GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Călător prin țara mea. Merită să v(is)ezi. Monumentul lui Ștefan cel Mare de la Podul Înalt
Ștefan cel Mare în război cu turcii.
Ăștia din urmă, mulți, dornici să prade și să distrugă.
Ștefan cel Mare îi cheamă în ajutor pe frații Buzești. Ăștia, cum văd turcii, încep să strige: ”Bătaieee!!! ” și se aruncă peste turci, de-i fac praf pe otomani.
Se repetă faza, de fiecare dată Ștefan cel Mare îi chema pe Frații Buzești și ăștia se repezeau în turci, strigând ”Bătaieee! ”.
Turcii, nu prea știau ei limba română așa că se gândesc ei că strigătul în sine o fi vreun blestem și se hotătrăsc ca, la primul atac, să înceapă și ei să strige același cuvânt. Zis și făcut, ajung în fața cetății lui Ștefan cel Mare și-ncep să strige: ”Bătaieee!!! ”.
Auzindu-i, Frații Buzești se aruncă peste ei, strigând: ”Vineee!!! ”
Pentru noi, moldovenii, Ștefan cel Mare e ca berea rece pentru însetat, ca ciorba de burtă pentru cel mahmur de beție sau ca ziua liberă pentru puturos: mană cerească!
Totul gravitează în Moldova în jurul personalității acestuia, fie că vrem au ba să recunoaștem, de-aia, orice oraș de se vrea băgat în seamă din Moldova are o stradă care să-i poarte numele lui Vodă Ștefan, o statuie sau, ce știu eu, un breloc, ceva, acolo, care să arate că și-n sângele nostru curge ceva din al lui Ștefan.
Bine, după cum e descris Ștefan cel Mare, care era cam afemeiat și nu prea se bloca el de anumite obligații privind pe jupânesele ce erau deja măritate cu alți boieri, este posibil că ADN-ul lui chiar să fie prin sângele multor moldoveni.
Acuma, dacă abordăm această situație din latura patriotică, ar trebui să fim mândri și să acționăm, permanent, de așa natură încât să nu știrbim cu nimic din fala numelui Măriei Sale. Pe loc în față, aici am dat-o-n bară, de la alegerile din 1990 și până azi Moldova votează, constant, cu PSD, ceea ce nu e chiar fapt de mândrie!
Dar, despre asta, vom discută altă dată, pe alt sait, în altă țară că, deh, suntem un stat democrat!
Tot Ștefan cel Mare este descris că fiind mic de stat și iute în a vărsa sânge nevinovat, deci are atitudine tipică de moldovean din zona Vasluiului, adică acei oameni care beau cât pot, ba chiar mai mult și apoi, sar la bătaie.
”- Uăi, vrei caftă, uăi? ” o fi vreo spirală de aia, adeneică de la Ștefan, care cred că socializa și el cu turcii, nu îi lua la poceală așa, din senin.
Oricum, ideea de bază este că, după cum vă spuneam, noi, moldovenii i-am făcut lu' Fănică tot felul de monumente, i-am scos tot felul de vorbe despre cât de înțelept era și alte alea.
Pentru că de ce vă spun toate astea? Că, trebuie să știți că, de la Tecuci în sus, pe apa Bârladului mergând, cu o abatere de cca 150 de km stânga-dreapta, tot veți găsi monumente care să evoce amintirea mărețului voievod. Și aicea n-am fost ironic, Ștefan este unul din motivele de mândrie națională a românilor, chiar și ălora de peste Prut, de-și spun ”moldoveni”.
Unul dintre monumentele cele mai importante, ținând cont și de faptul că bătălia dată a fost, cu adevărat, una dintre cele mai grele, este Monumentul de la Podul Înalt.
Unde este și cum se ajunge
Monumentul de la Podul Înalt se află în localitatea Băcăuani, după ce treci de Crasna și mai ai vreo 10 km până la Vaslui.
De la Mărășești, vorbind, mergi pe E 85 până la Tișița apoi faci stânga, pe E 581, treci pe centura Tecuciului și ții drumul spre Bârlad și apoi, mai departe, spre Vaslui.
Drumul este foarte bun, asfalt cât încape, poți șoșoni mașina dar, atenție, sunt echipaje de la Poliția Rutieră care n-au alt scop în viață decât să strice cheful participanților la trafic.
Mergând spre Vaslui, după ce treceți de Crasna, n-aveți cum să nu vedeți monumentul: este imens și se vede de la cca 2 km înainte.
Ce este și ce vrea el
Monumentul a fost inaugurat în 1975, în anul când se împlineau 500 de ani de când Ștefan cel Mare le-a dat ”na-na” turcilor, în ceea ce istoria avea să rețină ca fiind Bătălia de la Vaslui, de la 10 Ianuarie 1475, cunoscută și ca Bătălia de la Podul Înalt.
Ce anume s-o fost întâmplat atuncea, iacă povestea, așa cum o spus-o Grigore Ureche în al său ”Letopiseț al Țării Moldovei ”:
” Războiul lui Ştefan vodă cându s-au bătut la Podu Înaltu cu turcii
Într-acéia vréme, Mehmet împăratu turcescu armândǔ 120 000 de oastea sa şi oastea tătărască şi muntenească să margă cu Radu vodă, au trimis asupra lui Ştefan vodă. Iară Ştefan vodă avându oastea sa, 40 000 şi 2 000 de léşi ce-i venise într-ajutoriu cu Buciaţschii de la craiul Cazimir şi 5 000 de unguri, ce-i dobândise de la Mateiaşu craiul ungurescu, le-au ieşit înaintea turcilor din sus de Vaslui, la Podul Înalt, pre carii i-au biruitu Ştefan vodă, nu aşa cu vitejia, cum cu meşteşugul. Că întăi au fostu învăţatu de au pârjolitu iarba pretitindinea, de au slăbit caii turcilor cei gingaşi. Décii ajutorindu putérea cea dumnezeiască, cum să vrea tocmai voia lui Dumnezeu cu a oamenilor, aşa i-au coprinsu pe turci negura, de nu să vedea unul cu altul. Şi Ştefan vodă tocmisă puţini oameni preste Lunca Bârladului, ca să-i amăgească cu buciume şi cu trâmbiţe, dându semnu de războiu, atuncea oastea turcească întorcându-să la glasul buciunelor şi împiedicându-i şi apa şi lunca şi negura, acoperindu-lu-i, tăindu lunca şi sfărămându, ca să treacă la glasul buciunilor.
Iară dindărăt Ştefan vodă cu oastea tocmită i-ai lovitu gioi, ghenarie 10 dzile, unde nici era loc de a-şi tocmirea oastea, nici de a se îndrepta, ci aşa ei în de sine tăindu-să, mulţi periră, mulţi prinşi de pedestrime au fost. Ce şi pre aceia, pre toţi i-au tăiatu, unde apoi mâgle de cei morţi au strânsu, şi mulţi paşi şi sangeaţi / au perit. Şi pre ficiorul lui Isac paşa, după ce l-au prinsu viu l-au slobozit. Şi puşcile le-au dobânditu şi steaguri mai mult de o sută au luat. ”- www.historia.ro
Descrierea Monumentului de la Podul Înalt
Ansamblul are ca piesă principală statuia lui Ștefan cel Mare, călare pe cal.
Statuia este amplasată pe un soclu, înalt de cca 8 m, placat cu marmură, la care se ajunge urcând un lung șir de trepte, deasemenea placate cu marmură.
În fața soclului se află o flacără veșnică, omagiu memoriei domnitorului și celor de-au murit apărându-și țara.
Statuia, în sine, are și ea o înălțime de vreo 4 m, ceea ce dă o măreție deosebită ansamblului statuar.
La baza scărilor se află două fresce, din bronz, care-l reprezintă pe Ștefan primind solii turci iar cea de-a doua, pe Ștefan, în rândul oamenilor săi.
Statuia și cele două fresce sunt realizate din bronz, de vină pentru statuie fiind sculptorul Mircea Ștefănescu.
Pe vremea de dinaintea anului 1989, la acest monument se țineau, destul de des, tot felul de comemorări festive și festiviste, pe care, cu tot respectul, le dorim și astăzi, mai ales că patriotismul, ca și definiție, tinde să devină un termen desuet.
Copiii învață, în manualele de istorie, cine este Andreea Esca iar despre Ștefan cel Mare sunt trecute câteva vorbe, doar ca să nu dăm dovadă de patriotism deșănțat. Dați-mi voie să nu fiu de acord cu așa ceva, despre valoarea Andreei Esca urmând a stabili generațiile viitoare, cea a lui Ștefan cel Mare este dovedită!
Monumentul pare a fi întreținut, dar, totuși, nu pare să dea pe-afară. Reflectoarele ce ar trebui să ardă pe timpul nopții cred că ar face asta dacă ar fi echipate și cu becuri.
E ca-n bancul:
Profesorul:
-Copii, după toate de vi le-am spus, care credeți că este cel mai luminat domnitor al Moldovei?
Bulă:
-Ștefan cel Mare, domnule. Aseară am trecut pe lângă Palatul Culturii din Iași și erau patru proiectoare care-l luminau!
Curățenie este dar la anumite trepte se pot face oarece reparații. Clar, nu sunt cârcotaș, dar, în altă țară, cred că un asemenea monument ar fi mult mai bine pus în valoare.
Cât costă să vizitezi monumentul?
Nici un șfanț! Intrarea este liberă-n totalitate. Și cred că acest lucru este greșit!
Monumentele istorice ar trebui puse în valoare iar pentru vizitarea lor ar trebui percepută o taxă! O sumă simbolică, un 3-5 lei de persoană, sumă ce nu-nțeapă inima nimănui dar, adunată, de la fiecare vizitator, ar putea oferi o bază pentru întreținere sau, pentru punerea-n valoare a altor monumente aflate-n suferință. Mă rog, nu fac eu politica de marketing a nimănui dar, eu așa știu, munca trebuie răsplătită., pentru că, nu-i așa, ”Gratis-nu există, Ieftin- nu rezistă! ”
Pe vremuri, cică, la intrarea-n zona monumentului se aflau diferite chioșcuri care vindeau artizanat sau ce mai puteau. Era o idee bună la care, atunci când am fost eu, se renunțase.
Cred că și asta e o greșeală, aș da voie, ba chiar aș încuraja pe toți artiștii autohtoni să expună și să vândă produse artizanale, tradiționale, românești, în astfel de locații.
Bine, dacă și la Horezu vezi scoase la vânzare ”oalele romane” made în China, ce să mai spui?!
Ce simți, după ce vizitezi acest monument?
Mi-a plăcut faptul că am văzut tare mulți tineri mergând acolo. Cu o atitudine civilizată. Bine, nu e vreo biserică, să mergi încotoșmănat, fetele cu broboadă, băieții cu căciuli. Mi-a plăcut că nu veneau și plecau ci stăteau: își făceau poze, se uitau, se sărutau, nimic ostentativ, tinerețea este șansa oricărui popor de-a supraviețui. Și, dacă mai și respecți trecutul, cu atât mai mult avem o șansă!
Cred că monumentul ar merita o parcare mai mare în față și-o mai mare punere-n valoare. O reclamă mai agresivă, care să te facă să oprești și să vezi! Un ghid care să explice ce și unde a fost bătălia, ghid îmbrăcat în hainele moldovenești tradiționale, ce știu eu, ceva care să te facă să vibrezi de bucurie că ești român și că, da, noi, moldovenii ăia, puțini, am reușit să batem oastea Înaltei Porți.
Ca popor, dacă vrem să rezistăm, chiar trebuie să ne respectăm istoria, să ne bucure victoriile și să învățăm din înfrângeri, dar, sub nicio formă, nu ne putem nega istoria!
Gata, închei!
Am fost mult prea serios și nu o să mai băgați în seamă, așa că-nchei cu un alt banc:
Ștefan cel Mare mergea, făr'de vreo țintă, prin Moldova.
La un moment dat, ajunge în fața unui om, care stătea cocoțat pe o piatră.
-Ce-i cu omul ista, di ci stă aici?
Cei de lângă domnitor vorbesc cu cel de pe piatră și-i spun:
-Măria Ta, omul este neamț, nu știe vorbi românește, da-i pașnic, nu face nimica rău.
-Atunci, acestui loc să i se spună ”Piatra Neamț”! hotărî Vodă.
Mai merse ce mai merse, se pare că se rătăcise și, ajunse iar, în fața altui om, care stătea pe o piatră.
Anticipând, Vodă porunci:
-Acestui loc să i se spună ” Piatra Neamț”!
-Păi, Măria Ta, abia ce ai mai dat acest nume altui loc?! îi spuseră ăi de-l însoțeau.
-Așa? Mda, aveți dreptate, atunci hotărăsc să i se spună acestui loc ”Șimleul Silvaniei”!
Haidi, pa!
Dragă web, te rog să pui zgomotul de rigoare constând în: https://www.youtube.com/watch?v=LnOFJtNxfSM
Trimis de Yersinia Pestis in 24.04.18 15:30:56
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@Yersinia pestis: Eu unul ma bucur cand citesc articole de acest gen. Ajuta sa mentinem treaz ce se mai poate mentine din mandria nationala. Si-apoi sa stii ca nu numai in Moldova sunt strazi cu numele Mariei Sale. Si-n Ploiesti e ditamai strada. Si-n Bucuresti sunt unii care cica joaca fotbal pe un stadion aflat pe strada cu numele lui Stefan.
Si apropos. Dupa ce-a scos perla cu 20.20, pe madam prim ministreasa au intrebat-o reprterii daca stie cat a domnit Stefan. A raspuns fara sa ezite: 7 minute. De la 14.57 la 15.04.
S-auzim de bine.
@ghisor: Fără nicio urmă de glumă: dacă nu vom învăța să ne respectăm trecutul nu vom avea viitor!
La bancuri poporul român e lider mondial, dar, uite că-n viața reală suntem de bancuri! În mod normal, acum 28 de ani, când Iliescu a pus bazele statului mafiot , noi, poporul, trebuia să ieșim în stradă și să-i rupem curul! N-am făcut-o și-acuma copiii noștri pleacă din țară sperând să trăiască mai bine!
Nu pot uita râsul sardonic al lui Băsescu atunci când ne-a-ndemnat ca, dacă nu ne place -n România, să plecăm în străinătate! Lui îi plăcea, ne luase jumate din salariu să-i plătească lui Nuți bănuții de poșete !
Ar fi trebuit să fim un popor mândru, dar, cum spuneam, despre Andreea Esca știu toți copiii, despre George Enescu mulți cred că joacă mijlocaș la Steaua!
Și-atunci devenim copaci fără pădure...
@Yersinia pestis:
Ştefan cel Mare, trezindu-se după un vis de groază cu ţara în primejdie, măreţ se scoală din mormânt. – Unde sunteţi oştenii mei? – La Turci, la All Inclusive, Măria Ta!
Avem o țară frumoasă, dar noțiunea de patriotism nu mai este la modă. Valorile s-au inversat: acum nu Ștefan cel Mare e la modă, ci Salam, Alibeg, Esca...
Păcat!
Aveam 10 ani când am văzut monumentul! M-a marcat!
@Yersinia pestis: Sa stii ca, exceptand bancul din ecoul anterior, chiar am vorbit foarte serios. Acum multi ani, cand baiatul meu a inceput clasa a patra si a venit acasa cu cartea de Istoria Romaniei, am vrut s-o arunc pe geam. Scria cate o pagina (cu tot cu poza) despre Mircea, despre Stefan, despre Mihai si doua!!! pagini despre primul post de televiziune independent dupa 89 si despre Esca si al ei vestit "Buna seara Romania, buna seara Bucuresti ".
Ai dreptate. Fara sa ne cunoastem trecutul, n-avem viitor. Dar am ajuns sa cred ca asta se vrea. Nesimtitii astia care ne conduc se vand pe un sac de bani si se fac ca nu vad cand se intervine atat din interior cat si din exterior pentru a ni se distruge trecutul.
Eu sunt mai naiv si inca mai cred ca poate, poate voi trai si ziua cand ne vom trezi si vom readuce lucrurile pe un fagas normal.
@Zoazore: Păi, e vina noastră că acceptăm să se vorbească despre chiloții Drăgușancei, despre tatuajele lui Mutu și nu vedem că doar 30% din absolvenții de liceu iau bac-ul!
Mai mult, cred că scoatem promoții de analfabeți, sub sloganul “ Fii pe pace, țara te vrea prost! ”, e un fel de masochism la care ne angajăm benevol!
De-aia ne merităm soarta, n-avem pe cine da vina!
@ghisor: Sorry, nu cred că ne mai poate trezi cineva!
S-au dat legi de dezincriminare a unor infracțiuni, pedeapsa cu închisoarea se va executa acasă, în spitale te duci doar ca să mori.
Evaziunea fiscală e gravă la nivel de vulcanizări dar putem cumpăra (numai unii) insule pe Dunăre, rezervații naturale, că, deh, ne trebuie!
Suntem utili din patru-n patru ani, la vot! În rest, sanchi, suntem utili ca frâna pe roata de rezervă...
Unde vezi tu viitor pentru puștiul tău?!
@Yersinia pestis: Ce amintiri frumoase mi-ai trezit... ce nostalgie!
În vara lui 76 am plecat cu părinţi într-un tur de Românie, copil fiind am rămas cu câteva amintiri.
Una din ele, este această statuie a lui Ştefan... imensă mi s-a părut... şi multele trepte ce le-am urcat până la statuie... ce vrei aveam doar 10 ani
După ani de zile am mai făcut câte un tur de Românie de la "Mişu Vitezomanul" la "Fane Babanul" (aşa le spune soţul!!!) - adică de la Craiova la Piatra Neamţ.
Până la Iaşi nu am mai ajuns... şi nici la statuia lui Ştefan.
Mi-a făcut plăcere să citesc şi să-mi reamintesc pe unde m-am plimbat şi eu o dată.
P. S. Am citit şi ecourile de mai sus... şi nu spun decât atât, aveţi dreptate! , nu mai comentez...
Toate cele bune.
@ANILU: Om fi fost in acelasi timp? Adica om fi facut o mini-intalnire AFA si n-am stiut? Ca-n 1976 am facut circuit Moldova. Vara, in august!
@ANILU: Habar n-am ce făceam în vara lui 1976! Știu că, de regulă, ai mei mergeau vara la Mangalia, cu bilet de la Sindicat. Noi n-am avut mașină așa că asta, cu tururile prin țară , nu a existat la noi!
Nici fotbal n-am jucat la Vaslui, ajungeam până la Bârlad unde erau două echipe: Rulmentul și FEPA 74 Bârlad.
Abia când am ajuns polițist la TF Vrancea am ajuns la Vaslui și în Bârlad, cu probleme de muncă. Bârlădenii aveau echipe de hoți din buzunare și de bagaje și noi, ca să-i prindem, plecam de la Vaslui, cu o stație (de accelerat) mai înainte. De regulă cei furați își dădeau seama că au fost victime abia pe la Mărășești sau Focșani și reclamau la noi.
Mă rog, am multe povești cu zona aia, o să scriu despre Vaslui și Movila lui Burcel, dar, văd că nu mai e nimeni interesat! Acuma, stau, fără să cuget, și-aștept să văd ceva interes !
Cât despre cum este condusă România, nu mai este nimic de făcut : Doar să plecăm cu toții, să-i lăsăm pe măriile lor, politicienii, să se conducă, singuri!
@Zoazore: Alooo, mai ușor cu chatuiala pe paginile mele, da? Că nu sunteți la Brăila, aicea!
@Yersinia pestis:
Mi-ai amintit că in excursia de o făcui luna asta, ghidul turc, translatorul, era fascinat de Ștefan cel Mare și ne-a ținut o lecție de istorie, pe undeva bine venită. Doar că el citise biografia domnitorului la frații moldoveni de peste apă care vor cu orice preț să convingă că Stefan s-a născut pe pământul lor și le aparține de drept. Scoate asta din capul turcului dacă poți!!
@elviramvio: Fane cel Mare s-a născut la Borzești, jud. Bacău. Niciun Dodon din lume nu va putea schimba asta, chiar dacă Putin câte Putin, RSS Moldovenească ajunge să aibă pretenții teritoriale asupra României.
Am înțeles că-l vor și pe Eminescu. Să-l aibă, dar, doar în manuale, Eminescu, opera lui, e universală!
Despre turc, no problem, turcul bea, turcul plătește! ????
@Yersinia pestis: Frumoasă statuia și frumos articolul!
Faine și comentariile. Sunt perfect de acord cu voi. Întotdeauna la articolele tale sunt comentarii faine. Felicitări!
@RoxanaGRS: Sărut mâna, mulțumesc pentru aprecieri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Ansamblul monumental de la Podul Înalt - transformări — scris în 03.10.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Vaslui, un oraș liniștit! — scris în 31.10.23 de Miri0822 din SâNNICOLAU MARE [TM] - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Vaslui - în zi de iarnă — scris în 05.01.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Agrement in preajma Vasluiului — scris în 06.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Lacasuri de cultura in Vaslui — scris în 01.06.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 O plimbare in Parcul Copou - Vaslui — scris în 09.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Statui si busturi in Vaslui — scris în 03.05.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ