ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

O sala de aur dintr-o epoca de aur – Primaria din Augsburg, Germania

TIPĂREȘTE URM de aici

De cele mai multe ori (sau cel putin in teorie), primaria este emblema unui oras, la fel si in cazul orasului Augsburg, primaria este una dintre cladirile reprezentative, si am vrut sa o vad mai ales pentru ca citisem ca detine chiar un record, a fost cea mai inalta cladire a secolului XVII (la nivel mondial), avand 6 etaje (nu s-au luat in calcul castele sau biserici), insa vazusem si niste poze cu Sala de Aur, aici avand in vedere cate camere de palat kitch-oase vazusem nu eram tocmai impresionata, dar vorbim de un loc oficial. Asadar, odata ajunsa in Piata Primariei, numarul 1, am am studiat putin exteriorul si am dat sa intru pe o usa destul de impozanta in cladire, usa este insa adusa la nivelul secolului XXI, se deschide singura, asa incat si in contexul actual de guvid este util: “Evitati atingerea suprafetelor frecvent atinse si de alte persoane” .

Aici am ochit aparatul care iti lua banii si iti elibera biletul, aparat prietenos de altfel, avea in meniu si limba engleza, numai ca de data aceasta iti lua doar banii, nu dadea nici un bilet indiferent de limba selectata (adica nu am incercat si cu alti bani, dar asa am presupus).

Acum si cu banii luati si fara bilet, cine sa ma creada pe mine, Sala de Aur este la etajul 2. Norocul meu este ca a aparut un grup format din 3 persoane, in etate, care au patit la fel ca mine (noroc ca ii avertizasem asa ca au incercat sa ia doar un bilet), asa incat am urcat impreuna fiindu-ne martori reciproci la intrare, mai tarziu am vazut ca au blocat accesul la aparat, asa ca acesta este motivul pentru care va recomand sa luati bilet mai degraba de la Centrul de informare turistica care se gaseste in aceasta piata.

Va mai spun doua vorbe si-un cuvant si despre acest grup format dintr-un el (cu care m-am conversat cel mai mult), 80+, originar din Grecia (unde si locuia acum), sotia lui 75+, originara din Ucraina si fratele acesteia 80+ (acum locuia in America), era porniti (cu masina) de vreo 3 saptamani prin Europa, de aici se indreptau spre Innsbruck. Frumoasa batranete nu-i asa? Am sa mai spun ca primaria este accesibila si persoanelor cu dizabilitati, pot fi insa ceva limitari pentru persoanele in carucior.

Bun, sa revenim, prima sala in care ajunge toata lumea este Sala de Aur, aici se verifica si biletul de intrare (2.5 euro, exista si alte variante) si incepi sa studiezi.

Pana la studiu insa cateva cuvinte despre aceasta cladire. A fost proiectata si construita de Elias Holl in perioada 1615-1624, de fapt exteriorul a fost gata in 1620 iar interiorul in 1624, si asa cum am mentioant deja in articolul anterior este inclusa in Conventia de la Haga pentru protejarea proprietatilor culturale in cazul unui conflict armat.

Am mai spus ca Augsburg este astazi al treilea oras ca marime din Bavaria, dar si in acele timpuri orasul avea importanta financiara si comerciala iar siguranta si increderea in ceea ce reprezinta guvernarea o putem vedea prin vulturul imperial pictat pe partea din fata a primariei.

Primaria a fost bombardata la sfarsitul lui februarie 1944, mai apoi restaurata, insa cea mai importanta restaurare a fost facuta in perioada 1980-1984 astfel incat in 1985 a fost putut fi gazda sarbatoririi a 2000 de ani de existenta a orasului. Au fost refacute tavanul, portalurile, podeaua de marmura.

A avut loc si o a doua restaurare in perioada 1986-1996 care a inclus restaurarea frescelor de pe pereti, tavanului din hol, statuilor ceea ce a insemnat o adevarata provocare pentru artistii ce au adus totul cat mai aproape de versiunea originala, cele doua restaurari insemnand totodata si o factura de circa 9 milioane euro.

Dar hai sa incepem cu Sala de Aur

V-am spus ca este cea mai spectaculoasa, si daca aveti ocazia sa o vedeti cu un ghid ar fi extraordinar, veti intelege mai bine fiecare element din acea sala. Daca nu aveti ghid la dispozitie, exista la dispozitia turistilor niste foi cu informatii (sunteti rugati insa sa le inapoiati la plecare) astfel incat cu aceste foi in mana aflati mai multe si cateva informatii am spicuit si eu si vi le prezint mai departe

32,5 m lungime, 17,5 m latime si o inaltime de 14 m, si nu stii ce sa spui ca iti atrage atentia mai intai, tavanul, peretii pictati, marmura de pe podea. Placile de marmura provin din aceeasi zona la fel ca cele originale. Toate acoperirile cu aur din aceasta incapere au adunat in total 2,6 kg foita de aur.

Frescele

Despre acestea se pot spune lucruri interesante, pe peretele de nord sunt opt imparati romani iar pe cel de sud sunt opt imparati crestini si totodata motto-uri ce vor sa demosntreze dominatia crestinatatii, astfel incat celebrul motto al lui Iulius Cezar (VENI VIDI VICI – am venit, am vazut, am invins) este pus in balanta cu motto-ul lui Carol (VENI VIDI DEUS VICIT – am venit„am vazut, Dumnezeu a invins).

Tavanul

O adevarata bijuterie, piesa centrala prezinta SAPIENTIA - intelepciunea, personificata prin figura unei femei ce poarta o coroana si un sceptru. Ea se afla pe un car tras de intelepti si studenti la drept. Motto-ul acestei lucrari spune: PER ME REGES REGNANT (stapanitorii conduc prin mine) declarand astfel ca intelepciunea este cea mai importanta virtute a conducatorilor. Oare va ganditi in acest moment la ce ma gandesc si eu? Sa ne trimitem si noi conducatorii nostri acolo pentru o vizita cu ghid, poate se prinde ceva de ei? Sau nu mai avem nici o sansa?

Pictura centrala are o suprafata de 24 m2 si mai are de ambele parti doua alte picturi ce reprezinta indatoririle regentilor, dar si acestea sunt inconjurate de alte picturi ce reprezinta comunitatea. Fiecare pictura reprezinta cate o virtute si fiecare este descrisa cu destule amanunte.

Sala printilor

Din sala principala se poate ajunge in camerele adiacente prin niste portaluri ceva mai mici intrandu-se in camerele numite si “Camerele Printilor” . Aici iti atrage privirea in primul rand tavanul lambrisat realizat din nuc si stejar la fel si ce este realizat din lemn in aceste incaperi.

Inn fiecare dintre aceste camere in colt se afla cate o soba cu inaltimea de 5 m si o greutate de circa 3 tone. Fiecare este construita din 200 parti separate si detalii deosebit de minutioase. Iar aspectul de soba din fonta este realizat prin grafitizare.

Acum daca mergem in camerele printilor din partea de nord-vest, vedem trei picturi mari ce reprezinta investirea ducelui Moritz al Saxoniei ca elector saxon de catre Imparatul Carol al V-lea in data de 24 feb 1548 in Augsburg si de asemenea pot fi vazute alte 6 picturi (ele se regasesc pe coloanele de la ferestre) si care reprezinta diverse virtuti

Picturile din camerele de sud-vest reprezinta cele 3 forme de guvernare : monarhia, aristocratia si democratia si la fel si aici gasim alte 6 picturi care reprezinta generali romani.

Inainte de a merge mai departe vreu sa va fac o mica atentionare, avand in vedere ca am incercat sa gasesc informatie pe net si peste tot am gasit aproape aceleasi lucruri asa incat nu mai stii cine de la cine a facut copy-paste, doar aceste foi pe care le-am gasit aici imi spuneau intradevar ceva util (adica aduceau un plus valoare si intelegi altfel fiecare obiect de aici). Asa incat daca ajungeti acolo, luati intai acele 4 foi, si cu ele in mana studiati locul, o sa il vedeti altfel.

Ok, acum sa pornim mai departe, mai era o sala cu ceva exponate din diverse tari, am facut vreo 2-3 poze si apoi am luat-o incet spre parter unde mai sunt amenajate vreo 2 sali (acestea chiar pot fi vizitate gratuit, nu va intreaba nimeni nimic aici)

Una dintre sali este destul de micuta, insa cuprinde istoria orasului de-a lungul existentei sale, cu cele mai importante date si nu are rost sa va descriu obiectele expuse, o sa le vedeti in poze, insa ceea ce vreau sa remarc aici (si ii iert pentru prezentarea doar in germana), au placute pentru persoanele nevazatoare, asa incat chiar daca nu vedeau exponatele macar aflau cate ceva despre ceea ce se afla in acea incapere. Este o sala interesanta, pe o suprafata care nu este impresionanta ca marime, vezi 2000 de ani de istorie.

Si inca o sala este dedicata memoriei holocausului si vicimelor lui, mai multe nu pot fi spuse, o istorie pe care nu trebuie sa o uitam.

Stiu ca v-am ametit pana acum si am mai lasat ceva pentru final, pentru cei ce au avut rabdare sa citeasca pana aici, nu puteam sa nu citesc despre arhiectul acesti cladiri, el mai are in oras cateva cladiri semnificative printre care Cladirea arsenalului, Gimnaziul Sf. Ana, si cu toate aceste realizari deosebite a fost „eliberat din functie” ceva ani mai tarziu deoarece era protestant.

Iar in ceea ce priveste Conventia de la Haga, asta pot spune ca m-a interesat chiar si mai mult si pentru ca nu pot sa redau tot continutul, am sa trec aici un link in speranta ca poate cneva va fi interesat sa citeasca mai mult en.wikipedia.org/wiki/Hag ... r_infringements

Dar ca un mic rezumat am sa spun ca acesta este primul tratat international concentrate pe protejarea proprietatii culturale in caz de conflict armat. El a fost semnat la Haga in 14 mai 1954 si a intrat in vigoare in 7 augus 1956. In septembrie 2018 conventia era semnata de 133 state. Principiile ce stau la baza acesti conventii stipuleaza printre altele: “... that any damage to cultural property, irrespective of the people it belongs to, is a damage to the cultural heritage of all humanity, because every people contributes to the world' s culture...”

Si pentru ca mi-am pus intrebarea (poate si voi), bine, bine, dar exemple concrete despre ceea ce face, asa ca un exemplu este dat de depozitarea temporara a comorilor de arta ale Muzeului National din Kabul (Afghanistan) in Elvetia, in timpul Razboiului Civil Afgan. Operele de arta au fost expuse in orasul elvetian Bubendorf, susutinuta de voluntariat elevetian sau cetateni afgani exilati, si din donatii. In 2007 obiectele au fost returnate la Kabul cu sprijinul forelor aeriene germane, si a fost declarata ca cea mai mare returnare de obiecte de arta de la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Sper sa va placa aceasta primarie, si sa nu o ocoliti daca ajungeti in zona.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 22.09.20 21:45:13
Validat / Publicat: 23.09.20 08:11:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 633 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Primaria din Augsburg - cea mai inalta cladire a secolului XVII
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[23.09.20 13:38:34]
»

Excelent! De la un timp am luat și eu obiceiul de a vizita Primăriile. Normal, pentru interioarele clădirilor istorice. Asta din Augsburg, e o splendoare!

Te felicit și te îmbrățișez! ​

mishuAUTOR REVIEW
[23.09.20 20:00:18]
»

@mihaelavoicu:  Poate ca ai sa ajungi sa o vezi si sa descoperi si mai multe frumuseti ale orasului.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​

Zoazore
[07.10.20 17:44:18]
»

@mishu:  Aici am ochit aparatul care iti lua banii si iti elibera biletul, aparat prietenos de altfel, avea in meniu si limba engleza, numai ca de data aceasta iti lua doar banii, nu dadea nici un bilet indiferent de limba selectata (adica nu am incercat si cu alti bani, dar asa am presupus).

Acum si cu banii luati si fara bilet, cine sa ma creada pe mine

Deci se mai intampla si la case mari, cu sali de aur! ​

Oare va ganditi in acest moment la ce ma gandesc si eu? Sa ne trimitem si noi conducatorii nostri acolo pentru o vizita cu ghid, poate se prinde ceva de ei? Sau nu mai avem nici o sansa?

Raspuns corect: B= nu mai avem nici o sansa​! Mai pierdem si o multime de bani!

Gata cu gluma! Impresionanta cladire! Si incapatanati austriecii s-o renoveze asa de meticulos! Si e foarte bine c-au facut-o, ca altfel s-ar fi pierdut multe dintre frumusetile acelei perioade,

Nu e chiar kitsch, dar e coplesitoare Sala de Aur. ​​

mishuAUTOR REVIEW
[07.10.20 20:13:15]
»

@Zoazore:  Altii isi pastreaza si potejeaza istoria noi incercam sa o facem sa dispara, cred ca as putea sa scriu un ecou cat un articol atat sunt de furioasa pe astfel de lucruri si am sa dau doar doua exemple. Primul ar fi poate cel mai cunoscut (intamplarea face ca dimineata sa fi ascultat acest lucru povestit putin mai in amanunte), Manastirea Mihai Voda, construita pe vremea lui Mihai Viteazul, si pe care Ceausescu si lingaii lui au vrut-o daramata. Noroc ca au existat protestatari de valoare precum Constantin Noica, Geo Bogza, Mihail Sora si altii care au depus tot felul de memorii si compromisul final a fost ca biserica (restul fusese daramat deja) sa fie mutata pe o distanta de 289 m. Si am spus ca acesta a fost Ceausescu pentru care istoria nu conta, decat poate istoria lui.

Si trecem la numarul 2 (sunt convinsa ca exista mult mai  multi) ​ vloggerul Selly, considerat cel mai urmarit vlogger, care se lauda cu masina si casa lui indemnand tinerii sa studieze materii noi care tin de afaceri si altele de genul si sa nu mai studieze materii care nu au nici un rost si de care nu au nevoie mentionand aici printre altele istoria.  

Asa ca verdictul il dai tu, insa pentru ecoul si aprecierea acestui articol iti multumesc. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mihaelavoicu, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi prin Augsburg:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073451042175293 sec
    ecranul dvs: 1 x 1