BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Visul unei nopti de vara intr-o sala de bal - Palatul Schaezler, Augsburg
Palatul Schaezler se afla situat pe Maximilianstrasse in dreptul statuii lui Hercule si este considerat a fi cea mai importanta si bine conservata cladire rezidentiala si comerciala din secolul XVIII, declarat de municipalitate monument istoric. Program de vizitare in fiecare zi de la 10.00-17.00 mai putin marti. Despre ceea ce se poate vedea in acest palat voi povesti treptat. Din ceea ce vezi la parter nu esti foarte tentat sa vizitezi muzeul, dar cuvintele magice: “Sala de bal stil rococo” au fost suficiente ca sa imi iau biletul de intrare. Palatul a fost finalizat in 1770 si pe langa aceasta sala de bal, aici pot fi admirate Galeria baroca germana, Fundatia Karl si Magdalena Haberstock, galleria de stat si de ce sa nu mentionam si Gradina palatului.
Urcand scarile vezi diferite picturi, portrete si descrierea acestora, insa tavanul este cel mai frumos, o pictura frumoasa ca o zi de primavara, o sa vedeti.
La primul etaj se afla Galeria Baroca Germana, unde poti vedea picturi ale secolelor XVII si XVIII, pictori cunoscuti sau mai putin cunoscuti, in special pictori provenind din zona Augsburg, dar alaturi de acestea se gasesc si picturi purtand nume celebre pe care am sa le mentionez ca sa vedeti ce ratam, Paulo Veronese, Giovanni Battista Tiepolo, Antonius van Dyck, Jacob Ruisdael și Lukas Cranach cel Batran.
In 1983 orasul Augsburg primeste mosia detinua de Karl si Magdalena Haberstock si odata cu aceasta biblioteca dar si o colectie formata din 40 de tablouri.
La etajul doi se gasesc diferite expozitii tematice, o sa vedeti pozele, exponatele sunt insa deosebite si aici, chiar este si o miniatura a fantanii lui Augustus, mobilier frumos decorat sau sobe deosebite.
Daca din exterior poate ca nu pare foarte mare cladirea, aflati ca este, si am facut intentionat anumite poze in care se vad o multime de treceri dintr-o camera in alta. Si ca totul sa fie adus si in prezent, locul este mult solicitat pentru poze de nunta si cat m-am plimbat eu pe aici am vazut doua cupluri, amandoua miresele minunate, si chiar una dintre mirese era insotita si de sora ei geamana, nu am sa pun pozele lor, insa le-am furat o poza ca prea imi placeau.
Si am ajuns la capatul salilor insa sala de bal neam, am mai vazut eu o usa inchisa, insa asta era pentru mine un semn de interdictie, asa ca am iesit in curtea interioara urmand sa vad daca nu exista cumva vreo alta intrare. Acum ce sa spunem si despre curte, imaginati-va o astfel de curte vara, o multime de flori, alei, o fantana pozitionata central, si o geometrie bine gandita, asa incat e de la sine inteles ca aici au loc diverse evenimente si chiar receptii de nunta. Aici langa zidul curtii in niste arcade verzi se gasesc 4 statui: Abundenta, Fortuna, Industria, Merkur. Si tot aici se afla o casa a albinelor, si un panou explicativ pe care am putut sa il citesc, dar nu sa-l inteleg ????, era in germana, dar va pot spune ca aici se afla din 2013 o colonie formata din 60000 albine care produc circa 50-70 kg miere/colonie, se pare ca dublu decat se produce in tara si asta datorita conditiilor climatice.
Intre timp mi se facuse sete, foame si aveam pofta de ceva racoritor, dorinta indeplinita de existenta unor peri lipiti pur si simplu pe niste spaliere metalice pe zid, insa sa nu credeti ca am rupt din pomi (eram civilizata desi ma tenta ????), ci m-am uitat pe jos si am gasit vreo 2 pere.
Totul bine si frumos, insa unde este sala rococco? Nu m-am lasat, am aflat insa la final informatia, trebuia sa apas clanta si sa intru pe acea usa, asa ca asta am facut si m-am simtit dintr-o data in lumea basmelor. Greu de povestit cum arata, insa o sa vedeti pozele si o sa intelegeti, si binenteles, si aici era un cuplu care facea poza de nunta, ce amintiri frumoase va avea.
Am incercat sa ma uit la poze si sa va descriu cate ceva, este foarte greu, sala are cel putin 8 m in inaltime iar ca suprafata, ce sa mai spun? O sala imensa, cu multe ferestre ceea ce ii dau de asemenea senzatia de spatiu, niste culori calde, placute, o adevarata dantelarie, nu stiai daca sa o admiri sau sa ti se para opulenta, insa oricat de carcotasa as fi, am indragit aceasta sala din prima si ca bonus, acea pereche superba parca asteptam momentul in care vor incepe sa danseze. Pictura de pe tavan care prin culorile sale suave pare ca o deschidere spre cer a fost pictata in 1767 si prezinta o alegorie a comertului ce leaga continentele. Deasupra fiecarei usi se mai afla cate o pictura cu diferite semnificatii, iar oglinzile aflate pe peretii din cele doua extremitati ale salii maresc parca si mai mult sala. Sala de bal a fost inaugurata in 1770 de arhiducesa Maria Antonia din Habsburg-Lorena, care in calatoria ei spre Versailles pentru nunta oficiala cu regele francez, ulterior Luis al XVI-lea, a facut si o oprire in Augsburg.
Si pentru ca realizasem ca daca vezi o usa inchisa, vezi daca o poti deschide, am ajuns astfel prin Schaezlerpalais in galeria de stat, aflata in Katharinenkirche din 1835, fiind cea mai veche galerie de filiale a colectiilor de picturi de stat bavareze. Aici se gasesc picturi ale scolilor din Augsburg si Swabia, din Evul Mediu tarziu si Renasterea timpurie. Aici veti gasi (era foarte clar) portretul lui Jakob Fugger cel bogat si lucrari ale unor pictori cunoscuti (sau mai putin cunoscuti), printre care am sa mentionez Hans Holbein cel Batran, Lukas Cranach cel Batran.
Acum am sa va mai spun cate ceva despre aceste sali, se vede ca a fost o biserica construita in stil baroc, acum vopsita intr-un alb care stralucea, un parchet ingrijit dar si niste banchete pe care puteai studia operele in liniste. De ce spun ca puteai studia, pentru ca in fiecare camera existau materiale informative, sper ca v-ati obisnuit, doar in germana, in care sub fiecare opera era cate o poveste, asa ca macar 2-3 cuvinte mai nimeream si eu.
La final nu pot spune decat ca m-am felicitat pentru alegerea facuta, retinerea mea initiala era legata doar de faptul ca timpul petrecut prin acest muzeu-palat insemna timp luat din descoperirea orasului, insa daca veti ajunge pe acolo sper ca articolul meu sa va fi hotarat sa intrati si aici, ajutat si de acest filmulet de prezentare youtube, multumesc web.
Trimis de mishu in 07.10.20 23:20:11
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Foarte frumos tot ce am văzut! iată că acum se potrivește perfect zicala, să nu te iei întotdeauna după aparențe, în cazul acesta după fațadă
Palatul este minunat, cu multe obiecte de valoare, tablouri frumoase, mobilier, etc.
Nu mai spun de camerele spațioase, frumoase, sigur că orice mireasă ar visa la o amintire dintr-o astfel de sală precum cea de bal.
Mi-a plăcut și curtea, grădina, o încântare pentru ochi.
Felicitări pentru alegere și articol, foarte frumoase pozele!
Faina incursiune prin istorie????... unele camere rivalizeaza de-a binelea cu muzee mult mai celebre... superbe poze!
@maryka: Ai vazut ca in momentul in care te uitai prin tocurile de la usa simteai ca nu se mai termina camerele, asa ca, fiecare camera prin care treceam parca imi soptea: Vezi ce bine ca ai intrat?!
Si locul foarte bine intretinut si desi nu era pandemie, si era si sambata, nu erau multi turisti, nu ca mi-ar fi parut rau, asa am fost mai relaxata.
Multumesc frumos pentru vizita si aprecieri.
@alex1987sb: Da, si pentru mine muzeul a fost o surpriza deosebita si asta este motivul pentru care am vrut sa il prezint, mai ales ca este si usor accesibil, din Munchen cu trenul in mai putin de o ora esti acolo, asta pentru cand se va putea calatori din nou in conditii de siguranta. Multumesc pentru vizita si aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Bazilica Sf. Ulrich si Afra – un simbol al orasului Augsburg — scris în 09.10.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 O sala de aur dintr-o epoca de aur – Primaria din Augsburg, Germania — scris în 22.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Augsburg – un oras unde frumusetea si istoria sunt la ele acasa — scris în 19.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 „Orașul unde chiria unui apartament costă mai puțin de patru lei lunar!“– Fuggerei (Augsburg), Germania — scris în 16.09.20 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Augsburg în pas alergător — scris în 09.04.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 La Fuggerei... — scris în 18.01.12 de cryss27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2011 Din păcate, doar vreo jumate de zi în capitala Şvabiei — scris în 06.07.11 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ