ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2021
DURATA: 6 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Dinan - o mică perlă a Bretaniei

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe lista mea de” neapărat trebuie să mergem” s-a aflat și Dinan, un mic orășel aflat pe râul Rance, la aproximativ 30 Km de Saint Malo.

Citisem că este unul din cele mai frumoase orașe ale Bretaniei, dar ceea ce am văzut mi-a depășit cu mult așteptările. Am descoperit un oraș mic, in care timpul parcă a stat in loc. Orașul vechi poate fi oricând, fără niciun efort suplimentar de amenjare, decorul unui film cu acțiune in epoca medievală. Senzația că eram in altă epocă era așa de acută, incât nu m-aș fi mirat să văd domnițe imbrăcate in rochii sofisticate sau cavaleri călărind mândri pe străzile pietruite.

Am ajuns ușor in Dinan, o călătorie de aproximativ 40 de minute cu mașina, de la tabăra de bază.

Am parcat chiar in spatele gării, la primul indicator care ne indruma spre o parcare gratuită. Aveam să constatăm câteva minute mai târziu că am făcut o alegere foarte bună, orașul fiind destul de aglomerat, cu multe parcări ocupate integral.

După ce am parcat am plecat in explorarea orașului, străbătând in grabă partea mai nouă a lui, nerăbdători să vedem orașul vechi.

Primul popas l-am făcut la Biserica Saint-Malo, aflată chiar la intrarea in orașul vechi. Biserica, in stil gotic flamboaiant, a fost construită intre secolele XVI și XIX. Frumoasele vitralii, reprezentând evenimente religioase sau din viața locuitorilor orașului, au fost instalate in secolele XIX și XX, in urma unei importante acțiuni de restaurare. Am intrat in Biserica Saint-Malo prin portalul renascentist, cu două uși identice, aflat pe fațada sudică. Ne-a intâmpinat nasoul, bine iluminat de vitralii, cu o boltă de granit, aflată la 21 m inălțime.

Amvonul, monument istoric, datează din sec. al XVIII-lea. Tot monument istoric este și altarul aflat in Capela Saint-Victor-de-Marseille, care datează din sec. al XIX-lea.

Orga, instalată pe o platformă din castan sculptat, a fost ridicată la sfârșitul sec, al XIX-lea și restaurată in secolul XX. Este, deasemenea, monumnet istoric.

Pe un stâlp al transeptului se află o inscripție prin care aflăm numele intemeietorilor bisericii, in anul 1490.

Biserica are și un important tezaur, expus in vitrine chiar in interior. Cele mai valoroase obiecte sunt un chivot din argint aurit și o statuie a Fecioarei donate parohiei de către Contesa de Marigny, sora lui Chateaubriand.

După scurta vizită a bisericii am plecat mai departe spre orașul vechi, intins pe un intreg deal, de la vârf până pe malul râului Rance.

A urmat o plimbare pe străduțe pietruite, mărginite de case din lemn, construite intre sec. XIII și XVIII. Unele dintre aceste case au fost restaurate, ele găzduind cafenele, creperii, muzee sau ateliere ale artiștilor locali.

Cel mai inalt punct al orașului este Turnul Ceasului, construit in anul 1498. Turnul are o inălțime de 43 de metri, și, contra sumei de 4 Euro, poți urca cele 100 de trepte ca să vezi orașul și imprejurimile.

Puțin mai departe de Turnul Ceasului se află Hotel Keratry, construit in secolul al XVI-lea, cu coloane ionice și 14 figuri sculptate, amplasate in partea superioară a clădirii.

Lângă Hotel Keratry se află Maison de la Harpe, un muzeu al harpei, singurul din Europa specializat in harpa celtică.

Continuam plimbarea și ajungem in Piața Saint-Sauveur unde se află cea de a doua biserică a orașului, Basilique Saint-Sauveur.

Biserica a fost construită in secolul al XII-lea și de-a lungul timpului a suferit numeroase transformări. In a doua parte a secolului al XV-lea au fost primele modificări, când biserica a fost mărită. După Revoluția Franceză biserica a fost lăsată in paragină fiind transformată in fânar. La inceputul secolului al XIX-lea a fost redată enoriașilor iar din a doua jumătate a acestui secol au inceput ample lucrări de consolidare.

Din Piața Saint-Sauveur am intrat pe cea mai frumoasă arteră a orașului, Rue du Jerzual.

In Evul Mediu, portul era legat de cetate prin două străzi – Rue du Petit-Fort și Rue de Jerzual. Era un du-te vino permanent pe aceste străduțe pietruite și inclinate – negustori, locuitori ai cetății, căruțași care iși transportau mărfurile din și spre port.

Cele două străzi erau legate intre ele prin Porte du Jerzual, construită in secolul al XIII-lea.

Cele două străzi sunt mărginite de case din lemn, construite in secolele XV și XVI. Este greu să mergi pe Rue du Jerzual și să nu te oprești la fiecare casă colorată, la fiecare vitraliu, la fiecare poartă cu flori. Majoritatea clădirilor de pe această stradă sunt aproape neschimbate ele fiind declarate monumente istorice. Multe dintre ele găzduiesc ateliere ale artiștilor locali – sticlari, pictori, sculptori, tâmplari. In altele au fost deschise mici restaurante sau cafenele.

Rue du Jerzual și Rue du Petit-Fort sunt cele mai fotografiate străzi din Dinan și, probabil, printre cele mai admirate din Bretania. Le-am străbătut de două ori, dus-intors, de fiecare dată descoperind o altă căsuță frumoasă, un alt colț colorat.

Inevitabil, coborând pe Rue du Jerzual și Rue du Petit-Fort am ajuns in Portul Dinan. Orașul a beneficiat din plin de așezarea sa pe râul Rance, devenind, incă din secolul al XI-lea, un important centru economic. Timp de secole, apele râului au fost folosite pentru a transporta produsele realizate de meșterii locali spre alte locuri din Bretania. Din anul 1930, după declinul comerțului pe râul Rance, portul a fost transformat in port turistic. Vechile case de pe cele două maluri găzduiesc acum restaurante sau cafenele. Din port se pot lua ambarcațiuni spre Saint-Malo sau spre Dinard. Râul este traversat de un pod din piatră din sec. al XV-lea și de un viaduct inalt de 40 de m.

Deși eram in pandemie, terasele erau pline. Era timpul să ne hidratăm, așa că am poposit și noi la o terasă aflată pe malul râului, pentru o bere și o clătită.

Deși am petrecut câteva ore in Dinan, nu am reușit să vedem tot. Nu am ajuns la Castelul Dinan, construit in secolul al XIII-lea și nu ne-am plimbat pe zidurile vechii cetăți. Le-am lăsat pentru o eventual dată viitoare!

Dacă ajungeți in Bretania, nu ocoliți Dinan-ul!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Mika in 13.11.21 23:17:29
Validat / Publicat: 14.11.21 07:58:17
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA

VIZUALIZĂRI: 1414 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Rue du Jerzual
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 49400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[14.11.21 07:57:24]
»

Mutat în rubrica "O zi în Dinan, SAINT MALO" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmasterPHONE
[14.11.21 08:43:31]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

elenaadinaPHONE
[14.11.21 09:02:00]
»

Din nou un articol bine documentat și scris!

Felicitări pentru destinație și vacanta reușită! ????

mihaelavoicu
[14.11.21 10:54:08]
»

Mika dragă, tu mă faci, cu tot riscul pandemiei, ca la anul să pornesc la drum. Ultima ieșire am avut-o în octombrie 2019 și de atunci stau ca pe ace. Am pierdut un bilet la Paris, dar nu-i bai!

Dumnezeu știe ce o mai fi la anul, dar o „Franța medievală” îmi doresc nespus!

Te îmbrățișes și îți mulțumesc pentru frumoasele expuneri care îmi amintesc de ieșirile noastre cu mașina prin Europa, în anii 1986 și 1988. Atunci nu am căpătat viză pentru Franța, dar am ajuns până hăt... la Amsterdam.

Te felicit pentru traseul ales și pentru frumoasa descriere a fiecărui punt turistic vizitat.

Votat cu mare, mare plăcere!

adsoPHONE
[14.11.21 11:30:04]
»

@Mika: Orasul arata bine de tot! Si sunt convins ca realitatea e peste fotografii, desi acestea sunt reusite.

Eu am aflat de existenta lui acum doi ani, dintr-un indicator rutier glumet. Era de tip sageata cu doua varfuri. Unul indica: Dinan - 700 km. Celalalt, Dinant - 700 m.

Desigur, eram in Belgia, intr-un capat al Dinantului. Am citit ulterior ca sunt orase infratite.

mprofeanu
[14.11.21 12:00:05]
»

@Mika: Excelent articol despre cel mai frumos orășel al Bretaniei, despre care nu știam nimic. Mi-au plăcut pozele, prezintă atât de bine frumusețea locului. Am reținut "Rue du Jerzual și Rue du Petit-Fort sunt cele mai fotografiate străzi din Dinan și, probabil, printre cele mai admirate din Bretania."

pitiPHONE
[14.11.21 13:36:52]
»

Textul s-a dublat. Rog un web să taie. Mulțumesc.

mprofeanu
[14.11.21 14:50:20]
»

@piti: Sunt ultimele 26 de paragrafe ce se repetă!

webmaster
[14.11.21 16:18:48]
»

@piti, mprofeanu: s-a rezolvat.

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:25:38]
»

@elenaadina: Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:28:40]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesc! Anul viitor vă doresc să mergeți acolo unde vă doriți, poate chiar in Franța ????

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:32:26]
»

@gpopa: Ai dreptate, orașul arată mult mai bine decât am reușit eu să redau prin fotografii! Am făcut și niște filmulețe, dar nici până acum nu am reușit să le montăm. Interesantă infrățirea celor două orașe cu nu e asemănătoare. Lângă Dinan mai era un oraș cu nume asemănător, Dinard, dar acolo nu am mai reușit să ajungem.

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:36:16]
»

@mprofeanu: Mulțumesc! Cele două străduțe sunt o adevărată emblemă a orașului, este greu să le parcurgi fără să te oprești pentru cel puțin o fotografie. Din fericire nu era foarte aglomerat așa că am putut să ne desfășurăm in voie.

MikaAUTOR REVIEW
[14.11.21 17:38:50]
»

@webmaster: Mulțumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, mihaelavoicu, Mika, mprofeanu, piti
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Dinan:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069993019104004 sec
    ecranul dvs: 1 x 1