumos pentru informatii si promtitudine

    krondia*AUTOR REVIEW
    [12.02.10 10:22:09]
    »

    Cu placere. In Dobrogea sunt mai multe pesteri care se pot vizita, dar nu in mod organizat. As fi vrut sa mergem si la Pestera "La Adam" din Cheile Dobrogei dar nu am reusit sa o gasim.

    click aici

    turist_calatorescu*
    [16.02.10 22:07:57]
    »

    waw, de unde stiti mai de ele, ca ministeru' ala cel mai de fitze din toate le ascunde cu grija...

    foarte interesant kronia, foarte, felicitari

    gushpi
    [05.03.10 16:58:25]
    »

    nici nu stiu daca sa votez aceasta impresie! adica vreau sa spun ca votul meu ar putea fi inutil: daca mai faci o data o astfel de imprudenta inseamna ca am votat ABSOLUT INUTIL!

    punctele merg pt ca ai prezentat ceva inedit, dar VA ROG nu mai faceti imprudente!

    tot asa zic si schiorii despre avalanse, si inotatorii despre "mici rauri" etc! MIE NU MI SE POATE INTAMPLA!

    krondia*AUTOR REVIEW
    [05.03.10 17:01:22]
    »

    Ai dreptate, gushpi! Eu sunt o fire foarte precauta, poate mult prea precauta uneori, si pe munte ma aventurez cu grija, dar asa se intampla, o clipa de neatentie poate sa fie fatala. De asta am insistat si eu ca cei care ajung acolo sa apeleze neaparat la un ghid!

    ancamariagadea*
    [03.06.10 14:48:07]
    »

    Ar mai fi de mentionat faptul ca pestera a intrat chiar si in atentia NASA pentru ca in adancurile sale exista viata fara oxigen, la fel ca pe Marte.

    Aceasta mentiune este valabila pentru Pestera Movila, aflata la doar cativa kilometri. Acest aspect este precizat chiar si in articolul spre care ai facut referire. Este o mica greseala.

    krondia*AUTOR REVIEW
    [03.06.10 15:08:49]
    »

    Ai dreptate, Anca, multumesc. Rog wb sa inlocuiasca fraza cu aceasta "Ar mai fi de mentionat ca in apropiere se gaseste Pestera Movile care a intrat in atentia NASA pentru ca in adancurile sale exista viata fara oxigen, la fel ca pe Marte, dar care nu se poate vizita". Multumesc.

    webmasterXY*
    [03.06.10 15:19:16]
    »

    Am adugat textul corectat, conform dorintei autoarei.

    hugovictor
    [20.12.18 13:55:04]
    »

    @webmasterXY*: Tocmai ma pregateam sa scriu cite ceva despre pestera, care are si o istorie deosebit de interesanta, in calitate de fost locuitor al comunei, cind am vazut acest rewiew. Ma rog, s-au scris multe despre pestera, insa nici o persoana nu a spus ce noi, fostii locuitori stim din mosi stramosi. Respectiv ca pestera are iesire la Cap Kaliacra (are un frigider imens care blocheaza iesirea acolo, intr-o mica circiuma), ca are si iesiri secundare (toate inchise) pe plajele din Mangalia si chiar 2 Mai, ca iesirile descoperite in anii '65-'70 pe malul lacului Mangalia (fost Limanu) au fost inchise de armata, pentru ca dadeau in santierul naval militar de pina in 1990, ca in dealul (fosta gradina de legume a satului Limanu, acum cartier de vile) au fost ingropate toate remanentele de tabla debitata in santierele militare si cel din Mangalia, exact in pestera, si in punctul numit " Valea lui Stanila" (fosta liziera de salcimi pina in anii '80), ca pestera are si o proprietate tare ciudata, respectiv bateriile electrice se descarca extrem de rapid! Nimeni nu stie sa explice de ce! Asa se explica funinginea din interior, pentru ca se intra cu torte, si drept ghid, o ata lunga legata la intrare. Exista si un loc "sculptat" de miinile celor care au locuit o perioada acolo, din diverse motive, care se numea "Hotel paie, boier ciine! ". Si asta nu este totul! Sint multe altele de spus, dar din pacate sint secrete militare declarate, asa ca nu ma aventurez sa le dezvalui. Fotografiile sint cam putine, asa ca as incerca sa mai pun cite ceva daca se poate. Multumesc pentru amabilitatea de a citi toate acestea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster26
    [16.09.19 18:07:00]
    »

    @krondia: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

    Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

    ====

    Mutat în rubrica "Peștera Limanu [Limanu], VAMA VECHE / 2 MAI" (nou-creată pe sait)

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    gushpi, hugovictor, krondia*, turist_calatorescu*
    Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Limanu [Limanu]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053956985473633 sec
    ecranul dvs: 1 x 1