Biserica – Muzeu San Antolín din Tordesillas
Romania, Spania si Elvetia (uite ca nu mai sunt politicoasa si azi m-am trezit cu aceasta ordine in cap;)) isi continua vizita prin aceasta localitate vallisoletana plina de istorie…
Iesim noi din Casa Palat a Tratatului din Tordesillas si, cum inca aveam timp pana in pranz, intram in vecina Biserica San Antolín, care este, de fapt, muzeu in ziua de azi. Adresa este C/Tratado de Tordesillas, s/n (ati tinut minte, asa-i? ;) => sin número = fara numar), telefon: 983 77 98 80.
Program de vizita. De marti pana duminica: 11,30 – 13,30 si 16,30 – 18,30. Duminica dupa amiaza si luni: inchis.
Intrare: general 1,80€ / redus 1,20€. La intrare ni s-a dat un plan al muzeului si o vedere cu sfantul “patron” al parohiei. Ah, si cheia de la usita care ne-a permis iesirea pe acoperisul bisericii, unde ne-am clatit ochii cu privelisti superbe, in ciuda norilor negri care-i luau din stralucire peisajului…
Biserica – Muzeu San Antolín a fost inaugurat (a) in 1969, cand, datorita lui Ismael Rodríguez Paniagua, s-a hotarat crearea unui muzeu unde sa se expuna piese de arta provenite si din alte biserici. Initial a “supravietuit” cu un montaj provizoriu, pana cand s-a sarbatorit al cincelea centenar al Tratatului, ocazie cu care s-au amenajat si restaurat exponatele.
Este o cladire de piatra si caramida, cu capele de o parte si de alta. Capilla mayor are o bolta splendida (vedeti foto) si o pictura cu imaginea sfantului “titular”. Pe partea cu Evanghelia se deschid trei capele intre anteforturi: Capela familiei Ulloa, cea a familiei Acevedo (cu picturi din sec. XVI si sculpturi interesante) si cea a Botezului.
Pe cealalta parte a bisericii se afla Capilla de los Alderete, partea cea mai nobila si mai veche a templului, fondata la sfarsitul sec. XV, si construita de-a lungul sec. XVI cu adaptari la nórmele stilistice flamence ale momentului. Restul bisericii a fost construit la sfarsitul sec. XVI si inceputul sec. XVII, in stil gotic. Capela familiei Alderete este despartita prin grilaje realízate (de catre fray Francisco de Salamanca), in stil plateresc, de restul bisericii. In centru se afla mormantul fondatorului Don Pedro González Alderete, realizat in alabastru si in acelasi stil plateresc, opera lui Gaspar de Tordesillas, din 1550. Don Pedro este imbracat cu haine militare si are, de jur imprejur, o multime de ingerí sau copii adormiti pe cranii. Unghiurile sunt ornate cu simbolurile virtutilor. Mormantul lui Rodrigo de Alderete se afla langa zid.
“El retablo” este una dintre cele mai importante “piese” din Tordesillas, cu sculpturi de Juan de Juni, despre care v-am povestit anul trecut, cand v-am vorbit de Saptamana Mare din Valladolid. Fondata si construita la sfarsitul sec. XV (desi alte surse mentioneaza sex. XVI), a fost la origine de proportii considerabile, insa pe la jumatatea sec. XVI s-au facut anumite reforme si o parte a fost destinata sacristiei. De asemenea, s-a construit o tribuna pentru ca proprietarii sa poata asista la evenimentele religioase. De aici, printr-o scara tip melc care urca prin turn, se ajunge pe acoperis, acesta din urma fiind un mirador exceptional, de unde nu ne mai venea sa plecam. Vederile spre rau si lunca acestuia sunt splendide. De acolo se vede perfect si podul peste Duero, despre care v-am povestit deja, desi nu am mai coborat de data aceasta. Insa am poposit minute bune acolo, sus, pe acoperis…
Se crede ca exista un tunel care comunica aceasta capela cu palatul Alderete, aflat in apropiere.
Expozitia permanenta a muzeului contine diferite exponate interesante. Mentionam cateva din acestea: sculptura Isus zacand, de la sfarsitul sec. XVII, opera atelierului lui Gregorio Fernández si care sunt convinsa ca este scoasa in Saptamana Mare pe strazile oraselului, in procesiune; capela familiei Alderete; retablo plateresc din sec. XVI, atribuit lui Juan de Juni; “tablouri” (sau picturi) de slujba – Sf. Grigore si Sf. Cristobal, de Anton Pérez; diverse sculpturi de sfinti si sfinte, ca si picturi tematice; mormantul lui Pedro de Alderete, din 1550; mormantul lui Rodrigo de Alderete, din sec. XVI; portretul Sf. Anton, de Alfonso del Arco; mobila din sec. XVI; tablou din scoala lui Murillo cu nunta Fecioarei cu Iosif; sacristía; Hristos crucificat, din sec. XVI, in stil gotic… Am mai vazut carti religioase, de muzica, panze cusute in epoca respectiva…
Din loc in loc erau panouri informative cu si despre Renastere (cum a fost ea adoptata in Tordesillas), Regina Juana I de Castilla, numita si Juana la Loca (Ioana cea Nebuna), “inchisa” in Tordesillas ani luuuungi si/sau greeeei (1509-1555), muzica instrumentala din Renastere (aici trebuie sa mentionez linia melodica placuta care ne-a insotit de-a lungul intregii vizite, un amestec de cult religios si ev mediu) …
Nu sunt priceputa in a descrie o biserica, si, daca n-ar fi fotografiile, nici nu mi-as aduce bine aminte de sculpturile si mormintele vazute. Mai ales ca, daca alte dati am avut luxul de a fi insotita de prieteni cu cunostinte temeinice in materie, care transforma o vizita normala intr-una de lux, de data asta Romania era care cea stia cel mai mult despre locurile respective, si le explica Spaniei si Elvetiei pe cat se pricepea si ea, sarmana…
Colac peste pupaza, biserica-muzeu San Antolín este un loc ce merita vizitat, datorita bogatiilor din interior, datorita minunatelor privelisti care se desfasoara sub ochii tai de sus, de pe acoperis, dar si datorita faptului ca virgula calci (sau respiri) “pe” istorie, si acest lucru mie imi provoaca intotdeauna senzatii unice.
Trimis de alinaro in 17.04.13 18:24:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (alinaro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Mar.2013 Aveti de semnat un tratat? Va poftim la masa in Tordesillas! — scris în 03.06.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Muzeul de Dantela din Tordesillas sau… maini de aur au unii/unele!! — scris în 24.04.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Tratatul de la Tordesillas: lumea inainte si dupa Columb — scris în 15.04.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Taurul din Lunca… Ioana cea Nebuna… Cum s-a impartit America dupa ce-a fost descoperita de Columb? ... Un singur cuvant: Tordesillas — scris în 12.04.13 de alinaro din VALLADOLID - RECOMANDĂ