ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Din păcate, doar vreo jumate de zi în capitala Şvabiei

TIPĂREȘTE

"Augsburg este capitala regiunii administrative Schwaben, landul Bavaria, Germania.

Oraşul a fost fondat de romani în sec. I d. C., sub numele de Augusta Vindelicorum.

În timpul Sfântului Imperiu Roman a avut statut de oraş liber imperial (Freie Reichsstadt), fiind un important centru economic şi comercial al Germaniei meridionale." (cf. WikiPedia)

Am plecat într-acolo mai mult la întâmplare, fără să fi ştiut dinainte ce e de văzut, nici pe unde. Am ales doar ca punct de pornire al explorării noastre primăria (Rathaus).

Pocnitoarea mea de GPS m-a condus perfect până la câteva sute de metri de parcarea unde-i spusesem că vreau să las maşina, apoi a început distracţia - fă la dreapta, ba la stânga, ia-o-napoi... Mereu când mergi cu viteză mică prin oraşe face figurile astea. Mă aşteptam, de altfel, aşa că urmăream mai ales semnele de circulaţie decât aiurelile sale, dar nici astea nu mă ajutau prea mult, zona centrală fiind în lucrări de reparaţii intense. Că doar e vară, nu?

În sfârşit, nimeresc o intrare de parcare (Annahof, nu Rathaus, cum dorisem) unde erau anunţate locuri libere, cobor vreo 3 etaje până găsesc un loc liber (care să nu fie rezervat pt. femei/invalizi) şi odată scăpaţi de corvoada adăpostirii tărăboanţei, ieşim la lumină cu liftul, chiar în spatele bisericii Sf. Anna. (click aici) Cu o viaţă începută încă de prin al XIII-lea veac după Cristos, această biserică şi mânăstire a trecut prin multe întâmplări cu semnificaţie istorico-religioasă, cea mai importantă fiind prezenţa aici a lui Martin Luther în octombrie 1518, venit să se întâlnească cu trimisul Romei, cardinalul Thomas Cajetan, care ar fi vrut ca acesta să îşi renege noua doctrină. Dar Luther refuză şi fuge (încă mai există scara numită chiar şi astăzi 'a lui Luther', pe unde a "evadat") de teama de a nu fi arestat şi dus la Roma pentru a fi judecat drept eretic.

A fost până pe la 1800 locul de înmormântare al oraşului, pentru aceasta stând în interior mărturie o mulţime de pietre şi monumente funerare, atât pe pereţii clădirilor, cât şi pe jos, călcând practic pe morminte când o vizitezi.

Are picturi murale deosebit de frumoase datând de prin sec. XVIII, pictate de artişti celebri, precum Lukas Cranach şi Jörg Breu, amintind oarecum de frescele din bisericile noastre străbune. Doar că reprezintă viziunea [d]reformată a bibliei.

O parte din nava principală, numită capela Fugger, după numele donatorilor (familie de bază din istoria oraşului, unii dintre cei mai avuţi bancheri şi industriaşi ai evului mediu bavarez), a fost desenată (în sensul de proiectare) de către însuşi Albrecht Duhrer. Din păcate, nu am făcut poze acolo, totul fiind în beznă şi învelit în schele, întrucât tot complexul este de ani buni într-o continuă restaurare.

Am reuşit însă să surprind câteva imagini din mânăstire şi dintr-o capelă alăturată bisericii principale, numită Capela Fierarilor (deoarece donatorii acesteia, familia Hirn, nu au avut urmaşi şi au lăsat-o moştenire Ghildei Fierarilor). Cu sufletul cumva mai liniştit de vizitarea acestui minunat şi vechi lăcaş, am ieşit iar în tumultul zonei centrale a oraşului.

Căscând gura şi la vitrine, dar şi la frumoasele clădiri dimprejur, adevărate monumente de artă arhitectonică (regret că nu cunosc îndeajuns de bine stilurile, dar poate mă vor ajuta cei ce vor vedea pozele), am ajuns nu după mulţi paşi drept în faţa Primăriei.

Construită între anii 1615 şi 1620, este cea mai reprezentativă clădire seculară renascentistă de la nord de Alpi. A fost din păcate distrusă de o lovitură în plin în timpul unui bombardament aliat în 1944. Din fericire, a fost până la urmă în întregime restaurată (ultimele lucrări terminându-se cu ocazia aniversării a 2000 de ani de existenţă a oraşului, prin 1985).

Când am intrat noi în piaţa primăriei, nu mică ne-a fost mirarea să nimerim într-o adevărată arenă de minifotbal, cu comentarii, suporteri, sponsori, vacarm de parcă era C. M. de fotbal adevărat! Mai lipseau doar vânzătorii de "bomboane agricole"...

Chiar am urcat în tribune şi ne-am relaxat privind o repriză de joc între 2 echipe de nuştiuunde.

Alături de Impunătoarea primărie, se ridică la 70 de metri turnul Perlach, care aparţine bisericii Sf. Petru [din / am] Perlach, construită la 1182. Turnul a fost ridicat însă abia în anul 1614, odată cu începerea lucrărilor la clădirea alăturată a primăriei. Am intrat câţiva paşi şi în această biserică, dar a trebuit să ies după doar câteva minute; prostul de mine am uitat să pun telefonul pe 'silent' şi am simţit îngrozit cum începe să sune... Norocul meu că eram aproape de uşă... doar că pe urmă, mi-a fost ruşine să reintru. Ce vă pot spune însă legat de această biserică şi de turnul său (simbol al oraşului) este că are un orologiu cu muzică. O muzică superbă, cum nu mi-a fost încă dat să ascult - parcă era o cutie muzicală uriaşă...

Toamna, de hramul bisericii, de Sf. Mihail, la fiecare oră ies şi figurile şi prezintă copiilor adunaţi acolo gură-cască lupta Sfântului cu balaurul.

Am mai umblat noi pe câteva străzi şi chiar şi prin vreo 3 prăvălii (de aici a căpătat cuţu' nostru o foarte frumoasă zgărdiţă), dar cum seara dădea târcoale şi noi aveam ceva km ca să revenim la prietenii noştri de lângă Ulm, am pornit la drum.

Ce ar mai fi fost de văzut acolo (dar n-am avut destul timp):

- Palatul de sticlă (fostă fabrică textilă, transformată prin anii '80 în muzeu de artă);

- Domul din Augsburg (click aici);

- Fuggerei (click aici), un cartier social încă în folosinţă, unde chiar şi în ziua de azi chiria este de vreo 0,88 €. Pe an!!! Donat, evident de aceeaşi familie Fogger;

- Casele memoriale ale lui Bertold Brecht şi Leopold (tatăl lui Wolfgang Amadeus) Mozart;

- Muzeul Maximilian (aproape de primărie, am trecut doar pe lângă el, din păcate era deja închis la acea oră);

- Muzeul roman (click aici) şi

- Muzeul meşteşugarilor şvabi (click aici).

Şi ar mai fi (zoo, grădina botanică, planetariul etc.), dar astea depind de gusturile fiecăruia. Eu nu le-aş pune pe lista mea.

În speranţa că v-am deschis apetitul să exploraţi (şi) acest orăşel german, închei aici scurta poveste. Pe curând!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 06.07.11 16:19:27
Validat / Publicat: 06.07.11 18:40:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4190 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Augsburg - piaţa Annahof.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

giuliani
[12.08.13 23:45:55]
»

Frumos review-ul... eu am fost in septembrie 2012, si tot centrul aproape era in lucru. Stiu ca asta nu schimba cu nimic calitatea locurilor, insa am ramas putin dezamagit de ceea ce am gasit acolo. Citind review-ul tau, m-am decis sa revin la Augsburg, cu prima ocazie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
giuliani
Alte impresii din această RUBRICĂO zi prin Augsburg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.046849966049194 sec
    ecranul dvs: 1 x 1