GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pestera Ialomitei, de bine si de rau
Am repetat un drum de acum doua luni, cand ne-a plouat diluvian si nici vorba nu a fost sa vizitam pestera si manastirea. De data aceasta vremea a tinut cu noi si am reusit sa revad dupa multi ani Pestera Ialomitei, modernizata si adusa la standarde elegante. Chiar s-a facut o treaba buna, cu materiale de buna calitate si de nadejde. Nu stiu daca are vreo importanta existenta banilor europeni dar stiu ca a iesit ceva bun.
Prima impresie schimbata fata de drumul anterior pe Transbucegi a fost siguranta drumului. S-a cam ingustat din cauza construirii unui sant pentru apa pe intreg parcursul. In felul acesta au cam disparut posibilitatile de trecere in siguranta pe doua sensuri cu masina, mai ales daca sunt masini mai mari. Erau niste portiuni neasfaltate dar netede pe langa asfalt, pe unde se putea iesi putin pe lateral, cat sa se treaca in siguranta unul pe langa celalalt cu conditia, evident, sa fie ambii soferi civilizati si cu mintea limpede.
Daca data trecuta am intalnit 5-8 masini pe tot parcursul de 25 de km dintre Paduchiosu si Hotelul Pestera (full, cu tot pretul destul de prohibitiv), de data aceasta a fost un adevarat drum al iadului, cu un trafic infernal, cu soferi inconstienti, majoritatea masinilor fara lumini, nici vorba de claxoane la curbele fara vizibilitate. Legile nescrise ale marilor corporatii inteleg ca impun masini cat mai mari si mai puternice care m-as mira sa fi ajuns toate intregi acasa in acea noapte de duminica (majoritatea au plecat pe seara). Pentru a ne amplifica sperietura, dupa 40 de ani de condus masini am vazut un domn corporatist de 30-40 de ani, bine imbracat, rezolvandu-si probleme diurezei in plina aglomeratie, la 1 m de masinile care treceau pe langa locul de pano(a)rama unde erau parcate cateva zeci de masini care mai de care mai aiurea. Evident ca s-a urcat intr-un automobil cat camionul in timp ce isi punea tinuta intima la punct.
V-am plictisit cu preambulul de mai sus numai pentru a va sugera alegerea unei zile si a unor ore de folosit drumul cat mai putin aglomerate. Daca sunteti obligat sa mergeti in perioada aglomerata este imperios necesar sa completati de la dvs. lipsa de responsabilitate a altor participanti la trafic.
Hotelul Pestera a fost, ca intotdeauna, elegant, curat si profesional.
Am facut drumul pana la Padina tot cu masina deoarece aveam o persoana cu unele probleme la mers. Lume ca la urs, o mare de corturi langa rau (evident ceva mai poluat in aval), o baterie de toalete ecologice (Doamne-ajuta!) si o minte sclipitoare (fara gluma) care a pus o bariera solida ce opreste accesul mai departe de cabana. De fapt, o bariera intre Rai si iad. De remarcat faptul imbucurator ca am vazut foarte putine gunoaie pe jos (!). Ma asteptam ca, la atata amar de lume, sa fie jale.
Pestera Ialomitei este foarte frumoasa, ca intotdeauna, dar exceleaza acum si prin modernitate si iluminare. Singura parte neplacuta a fost inconstienta (iar) parintilor care nu isi tin copiii aproape, nu retin ca vor fi 5-6 grade in pestera si cei mici vor dardai de frig (cei mari si-o merita intr-un fel), neatentia la locurile inguste sau foarte joase etc. Aglomeratia a fost incredibila si aparusera unele manifestari de panica din cauza claustrofobiei si a spaimei la blocarile de flux. Am impresia ca turnichetii de la intrare/iesire au posibilitatea sa determine cati intrati si neiesiti sunt in pestera si s-ar putea limita numarul maxim de persoane existente in acelasi timp. Din pacate, nici pe parcurs nu este vreun lucrator al obiectivului, mai ales in locurile chiar periculoase, care sa indrume sau sa dezactiveze unele manifestari ciudate (eufemistic vorbind) ale unor foarte tineri. De retinut ca aerul era incarcat de aburi de alcool proaspat ingurgitat (asta nu de la cei foarte tineri).
Si la capitolul vizitare pestera cred ca merita evitata alegera unei zile/conditii meteo propice camparii sau gratarului, care vor implica vizitarea pesterii chiar daca nu prea prezinta interes pentru persoanele respective. Pe de alta parte, se pare ca in lipsa unui oarecare numar de vizitatori nu se porneste iluminatul modern si chiar spectaculos din pestera. Nu strica un telefon inainte de a purcede la un drum care nu este chiar floare la ureche.
Cu toate minusurile datorate, in special, zilei de varf turistic pe care am prins-o din motive strict obiective, atat drumul cat si cazarea la Hotelul Pestera dar si redescoperirea minunii numite Pestera Ialomitei (Ialomicioarei cum o stiam eu) au fost un regal turistic care merita repetat la cativa ani odata.
Cat despre inconstienta unor asa-zis turisti, asupra careia nu este treaba mea sa insist, nu pot sa nu remarc lipsa unor structuri de ordine de vreun fel sau altul, intr-o zi de mare aflux turistic si intr-un loc foarte cunoscut si frecventat.
Trimis de Albinoium in 09.08.16 20:16:59
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Albinoium); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.39295400 N, 25.43688500 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Peștera Ialomiţei / Ialomicioara, MASIVUL BUCEGI" (deja existentă pe sait)
@Albinoium: Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
Mulțumesc.
Într-adevăr, există, din păcate, o "poluare" a zonelor turistice în plin sezon. De câţiva ani, pentru mine a devenit o prioritate evitarea aglomeraţiei atunci când îmi planific concediile. Nimic nu poate fi mai agasant, mai ales când speri să ai o vacanţă tihnită, decât nesimţirea celor din jur (şi, din nefericire, parcă sunt tot mai mulţi din această categorie!) Şi culmea e că astfel de indivizi nu vizitează locurile frumoase pentru a le admira, ci pentru a le "bifa" pe lista cu chestii care trebuie făcute. Drept pentru care nu au nici o reţinere să le umple de gunoaie şi să le polueze cu un comportament lipsit de bun simţ!
Total de acord cu dvs., am aceeaşi revoltă faţă de cei care nu vor (sau nu pot) să respecte natura şi în general frumosul. Foarte sugestivă metafora dvs. "o barieră intre Rai si iad"!
@webmasterX - Da, este perfect. Cativa metri la stanga este intrarea.
@Rofri - Dezamagirea mea provine din faptul ca am mers multi ani cu cortul si am vazut oameni de toate categoriile socializand civilizat si pastrandu-si intimitatea in acelasi timp. Acum vad pe munti persoane care chiar nu sunt atrase de natura ci doar trebuie sa marcheze obiectivul sau sa se ascunda undeva pentru o betie crunta. Nu am glumit cand am spus ca aerul din pestera chiar mirosea a ramasite de alcool. Pacat.
@webmasterX - Multumesc. Nu stiu de ce nu am gasit grupajul cel mai potrivit. Pestera apare in mai multe locuri.
@Albinoium -
Am văzut peștera de vreo două ori dar, într-adevăr mi-ar place să repet experiența, mai ales că sunt mare iubitoare a muntelui și a peșterilor în special.
Ai scris un review frumos pe care l-am votat cu mult drag.
Vacanțe frumoase!
@Albinoium - Am reusit, in sfarsit, sa votez! Dupa lupte seculare, apare si votul meu.
Pestera Ialomicioara (eu asa o stiu de foarte multi ani) este una din atractiile platoului Bucegilor, iar de cand accesul turistilor si mai ales al pantofarilor (asa ii numesc eu pe cei care nu au ce cauta pemunte) a fost facilitat de sosea si telecabina, este si mai mare numarul celor care o viziteaza. Se pare ca in tara noastra, modernizarea cailor de transport (sosele moderne, telegondole, telecabine) in locuri turistice deosebite nu duce, neaparat la dezvoltarea turismului. E adevarat ca sunt mai multi turisti, mai multi clienti la cazare, masa, dar mai ales la bautura, dar multi nu ar avea ce cauta acolo. Muntele inseamna natura, natura, natura, iar acolo este locul celor care stiu sa respecte muntele in starea lui naturala. Din pacate prea multi "pantofari" reusesc sa ajunga pe munte, prea multi oameni care nu au nimic in comun cu turismul montan, investesc in activitati turistice. Am fost prima data in 1962, intr- o excursie cu scoala, apoi in 1967-1970 de mai multe ori, in 1973 in concediu cu actuala sotie, apoi in cateva drumetii pe munte. Cred ca, din nefericire, drumurile mai proaste, mai retrase, mai salbatice fac sa se salveze multe locuri salbatice, in sensul frumos al cuvantului si poate nu ar trebui modernizate. Mai multi membri ai saitului au vizitat, folosindu-se de drumurile proaste existente, locuri de o frumusete deosebite, dar care au declarat ca ar reface traseele pe aceleasi drumuri proaste. Tin minte ca primul drum pe Transfagarasan l-am facut in 1974, cu un IMS, pe un drum ca vai de el, dupa santier, care se pregatea pentru pietruire (asfaltarea a venit cativa ani mai tarziu), dar frumusetea si salbaticia locurilor m-au facut sa am iluzia ca sunt pe o autostrada din Germania. Cand locurile de vizitat sunt frumoase nu mai vedem calitatea drumurilor. Dar m-a cam furat peisajul si ma opresc aici.
Numai bine si calatorii placute!
@gettyy - Ma bucur foarte mult daca reusesc sa induc unele sugestii referitoare la patanii sau lucruri bune, pentru a nu o pati si colegii de forum sau din contra, pentru a profita de cele bune. Scuze daca insist uneori pe partea de conducere auto dar mi se pare ca a devenit un domeniu scapat de sub control.
Va urez calatorii frumoase si fara probleme!
@liviu49 - Nu sunt atat de radical, cu toate ca ma sacaie aglomeratia pe munte sau in ce a mai ramas din paduri. Am mai scris ca nu vad nimic rau in a asigura un acces facil si pentru persoanele care nu mai pot sa ajunga in locurile dragi lor, cum va fi si cazul nostru cat de curand (hihi). Pentru montaniarzii impatimiti are balta peste! Sunt locuri suficient de multe si pentru ei. Daca toata viata m-am ghidat dupa sfanta moderatie in toate, poate am avantajul ca si pot sa ma adaptez mai usor cu noul si sa iert mai mult. Marele necaz este cu ce facem odata ajunsi in locurile de poveste, cum distrugem totul in jur, parca dintr-o programare infama. In review am subliniat ca m-a mirat lipsa aproape totala a gunoaielor. Mirarea asta nu e de bine, ideal fiind sa ramana ceva banal.
Pestera merita vizitata (cascada interioara este impresionanta), insa de evitat week-end-urile foarte aglomerate. Recomandare: de adus casti de protectie personale (de biciclete, role... orice tip), cele de acolo miros groaznic. In special pentru copii sunt necesare... plus haine groase.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Pantofar de Bucegi la Pestera Ialomitei! — scris în 17.10.22 de valentinag din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Pestera Ialomitei — scris în 16.08.19 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Peștera Ialomiței, un obiectiv turistic spectaculos cu foarte multe scări, din jud. Dâmbovița — scris în 18.07.19 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Peștera Ialomiței — scris în 14.08.18 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Foarte frumoasa — scris în 03.09.15 de comisarul din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Un obiectiv turistic deosebit — scris în 30.08.15 de mariusdany din ZăRNEşTI [BV] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Grota cu altar din leagănul montan al Bucegilor — scris în 08.08.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ