GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Miercuri, 15 iunie 2011 sosisem la Aqua Fantasy, destinatia noastra, eram incantati de tot ce am gasit aici. Ne cazasem si totul era perfect. Impresii de aici v-am povestit in rw anterior. Dupa ce ne-am cazat, am lasat 2 zile pentru adaptare la mediu si odihna. Apoi am inceput sa ne gandim la ce urmeaza sa vizitam acolo. Aveam atat de multe lucruri sa vedem, si de aceea ne faceam planuri peste planuri. Unde sa mergem mai intai, cu ce sa incepem? Si mai ales sa tinem cont si de zilele in care puteam sau nu vizita ce ne propusesem. Sa stiti ca e destul de greu sa te hotarasti, cand ajungi acolo unde esti cazat si totul e frumos, mai ales cand copiii nu vroiau in ruptul capului sa plece de la tobogane, si tu doresti sa stai cat mai mult pe plaja si sa admiri marea, sa te relaxezi cu o bere rece in mana. Mai greu era cu regimul de masa, caci aveam AI, deci era de asteptat sa sarim peste una dintre mese, probabil pranzul. Acum nu mai conta, caci eram acolo.
Asadar sambata dimineata, 18 iunie 2011, ne-am hotarat sa mergem la Selcuk sa vizitam bazarul de acolo. Asa cum ne informaseram inca de acasa, de la Bucuresti, stiam ca aici la Selcuk bazarul e deschis DOAR sambata, asa ca nu puteam rata aceasta ocazie. Alta sambata nu mai aveam. Am pornit la drum dimineata la ora 9 pe racoare inca, dupa un mic dejun bogat si consistent si am luat-o in sens invers fata de cum ar fi trebuit sa o luam noi din Selcuk spre Aqua Fantasy, ma refer la drumul tot inainte din Selcuk.
Eram cazati aproape de Selcuk, doar 7 km, (de Efes si mai putin, vreo 3 sau 4 km), practic eram cumva la mijlocul distantei dintre Selcuk si Kusadasi. In drumul nostru am trecut pe langa frumoasele hoteluri Surmeli Efes si Richmond Efesus, pe care le-am lasat in partea stanga, apoi pe partea dreapta imediat am admirat un frumos cartier de vile rezidentiale, multe aflate chiar la sosea, f. elegante si aranjate. Am ajuns imediat in dreptul aeroportului din Selcuk, care se zarea in partea dreapta a soselei, am admirat din mers cateva avioane, apoi am ajuns in oras. Am lasat masina undeva mai departe de centru caci nu gasisem loc de parcare mai aproape, probabil din cauza pietei si bazarului. Am pornit incet pe jos pe un drum drept, in fata se zarea o piata mare si multa lume. Am oprit mai inainte la un magazin si am cumparat rahat turcesc de diverse arome, 6 cutii cu 5 E. Ajunsi ulterior acasa am deschis una dintre cutii si am constatat ca in interior jumatate spatiu era carton si undeva in mijlocul acestui carton se afla o punguta mica cu rahat, f. putin. De aceea nu faceti ca noi!! Cumparati NUMAI rahat varsat, pe care il gasiti in multe locuri, aveti avantajul ca il puteti si gusta si nu va pacaliti ca si noi. Sincera va spun, rahatul cumparat a fost f. f. bun, aromat, dar in cantitate f. f. mica, nu cum ne asteptam noi!
Am dat de o piata cu zarzavaturi, multe fructe, era lume multa acolo, diversi precupeti insistenti te chemau sa gusti macar ceva de la ei, caci ne ochisera imediat ca suntem straini si sositi in recunoastere. Apoi in spatele acestei pieti a inceput bazarul, marele bazar. Aici doar sa ai bani, timp, rabdare si mai ales picioare, caci este imens. Am hotarat sa incepem dintr-un sens, din dreapta, ca sa vedem cat mai mult. Aveai ce vedea. Incepuse caldura, soarele ardea si aici fiind cumva un spatiu mai inchis, era si mai cald ca si in mod normal. Copilele se plictisisera deja dupa cateva ture stanga, dreapta, le era cald, de fapt la toti ne era, dar am hotarat sa facem un sacrificiu. Si a meritat!
Am gasit o gramada de lucruri frumoase. Ne-am luat blugi, f frumosi, material mai tare si mai rezistent decat ce am vazut pe la noi, cu 10 E bucata, asadar ne-am luat cate 2 perechi fiecare. Acesti blugi la noi sunt undeva la 80 sau 100 lei, deci dublu pret. Pentru copii am gasit o gramada de lucruri pt. scoala, treninguri frumoase, tricouri, bluze, etc. la preturi f. mici. Practic preturile nu sunt afisate peste tot si atunci intrebi si te tocmesti. Am luat si la jumatate de pret fata de cat se cerea initial, asadar am fost f. multumiti. Se putea negocia mult pretul, daca nu aveai lire, acceptau si euro, sau dolari. Dar totdeauna seful hotara asta, nu vanzatorul, asa incat de multe ori am asteptat sa vina seful. Ce am observat eu acolo era faptul ca toti negustorii erau respectuosi, chiar insistenti fiind, nu intreceau masura, unii se suparau atat de tare ca nu am oprit si la taraba lor, sa vedem ei cu ce se mai lauda. , astfel ca jucau teatru si incepeau sa planga. Lacrimi de crocodil, binenteles. Depinde de fiecare dintre voi cam ce doriti de la acest bazar, ce doriti sa cumparati si mai ales ce pretentii aveti... Aici gasesti absolut tot ce iti doresti, de imbracat, incaltat, posete, cratite, electrocasnice diverse, portelanuri, lenjerii de pat, perdele, bijuterii, suveniruri si cate si mai cate.
Dupa aprox. 3 ore copilele nu au mai rezistat asa incat a trebuit sa plecam spre hotel. Era in jur de ora 12. Era cald, atat de cald incat in masina nu se putea intra, asa incat am dat intai drumul la geamuri sa se racoreasca putin. Dar aveam fiecare 2-3 sacose, asadar eram burdusiti de-a binelea si am indesat in portbagajul golit de curand, alte si alte lucruri frumoase si folositoare. La anul am hotarat sa mergem iar la acest bazar, caci sunt lucruri f. frumoase si de calitate.
Mai tarziu camera noastra de hotel se transformase intr-o mare cabina de proba, copilele defilau multumite, le trecuse si de foame, si de sete, si toate oboselile le trecusera brusc si nu mai incapeau de bucurie. Toti eram multumiti.
Urma in aceeasi zi de sambata, 18 iunie 2011 sa mergem si in vizita la Kusadasi, aflat la doar 7 km de noi, unde erau cazati cumnata mea cu sotul, la hotelul Grand Onder 4*, hotel pe care il vom vedea in aceeasi zi, dupa masa de pranz... Dar vom vedea si Kusadasi pentru prima oara. Apoi urma in alta zi de luni sa mergem la Pamukkale. Poate si la Efes.
In plimbarile noastre prin zona, am trecut de mai multe ori prin acest frumos oras, mai ales ca spre Pamukkale se merge tot prin Selcuk. Cu regret o spun acum si ne rezervam pentru anul urmator- satul Sirince aflat tot acolo dar si cetatea de la Selcuk.
Asadar, daca ajungeti la Selcuk mai ales intr-o zi de sambata, nu ratati acest bazar, rezervati-va macar 2 ore caci nu veti regreta absolut deloc. Merita.
Trimis de adryana in 08.07.11 22:30:02
- A fost prima sa vizită/vacanță în TURCIA
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adryana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Ajunsi ulterior acasa am deschis una dintre cutii si am constatat ca in interior jumatate spatiu era carton si undeva in mijlocul acestui carton se afla o punguta mica cu rahat, f. putin.
Asa-s turcii, fac afaceri chiar si cu rahat... Era o gluma, nu te superi sper!
@luciaoradea, nu ma supar, cum sa ma supar, mai ales ca era o constatare. Mie chiar imi plac glumele si savurez rw care contin si umor, dar pacat ca sunt putine.
”Am oprit mai inainte la un magazin si am cumparat rahat turcesc de diverse arome, 6 cutii cu 5 E.
Se pare ca preturile s-au mentinut aceleasi din 2009, de cand am fost si noi in Kusadasi. A fost si criza buna la ceva! A oprit preturile in loc
”Sincera va spun, rahatul cumparat a fost f. f. bun, aromat, dar in cantitate f. f. mica, nu cum ne asteptam noi!
La fel am zis si noi , in schimb problema cu... ambalajul vinde produsul, adica descoperirea mai mult carton la cutie, decat rahat inclus sa fie... si pe noi ne-a cam suparat!
Cel mai mult ne-am facut de cacao la rude, caci si lor le-am oferit cate-o cutie (fara sa deschidem vreuna in prealabil sa-i vedem ,,umplutura'') si-ti dai seama ce fata au facut cand au deschis cutia si au vazut continutul...
Dar asta e, turcii sunt tare priceputi la afaceri
@dananecula, of cata dreptate ai, sa stii ca si noi am lasat casa in grija unei vecine f. dragute caci avem pestisori si apoi i-am facut cadou o astfel de cutie, printre altele, dar am dat cutii de rahat si rudelor, si apoi mi-am cerut scuze. Macar sa citeasca lumea si sa nu pateasca ca noi.
@webmaster13, dragut ca de obicei, iti multumesc pt. melodie.
Legat de lokum: un sfat general. Asa cum a intuit si @adryana, intotdeauna e de preferat sa cumperi rahat la vrac. Asta este valabil peste tot, inclusiv Istanbul; de asemenea, este valabil si cu alte produse turcesti (baclavale, sarailii, burek, patiserie...). Nu numai ca poti alege exact de iti doresti, dupa gust, aroma si culoare, dar stii precis ce iei si cit. In general, sunt putin mai scumpe decit "la cutie", dar merita. Magazinele serioase au cutii individualizate (cu numele magazinului) in care le ambaleaza.
Bazarul de simbata din Selcuk este o ocazie sa schimbi (pt o zi) programul normal. Intimplator, am trecut prin astfel de bazaruri locale in diferite locuri - chiar si la Goreme. Vinzatorii sosesc de cu seara (sau peste noapte) cu rulote, corturi, tejghele, isi aranjeaza marfa si vind ce vind si cit vind, in ziua tirgului. Apoi se aduna si pleaca mai departe... Din asta traiesc. Asta ne asigura ca si cele mai bune deal-uri sunt... afaceri pentru vinzatori.
Prima"experienta" de acest gen am avut-o in Grecia, insa, la Kalambaka (Meteora). O vinzatoare (romanca!) s-a oferit sa-mi vinda o haina de piele, daca intru in magazinul ei. Ieftin "jumatate de pret" - numai 350 E. "Fugi d-acilea", i-am zis pe romaneste. "Ooo, sunteti roman? Atunci v-o dau cu 200 - numai 200! ". Hm, a scazut cam repede pretul, mi-am zis, in tacere. "Uite ce, sa vina seful si poate faceti un deal". Vine seful. "Gata, pt ca esti roman si m-a rugat X, 150 si e a ta! " "Nu domle, in Canada nu se prea poarta haine de piele. In Vancouver ploua cam mult... " "Aaa, esti din Vancouver. Am si eu un frate acolo. Fraticule, ti-o dau cu o suta! Numai o suta! ". Fac eu socteala: 100 inseamna, totusi, aproape 200 C$. In Vancouver pot cumpara la o suta... Nu, domle, nu cumpar. Ti-o dau cu 50! icneste grecul, cu ochii in lacrimi. Dar acum nu as mai fi luat-o nici gratis: -) Ma intrebam deja: e de furat? E putreda? E "artificiala"?
Experienta mi-a folosit cind am mers prima data in Turcia. Bazaristii turci sunt de departe mai insistenti.
Sa revenim la Selcuk. Bazarul e acolo tot timpul. In timpul saptaminii sunt deschise magazinele de jur-imprejur: halal (macelarii), peste, lactate, cafenele, obisnuitele magazine de covoare, pielarie, bijuterii... Localnicii frecventeaza... cafenelele, unde beau ceai si joaca table: -) Gospodinele isi cumpara, probabil, carnea - desi mi s-a parut mai scumpa decit la "alimentari" (nu am gatit, nu aveam bucatarie la hotel). Treceam zilnic pe linga Bazar, e chiar in centru si venind dinspre Otogar nu ai pe unde trece decit pe acolo. Mai beam, uneori, cite un ceai acolo, urmarind localnicii cum se "distreaza". Priviti-i, e o adevarata experienta! Daca sunt mai multi - toti mustaciosi, toti cu tigara in gura, toti sorbind din "ventuzele" de ceai - iti dai seama ca sunt o alta cultura. Nu vorbesc toti odata - ca romanii. Vorbesc pe rind, se asculta, raspund pe rind - intotdeauna in ordinea virstei sau a respectului pe care i-l poarta ceialalti. Cind vorbitorul termina ce are de spus, face semn cu mina, invitindu-i pe ceilalti sa vorbeasca. Niciodata nu am vazut vreunul sa fie intrerupt! . Niciodata nu se discuta "in bisericuta". Nu se ridica vocea: la o masa de sase era probabilmai multa liniste decit la o masa de doi romani: -)
Si in Sirince este un Bazar - permanent. Practic, toate stradutele din centru sunt acoperite cu canopii (pt umbra si ploaie) si gasesti cam aceleasi produse ca in Bazarul din Selcuk - doar mai ieftine. Sau poate nu. Seamana cu "bazarele" romanesti - ca fostul Siraj din Iasi, de ex. Specific aici sunt produsele viticole, locale. Cum ei respecta Koranul (nu ca cei din Cappadocia), vinul se vinde NUMAI in amestec cu sucuri de fructe. Mai ales de padure, adunate de pe dealurile ce inconjoara satul. Preferatul meu e cel cu mure. Vinul e nu numai mai "moale" (cam ca berea), dar si dulce, aromat - o bautura perfecta, racita, in linistea serii pe terasa hotelului, alaturi de fructe, desert sau brinza. Astfel de vin nu poate fi cumparat la magazine - sau, poate, nu am vazut eu.
Despre Bazarul turcesc, in general, cred ca o sa scriu o impresie mai lunga. Sa vad unde o pun...
@sanis, iti multumesc pt. informatii. Ei, vezi, eu tot de pe internet, mai exact de pe acest site am aflat ca bazarul din Selcuk este deschis doar sambata. Tu spui ca de fapt este deschis zilnic. Noi stiind doar de sambata, ne-am dus sambata acolo la cumparaturi. Iar in privinta hainelor de piele sau blanurilor, raman tot adepta Greciei si anume Paralia Katerini, Neos Marmaras sau Hanioti. Asta cu toate ca la hotelul Aqua Fantasy erau haine de piele tot cu acelasi pret ca si in Grecia-90 E.Si acest pret expus nu stiu daca se mai putea tocmi, dar inclin ca da.
@adryana: da, bazarul din Selciuk este doar sambata.
Colegul Sanis se refera la cel din satul Sirince.
Mai este un bazar cu preturi f bune in localitatea Soke, la aprox. 25km de Kusadasi, cu dolmus faci 20-25min si costa 4lire/sens. Ziua de miercuri=Soke.
Insa pt cei interesati de oferte recomand outlet-ul de la iesirea din Soke, unde in sept 2011 am prins 1+1,2+1 gratuit si real ca pret. Este la 3km dupa Soke.
@adryana: Hai sa lamurim exact afirmatia mea (desi cred ca am fost suficient de exact). Cladirea Bazarului este permanenta: -) E o hardughie pe linga care nu poti sa treci (zilnic) fara sa o vezi. E chiar in centru, peste drum de autogara si Primarie (cred). Sunt deschise magazinele din exterior - in interior nu am intrat, e posibil sa fie inchis in timpul saptaminii. Bazarul, "tirgul", este tinut saptaminal, simbata doar.
Asta in Selcuk. In Sirince, am spus, este permanent (in timpul zilei). S-ar putea sa aiba si ei un tirg (bazar) saptaminal, lunar sau mai stiu eu cu ce ocazie. Din cite stiu eu (nu l-am vizitat), este un Bazar (permanent) in Kusadasi, in Kaleici - dar este de departe mai scump decit cel din Selcuk sau Sirince. Mai ales cind vasele de croaziera sunt in port. Dar poate ca informatia este gresita.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2017 Sirince (locul care sfinteste omul) si biserica St. John baptistul — scris în 08.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Feb.2014 Ce se mai poate vizita pe langa Efes — scris în 04.04.14 de TraianS din RADAUTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Turisti prin imprejurimile oraselor Selcuk si Kusadasi - partea 2 — scris în 07.10.12 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2012 Turisti prin Selcuk - obiective turistice din oras - partea 1 — scris în 03.10.12 de adryana din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Selcuk - Locul ideal de odihnă si de plecare în drumeţii – partea a 2 a — scris în 17.09.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Selcuk - Locul ideal de odihnă (recreere) si de plecare în drumeţii — scris în 15.09.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2012 Isa Bey si Fortareata St. John — scris în 18.07.17 de danyo din BUCURESTI - RECOMANDĂ