ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2016
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Un loc de cinste si inchinare - Capela Militara Focsani

TIPĂREȘTE URM de aici

Am sa-mi incep acest articol cu o atentionare si ce vreau sa spun cu asta, obiectivul despre care voi vorbi acum mi-a stat in cale vreme de aproape 40 de ani. Nu stiu daca am intrat in el, poate doar o singura data insa nu garantez. Cand am inceput sa ma documentez despre orasul Focsani am zis, ia sa vad ce-i si cu Capela Militara. Poate ca si acest nume sub care este cunoscuta aceasta biserica m-a facut sa nu-i dau importanta. Ceea ce am citit insa ma face sa-i acord un articol separat. Revenind la atentionare, ar trebui sa fim mai putin nepasatori cu locurile pe langa care trecem, gandurile spre altceva ne coplesec de multe ori, dar trebuie sa mai privim si in jurul nostru si sa luam aminte pe langa cine sau pe langa ce trecem.

Ca si localizare se afla pe Bdul Unirii nr 22 iar pentru mine trebuia doar sa trec strada, blocul in care locuia matusa mea era fix peste drum de biserica (chiar daca apartamentul nu era la strada).

Nu am stiut niciodata ca aceasta biserica se numeste de fapt Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, dar hai sa pornim la drum sa vedem istoricul ei.

Biserica a fost construita pe locul celei mai vechi cismele din oras construita de Constantin Brancoveanu in 1696. Avem astfel inca o dovada a apartenentei acelei zone de Tara Romaneasca.

Asa cum spune si placuta de la intrarea in biserica, aceasta a fost inaltata in 1815 de biv vel serdar Costache Robescu. pe vremea domnitorului Ioan Gheorghe Caragea Voievod. Si daca in acea vreme multe dintre biserici erau construite din lemn aceasta a fost construita din caramida cu temelia de piatra.

Am cautat sa vad ce inseamna „biv-vel serdar” nu am gasit, desi am gasit ascoiate unor nume de persoane importante ale diferitelor epoci, am gasit doar pentru „serdar” urmatoarea definitie din DEX:

SERDÁR, serdari, s. m. 1. (În sec. XVII-XVIII, în Țara Românească și Moldova) Comandant de oaste, mai ales de călărime. ◊ Marele serdar sau serdarul mare = comandant de oaste făcând parte dintre boierii de divan. Serdar de mazili = comandantul călărimii formate din boierii mazili. 2. (În sec. XVIII-XIX) Boier de rang mijlociu. – Din tc. serdār.

Costache Robescu a fost primul perfect al judetului Putna iar aceasta biserica era singura capela militara care slujea Garnizoanei Focsani. Acesta este si motivul pentru care in 1895 prefectul si totodata senatorul Iancu Robescu cedeaza biserica Ministerului de Razboi.

Biserica a trecut prin multe si a vazut multe. A fost afectata de incendiul din 1853 care a afectat orasul si in urma caruia au fost distruse icoanele, catapeteasma si podoabele. Catapeteasma a fost refacuta si este sculptata in lemn de stejar. Dupa Primul Razboi Mondial biserica a primit in dar un clopot facut dintr-un tun german capturat de armata romana.

In plus cutremurele din 1838,1940,1977 au afectat biserica. ca sa nu mai spunem ca perioada comunismului a insemnat si pierderea multor biserici foarte aproape de acest lucru fiind si aceasta biserica si avand in vedere ca a fost avariata la cutremurul din 1977 si ca in jur se construiau blocuri a scapat cu greu, cinste si preotului de atunci, parintele Balanuta, tatal actritei Leopodina Balanuta. Aici de fapt ceva povesti mi-a mai spus si soacra mea si asta pentru ca am intrebat-o si mi-a zis ca in jur se construiau blocuri si macaralele lucrau de zor acolo. Preotul paroh a profitat de prezenta macaralelor astfel incat acoperisul si turlele au fost date jos cu macaralele, s-a consolidat partea de sus a bisericii si apoi acestea asezate la loc. Si se pare ca datorita acestui preot paroh (anticomunist convins) biserica a ramas in picioare si exista si astazi.

Ca evenimente petrecute aici putem mentiona:

- 6 decembrie 1832 – slujba oficiala de primire a generalului Kisseleff. Din moment de o artera importanta aorasului Bucuresti ii poarta numele am cautat ceva informatii si redau un scurt fragment:

” Între 1829 și 1834 a condus administrația militară rusească a Țării Românești. Șoseaua Kiseleff din București îi poartă azi numele. Președinte plenipotențiar al divanurilor Moldovei și Țării Românești în timpul administrației militare ruse. A contribuit la reorganizarea administrativă a celor două principate și la întocmirea Regulamentelor Organice, care de fapt au fost primele Constituții din istoria Moldovei și Valahiei. Aceste regulamente organice au fost introduse in Tara Romaneasca in 1831 si in Moldova in 1832. Ca ambasador al Rusiei la Paris în perioada 1856-1862, a sprijinit unirea Principatelor Române. ”

- 21 septembrie 1845 - cununia printului Gheorghe Bibescu, domnul Munteniei, cu Maritza Vacarescu, nas fiind Mihai Sturza, domnul Moldovei

- 1921 – aici au fost adapostite pentru o noapte osemintele Ecaterinei Teodoroiu inainte de a fi duse la Targu Jiu si s-a oficiat un serviciu religios in memoria ei. Si despre ea doar doua vorbe din aceeasi sursa:

„Ecaterina Teodoroiu născută la 14 ianuarie 1894, Vădeni, astăzi cartier în componența municipiului Târgu-Jiu, România – d. 22 august 1917 lângă Panciu, România a fost o cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, unde a murit la sfârșitul bătăliei de la Mărășești luptând în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române. ”

- 1948 – biserica redevine biserica de mir.

- 26 octombrie 2014 resfintirea bisericii cand printre evenimentele ce aveau sa se desfasoare in presa locala s-a scris:

„Pentru credincioşii care doresc să ne fie alături la slujba de sfinţire, aceasta va avea loc între orele 7.00 – 13.00 după care se va face trecerea prin Sfântul Altar când vor primi târnosania (bucăţele de pânză înmuiată în materialul de sfinţire – sfântul mir, ceară şi apă de trandafir), aghiazmă şi anafură.

Biserica va rămâne deschisă până spre orele 20.00 pentru toţi cei care doresc să treacă prin sfântul altar în decursul acestei zile. Facem precizarea că vom lăsa posibilitatea trecerii prin Sfântul Altar şi pentru luni, 27 octombrie, între orele 12.00 – 17.00, pentru credincioşii care vor dori acest lucru. În piciorul Sfintei Mese va fi aşezat documentul de sfinţire introdus într-un cilindru de inox, cutiuţa cu Sfintele Moaşte adusă de Arhiepiscop şi toate pomelnicele pe care credincioşii le aduc pentru pomenirea celor vii şi celor decedaţi. Dacă nu vor reuşi să-şi aducă pomelnicele până duminică, există posibilitatea de a fi introduse în piciorul Sfintei Mese şi după actul sfinţitor în zilele următoare. ”

Despre interiorul acestei biserici am sa va scriu in colaborare cu sotul meu (daca mai insist putin il fac sa se si inscrie pe AFA si sa scrie, numai ca spre ghinionul lui merge cam peste tot cu mine, dar putem scrie cu randul).

Cum de fiecare data (cel putin in ultima vreme) cand am mers la Focsani ajungeam seara si biserica era inchisa, aveam treaba si la plecare duminica dupa-amiaza biserica era tot inchisa, nu reuseam sa fac poze in interior. Cum de curand sotul a trebuit sa mearga la Focsani i-am sugerat discret si dragut ca poate reuseste sa faca ceva poze si in interior, insa doar daca are vreme. Credeti ca ma putea refuza? si-a facut timp si a mers acolo asa ca voi putea povesti si ceva din interior (cu ajutorul lui). Si iar era sa aiba ghinion, asteptau sa vina o inmormantare.

La intrarea in biserica se gasesc mormintele intemeietorilor acestui lacas de cult marcate printr-o placa de marmura. Interiorul bisericii nu este mare insa nu poti sa nu remarci picturile viu colorate de pe pereti precum si icoanele prezente prin biserica sau scaunele pentru enoriasi.

Acolo spre norocul meu l-a vazut unul dintre slujbasii bisericii facand poze si l-a intrebat in ce scop, i-a povestit sotul despre ce este vorba si atunci i-a adus niste foi in care era scrisa istoria acestei biserici (din pacate insa nu a apucat sa faca poze tuturor paginilor). Foarte interesant in aceste pagini adresa indicata pentru Capela Militara este B-dul Bucuresti nr 7.

Discutia intre cei doi a fost sesizata si de preotul acelei biserici (preotul Costica Popa), care era antrenat intr-o discutie cu o enoriasa pe care insa a abandonat-o si a venit sa vorbeasca si el cu sotul meu.

Astfel (normal pentru slujbasii unei biserici) i-a povestit in cateva cuvinte nu neaparat istoria acestei biserici de la inceputuri ci mai degraba perioada comunista (cand slujea preotul Balanuta) si perioada actuala cand inca se mai fac lucrari la biserica.

Picturile interioare sunt opera pictorilor Vasile Carp si a ucenicului Adrian Munteanu si sunt realizate in tehnica fresco. In cateva cuvinte i-a explicat si ce inseamna aceasta tehnica, ea reprezinta o tehnica prin care pigmentul de culoare (o vopsea minerala rezistenta la var) este suspendat in apa de var alcalina si aplicat pe suprafata umeda a tencuielii.

Lucrarea trebuie realizata repede cat este tencuiala umeda deoarece in timpul procesului de uscare apa de var care contine pigmentul de culoare va intra in reactie cu tencuiala iar pigmentul va deveni astfel parte integranta a tencuielii. Si astfel va rezulta o lucrare durabila (si asa realizam cum s-au pastrat culorile frescelor vechi de mii de ani).

Insa interiorul bisericii il veti vedea cel mai bine in poze, atat cat a reusit jumatatea mea sa faca si daca treceti prin Focsani si biserica este deschisa nu ezitati sa intrati si sa o admirati ca a reusit sa reziste.


[fb]
---
Trimis de mishu in 03.11.16 10:23:37
Validat / Publicat: 03.11.16 11:57:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 5020 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Capela Militara Focsani
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[03.11.16 11:57:07]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "O zi în Focșani şi împrejurimi, FOCȘANI" (deja existentă pe sait)

elviramvio
[03.11.16 12:25:35]
»

@mishu:

Nu stiu daca e corect dar candva si eu am fost interesata de diverse forme lingvistice ale veacurilor trecute.

Cred ca "biv-vel... " inseamna "el a fost" sau fostul si era o forma de respect pentru functiile avute de un boier, cum am zice acum "ex-ministrul". Daca gresesc poate ma corecteaza cineva si ne da si indicatii unde sa cauta, caci sunt mai multe forme de adresare vechi pe care as vrea sa le inteleg.

Si ai spus bine, trecem pe langa locuri care sunt istorie si care oricand pot deveni doar istorie.

elviramvio
[03.11.16 12:31:43]
»

@mishu:

Cica "suna un prieten" functioneaza, la mine nu complet ca raspunsul fu' laconic: Cantemir, "Istoria hieroglifica"! Poate ne lamureste Tata123.

Nasshu
[03.11.16 12:36:41]
»

@elviramvio:

biv adv. – Inainte cu unele titluri, indica faptul de a se fi aflat persoana respectiva intr-o functie in care nu mai este

VEL adj. invar. (Preceda un titlu sau un rang boieresc in evul mediu, in Tara Romaneasca si in Moldova) = Mare

fost mare vornic, fost mare logofat... etc

mishuAUTOR REVIEW
[03.11.16 12:55:11]
»

@elviramvio & @Nasshu - Multumesc frumos pentru vizita, vot si implicare. Din acest motiv nu am vrut sa trec peste forma de exprimare "biv-vel" dar nici sa scriu prostii.

Insa in astfel de situatii daca dau peste un cuvand necunoscut imi place sa caut sa vad daca gasesc ceva util si asa am mai aflat cate ceva, in acest caz nu si poate ca intradevar @tata123 ne va lamuri.

O zi frumoasa tuturor.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[03.11.16 13:29:28]
»

@Nasshu:

Multumesc foarte mult, uite ca nu mi-a trecut prin cap legatura cu ceva slavona, doar era atat de evident. Dar cand ai prieteni pe AFA, "da un ecou" si afli ce si unde sa cauti.

O zi frumoasa!

tata123 🔱
[03.11.16 16:06:07]
»

@elviramvio: Corect!

flaviana77
[20.01.17 12:44:36]
»

te astept cu drag la Focsani sa iesim la o cafea impreuna.

cand crezi ca mai ajungi prin zona chiar te rog sa ma cauti ok?

mishuAUTOR REVIEW
[20.01.17 14:40:28]
»

@flaviana77: Sa stii ca nu scapai de asta in nici un caz. Am sa te anunt prin PM. O zi frumoasa in continuare.

flaviana77
[25.01.17 09:12:01]
»

@mishu:

te astept. pana atunci sper sa ne cunoastem la Slanic daca o sa participi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, flaviana77, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Focșani şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070033073425293 sec
    ecranul dvs: 1 x 1